Kan fåglar flyga i regnet? – En användbar förklaring

Jag minns en gång jag var ute och tittade på fågel och det regnade riktigt hårt. Jag började undra: kan fåglar flyga runt i regnet? Med tanke på att de var blöta, skulle det vara vettigt att göra detta? Så om du undrar samma sak som mitt nyfikna jag, var säker eftersom jag har letat lite på internet efter några svar. Det här är vad jag hittade:

De flesta fåglar kan flyga i regnet. Däremot kanske fåglar inte kan flyga i regnet om det blir för tungt, till exempel vid hårt väder eller åskväder. Många fåglar föredrar att inte flyga i regnet alls eftersom det skulle kräva för mycket ansträngning, särskilt på grund av det ökade lufttrycket när det regnar.

Även om fåglar kan flyga i lätt regn och välja att inte flyga i kraftigt regn, kan det vara MYCKET intressant att upptäcka vetenskapen bakom varför de inte flyger! Följ med mig när jag reder ut detta mysterium tillsammans!

Vilka fåglar behöver för att flyga

Innan vi kommer in på det fullständiga svaret på hur regn påverkar fågelflyg, måste vi först förstå hur fågelflyg fungerar under normala väderförhållanden.

Lätta kroppsegenskaper

En typisk fågel har lätta kroppsdrag. Detta inkluderar ihåliga ben och fjädrar som ska vara lätta och inte tynga ner dem under flygning.

Eftersom deras lätta kroppsegenskaper tillåter fågeln att ha så lite vikt som möjligt, tyder detta på att detta är en aspekt av yttersta vikt vid fågelflyg.

Därför är deras vikt en av aspekterna att överväga om de skulle bli blöta i regnet – vilket vi kommer att diskutera senare.

Vattentäta fjädrar

Ja, fågelfjädrar är vattentäta, men inte av naturen. Fåglar kan samla olja på sina näbbar genom att gnugga mot sin uropygiala körtel var som helst nära svansen och sedan gnugga den på sina fjädrar.

Uropygialkörteln är också känd som putskörteln, varför denna åtgärd av fåglar som vattentätar sina fjädrar kallas putsning.

Oljan som tappas på deras fjädrar hjälper till att hålla fjädrarna i gott skick och hindrar vatten från att nå kropparna hos vissa sjöfåglar.

Ät energirik mat

Fåglar behöver konsumera mycket energität mat för att hålla sina energireserver höga för flygning. Exempel på byten som fåglar jagar är oftast insekter och de ger mycket protein och energi till fågelns kost.

Se även  Hur lång tid tar det för en fågel att mogna? [Answered!]

Eftersom fåglarnas flygning är mycket energikrävande, tenderar fåglar att spara energi och spara flyg endast när det verkligen behövs och med det lägsta motståndet.

Effekten av lätt och kraftig nederbörd på fåglar

Duggregn

Effekten av lätt regn på fåglarnas flygning är faktiskt minimal. Det är inte ovanligt att se några fåglar flyga runt i lätt regn då det vanligtvis drabbar dem.

Som diskuterats tidigare om vad fåglar behöver för att flyga, tynger det lätta regnet inte fågeln tillräckligt för att avskräcka den från att flyga.

Detta beror på den vattentäta beläggningen som fåglarna har applicerat på sina fjädrar, vilket gör att vatten rinner bort från deras yta, vilket förhindrar att vatten samlas på deras kroppar, vilket kan göra dem för tunga att flyga.

Eftersom en fågels start i allmänhet är energikrävande skapar det lätta regnet inte tillräckligt med extra vikt för att fåglar ska tyngas av lätt regn.

Kraftigt regn (åskväder och monsunregn)

Vid kraftiga regn är situationen en helt annan. I fall som i ett åskväder eller helt enkelt under monsunsäsongerna i länder som upplever dem, tenderar fåglar att inte flyga.

Här är några skäl som kan avskräcka en fågel från att flyga:

  1. Förändringar i lufttrycket

Förändringar i lufttrycket är den största anledningen till att fåglar väljer att inte flyga under kraftigt regn. Eftersom flygning sker i luften kan fallet i atmosfärstrycket under en regnskur allvarligt störa fåglarnas flygmönster.

Utan att gå för mycket in på aerodynamisk teori kommer lägre atmosfärstryck faktiskt att göra luften mindre tät.

En mindre tät miljö gör det svårt för fåglarna att hitta det lyft de behöver för att flyga genom att fladdra. Dessutom gör vattendropparna i luften luften mindre tät, vilket gör det ännu svårare att flyga i regnet.

2. Starka vindar

Under ett skyfall eller under skyfall, åtföljs regnet vanligtvis av andra element som hårda vindar. Eftersom fåglar är lätta och lätta att kastas runt av vinden, riskerar alla fåglar som riskerar att flyga under en sådan kraftig storm att förlora kontrollen under flygningen.

Se även  Varför står fåglar på ett ben? (3 OVERRASKANDE skäl!)

3. Regn tynger dem

I kraftiga regn blir fåglarna inte bara ständigt pelleterade av de större dropparna som påverkar deras flygning, utan deras vattentätning på deras fjädrar kan nu vara till liten nytta.

Eftersom regnet ständigt öser ner från himlen kommer vattnet så småningom att sippra förbi vattentätningen som appliceras genom att borsta och helt dränka fåglarna. I så fall kan deras fjädrar inte ge det lyft och drag de behöver för att flyga.

Vad fåglar gör i regnet

Nu när vi vet att fåglar kan flyga lite i lätt regn och nästan inga alls i kraftigt regn, undrar jag vad fåglar egentligen gör i regnet. Undrar du också detsamma?

Tja, det finns några saker de gör:

Hitta skydd

Naturligtvis! Fåglar är precis som vi, om de ständigt kläms av regnet är vår första instinkt att bli av med det. Om regnet ännu inte har blivit kraftigt kan fåglarna till och med flyga till en plats där de kan få skydd.

Detta kan till och med vara under konstgjorda strukturer eller naturliga strukturer som träd.

Medan de är skyddade kan de välja att fluffa upp sina fjädrar för att behålla så mycket värme som möjligt.

Ju mindre våt fågeln är, desto gladare är fågeln.

Ta en ”regn” attityd

Om du noga skulle observera fåglar i regnet, kommer du att märka detta: de kommer att dra tillbaka huvudet, rikta näbben mot regnet, stå upprätt och hålla fjädrarna spända.

Detta säkerställer maximal värmebehållning i kroppen samtidigt som det låter den mesta mängden vatten glida av kroppen.

Intressant nog observerades detta fenomen först av Hume, tillsammans med deras benägenhet att krypa ihop för att hålla regnet ute och hålla varandra varma.

Fågelskådning I Regnet

Okej, så om du är en fågelskådare som jag och har läst om huruvida fåglar kan flyga i regnet, kanske du undrar: ”Hur är fågelupplevelsen i regnet?”

Jo, du förstår, jag har tänkt exakt samma sak som jag alltid har funderat på om jag skulle gå hem när jag ser regnet komma medan jag är ute.

Därför skrev jag en artikel om hur regn påverkar fågelupplevelsen här. Kolla in det!

Se även  Vad är syftet med ett fågelgömma? (Exempel + förklaring)

Slutgiltiga tankar

Nu när ni fåglar kan flyga minimalt i lätt regn och inte alls i kraftigt regn, nästa gång behöver ni observera våra fjäderbeklädda vänner i naturen och bevittna dem själva!

Glöm inte att kolla in den klassiska posen som fåglarna tar under kraftiga regn eftersom det är riktigt coolt. Okej, tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!