Kan fåglar hämta sina bebisar? (Läs DETTA svaret först!)

Vi har säkert sett några djur lyfta sina bebisar, men hur är det med fåglar? Kan de plocka upp sina fallna ungar även med sina små näbbar? Jag ställde alla dessa frågor till mig själv och bestämde mig för att göra lite snabb research på nätet för att få svar! Det här är vad jag hittade:

De flesta fåglar kommer inte att kunna lyfta sina bebisar eftersom de helt enkelt inte har muskelstyrkan för att göra det. De flesta fåglar har relativt svaga näbbar och klor och kommer inte att kunna lyfta boungar eller ungar från marken. Bara fåglar som storkar kan plocka upp sina bebisar för att slänga dem.

Nu vet du svaret på frågan, men det finns fortfarande några undantag från fallet – så håll dig kvar när jag förklarar fler fallscenarier av fåglar och deras svar på fallna bebisar i den här artikeln! Läs mer!

Kan fåglar hämta sina bebisar? (Fullständigt svar)

Foto: Fotografi av Kevin T. Karlson

De flesta fåglar kommer inte att kunna lyfta sina bebisar eftersom de helt enkelt inte har muskelstyrkan för att göra det.

De flesta fåglar har relativt svaga näbbar och klor och kommer inte att kunna lyfta boungar eller ungar från marken. Om du har sett en fågelunge på marken är det osannolikt att deras morfågel kommer att ta upp den igen.

Fågelföräldrars reaktion på fallna fågelungar kommer att variera: vissa kommer att se fallna fågelungar som ”svaga” och lämna dem bakom sig.

Det har dock funnits andra fall där människor har sett fåglar flyga runt sin fallna babybirdie och det kommer att ta dem längre tid att oroa sig för det.

Tyvärr är den naturliga världen en hård plats där bara de starkaste överlever. Faktum är att endast 56 % av fågelungarna överlever i sina bon. Om du vill kan du läsa en artikel jag skrev om detta här.

Enligt en expertartikel, det har förekommit inspelningar och rapporter om sjöfåglar, willets, räls, skogssnäppor, chachalacas och gökar där fåglar bär sina ungar i luften. Men dessa bevis är fortfarande anekdotiska och har ännu inte bekräftats av forskare! Låter som svårfångade grejer.

Se även  Hur man använder en kikare med glasögon: din KOMPLETTA guide!

Fall där fåglar faktiskt plockar upp sina fågelungar

Det här kan krossa ditt hjärta att höra: Vissa fåglar plockar upp sina bebisar bara för att kasta ut dem ur boet. Ja, du hörde rätt. De gör detta för att eliminera syskonkonkurrens och rivalitet inom boet. Exempel på sådana fåglar som gör det är storkar.

Storkar är stora fåglar som lägger flera ägg samtidigt. När fågelungarna blir äldre lägger föräldrafåglarna för mycket ansträngning på att mata så många och måste i vissa fall ta ut den svagaste länken.

Tyvärr, för de svagaste eller yngsta i gänget kan naturen vara riktigt grym ibland.

Här är en YouTube-video där det händer i aktion. Titta på 0:30-strecket:

I vissa mindre grymma fall möter fågelmamma ibland oförutsedda omständigheter när en fågelunge dör medan den fortfarande häckar eller dör när den kläcks.

I videon nedan tar en falk upp sin avlidna fågelunge och kastar den. En sorglig men nödvändig handling, för att hålla boet fritt från sjukdomar:

Fåglar som kan plocka upp sina bebisar på ryggen

På en mycket lättare ton, medan de flesta fåglar inte kan plocka upp bebisar med sina näbbar eller klor, kan vissa fortfarande bära sina fågelungar på ryggen när de simmar! Det har förekommit fall där vissa människor har sett svanar och sothöns göra detta.

Dessa cygnets (svankycklingar) måste dock kunna klättra och hoppa på mammans rygg för att kunna bäras. Kycklingarna måste då hålla i sina föräldrars fjädrar för att undvika att ramla omkull. Det är ett riktigt sött ansikte, kolla in det nedan.

Här är ett exempel på en YouTube-video jag hittade:

Se även  Är fåglar höjdrädda? [ANSWERED! + Other FAQs]

Ganska coolt va? Det är helt fantastiskt hur hängivna dessa fåglar är att bära sina ungar på ryggen/under vingarna. En sak att notera är att detta beteende inte bara är begränsat till svanar.

Det verkar som om de flesta av fåglarna med detta beteende är de som lever i våtmarker eller vatten och inte flyger ofta. Exempel på andra fåglar som gör detta är ankor, sothöns, lommar och doppingar!

Kan fåglar få tillbaka sina bebisar i sina bon?

Fåglar får inte tillbaka sina ungar i sitt bo. De flesta icke-rovfåglar har inte den muskelstyrka som krävs för att lyfta en fågelunge i sitt bo. Men om fågelungarna är nybörjare, kanske de fortfarande kan flyga tillbaka till sitt bo genom att göra korta flygningar från en gren till en annan.

Varför kastar fåglar ut bebisar ur boet?

Fåglar kastar ut bebisar ur boet för att döda dem eftersom de är undernärda, har utvecklat en sjukdom eller har dött av sjukdom. Fåglar som storkar kastar ut bebisar ur bon eftersom de inte kan mata för många kycklingar och låter bara de friskaste ungarna överleva.

Slutgiltiga tankar

Medan de flesta fåglar inte kan plocka upp sina bebisar, finns det några fåglar som kan, till exempel storken som plockar sin svagaste fågel för att döda och falkar som tar bort sina döda fågelungar.

Det finns också fåglar som plockar upp sina bebisar på ryggen, som vattenfåglar som sothöns, doppingar, svanar och lommar. Jag hoppas att din fråga har besvarats och tack för att du läste. Ha kul med fågelskådning!

Se även  Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!