Kan en kanin dö för att den är rädd?

Jag vet att du har hört att det är möjligt för kaniner att bokstavligen bli livrädda. Jag har till och med haft någon som frågat mig om det är okej att röra en kanin för de hörde att det kunde skrämma kaninen så mycket att den skulle dö. Historien säger att kaninen blir rädd för något och sedan omedelbart faller ihjäl av en hjärtattack.

Vanligtvis är jag här för att skingra myter om kaniner, men den här gången ligger det en viss sanning i det. Kaniner burk vara livrädd. Som sagt, det är mycket mindre vanligt än vad folk skulle vilja tro.

Det är mycket osannolikt att en tamkanin kommer att dö av skräck om det inte finns ett rovdjur i närheten som kaninen inte kan gömma sig för. I dessa fall kan kaninens hjärtfrekvens öka dramatiskt, vilket orsakar en omedelbar hjärtinfarkt, eller så kan kaninen gå i chock och dö timmar senare.

Hur vanligt är det att kaniner dör av rädsla?

Även om du kan se många varningar om att din kanin kan få en hjärtattack och dö för att han är för rädd, är det inte vanligt. Jag har arbetat med hundratals kaniner i en skyddsmiljö där de är omgivna av konstiga syner, lukter och till och med rovdjur (katter och hundar) och ingen av kaninerna har ens varit i närheten av att dö av rädsla.

Om du förvarar din kanin hemma i en säker miljö (i allmänhet är det bättre inomhus) med platser där den kan gömma sig, är det mycket osannolikt att han blir så rädd att han kommer att dö. Missförstå mig rätt, alla kaniner blir lite rädda ibland, men lite rädsla dödar inte en kanin.

Som sagt, du vill inte helt bortse från risken att din kanin blir för rädd. Det är osannolikt att tamkaniner dör av rädsla, men det betyder inte att det är omöjligt. Om du har en mycket orolig kanin, en kanin med kända hälsorisker, eller en kanin som är mycket gammal eller ung, löper de större risk att utveckla hjärtsvikt eller få chock om de blir för rädda.

I dessa fall bör du vidta några extra försiktighetsåtgärder. Håll rovdjur borta från din kanin och ge din kanin utrymme att springa, gömställen och inomhusområden. Du kanske också vill hjälpa din kanin att bli mer självsäker och desensibilisera din kanin för vanliga läskiga ljud (som fyrverkerier) så att det är mindre troligt att han är tillräckligt rädd för att få en hjärtattack eller gå in i chock.

 • Läs mer om hur du hjälper din kanin att övervinna sin rädsla

Kommer kaniner att dö omedelbart av en hjärtattack?

Vissa kaniner som blir för rädda kommer omedelbart att få en hjärtattack och dö, men det är faktiskt inte det mest troliga resultatet. Det är vanligare att kaniner går i chock, vilket gör att deras kropp stängs av. De börjar skaka, musklerna blir svaga och blodtrycket sjunker dramatiskt.

Om du någon gång märker dessa symtom, kontakta din veterinär omedelbart. I dessa fall kan det ta timmar till dagar för kaninen att dö. Men det betyder också att det finns en chans att du kan hjälpa din kanin att återhämta sig innan hans kropp stängs av helt.

 • Läs mer om hur du tar hand om en kanin som har gått i chock
Se även  Hur länge lever kaniner? (och hur man kan hjälpa dem att leva längre)

Rädsla för rovdjur kan orsaka hjärtinfarkt hos kaniner

Personligen har jag aldrig känt att en kanin är så rädd för att dö. Den enda berättelsen om secondhand jag känner till är från en anställd på en räddningscentral som jag arbetade frivilligt med. Hon förklarade att hon kände en mycket ung kanin som dog av en hjärtattack efter att en hund skällde precis bredvid dem.

Detta är den typ av scenario som mest sannolikt leder till en plötslig hjärtinfarkt hos kaniner. Det händer när ett rovdjur är i närheten och kaninen känner sig hotad och inte kan fly. Detta kan hända även om rovdjuret inte har något sätt att komma till kaninen (om det finns ett säkert staket eller barriär mellan dem). Detta är en av anledningarna till att det är säkrare att hålla kaniner inomhus. Allt från tvättbjörnar, ormar, grannhundar, katter, rävar och stora fåglar kan förgripa sig på kaniner.

Om du har en hund eller katt i ditt hushåll kan du behöva vidta några försiktighetsåtgärder för att förhindra att din kanin känner sig för rädd. Detta beror helt på din kanins personlighet. Om det är en någorlunda självsäker kanin kan det gå bra att dela sitt hem med din katt eller hund. Men skygga och rädda kaniner bör ha ett rum för sig själva där de andra husdjuren inte kan komma och skrämma dem.

En instängd kanin kan dö för att den är för rädd

Den andra mer dokumenterade orsaken till skräckdöd hos kaniner är när de jagas och fångas. Detta är ett fenomen som kallas fångstmyopati och det är ett tillstånd som nästan uteslutande drabbar vilda djur (inklusive kaniner). Det är mycket ovanligt att en tamkanin lider av fångstmyopati, även om det är möjligt.

Capture myopati uppstår när kaninen jagas och låses in i ett slutet utrymme utan någonstans att gömma sig eller springa. Fight or flight-responsen är aktiverad, men kaninen kan inte göra något åt ​​det, så dess kropp förblir stressad. Ibland kan det göra att kaninen dör omedelbart, och ibland kan det ta flera timmar eller dagar.

Andra orsaker till ångest hos kaniner som potentiellt kan leda till döden

Närvaron av rovdjur och fångstmyopati är de två vanligaste sätten jag har hört om kaniner som dör av rädsla. Men allt som allvarligt skrämmer en kanin kan orsaka en hjärtattack eller få honom i chock. Det här är några vanliga scenarier där du kan behöva vara extra försiktig:

 • Fyrverkeri. Eftersom fyrverkerier är mycket höga smällar och ovanliga ljud som kan pågå i några timmar, kan de utgöra ett hot om det finns fyrverkerier nära ditt hem.
 • Långa bilturer eller flyg. Kaniner kan bli allvarligt stressade när de sitter i fordon på grund av vibrationer och ovanliga ljud. Om du är på en lång bilresa, se till att du stannar ofta så att din kanin har en chans att lugna sig.
 • För många barn eller människor som ger en blyg kanin oönskad uppmärksamhet. Många kaniner är väldigt blyga runt människor. Om de är omgivna av människor (särskilt barn) som inte kan fly kan detta vara en skrämmande situation för kaninen.
Se även  15 sätt kaniner kommunicerar med varandra

Jag vill upprepa: det är det sällsynt att kaniner blir så rädda att de får en hjärtattack eller går i chock. Det här är inte meningen att skrämma dig. Istället vill jag bara att du ska vara medveten om vanliga faror så att du kan vara förberedd och vidta försiktighetsåtgärder när det behövs.

Vad ska förmodligen få inte en kanin att dö av rädsla

Jag vill inte skrämma dig för mycket. Du behöver inte stå på tå runt din kanin hela tiden. När en kanin blir rädd kommer den vanligtvis att återhämta sig ganska snabbt. Det här är några scenarier som kan skrämma din kanin, men som sannolikt inte kommer att få honom eller henne att gå i chock:

 • Vakuum eller högt inre ljud. De flesta kaniner är rädda för ljudet av en dammsugare, men jag har aldrig hört talas om att en kanin skulle få chock på grund av det. Det är fortfarande bäst att undvika att slå på dammsugaren precis bredvid din kanin och se till att han har en plats där den kan springa och gömma sig.
 • Storm. Åskväder är vanligtvis mycket mindre chockerande än fyrverkerier och ljuden är mycket mindre frekventa. De starkaste delarna av åskväder varar inte heller lika länge som fyrverkerier, så det är osannolikt att din kanin blir så rädd att han blir chockad.
 • En hund som skäller i ett separat rum i huset eller utanför. Om det finns en stadig barriär (en dörr eller en vägg) mellan kaninen och rovdjuret är det i allmänhet osannolikt att det blir så rädd att det går i chock.

Faktorer som gör en kanin mer mottaglig för rädsla för döden

Det är inte särskilt troligt att friska vuxna kaniner kommer att dö av rädsla. Men det finns alltid faktorer att ta hänsyn till som kan utsätta din kanin för större risk. Ta hänsyn till alla dessa faktorer för att hjälpa dig att avgöra hur stor risk din kanin löper.

 • Äldre och unga kaniner. Unga kaniner är ofta inte vana vid alla möjliga ljud i världen och är mer benägna att bli rädda. Äldre kaniner är mer benägna att ha hälsoproblem som gör dem mer mottagliga för hjärtinfarkt.
 • Kaniner som lever ute. Utomhuskaniner kommer mycket oftare i kontakt med rovdjur.
 • Kaniner med en blyg eller rädd personlighet. Skygga kaniner kommer att bli rädda av ljud och lukter som en mer självsäker kanin kommer att ignorera.
 • Kaniner som är rädda länge. Ju längre en kanin befinner sig i ett stressigt eller skrämmande scenario, desto mer sannolikt är det att han upplever negativa hälsokonsekvenser, särskilt om det finns en annan plötslig rädsla som driver honom över kanten.
 • Vilda kaniner. Vilda kaniner har mer rädda instinkter än tamkaniner, vilket gör dem mer mottagliga för chock när de hålls fångna.

Hur man förhindrar att din kanin blir för rädd

Om du är orolig för att din kanin riskerar att bli chockad eller få en hjärtattack på grund av extrem ångest, kan du göra några förändringar i hans miljö för att förhindra detta.

 • Håll din kanin inomhus. Detta kommer att få din kanin att känna sig säkrare och ha mer kontroll över sin miljö.
 • Håll deras hemmiljö tyst och säker. Ett tyst och lugnt boende håller din kanins stressnivåer låga.
 • Hjälp skygga kaniner att övervinna sin rädsla och få självförtroende. Ju mer självsäker en kanin är, desto mer motståndskraftig kommer den att vara inför plötslig fara. De kommer att vara mer villiga att närma sig världen med nyfikenhet snarare än rädsla. (Läs mer om hur du kan hjälpa till)
 • Se till att din kanin har platser att gömma sig. En kanin som kan gömma sig kommer att känna sig mindre exponerad i farliga situationer.
 • Se till att din kanin inte känner sig instängd. Undvik att jaga din kanin och se alltid till att din kanin kan använda sin kamp eller flykt genom att ge honom ett stort livsutrymme.
 • Håll bilresorna så korta som möjligt. Gör regelbundna stopp om du måste resa mer än några timmar.
 • Se till att du har ett nära band med din kanin. Genom att bli vän med din kanin kan du sitta med honom eller henne och trösta honom när han blir rädd. Du kan också hitta en vän som din kanin kan knyta an till. Detta kan avsevärt bidra till att minska risken för långvarig chock. Sällskap hjälper också till att hålla en kanins totala stressnivå nere. (Läs mer om hur man tröstar en rädd kanin)
Se även  Hur tvättar/rengör man en kanins öga?

Källor:

 1. ”Extern och intern navigering.” Huskaninföreningen. mars 2013. https://rabbit.org/care/habitat/outdoor-and-indoor-hazards/
 2. Race D, Meyer LCR, Steyl JCA, Goddard A, Burroughs R, Kohn TA. ”Bevarande av vilda djur i en föränderlig värld: insikter i fångstmyopati – ett malignt resultat av stress under fångst och translokation.” Upprätthålla fysiologi. 5 juli 2019;7(1):coz027. doi: 10.1093/conphys/coz027. PMID: 31304016; PMCID: PMC6612673. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6612673/

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.