Kan en gris äta för mycket?

Att veta att grisar kan äta så mycket mat skulle vara väldigt intressant att lära sig om grisar slutar äta för mycket.

Så kan det sluta med att grisar äter för mycket? Tekniskt sett har grisar förmågan att äta så mycket de vill, så de kommer att äta för mycket om de får chansen. Att äta för mycket betyder dock inte att det kommer att blåsa upp som en ballong om det har ätit för mycket. Kroppen kommer att fortsätta att smälta maten, men den kan bli ohälsosam och överviktig.

En gris matsmältningssystem är verkligen fantastiskt. Visste du att en gris bokstavligen kan äta sopor, och att dess kropp automatiskt filtrerar bort gifter och lagrar de skadliga ämnena i fettlagren i kroppen?

Faktum är att om de konsumerar för mycket gift, har deras hovar förmågan att utsöndra de dåliga sakerna från hans kropp.

Men det betyder inte att en gris ska få äta vad den kan hitta. En gris äter bara för mycket om ägaren övermatar den. Det är därför avgörande att en grisuppfödare vet vad som är bra för grisen och vad som inte är det. Detta säkerställer att du har ett lyckligt, friskt husdjur.

Hur mycket kan en gris äta egentligen?

Innan vi tar reda på hur mycket en gris verkligen kan äta, låt oss börja med hur mycket en gris äter i genomsnitt.

En gris kommer till en början att äta med sin mamma, precis som alla andra djur. Den kommer då att äta i genomsnitt cirka 6 till 8 lbs mat varje dag.

När den väl är helt avvänjd från sin mamma kommer dess aptit att öka ännu mer. Faktum är att en vuxen gris kan äta cirka 700 till 900 lbs mat!

Detta är givetvis för större grisar. Mindre grisraser har generellt en mer konservativ kost.

Det finns ännu inga uppgifter om hur mycket ett livsmedel faktiskt kan äta. Att veta att varje gris är annorlunda från nästa, skulle vara säkert att säga att det är viktigt att vara en skarp observatör och låta din gris visa dig vad den verkligen kan.

Mer än hur mycket han kan äta bör du också titta på vad han gillar. Grisar är kända för att vägra mat de inte gillar. Försök ge honom mögligt bröd så ser du att han har förmågan att ta reda på om något de får mat inte är bra för dem.

Se även  Hur länge kan en gris vara utan vatten?

Titta också på mängden godsaker du ger din gris. Det är normalt, till och med fördelaktigt, att ge din gris en godbit, speciellt om du vill förstärka ett gott beteende. Men du måste också tänka på mängden godsaker du delar ut.

Du kan alltid ersätta matgodis med godsaker som inte är mat, till exempel en ny leksak eller någon tillgivenhet.

Det finns också grisbönder som erkänner att de ibland övermatade sin gris och grisen kräktes efteråt. Så se upp för tecken på överätande hos din gris.

För att vara säker, fråga din veterinär hur mycket din gris egentligen borde äta med tanke på dess vikt och ålder. Kom ihåg att ju större en gris blir, desto mer behöver den förmodligen äta.

Vad din gris ska äta

Precis som för människor påverkas en gris övergripande hälsa i hög grad inte bara av mängden mat den äter, utan också av vilken typ av mat den äter.

Bestämning av det rekommenderade foderintaget för grisen

Med tillstånd: https://charmingminipigs.com/

Innan du matar din gris, bedöm situationen. En gris kost kan påverkas av flera faktorer:

  • Ålder och kroppsvikt

Mängden och typen av foder som grisar äter beror på deras ålder och kroppsvikt. Tydligen äter en större och äldre gris mycket mer än en mindre och yngre gris.

Den största skillnaden ligger i de näringsbehov som olika grisar kräver. Till exempel skulle en ung gris behöva mer protein i kosten jämfört med en vuxen gris. Detta beror på att de fortfarande går igenom sin tillväxtspurt. De är också mer aktiva och behöver mycket energi.

  • Genetik och ras

En gris ras kan också bestämma dess näringsbehov. Du förstår, vissa grisar växer snabbare än andra baserat på deras genetik. Och för snabbväxande grisar behöver de mycket mer protein.

Vissa snabbväxande sorter är stora vita, Landrace och Duroc. Mindre grisraser som Kunekune-grisen eller Juliana-grisen skulle sannolikt kräva mindre foder i längden jämfört med vanliga grisar.

  • Miljö

Enbart temperatur och klimat kan påverka så många saker – energinivåer, ämnesomsättning, etc. Så det är viktigt att tänka på ditt område, årstiden och hur det skulle påverka din gris kost.

Se även  Biter grisar som husdjur?

Om din gris vistas i en utegård även under vintermånaderna kommer grisen att behöva mer energi för att producera sin egen värme. Grisens kost måste stödja detta.

  • Generell hälsa

Din gris rekommenderade diet kan också bero på din gris övergripande hälsa. Om din gris visar ett tillstånd eller sjukdom kan din veterinär rekommendera en annan diet än den är van vid.

En dräktig gris skulle också ha ett helt annat näringsbehov än andra grisar. När den förbereder sig för att föda och ta hand om sina små behöver den mer protein än vanligt.

Det är därför du kommer att upptäcka att även fodermärken har olika formuleringar beroende på vilken typ av gris du har och dess allmänna tillstånd.

Vad du ska mata din gris

Eftersom grisar är allätare kan de livnära sig på både växt- och djurmaterial. Deras huvudsakliga diet består vanligtvis av koncentrerade spannmål, en blandning av majs, vete, korn och havre. Du kan också lägga till grönsaker, som morötter och potatis.

Protein- och kalciumtillskott räcker också långt. Även om proteiner också kommer från kött struntar de flesta grisuppfödare i detta eftersom kött också kan införa sjukdomar. Det är bra att dessa proteintillskott är mycket tillgängliga och lätt kan köpas från foderbutiker.

Du kan mata dina grisar med rester så länge det finns variation i innehållet. Man kan till exempel inte hålla sig till en grönsak, för då kan den inte tillgodose grisens näringsbehov.

Fråga din veterinär vilken typ av foder som är idealisk för din gris ålder och vikt. Tänk på att du förutom att mata dina grisskrot och annan mat du själv lagar, även har möjlighet att köpa grispellets, som redan är berikade med de vanliga vitaminer och mineraler som grisar behöver för att växa.

När din gris äter mindre än förväntat

Så vi vet redan att en gris kan konsumera en fantastisk mängd mat på en dag. Men vad gör du om din gris plötsligt slutar äta?

Detta är verkligen en anledning till oro.

Kom ihåg att den typ av aptit en gris har kommer att indikera hur frisk din gris är. Om din gris slutar äta, ta en termometer direkt. Detta är en tydlig indikation på att något inte står rätt till.

Se även  Går grisar och höns överens?

En gris temperatur bör vara någonstans mellan 99 och 101 grader F. Om det fortsätter har din gris definitivt feber och är sjuk. Detta kan orsaka brist på aptit.

Kolla efter andra symtom än din gris vägran att äta. Verkar din gris ha ont? Är det hosta? Har den ovanliga utslag på huden? Ser du gupp som inte fanns där tidigare?

Rådfråga din veterinär om du ser ett eller flera av dessa symtom.

Det är också möjligt att din gris inte gillar maten den äter. Även om de är kända för att äta nästan vad som helst, har din gris också preferenser.

Grisar kan också vägra mat som de vet inte är bra att äta. Vissa grisuppfödare har hävdat att deras gris vägrar äta gammalt bröd, till exempel. Särskilt om din gris är van vid att äta en viss blandning, kan den vara försiktig med alla förändringar som den upptäcker i sitt foder.

Din gris kan också vara stressad. Speciellt under övergångsfasen, när en gris fortfarande håller på att anpassa sig till ett nytt hem, kommer den förmodligen att vänta tills den känner sig bekväm innan den verkligen sätter sig in och går helt ut med sin aptit.

Så om du precis har introducerat något nytt, oroa dig inte om det vägrar att äta. Det är förmodligen fortfarande i anpassningsstadiet.

Relaterade frågor

Vad äter grisar?

Grisar är allätare, vilket betyder att de kan äta både kött och växter. En gris kost består vanligtvis av sojabönor, majs och torkad vassle. Det kan också ges rester. Grisar kan äta nästan vad som helst, eftersom dess kropp är utrustad för att bearbeta stora mängder mat på en gång och kan filtrera gifter från maten de äter.

Vad betyder det när en gris svans viftar?

Liksom hundar viftar grisar på svansen när de är nöjda och glada. De är mycket intelligenta, sociala och känslomässiga varelser, och att vifta på svansen är bara ett sätt att visa ett positivt svar.