Kan en kyckling leva med bara ett ben?

Precis som människor kan kycklingar utveckla problem som orsakar allvarliga hälsoproblem. Kycklingar kan tappa ben på grund av sjukdom, rovdjur (hundar, rävar etc.) eller till och med av misstag. Detta kan vara mycket irriterande för kycklingen och för ägaren. Men kan en kyckling leva på ett ben?

En kyckling kan leva med ett ben. Men överlevnad är inte garanterad. Det finns många faktorer (som ålder, hur benet tappades, besättningen etc.) som kan påverka överlevnaden. Det kommer inte att förvåna dig att en yngre kyckling återhämtar sig snabbare än till exempel en äldre.

Här är några videobevis på att enbenta kycklingar kan njuta av livet:

https://www.youtube.com/watch?v=wgGJ2ZNNC0U

Vad kan påverka överlevnaden för en kyckling med bara ett ben?

Det finns 6 faktorer som är kända för att avgöra om en kyckling kan överleva förlusten av ett benDet är dock möjligt att alla 6 faktorerna är till kycklingens fördel och att de fortfarande inte klarar det – Moder Natur kan vara ombytlig.

 1. Kycklingens kön
 2. Kycklingens ålder
 3. Kycklingens temperament
 4. Flockens temperament
 5. Den underliggande orsaken till att förlora ett kycklinglår
 6. Nivån på vård som ges till kycklingen

Könet på kycklingen med ett ben: det är en kvinnas fördel

Du kanske tror att kycklingens kön är något speciellt för att ge den en fördel när det gäller att tappa ett ben, men faktiskt, det är en fråga om fysik.

Kycklingar bär mindre vikt på sina kroppar än tuppar. Till exempel är det mer sannolikt att det återstående benet skadas i en tupp och en kyckling utan ben kommer att finna det omöjligt att överleva.

Det finns också en social faktor inblandad. Tuppar har bara ett syfte i en flock: att para sig med höns. För att få igång parningen måste en tupp dansa lite för att uppvakta sina höns, en enbent tupp har ingen rytm och damerna avvisar hans framfarter.

En avvisad tupp skys sedan snabbt av sin flock. Som social art leder detta till depression hos tuppen och ofta en förlust av livsviljan.

Den enbenta kycklingens ålder: en ung kycklings värld

Som du förväntar dig, yngre kycklingar har bättre överlevnadsprognos än äldre kycklingar. Det finns flera goda skäl till detta:

 • De anpassar sig bättre till att ha ett ben, vilket innebär att de är mindre benägna att skada det
 • De tenderar att undvika den typ av viktökning som skulle skada benet (medan en vuxen redan kan bära för mycket vikt)
 • De är generellt friskare och läker snabbare än äldre fåglar
Se även  Vilka växter är giftiga för hundar?

Detta är dock inte en universell regel. Kycklingar som föds utan ben överlever vanligtvis inte. Detta beror troligen på att missbildningar vid födseln normalt är en indikator på andra problem och att ett litet men betydande antal kycklingar (oavsett om de är missbildade eller inte) inte överlever till vuxen ålder.

Hos äldre kycklingar kan allvarliga skador leda till andra hälsoproblem, vilket minskar chansen att överleva med ett ben.

Attityden hos kycklingar till att ha ett ben: en allsidig positiv attityd krävs

En kyckling som har emotionell motståndskraft klarar nog bara livet med ett ben än en som blir deprimerad, tillbakadragen och isolerad. Ja, kycklingar blir ledsna och ja, precis som människor påverkar det deras allmänna välbefinnande.

Besättningens inställning är också viktig. I flockar där livsutrymmet är begränsat kan det finnas en samlad ansträngning för att undvika eller till och med vräka den skadade kycklingen – återigen kommer detta att leda till depression, vilket minskar chanserna att överleva.

Flocken är inte elak när hon gör det här. Det är en överlevnadsmekanism. Det finns ett evolutionärt krav att hålla flocken säker och skadade och sjuka fåglar kommer sannolikt att tjäna som en inbjudan till rovdjur. De är också mer benägna att överföra sjukdomar till andra medlemmar i besättningen. Så deras svar är helt pragmatiskt.

Det finns också en skarp sanning i det om du har en kyckling som blöder måste du ta bort den från deras flock eftersom de är kycklingar (av någon anledning) älskar att hacka på allt rött och ja, detta inkluderar en blödande medhöna.

Om besättningen väljer att behålla kycklingen har den mycket större chans att överleva.

Vad ska man göra med en brud född med bara ett ben?

Förbered dig på hjärtesorg, för vad du än gör, kycklingar med bara ett ben har mycket mindre chans att överleva och du kan inte påverka resultatet särskilt mycket.

Det finns två möjliga slut på berättelsen om en enbent flicka:

 1. Inom en vecka eller två kommer han att hoppa runt och lära sig att bara använda ett ben
 2. Inom en eller två veckor ger den upp, blir tillbakadragen och deprimerad
Se även  Varför morrar min katt? – Huvudskäl

I det andra fallet är det förmodligen bäst att avliva kycklingen istället för att låta den svälta, vilket är alternativet. Ibland måste man verkligen vara grym för att vara snäll.

Hur du ökar chansen att din kyckling eller kyckling överlever ett brutet ben

Det finns inte mycket du kan göra åt varför din kyckling har tappat ett ben, i vissa fall har detta orsakat inre blödningar som nästan säkert kommer att leda till infektion och död hos kycklingen, men du kan hjälpa till att behandla dina kycklingar för att förhindra att de tappar ett ben, särskilt om de bryter ett.

Vad ska man göra med en brud som är född med ett brutet ben?

Om din brud har ett brutet eller utspritt ben, du kan skena deras ben (som vi gör med människor) med denna enkla process:

 • Ta 2 isglasstavar (eller liknande) och skär dem i längden på benet
 • Använd medicinsk tejp för att skena båda sidor av benet och knyt det till bruden så att benet är i rätt position
 • Tvinga inte benet, du vill inte bryta det värre än det är
 • Ta bort skenorna efter en vecka – kontrollera att ungen börjar använda benet ordentligt

Du bör också:

 • Ta bort kycklingen från de andra kycklingarna. Ta med dig några kamrater så din brud inte blir ensam, annars håll den åtskild – på så sätt blir den inte trampad.
 • Se till att han fortsätter att äta och dricka. Om den inte vill ha mat är det ett stort varningstecken att det inte kommer att överleva.
 • Lägg till lite E-vitamin till hans kost. Benproblem kan bero på vitaminbrist.

Om det värsta händer och benet blir infekterat kan det behöva amputerasvi rekommenderar att du hittar en veterinär för detta.

Vänligen kom ihåg det finns inga garantier för att din brud kommer att överleva dock, och det kan bli nödvändigt att lägga ner det för att få slut på hans lidande.

Vad ska man göra med en kyckling med brutet ben?

Först måste du ta reda på vilket ben som är brutet, och detta är inte alltid självklart vid första anblicken. Kontrollera om ben sticker ut genom huden, där ett ben böjer sig åt fel håll eller om kycklingen föredrar ett särskilt ben när den haltar – om ett ben är brutet kommer kycklingen inte att lägga någon vikt på den.

Se även  Är cederträ lämplig för hönshus? Allt du behöver veta

Andra, om frakturen är ovanför benleden kommer du förmodligen behöva amputera benet eftersom det är mycket osannolikt att det läker, och kycklingen kan dö av blodförgiftning. Återigen rekommenderar vi att detta görs av en veterinär.

Om benet är brutet under leden kan du prova att skena det för att se om det kommer att läka:

 • Rengör benet runt trasig hud
 • Använd steril gasväv för att linda benet (för att förhindra skav på skenan och för att hålla området rent)
 • Använd skenor av rätt längd (t.ex. som inte stör kycklingens rörelser – var inte rädd för att skära av dem om det behövs)
 • Använd ett medicinskt bandage för att fästa skenorna på benet
 • Håll kycklingen isolerad i en vecka eller två
 • Ge kycklingen en elektrolytlösning för att förhindra uttorkning
 • Byt förband var 2-3 dag

Hur kan du se om det läker?

 • Efter en vecka bör mycket lite blod (om något) komma ut ur ett sår
 • Efter 2 veckor kanske du (milt) kan känna ny bentillväxt
 • Efter 2 veckor kan de börja använda benet igen
 • Efter 2-3 veckor bör svullnaden minska drastiskt
 • Efter 2-3 veckor bör eventuell infektionshetta i benet svalna

Du kan också hitta den här videon till hjälp när du försöker läka en kycklings brutna ben:

Slutsats

Så, kan en kyckling leva med bara ett ben? Ja, även om deras kön, ålder, beteende, flockbeteende, orsaken till att de är sjuka och din hantering av kycklingen alla kan spela en roll i deras överlevnadsgrad. När en kyckling har tappat ett ben finns det inte mycket du kan göra åt det, men du kan förhindra att en kyckling med brutet ben måste amputeras och det är väl värt ansträngningen.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård:

Nu har vi undersökt om en kyckling kan leva med ett ben, låt oss se om en kyckling kan leva med ett öga, läs vår senaste artikel här.