Kan en kyckling fortfarande flyga med vingklippta?

Om du funderar på att hålla kycklingar som husdjur, kanske du har hört att vissa kycklingägare klipper sina husdjurs vingar? Detta kan låta grymt och hjärtlöst när du hör om det, men i själva verket kan det vara till stor nytta för både dig och dina fåglar. Att klippa kycklingens vingar är tänkt att minska deras förmåga att flyga och det gör inte ont.

Kan en kyckling fortfarande flyga med klippta vingar? Ja, tro det eller ej, det kan de. Kycklingar är smarta varelser och de kan anpassa sig till nya situationer precis som människor. Du kan dock göra det svårare för dem att flyga genom att bara klippa en vinge och vänta tills de är fullt flygkompetenta innan de klipper. Här är vad du behöver veta.

Varför skulle du klippa en hönas vingar?

Du kanske inte tror det för det händer inte så ofta när du tittar på kycklingar, men de kan flyga, och de kan flyga ganska bra. Detta är en mycket användbar talang; det tillåter en kyckling att fly när den attackeras av bytesdjur i det vilda. Det kan också ge dem tillgång till territorium och matkällor som de annars kanske inte skulle kunna komma åt.

Även om denna färdighet kan vara mycket användbar för en vild kyckling, kanske den inte är lika användbar om du håller kycklingar som husdjur. Beroende på ras kan kycklingar flyga upp till 6 fot i luften. Detta är ofta precis tillräckligt högt för att en kyckling ska hoppa över din trädgårds- eller trädgårdsstängsel och försvinna från vägen.

En rymd husdjurskyckling kommer inte att ha samma överlevnadsinstinkt som en vildkyckling, det är mycket mer sannolikt att det förvandlas till en middagsbjudning för en katt eller en hund, eller att bli överkörd av en bil. Den kan också förirra sig så långt att du inte hittar din kyckling. Som husdjursägare håller vi inte kycklingar som husdjur i hopp om att de ska gå vilse eller skadas.

Men kan katter komma överens med sällskapskycklingar? Läs här för att ta reda på det.

Så vi kan göra något annat. Vi kan klippa en höns vinge eller vingar för att försöka störa dess förmåga att flyga. Oroa dig inte, det kommer inte att göra ont. Låt oss ta en titt på hur man klipper en kycklings vingar och varför din kyckling inte har något emot om du gör det, så länge du gör det rätt.

Se även  8 anledningar till varför din katt gnuggar sitt ansikte överallt

Hur man klipper en kycklings vingar

Att ha kycklingar tre typer av fjädrar på sina vingar: primära fjädrar (dessa är de viktigaste flygfjädrarna), underlydande (backup – hjälp dem att styra) och dolda källor (som tjänar mer som skydd för vingen än som ett flygande redskap).

Om du klipper en hönas vingar kommer du inte att skada vingen. Istället tittar du på det ta bort primärfjädrarna men inte för att störa de sekundära eller dolda fjädrarna. Detta är ungefär som en person som klipper håret eller klipper naglarna – det är inte farligt och resultatet är inte smärtsamt.

Det är viktigt att inte rusa ut direkt för att klippa fågelns vingar, men en sak som vi har lärt oss med tiden är att du vill vänta på att din kyckling nästan ska rensa dina stängsel när den flyger och det är därför:

Kan en kyckling fortfarande flyga med vingklippta?

Tekniskt, klippta vingar gör inte flygningen helt omöjlig, de gör det bara väldigt svårt. Ju yngre en kyckling är när du först klipper vingarna, desto lättare blir det för dem att träna och prova strategier som gör att de kan komma runt begränsningen att inte ha några primära fjädrar att lita på.

Så om du vill kasta din kyckling från spelet (och det gör du), då tiden att göra det är när de har lärt sig att flyga med sina primära fjädrar. Om de sedan tappar dem kommer de att få mycket svårare att anpassa sig eftersom de redan har lärt sig att flyga och kommer att ha svårt att anpassa sig till sin nya situation (oroa dig inte – det här kan vara förvirrande för din kyckling, men det kommer inte vara). att vara irriterande).

Det betyder, ja, en kyckling kan fortfarande flyga med klippta vingar, men bara om den vet hur man gör det och syftet med att klippa vingar är att förvirra din höna till den grad att hon inte kommer ihåg hur.

Se även  Tänker hundar på att skälla? - Allt du behöver veta

Vinge eller vingar?

Det finns en del debatt om detta i kycklingägargemenskapen, men vi kommer åt sidan av det bara en enda vinge eller skär din kyckling. Varför? Att ha en fungerande vinge och en icke-fungerande vinge är mycket mer förvirrande än att ha två vingar som är exakt likadana.

Tänk på att simma, om du hade någon utan armar skulle han träna ganska snabbt på att lägga sig på rygg och sparka på benen, men om han bara hade en arm skulle du förmodligen bara se honom simma i cirklar och frustrerad över att de inte kunde få en arm för att peka dem i rätt riktning.

Kycklingar är, precis som människor, symmetriska till sin natur. Om du bråkar med deras yttre symmetri är det mycket svårare att kompensera än om du skapar en ny, annorlunda typ av symmetri.

Finns det några faror med att klippa kycklingvingar?

Ja. Innan du tar tag i din klippare och gör dig redo att klippa din kyckling eller kycklingvingar – du ska veta att du handikappar din höna när hon närmar sig resten av sitt liv.

Det största problemet du kommer att skapa för kycklingen är det det kommer att få mycket svårare att fly från ett rovdjur om det inte kan flyga iväg. Om du bor mitt i ingenstans utan uppenbara rovdjur, kanske det inte är en stor sak. Om, å andra sidan, hundar strövar fritt i ditt närområde och kan hamna på din trädgård, kan det verkligen vara ett mycket stort problem.

En kyckling som inte kan flyga kan inte undgå en hund, inte heller kan den undvika en vessla.

Du kanske också upptäcker att de har lite problem med att placera sig när man soverom du tror att detta är sanningen – låt henne inte skada sig själv. Du kan använda en ramp eller stege för att hjälpa kycklingen att återta sin rätta plats utan att falla och skada sig själv.

Nu – Skär kycklingvingar

Vi rekommenderar ring en vän (eller fråga en familjemedlem) för att få dem att hålla i kycklingen till dig. Det kommer att vara mycket mindre av en utmaning om kycklingen hålls bekvämt i någons famn än om du försöker hålla och skära den.

Se även  Vad är Cushings sjukdom hos hundar?

Sedan försiktigt sträck ut vingen du vill klippa (kom ihåg – du kommer bara att klippa en vinge) och ditt mål är över skär endast de primära fjädrarna vid punkten precis under de dolda fjädrarna. Om du gör detta rätt, du skadar inte kycklingen.

Om du får fel kan du bryta ett ben eller skära av ett blodkärl och det blir dåligt för din kyckling.

Du kan se hur du gör detta här i den här videon:

Det är också viktigt att inse det Att klippa kycklingvingar är inte en ”gör det en gång och gör det aldrig igen”. Faktum är att din kyckling med största sannolikhet kommer att växa tillbaka sina fjädrar nästa gång han molter och då måste du trimma hans vingar igen. Den goda nyheten är att den här uppgiften är enkel och snabb – det är inte en stor ansträngning att utföra.

Hur högt kan en kyckling hoppa?

När din kyckling är rakad är den inte längre fäst vid marken. Han kan fortfarande hoppa och beroende på balansen kan han uppnå din kyckling kanske kan hoppa ytterligare 3-4 fot i luften! Så du behöver fortfarande ganska höga staket för att se till att de inte kommer undan.

Kan en kyckling leva med en vinge?

Mer extrem än klippning skulle vara förlusten av en vinge. Kan en kyckling överleva med en vinge? Ja absolut. På samma sätt kan en person överleva med en arm. Livet kommer att bli mer utmanande för en envingad kyckling, men förutsatt att kycklingen överlever både förlusten av vingen och behandlingen för skadan och smärtan, kan den leva ett långt och hälsosamt liv.

Slutsats

Kan en kyckling fortfarande flyga med klippta vingar? Ja, och i själva verket kanske de kan kompensera oavsett vad du gör, men de kommer förmodligen att hitta flyg utanför dem om du bara klipper ena vingen (inte båda) och du väntar på att de ska nå en mognadsnivå med flygning.

Att klippa kycklingens vingar är inte grymt eller obehagligt för kycklingen och det är ett väldigt bra sätt att hålla sina kycklingar hemma. Du bör dock tänka på att de blir lättare byten om de inte kan flyga.