Kan en kyckling leva med ett öga? Vad ska du göra?

Att hålla höns är ofta en glädjefylld upplevelse, men ibland, som med allt annat, går något fel och du kan vara mycket orolig för ditt husdjur. När en kyckling tappar ett öga är det helt naturligt att undra om de kan klara av denna förlust. Tja, vi har goda nyheter till dig, och här är vad du behöver veta.

Ja, en kyckling kan leva med ett öga, ett saknat öga bör inte kräva ett sådant ingripande, även om livet som den enögda kycklingen lever kanske inte är problemfritt. Faktum är att en kyckling också kan överleva om den är helt blind, men det kan kräva att du ger ytterligare hjälp för att hjälpa den att navigera i vardagen.

Om din kyckling skadar ett öga, vad ska du göra?

Det är viktigt att inse det inte varje kycklingögonskada behöver leda till blindhet och om du upptäcker att din kyckling har ett problem och behandlar den effektivt, kanske du kan rädda deras syn.

Det bästa man kan göra med ett skadat öga är att hålla det sterilt (för att förhindra infektioner) och vidare hjälpa till att främja läkning. Detta görs både enkelt och billigt. Få någonting joderat bordssalt (de billiga grejerna – du behöver inte Himalaya-stensalt här, vilket kan vara ett hinder snarare än en hjälp) och lös ¼ av en tesked i lite varmt (men inte varmt) vatten.

Än använd den för att rengöra och tvätta ögat. Upprepa om det behövs. Om du tycker att det är nödvändigt kan du även konsultera en veterinär.

Total blindhet hos kycklingar – symptomen och tecken

Om en kyckling tappar synen på båda ögonen är det rimligt att säga att saker och ting kommer att bli mycket svårare för honom och de flesta kycklingägare som väljer att fortsätta ta hand om en blind kyckling tenderar att separera den från flocken och hålla den i sin egen säkra miljö.

Efter ett tag, de flesta blinda kycklingar kommer att finna sig i att anpassa sig till sin miljö och som blinda människor kan de leva länge (för en kyckling) och hälsosamt liv.

Se även  Varför attackerar ankor varandra? – Verkliga skäl

Om du tror att dina kycklingar kan vara helt blinda, då du bör se några eller alla av dessa varningsskyltar:

  • Kycklingen verkar ofta förlorad
  • Kycklingen springer hela tiden in i synliga föremål
  • Kycklingen verkar haka på tom luft mycket
  • Kycklingen börjar bli klumpig
  • Kycklingen är deprimerad
  • Kycklingen blir slö
  • Kycklingen har helt klart problem med ögonen

För att testa om en kyckling är blind på ett öga, flytta fingret mycket långsamt till det drabbade ögat. Du kan inte skynda på detta, eftersom kycklingen kan känna snabba rörelser på grund av strömmen som skapas i luften när du rör dig snabbt.

Om de inte rycker till när fingret närmar sig det drabbade ögat är det nästan säkert blindt.

Det är värt att notera vissa kycklingar är genetiskt disponerade för blindhet och denna defekt kan inte behandlas, men den behöver inte betyda slutet på hönans liv, om du är villig att ta hand om den.

Varför kan en kyckling tappa ögat?

Även om det inte är omöjligt för en kyckling att tappa ett öga på grund av sjukdom, är det högst osannolikt. Det finns två huvudorsaker till ögonförlust hos kycklingar:

  1. andra kycklingar. Kycklingar, och särskilt tuppar, har varit kända för att slåss mot varandra och när de slåss kan det verkligen vara väldigt grovt. Flygande fötter, slitande sporrar och klor, hackande näbbar och i stridens hetta är skador alltför vanliga. Rent evolutionärt finns det ingen bättre skada än en som sätter din motståndare i ett stort underläge, så det finns en god chans att ögonen kommer under eld i dessa slagsmål. Allt från att skrapa ögongloben till ett sprucket ögonglob är möjligt och kan leda till blindhet i det ögat.
  2. Rovdjur. Särskilt vesslor, men alla gnagare, rovdjur eller andra rovdjur kan så småningom bråka med dina kycklingar. Det är därför det är mycket viktigt att se till att dina kycklingar är väl skyddade, du måste se till att gården är helt säker för att förhindra att detta händer – en vessla kan ta sig igenom de minsta sprickor och då är den ofta död och stympning inkarnerar till dina stackars fåglar.
Se även  Är min råtta för tjock? En guide till rätt vikt och storlek

Kycklingkamp kan vara en ganska normal händelse, men om du märker att en av dina kycklingar är en fullständig mobbare, kanske du vill skilja dem från de andra och eventuellt permanent.

De flesta grupper av kycklingar är som en familj och olyckor inträffar när familjer slåss med varandra, men ibland får en kyckling (eller en tupp) en riktig smak för att surra ut och du måste kliva in för att förhindra framtida skador på dina husdjur.

Vilka problem kan uppstå om en kyckling tappar ögat?

Kycklingögon skiljer sig mycket från mänskliga ögon och det betyder problemen som en kyckling möter när den tappar ett öga är ofta större än en människas på. Att vara medveten om dessa problem kan hjälpa dig att hålla utkik efter dem, men det finns inte mycket du kan göra för en kyckling som har blivit blind, ha tålamod och låt dem lära sig att kompensera.

En kycklings ögon är enorma jämfört med vårt. De tar runt 10% av fastigheten på ett kycklinghuvud! Det betyder att varje öga tar upp 5 % av utrymmet och om ett går förlorat är det en stor bit huvud som inte längre fungerar.

De där stora ögonen kyckling galet bra perifert seende. Människor har perifert seende (om du vill testa ditt är det bara att hålla händerna framför dig och sedan flytta dem isär – i samma takt – tills du knappt kan se dem, det är vinkeln på ditt perifera seende och det är ungefär 170 grader från hand till hand i de flesta människor). Kycklingar däremot kan se otroliga 300 grader!

Så, om du tror att din kyckling har ögon i bakhuvudet så har den inte det, men dess perifera syn är inte långt borta heller. Detta gör att kycklingar kan vara medvetna om potentiella rovdjur och att bli skarpare när ett hot uppstår. En halvblind kyckling förlorar mycket av detta synfält.

Se även  40 roliga sätt att underhålla en sällskapskyckling och de 10 bästa leksakerna för kycklingar

De kan använda båda ögonen, som vi gör, för att skapa en 3D-vy av världen, eller så kan de använda dem separat – varje öga fokuserar på en annan uppgift. Återigen, om en kyckling tappar ett öga, förlorar den också detta fiffiga trick.

Utländsk, de kan också känna av om ljuset är på eller av utan deras ögon! Deras tallkottkörtel (som också sitter i deras huvud) gör detta åt dem. Det betyder att oavsett hur blind en kyckling är så kan den se när det är dag eller natt och till och med övergången mellan årstiderna.

En annan egenhet med kycklingsyn är att deras höger öga är närsynt och deras vänstra är långsynt. De säger att detta beror på hur fostret utvecklas inuti ägget innan det kläcks. Men som ni kan föreställa er när en kyckling tappar ett öga blir den också permanent nära eller långt borta.

Det mest uppenbara problemet du kommer att stöta på när en kyckling blir blind på ena ögat är att gå i cirklar och ibland fullständig förlust av balans.. Detta är ganska normalt, och du bör förvänta dig att de tar det 2-3 dagar att vänja sig vid sin förlust och göra förändringar i sitt beteende för att kompensera.

Slutsats

Kan en kyckling leva med ett öga? Ja. Kycklingen kan visa tecken på ångest och ovanligt beteende efter att ha tappat ett öga och deras syn kanske aldrig blir riktigt bra igen (särskilt med tanke på ögonens olika brännvidder), men de bör lugna ner sig efter en dag eller två och börja lära sig att göra upp för förlusten.

Naturligtvis kommer vissa kycklingar att uppleva denna övergång lättare än andra, men om de inte slutar äta eller på annat sätt verkar sjuka eller mycket stressade, bör du låta dem gå igenom processen. Men om det blir värre bör du fråga din veterinär om råd.