Kan en råtta leva i ett akvarium?

Om du funderar på att skaffa en råtta som husdjur, kanske du undrar om du kan hysa den i det där gamla akvariet som du har samlat damm på vinden? Tja, förmodligen inte, men den goda nyheten är att du förmodligen kan använda akvariet för att ge din råtta den typ av hem den verkligen behöver.

Kan en råtta leva i ett akvarium? Nej, det finns allvarliga hälsorisker för din råtta om du förvarar dem i ett akvarium och i mindre tankar kommer resultatet för din råtta med största sannolikhet att bli död på grund av bristande ventilation.

Så låt oss ta en titt på om råttor ska leva i akvarier, garderober, soptunnor eller råttburar och fördelarna och nackdelarna med varje tillvägagångssätt. På så sätt kan du fatta ett välgrundat beslut om rätt typ av hem för dina husdjur.

Kan en råtta leva i ett akvarium?

Nej. Du bör inte ha en råtta i ett akvarium. Din råtta måste kunna andas, precis som du. Till skillnad från dig har en råtta ingen toalett i närheten, så den tenderar att kissa där den står.

Råttkiss är full av ammoniak.
När din råtta kissar i ett oventilerat rum som han inte kan fly från, byggs ammoniaknivåerna upp och dödar så småningom din råtta.

Den kommer inte att få slut på syre – dess lungor kommer att sluta med kemiska brännskador som gör att den inte kan andas. Det är ett hemskt sätt att dö.

Även om ammoniumnivåerna inte når denna punkt, du kommer att göra din råtta väldigt sjuk eftersom akvariet kommer att fyllas med damm. Och återigen, som människor, hanterar råttor inte stora mängder damm särskilt bra, faktiskt, råttor har spektakulärt känsliga andningsorgan, andningsdamm kan verkligen göra dem väldigt sjuka.

Kan du hålla en råtta i ett 20 gallon akvarium?

Även om det är sant att du i teorin helt enkelt kan öka storleken på akvariet till en punkt där din råtta inte längre riskerar att kvävas eller till och med överväldigas av dammet – det är fortfarande inte en bra idé att ha några råttor i ens ett 50-liters akvarium.

Se även  Kan katter bli brunstiga efter att de blivit fixade?

För att inte nämna stora akvarier kostar mycket pengar. Om du har en liggande och funderar på att göra om den till en råttbur, är det bättre att sälja tanken, köpa en fin bur till dina råttor och använda växeln för att köpa något fint till dig själv.

Den enda gången vi någonsin skulle överväga att hålla en råtta i ett akvarium var om någon tog med oss ​​råttor för att adoptera som en överraskning och vi var tvungna att köpa en råttbur till dem först..

Är det säkert att använda en kombinerad råttbur?

En kombobur är som en råttbur som du sedan kan fästa på toppen av din tank – så att man får en slags jätte fågelbur med glasbotten ovanpå.

Detta har vissa fördelar råttor älskar att klättra och det ger dem höga utrymmen att göra det. De kan också klättra upp ovanför ammonium- och dammproblemen som börjar byggas upp i tanken.

Det kan också ge lite ventilation för att ta bort ammonium och damm. Dessa saker är dock kanske inte tillåtna och det är svårt att mäta effekten av luftflödet i ett akvarium eftersom du har en bur fäst vid det.

Detta Kombiburar blir också ännu dyrare än bara ett akvarium. Så i slutändan kommer vi tillbaka till – varför skulle du vilja göra det här?

Det skulle det vara
bättre för dig att köpa en riktig bur avsedd för gnagare istället för att slösa din tid på att köpa en dyr akvarium yttre ram och försök sedan göra dina råttor nöjda med det.

Vi tror aldrig att det är värt att ta en risk med din råttas hälsa och när det finns så lite potentiell avkastning för det – vi kommer att säga ”nej” till komboburar.

Hur är det med hem i träskåp?

Vi känner några personer som har provat att göra sina egna skåpliknande kapslingar. Det vill säga de gjorde något som liknar ett träakvarium, men istället för glas använde de mesh för att öppna upp utrymmet.

Se även  Kan hundar äta Hush Puppies? Allt du behöver veta

Ur ventilationssynpunkt är detta helt säkert. Om du är noggrann med din design kan du absolut ge ett anständigt luftflöde genom ett råtthus i boxstil och därmed vara säker på att dina husdjur alltid andas ren, frisk luft.

Det finns dock problem med den här typen av boende. Den största av dem är det de är svåra att hålla rena och svåra att sterilisera helt.

Råttor kissar hela tiden och de kan inte tränas att kissa på en specifik plats vid behov (även om de gärna gör avföring i råttsand). Lack eller epoxi kan vara skadligt för dina råttors hälsa, eftersom de har mycket känsliga andningsorgan.

Det betyder att du kan sluta med en otäck ammoniak byggs upp när urinen blötlägger träet.

Dessa hem brukar också vara det lite tyngre än din vanliga råttbur vilket kan göra att flytta dem problematiskt.

Vad sägs om att använda en soptunna?

Använd inte en anpassad soptunna för råtthus. Vi vet att foderuppfödare tenderar att använda dessa typer av kvarter för råttor eftersom det tillåter dem att stapla ett stort antal råttor ovanpå varandra.

Dessa uppfödare gillar också sättet dessa råtthägn är lätta att rengöra.

Men sanningen är att en anpassad soptunna förhindrar den typ av interaktion du skulle vilja ha med husdjursråttor (om du inte vill se dina husdjur, behöver du förmodligen inte ett husdjur i första hand).

Det är mycket svårare för råttor att utföra intressanta aktiviteter i dessa ”hus” och de kan inte klättra alls vilket är en av råttans huvudsysslor.

Per definition får råttor mindre eget utrymme när de använder denna typ av bostäder kan orsaka enorm press på gruppen.

Till sist, de tillåter inte heller ordentlig ventilation och kan bli fulla av damm och ammoniak, ungefär som ett akvarium. Vi kan inte tänka oss en värre plats för husdjursråttor att hamna på än en soptunna.

Se även  Varför simmar min fisk högst upp i akvariet? [Explanation]

Vad gör en bra bur för en råtta?

OK, så vad gör en råtta till ett bra ställe att leva på? Den traditionella buren är nästan perfekt. Du kan hitta dem i vilken djuraffär som helst. Det finns några saker att tänka på när du köper den:

  • De måste vara tillräckligt stora. Du kan inte ramma råttor sida vid sida utan utrymme att leka.
  • Glapparna mellan stängerna. Du behöver ungefär ½” avstånd i burar för vuxna rått. Om de är större och de kommer att springa iväg genom att klämma sig igenom stängerna.
  • Ventilation. När du väljer en råttbur vill du inte ha något hinder för luftflödet. Inga plastväggar, inga glasbitar etc. Bara gängade stavar med obegränsad luftrörelse.
  • Lätt att städa. En bur som man lätt kan få ur grejer och sedan tvätta är ett måste. Att städa upp råttor är inget stort jobb och det är bäst att inte göra det till ett stort jobb. Detta hjälper dig att rengöra din råttas bur varje vecka.

Varför ska du bry dig? Tja, det största klagomålet vi har hört från råttägare är att deras husdjur inte har lång livslängd och tenderar att dö inom några månader eller lite över ett år.

Nu håller ingen råtta mycket längre än 2-3 år, men de kommer att njuta av sina liv mycket mer om de kan andas ordentligt och om deras miljö inte orsakar dem stress.

Vi har skrivit en guide med tips ’Så sätter du upp din råttbur’ och du kan läsa den här.

Slutsats

Kan en råtta leva i ett akvarium? Nej, du ska aldrig ha husdjursråttor i ett akvarium. Det är inte ett hälsosamt eller trevligt sätt att leva för dem och en liten tank kan vara en bokstavlig dödsdom för ditt husdjur.

Det är mycket bättre att köpa en anpassad råttbur från en djuraffär, som säkerställer att dina råttors behov tillgodoses.