Kan du disciplinera en katt?

Vi älskar våra katter på många sätt och av många anledningar, och detta inkluderar deras individuella – och ofta busiga! – personligheter. Katter kan variera i karaktär: skygga, lekfulla, gosiga, självständiga och mycket mer. Vissa är väldigt busiga, vilket kan leda till oönskat beteende.

Den goda nyheten är att du inte behöver tolerera detta dåliga beteende från ditt husdjur, men du kan fortfarande behålla ett respektfullt och kärleksfullt band med din katt.

Disciplin kan vara ett knepigt ämne, men det finns många olika metoder du kan prova för att få din katts uppmärksamhet, oavsett om du har vuxna katter eller en kattunge. Katter är alla väldigt olika, så du kanske måste prova några scenarier innan du hittar det som fungerar bäst för din familj.

De bästa sätten att disciplinera en katt

Här är några av de bästa sätten att lära din katt att göra och inte göra för gott beteende.

1. Positiv förstärkning

Kan du disciplinera en katt med en sprayflaska?

Genom att använda belöningar när din katt gör något du vill, är det mer sannolikt att hon upprepar bra beteende och minskar oönskat beteende.

Katter förstår inte alltid straffsammanhanget, men de kan lätt associera beröm och godsaker med gott beteende som du vill att de ska upprepa.

Att använda belöningar när din katt gör något du vill att han ska göra, som att använda skrapstolpen istället för din soffa eller leka med sina kattleksaker istället för gardinerna, gör att han är mer benägen att upprepa detta goda beteende och gör därför mindre saker. oönskat beteende.

Förstärkningarna (godis eller beröm) bör ges omedelbart när din katt gör rätt så att hans hjärna korrekt kopplar beteende till belöning.

Läs också: 11 tips för att lära din katt att sova hela natten

2. Ta bort din uppmärksamhet

aldrig slå en katt för disciplin

Att inte ge din katt tid och uppmärksamhet kan vara mycket effektivt

Disciplin innebär inte alltid aktiva straffåtgärder. Att inte ge din katt tid och uppmärksamhet kan vara mycket effektivt för att lära ut en lektion om oönskat beteende.

Om din katt börjar bli stygg, till exempel, blir alltför upprymd när den leker med dig och börjar bita eller använda klorna, sluta leka omedelbart och lämna rummet. En uttråkad katt är inte en glad katt, den här lektionen är ofta väldigt effektiv! Det kan ta några upprepningar innan denna metod verkligen blir tydlig, men det är ett väldigt skonsamt sätt att uppnå resultat.

Se även  Hur får man en hund och en katt att knyta an?

3. Lär din katt ”nej”

katt och människa

Katter är också intelligenta varelser, vilket gör dem kapabla att lära sig vissa kommandon och svara på vårt kroppsspråk och handlingar.

Vi tänker inte ofta på att träna katter som hundar, men de är intelligenta varelser och kan lära sig mer än du kanske tror. Om din katts beteende ibland inte är riktigt som du vill, till exempel om du ser honom ständigt skrapa möbler, är det en bra färdighet att kunna säga ”nej” till honom direkt och bestämt. Lär dig mer om detta utmärkta och ovärderliga trick här.

4. Anpassa sin miljö

varför-gör-katter-liknande-krympligt

Dessa trick ska vara kattsäkra och inte avsedda att straffa din katt

Beroende på vilken typ av oönskat beteende du försöker stoppa, kanske du vill göra några små förändringar i ditt hem för att hjälpa dig. Vissa enkla och icke-skadliga fällor kan vara mycket effektiva för att förebygga vissa katastrofer.

Om du lägger en silkeslen filt på en skinnsoffa kommer din katt att glida av när han försöker hoppa i soffan. Den skrynkliga aluminiumfolien på diskarna kommer att avskräcka även den mest målmedvetna katthopparen. Dessa knep bör vara kattsäkra och bör inte vara avsedda att fysiskt straffa din katt för något utforskande beteende han eller hon uppvisar.

5. Anrikning

Pushkas hemmagjorda pusselmatare, byggd av Melina

Pushkas hemmagjorda pusselmatskål, byggd av vår egen kattbeteendeexpert Melina

Detta kan verka kontraproduktivt om du vill avskräcka dåligt beteende snarare än att belöna det, men att lägga till positiv bindning och lektid kan hjälpa till att förhindra att busigt beteende smyger sig in. Katter har en stark instinkt att leka, jaga och jaga, och om detta inte är tillfredsställt kan de vända sig till föremål i ditt hem för att lindra deras tristess.

Om du har en kattunge är detta särskilt viktigt. En trött katt är mycket mindre benägen att hamna i bus! Massor av positiva interaktioner som lek, skötsel, pusselmatare och berikande leksaker säkerställer att din katt är mer benägen att vara snoosig än stygg när du lämnar honom utan uppsikt. Kolla in några bra förslag på kattleksaker här.

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

6. Använd doft

katt luktar

Katter har ett mycket gott luktsinne och är mycket känsliga för både positiva och negativa lukter. Om din katt upprepade gånger går in i ett område som du vill hålla honom borta från, som att hoppa på ytor eller bädda sin säng på dina handdukar, kan olika dofter fungera som ett icke-skadligt avskräckande medel.

Se även  Hur mycket uppmärksamhet behöver katter? En veterinär förklarar

Katter gillar i allmänhet inte citrusdofter, inklusive citronella, så att använda vatten doftat med en liten mängd av dessa dofter kan vara framgångsrikt för att övertyga din katt att lämna den ifred.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

7. Hälsoproblem

katt och veterinär komprimerade

Aggression hos katter kan bero på smärta eller obehag

Vissa medicinska tillstånd hos katter kan uppträda något ovanligt, så varje förändring i beteende kan vara en anledning till oro. Att kissa utanför kattlådan kan vara ett tecken på urinvägsinfektion eller blåssten, eller ett symptom på stress och ångest.

Aggression kan vara resultatet av smärta eller obehag. Om din katt visar beteendeförändringar, särskilt om det är plötsligt och oförklarligt, kan en kontroll hos din veterinär vara en bra idé för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Vad man INTE ska göra: Disciplinera metoder att undvika

katt straffad

Fysisk bestraffning som att röra, skaka eller klämma fast din katt är inte bara skadligt, utan vanligtvis ineffektivt.

Förhoppningsvis har ovanstående metoder och tips gett dig tillräckligt med tankeställare och försökt att motverka bus och allmän stygghet. Det finns vissa disciplinmetoder som absolut inte rekommenderas, så tänk på detta när du bestämmer din träningsstrategi.

1. Fysisk bestraffning

Oönskat kattbeteende kan vara stressande och frustrerande att leva med, och ofta eftersträvas en snabb lösning. Det är alltid värt att komma ihåg att fysisk bestraffning som att skaka i nacken, skaka eller klämma fast din katt inte bara är skadligt, utan är vanligtvis ineffektivt.

Katter lär sig inte när de är rädda eller sårade, och blir sannolikt bara defensiva, aggressiva eller rädda i allmänhet, snarare än att binda straffet till det specifika brottet. Om du känner att du blir frustrerad över din katt, sök hjälp från vänner eller familj för att ta över träningen, eller ring en professionell beteendevetare för hjälp.

Läs också: Varför slår katter saker från bord? 7 skäl varför!

2. Skrik

Precis som med fysisk bestraffning är det osannolikt att det hjälper att skrika på din katt. En sträng röst och ett starkt kroppsspråk kan vara till hjälp för att träna din katt att svara på ”nej”-kommandot, men att skrika på honom kommer sannolikt bara att framkalla rädsla och panik. Om din katt är rädd kommer den inte att kunna lära sig och kommer helt enkelt att reagera instinktivt genom att fly eller slåss. Att hålla sig lugn är det bästa alternativet.

Se även  9 kattraser som inte fäller (lika mycket).

3. Grovt spel

Katter använder lek för att simulera naturligt jaktbeteende som att jaga och kasta, men detta inkluderar även bitning. Att låta en kattunge knapra på dina rörliga tår kan vara roligt, men då är det orättvist att straffa samma katt som en vuxen för att ha bitit dig under lek.

Bindning genom lek bör uppmuntras, men du bör sätta tydliga gränser och använda lämpliga leksaker. Om spelet blir tufft, sluta. Din katt eller kattunge kommer snabbt att lära sig vad som är acceptabelt.

4. Sprayflaska

En vanlig myt är att användning av vattenspray kan avskräcka en katts beteende om den börjar göra något oacceptabelt. Uppriktigt sagt kan detta fungera på kort sikt eftersom de skyr vattnet, men precis som med fysisk bestraffning är det osannolikt att de kommer att dra några lärdomar av det på lång sikt eftersom de inte kommer att associera sprayen med rätt åtgärd, och det kommer bara att leda till stress.

Slutsats

Katter kan vara utsatta för bus, men busigt beteende måste inte bara tolereras. Det finns gott om alternativ för att försiktigt lära din katt vilket beteende som är oacceptabelt, förstärka lämpliga åtgärder och använda hushållsknep för att motverka oförskämt beteende.

Fysiska, verbala eller mer extrema former av bestraffning är onödiga, kan orsaka skada och kommer sannolikt inte att vara effektiva.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för träning

Vanliga frågor

Hur straffar man en katt som inte beter sig?

Det mesta ”stygga” kattbeteendet är faktiskt helt normalt och naturligt för katter, så det brukar vara olämpligt att straffa dem. Att belöna gott beteende, ignorera överdrivet överflöd och förändra din miljö för att uppmuntra till mycket lämplig lek och motverka oönskat beteende är de bästa lösningarna. Verbal och fysisk bestraffning är osannolikt effektiv och kan bara leda till stress och ångest.

Ska man någonsin straffa en katt?

Fysiska och verbala bestraffningar är inte lämpliga för katter; de kommer inte att förstå och kommer att reagera med rädsla och stress. Att ignorera dåligt beteende är mer effektivt eftersom katter mycket kommer att känna förlusten av uppmärksamhet, och mycket beröm och belöning för gott beteende hjälper till att återställa balansen.

Ska jag väsa på min katt när han biter?

Att väsa på din katt gör honom eller henne uppmärksam på ditt missnöje, men han eller hon kanske inte förstår varför du gjorde det. Att bita kan uppstå av många anledningar, inklusive att helt enkelt spela. En mer effektiv strategi är att förstå varför din katt biter, ge honom massor av lämpliga leksaker att jaga, kasta sig på och bita på, och se till att leken med människor inte eskalerar till spänning och bitande.