Kan en kanin tugga plast?

Det är inte ett problem med varje kanin, men jag har känt några genom åren som gillar att tugga på plast. Jag vet inte om det är plastens konsistens eller ens smaken, men jag har haft kaniner som kunde slita genom sidan av en plastlåda på en dag. Du kan vara i en liknande situation och behöver hitta sätt att undvika detta plastätande beteende.

Plast är inte hälsosamt för kaniner att få i sig. Att tugga plastleksaker är dock inte skadligt för kaninernas tänder. Kaniner får tugga på lite plast så länge de inte äter plastbitar.

Om din kanin aktivt äter plasten och inte bara tuggar den, bör du byta ut hans leksaker och tillbehör mot trä, metall eller något annat kaninsäkert alternativ. Om du låter din kanin äta plast kan den få en tarmpropp och bli mycket sjuk.

 • Relaterad läsning: Är det okej om din kanin äter kartong?

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Chewy och Small Pet Select tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Kan kaniner tugga plast?

Om din kanin bara tuggar på plast och inte vill äta den, då är det helt okej att låta din kanin fortsätta. Plasten kommer inte att skada din kanins tänder. Så det är helt acceptabelt för kaniner att ibland tugga och kasta runt en plastleksak. Det är normalt att kaniner tuggar på nästan vad som helst i sin miljö, så oroa dig inte för mycket om detta beteende.

Faran kommer när kaniner äter plastbitar. Oavsett om de tuggar bitar av ditt tuggummi eller river sönder bitar av deras plastlåda för att äta, kan detta beteende orsaka problem i en kanins matsmältningskanal. Om din kanin äter plast bör du byta ut eventuella leksaker eller tillbehör runt den mot trä- eller metallalternativ.

Godtagbara plastleksaker

Om din kanin bara tuggar på sin plast och inte vill äta, är det vanligt att ge honom plastleksaker att leka med. I allmänhet är det bäst att ge din kanin leksaker och tillbehör som är gjorda av robust, tjock plast, eftersom en bit är mindre benägen att gå av. Dessa leksaker är antingen för din kanin att ha kul med, eller så kan du gömma godsaker i dem för din kanin att hitta.

Exempel på acceptabla plastleksaker för kaniner inkluderar:

 • Behandla bollar: något som denna boll kaniner kan rulla och kasta för att få mat ur den.
 • Stapling av koppar: Många kaniner gillar att leka med babyleksaker, som att stapla koppargenom att kasta runt dem.
 • Kapsyler: Du kan tvätta kapsyler och ge dem till din kanin att kasta och leka med.

Plastleksaker att alltid undvika

Även för kaniner som inte är tokiga i att äta plast finns det fortfarande vissa typer av material du bör hålla borta från dem. Dessa är plaster som är lättare att tugga och av misstag svälja.

Undvik leksaker eller plastföremål som har dessa egenskaper:

 • Mjuk plast: raderingar, gummiband, fjärrkontrollknappar m.m.
 • Tunn plast: plastpåsar, bubbelplast, matförpackningar m.m.
 • Små plastbitar: Glitter, dragkedjor, små knappar, vilket litet plastföremål som helst som en kanin lätt kan stoppa i munnen.

Vad ska du göra om din kanin har ätit plast?

I de flesta fall, om din kanin har ätit en liten bit plast, kommer du att klara dig. Plasten går genom deras system och kommer ut på andra sidan. Det finns dock alltid möjligheten att en bit plast kommer att orsaka ett slag i tarmarna eller sakta ner deras matsmältning, vilket gör kaninen mycket sjuk.

Se även  Varför hatar min kanin mig?

Detta är särskilt ett problem om din kanin är ökänd för att äta plast. De kanske inte slutar tugga sidan av en plastlåda eller äter bladen på plastväxter. Denna typ av plastätande beteende är mer sannolikt att leda till problem i mag-tarmkanalen, vilket potentiellt kan orsaka GI Stasis, en vanlig och dödlig kaninsjukdom.

Tyvärr var det så här när en av min familjs kaniner växte upp. Vi hade en kanin som fortsatte att tugga och plasta, speciellt sin kattlåda. Vi tänkte inte så mycket på det och han mådde bra i flera månader. Men till slut åt han så mycket plast att det gjorde honom väldigt sjuk eftersom matsmältningssystemet slutade fungera som det ska. Så även om det inte är ett problem för din kanin att äta en liten mängd plast nu, så vill du hålla ett öga på dem och förhindra beteendet i framtiden.

Om din kanin har ätit en stor mängd plast, vill du hålla ett öga på honom under de närmaste timmarna för att se till att han inte visar några tecken på sjukdom. Om din kanin visar aptitlöshet och har svårt att göra avföring bör du ta honom till en kaninveterinär för att se till att han inte är allvarligt sjuk.

Uppmuntra till att äta och dricka hälsosamt

Det bästa du kan göra om din kanin har ätit plast är att uppmuntra honom att äta mer hö och dricka mer vatten. Hö hjälper till att hålla kaninens matsmältningssystem igång, vilket gör att de kan flytta plasten genom sitt system snabbare. Se till att de har gott om hö tillgängligt och överväg att ge dem fruktträdgårdshö eller havrehö utöver timotejhö.

Att dricka mycket vatten hjälper till att hålla matsmältningen igång och förhindrar att klumpar bildas i din kanins matsmältningssystem. För att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten, se till att den har tillgång till vatten i en skål istället för en flaska, eftersom detta är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka.

Kontrollera om det finns tecken på blockering

Om du vet att din kanin har ätit mycket plast, fortsätt att titta på deras beteende under de närmaste timmarna för att se till att de inte visar tecken på gastrointestinal stas. Det är ofta svårt att säga när kaniner är sjuka eftersom de tenderar att dölja de viktigaste symptomen, så du måste hålla ett öga på din kanins beteende.

Tecken på en blockering eller nedgång i matsmältningen inkluderar:

 • Ät inte. Om din kanin vägrar att äta när han normalt har en hälsosam aptit, kan han vara mycket sjuk. Om din kanin inte har ätit på mer än 10 timmar, behandla det som en nödsituation och ta din kanin till veterinären.
 • Väldigt lite eller inget bajs. Små bajsar är ett tecken på smärta eller stress, så de kan vara en indikation på att din kanin inte mår bra. Om din kanin inte har gjort avföring på mer än 10 timmar är detta en nödsituation och du bör konsultera en veterinär så snart som möjligt.
 • Brist på energi. Om din kanin inte är lika upphetsad och energisk som vanligt kan han bli sjuk. Det är normalt att kaniner har mindre energi mitt på dagen, men de ska fortfarande vara aktiva på morgonen och kvällen.
 • Sitter i böjd ställning. En krökt hållning är som en kanin som vill sitta i brödställning men inte kan bli bekväm. De kan också ibland trycka magen mot marken eller få ögonen kisade.
 • Högt magen gurglar eller ingen alls. Det är normalt att höra något gurglande från din kanins mage när ditt huvud är nära din kanin. Du ska dock inte höra gurglandet från andra sidan rummet.
 • Ovanligt beteende. Se upp för alla beteenden som verkar konstiga för din kanin. Sitter de till exempel i kattlådan en timme utan något? Om de inte normalt gör detta kan de känna sig sjuka.
Se även  Biter kaniner?

Hitta en kaninveterinär

Om din kanin visar tecken på sjukdom, vill du få honom till en veterinär så snart som möjligt. Leta efter exotiska eller små djur veterinärer, eftersom de flesta katt- och hundveterinärer är oerfarna med kanin anatomi.

Om du försöker hitta en veterinär i ditt område, föreslår jag att du börjar med Veterinärer från House Rabbit Society. Det finns en liknande veterinärlista för kaninveterinärer i Storbritannien och Kaninskyddsföreningen. Om du inte har någon tur med dessa platser rekommenderar jag att du ringer en lokal veterinär och ber om deras rekommendation av närliggande akuta veterinärer.

Hur hindrar du din kanin från att äta plast?

Om din kanin är ökänd för att äta plast måste du begränsa mängden den utsätts för för att förhindra att den får i sig för mycket. Det kan innebära att helt renovera kaninrummet så att det inte finns någon plast i sikte, men i slutändan kommer det att hålla din kanin mycket friskare i längden.

Förse din kanin med tillbehör som inte är av plast

Några av de främsta bovarna för plasttuggande kaniner är deras husmaterial och tillbehör. Kaniner är mer benägna att tugga och äta plastlådor, matskålar och kaninburar av plast. Du vill byta ut alla dessa tillbehör med alternativ som inte är av plast. Du kan få en kattlåda i metall, skyddsrum av trä eller kartong och höbrickor och keramiska skålar.

Tillhandahåll tuggleksaker som inte är av plast

Plastleksaker kan också vara ett problem för kaniner. Om du har en plastätare är det bäst att hålla fast vid mer naturliga leksaker som inte skadar din kanin när den äter något. Saker som träleksaker, höbaserade leksaker, torkade kottar, tuggpinnar och kartong är säkra för kaniner att leka med och äta.

 • Läs mer om säkra leksaker för kaniner

Undvik plastburar

Många burar som säljs för kaniner är gjorda av plast. Om du har en plastätande kanin kommer den så småningom att tugga rakt igenom en av dessa burar. Jag rekommenderar en lekhage istället för en traditionell kaninbur. Dessa är gjorda av metall, så din kanin kan inte tugga igenom dem. De ger också din kanin mycket mer utrymme vilket är bättre för kaniner och håller dem mycket gladare. Läs mer om varför jag rekommenderar att du överger traditionella kaninburar.

Akta dig för syntetisk matta

Ett annat vanligt plastmaterial som ofta förbises är syntetisk matta. Fibrerna i de vanligaste mattor och mattor är gjorda av plast och bör inte intas i stora mängder av kaniner. Om du har en kanin som gillar att tugga på bitar av mattan bör du täcka eller byta ut mattan mot något gjord av naturliga fibrer.

Se även  15 anledningar till varför din kanin tappar pälsbitar

Du kan täcka områden på mattan som kaniner tuggar på med platta kartonger eller mattor med naturfiber. Om du vill byta ut en matta helt, välj något tillverkat av sisal, sjögräs eller liknande material är säkert för kaniner att tugga på.

Att förhindra tristess kan förhindra plastätande beteende

Ibland är det bästa sättet att hindra din kanin från att äta plast att börja med att ta reda på varför den beter sig som den är. Även om det inte alltid är sant, kommer många kaniner att tugga och äta plast bara av tristess. Får de tillräckligt med lektid och socialisering kan plastätandebeteendet sluta helt.

Försök undvika tristess med dessa snabba tips:

 • Ge mer hö. Kaniner behöver konstant tillgång till hö. Det är bra för matsmältningen och det ger dem något hälsosamt att tugga på istället för plast.
 • Ge din kanin ett större hölje. Kaniner älskar att hoppa runt och sträcka ut sig. De måste ha en inhägnad som är tillräckligt stor för att ge dem grundläggande rörlighet under alla tider på dygnet. Se till att höljet är tre till fyra gånger din kanins längd så att de har gott om plats i sin hembas.
 • Ge din kanin mer tid att träna. Kaniner är också mycket aktiva djur som behöver tid för att utforska ett större utrymme. Se till att de har några timmar utanför sitt inhägnad varje dag för att ströva omkring i det större rummet.
 • Tillbringa mer tid med din kanin. Kaniner är sociala varelser. De kommer att bli ledsna och frustrerade om de lämnas ensamma hela tiden, så se till att du spenderar kvalitetstid med din kanin dagligen för att hålla dem glada och undvika tristess.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.