Kan du måla ett sköldpaddsskal? – Allt du behöver veta

Sköldpaddor är fantastiska husdjur. De är lätta att hantera och kräver inte mycket utrymme eller underhåll. Det avgörande kännetecknet för en sköldpadda – dess ryggsköld – är en fantastisk naturskapelse som omedelbart väcker vördnad och häpnad.

En sköldpaddas skal är vanligtvis täckt av intrikata mönster, men du har säkert märkt att de inte är för livfulla eller färgglada!

Kan du måla ett sköldpaddsskal

Men om du vill lägga till lite färg och få ditt husdjur att se vackert ut eller göra ett märke för vetenskapliga ändamål, rekommenderar de flesta experter inte att måla en sköldpaddas skal.

Du kommer att bli förvånad över att veta orsaken.

Mer än bara ett skal

En sköldpaddas skal är mer än bara sitt hem. Det är en del av sköldpaddans skelett och hyser hela djurets inre organ.

En sköldpaddas ryggsköld består av två stycken eller plattor av modifierade skelettben som täcker de inre organen.

Detta innebär att skalet inte bara fungerar som skydd för kroppens organ, utan också utför flera funktioner som är direkt relaterade till sköldpaddans hälsa.

Hård men ändå svampig

I motsats till vad som verkar för blotta ögat är sköldpaddans skal inte helt förseglat från den yttre miljön.

Skalet är ”poröst”, vilket betyder att det kan absorbera vätskor och annat material i kroppens centrala hålighet.

Det betyder att om du målar skalet kan alla skadliga kemikalier som kan finnas i färgen komma in i sköldpaddans kropp och orsaka allvarliga hälsoproblem.

Ge mig solen

Precis som människor absorberar UV-ljus från solen genom sin hud, använder en sköldpadda sitt skal för att suga upp det välbehövliga solskenet!

En sköldpaddas skal absorberar UV-ljus från solen och använder det för att göra vitaminer som är VÄSENTLIGA för djurets hälsa.

Om du målar över och täcker skalet kommer sköldpaddan inte att absorbera solljus och kommer att drabbas av olika möjliga sjukdomar på grund av brist på nödvändiga vitaminer.

Känner värmen

En sköldpaddas skal tillåter också djuret att reglera sin kroppstemperatur, ungefär som svettningsprocessen hos människor.

Se även  Hur man tämjer en skäggig drake: Den kompletta guiden

Tillsammans med att absorbera UV-strålar, håller sköldpaddans skal en konstant inre temperatur och hjälper till att hålla värmen från solen för att hålla sköldpaddan frisk.

Att täcka skalet med färg kan göra att sköldpaddan värms upp inuti, vilket kan leda till allvarliga hälsokomplikationer.

Slå en nerv

En sköldpaddas skal är inte bara ben! Den innehåller hundratals nervändar, vilket betyder att sköldpaddan kan KÄNNA sitt skal!

Dessa nervändar kan skadas allvarligt av de skadliga kemikalierna i färg, vilket orsakar sköldpaddan smärta och obehag.

Sköldpaddan kommer också att kännas som om den har ”kvävts” av nervändarna som aktiveras av färgen, vilket leder till enorma obehag och hälsoproblem för sköldpaddan på lång sikt.

Sticksår

Eftersom en sköldpaddas skal är en del av dess skelett och hyser organen, kan alla skador på skalet, såsom en punktering eller sår, leda till infektioner och sjukdomar!

Och även om målning av skalet kan verka som en relativt ofarlig process, kan kemikalierna i färgen erodera skalet och skada dess celler över tid, vilket leder till en mycket högre risk för infektion och död.

Naturliga försvar

En sköldpaddas skal är en del av dess naturliga försvar mot rovdjur. Skalets dämpade färger är perfekt anpassade för att hjälpa djuret att smälta in i sin naturliga livsmiljö och förbli säkert från rovdjurens nyfikna ögon.

Att måla ett tydligt sköldpaddsskal eliminerar detta försvar och gör att sköldpaddan sticker ut som en öm punkt bland sina naturliga livsmiljöer. Det gör dem lättare att upptäcka av rovdjur.

Och eftersom vissa arter av sköldpaddor är hotade eller i behov av skydd och skydd; Att skapa en sköldpadda som lätt kan spåras upp av rovdjur minskar deras chanser att överleva i det vilda.

Ska jag måla mitt sköldpaddsskal

Andningsproblem

Som nämnts tidigare är en sköldpaddas skal porös. Det betyder att den kan absorbera vätskor. Andningsproblem är ett allvarligt resultat av att giftiga kemikalier absorberas av sköldpaddans skal.

Se även  Är din kyckling en kyckling eller en tupp? En checklista!

De irriterande och kemikalierna i färgen påverkar direkt sköldpaddans lungor, vilket gör det svårt för djuret att andas!

Med tiden kan det orsaka kvävning, infektioner och andra sjukdomar, vilket gör att deras hälsa snabbt försämras.

Undertryckt tillväxt

Eftersom en sköldpaddas skal är gjord av levande vävnad och ben, fortsätter den att växa när djuret åldras. Tvärtemot vad många tror, ​​byter en sköldpadda INTE sitt skal efter en tid.

Istället växer deras skal naturligt och anpassar sig till deras föränderliga kroppar över tiden. Att måla om en sköldpaddas skal kan allvarligt påverka den naturliga tillväxten och orsaka onormala missbildningar och oregelbundenheter.

Det kan så småningom leda till allvarliga problem för sköldpaddan, eftersom det skadade skalet inte kommer att växa ordentligt för att rymma sköldpaddans organ när den mognar.

Det leder till rörelsebegränsningar, hämmad tillväxt och negativa hälsoproblem.

Finns det ett ”säkert” sätt att måla ett sköldpaddsskal?

Det korta svaret är NEJ. De vanligaste färgerna är inte lämpliga för en sköldpadda, även om de kan vara märkta som ”icke-giftiga”.

Detta beror på att oavsett vilken färg du använder så blir effekterna desamma!

Eftersom alla färger så småningom bildar ett lager över skalet, förblir riskerna desamma för alla typer av färg, inklusive akryl, vassa eller markörer, oljebaserade färger, pulveriserade pigment, vaxbaserade färger och alla andra typer av markörer. eller måla.

Det enda RELATED säkra sättet att måla en sköldpaddas skal är att använda vattenbaserad färg som lätt tvättas av! Varje permanent färg eller markering på en sköldpaddas skal kan orsaka permanent skada.

Även om du bestämmer dig för att använda vattenbaserad färg för att tillfälligt markera din sköldpadda, är det fortfarande starkt avrådigt, och vi rekommenderar att du undviker denna praxis.

Kan ett målat sköldpaddsskal rengöras?

Ett målat sköldpaddsskal behöver specialvård för att rengöras ordentligt och förhindra skador. Om du vill rengöra ett målat sköldpaddsskal, se en veterinär.

Se även  Hundögoninfektion: orsaker och behandlingar

Att använda vanliga hushållskemikalier, tvättmedel, tvätt-/tvättmedel eller tvål är inte lämpliga för sköldpaddor och kan orsaka mer skada!

Rengöring av en sköldpaddas skal kräver vanligtvis flera tvättar och utförs bäst av en certifierad veterinär eller djurskötare.

Vad kan jag använda som identifieringsmärke för sköldpaddan?

Att måla en sköldpaddas skal är en vanlig praxis i identifieringssyfte. Eftersom det i allmänhet inte rekommenderas att måla en sköldpaddas skal kan du använda alternativa metoder för att underlätta identifieringen.

Den specialiserade processen går ut på att borra ett litet hål på en specifik plats i sköldpaddans skal, vilket kräver en grundlig kunskap om djurets fysiologi och bör endast utföras av en utbildad veterinär. Denna metod kallas notching.

Använda etiketter

En enkel metod du kan använda för att märka din sköldpadda i identifieringssyfte är att använda flipper-taggar som tillfälligt kan fästas av en veterinär.

Ett annat enkelt sätt är att använda RFID-chips som kallas en PIT-tagg, som är lika stora som ett riskorn och är inbäddade under sköldpaddans hud.

Rådfråga din veterinär för andra säkra metoder för att identifiera, märka och märka din sköldpadda.

Naturliga identifierare

En utmärkt metod som inte kräver någon specifik procedur och som du kan använda för att hålla ett öga på en sköldpadda är att göra avtryck av sköldpaddans ryggmönster med papper och krita eller att göra lätt synliga markeringar på skalet.

Slutsats

Föreställ dig att du har ett hårt lager färg som täcker hela din kropp. Det är ganska lätt att förstå hur obehagligt och skadligt det skulle vara för oss!

Att måla en sköldpaddas skal är samma sak. Det orsakar obehag för djuret och leder till allvarliga hälsokomplikationer.

Så även om du kanske blir frestad att gå med i traditionen eller något du har sett online, är det bättre att lämna sköldpaddans skal i sitt naturliga tillstånd och hjälpa djuret att leva ett hälsosamt liv!