Kan fåglar odla? (ÖVERRASKANDE svar + förklaring!)

Jag minns att jag tittade på fåglar ut genom mitt fönster och var extremt nyfiken på denna ENA slumpmässiga fråga: ”kan fåglar rapa?” Så jag gjorde min egen omfattande forskning om detta ämne och hittade ett definitivt svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar kan rapa, men det är inte väldokumenterat av forskare. Fåglar rapar knappt eftersom de helt enkelt inte har samma gasproducerande mikrob i matsmältningssystem som människor och däggdjur, så det byggs upp mindre gas i dem.

Vi har alla tillfällen då vi behöver släppa ut gaser, men på något sätt behöver inte alla fåglar. Håll ögonen öppna när jag använder min biologiforskning för att dela med mig av mer information om matsmältningssystemen hos de vetenskapliga fåglarna, fisarna! Läs vidare för mer!

Kan fåglar odla? (FULLSTÄNDIGT svar fortsätter!)

Vi vet alla att vi behöver avlasta några av de inre gaserna i våra tarmar då och då (vare sig det är i hemlighet eller öppet!) 😉

Men gör fåglar faktiskt samma sak att rapa?

I skrivande stund har forskare inte gjort tillräckligt med forskning om huruvida fåglar rapar eller inte, så det finns inte tillräckligt med bevis för att dra en slutsats. Men experter har noterat att det är en möjlighet!

Okej, så du vet att fåglar inte riktigt rapar. Hmm, men det tillfredsställer inte riktigt din nyfikenhet, eller hur?

Jag fortsatte att gräva lite mer i vetenskapens djupa skyttegravar för att hitta ett konkret svar. Det är därför fåglar rapar mycket mindre än människor:

Fåglar har inte samma sammansättning av bakterier i sina tarmar som vi människor. Fåglar har faktiskt mindre gasproducerande tarmbakterier, så det finns mindre uppbyggnad av gaser i deras tarmar. Så det är mindre behov för dem att släppa ut gaser från sina tarmar, vare sig det är genom att rapa eller pruttar!

Här är ett diagram forskare gjort kontrasterar sammansättningen av tarmbakterier hos människor och vilda fåglar:

Källa [1]

Om du tittar noga kommer du att se att människor, däggdjur, höns och vilda fåglar alla har väldigt olika typer av bakterier i sina tarmar.

Se även  Hur påverkar regn fågelskådning? [ANSWERED! + Advice]

Du kommer att upptäcka att människor har mycket liten mångfald av bakteriearter jämfört med andra organismer!

Låt oss fokusera på gruppen av bakterier som tar upp det mesta av människans tarm: Bacteroidetes. Bacteroidetes, enl forskarebildar olika bakteriearter som Bacteroides som ta hänsyn till gasproduktion i tarmen. [2]

Eftersom vi människor har mycket högre andel gasproducerande bakterier som Bacteroides jämfört med fåglarär det konstigt att vi känner ett behov av att släppa ut våra gaser genom att rapa eller fisa.

Fåglar har helt enkelt mindre gas i magen, så de behöver inte rapa!

Varför fåglar har andra tarmbakterier än människor

Det finns några anledningar till att fåglar har andra tarmbakterier än vi har. De är indelade i 2 huvudgrupper: Extrinsic (extern) och Intrinsic (intern).

Här är en sammanfattande tabell över de faktorer som påverkar tarmmikrobiotan hos fåglar:

Inneboende faktorer Yttre faktorer
Ätmönster Miljö
Hälsa Lokala matkällor
Fysiologi: morfologi i mag-tarmkanalen Beteende: migration och sociala interaktioner
Fortplantning
Fylogenetisk historia
Källa [1]

Okej, jag erkänner att det finns några undantag från fågeluppfödning. Här är en rolig video av en afrikansk grå papegoja som imiterar de rapande och pruttande ljuden som dess ägare gör. HAHA!

Kan fåglar driva ut gas?

Fåglar kan driva ut gas, men det finns ingen anledning till det. Fåglar har mindre gas i sina tarmar på grund av mindre gasproducerande tarmbakterier jämfört med människor. Forskare har inga dokumenterade fåglar som släpper ut gas, men tror att de kan.

Bönder aror?

Aror kan rapa, men det finns ingen anledning till det. Fåglar har mindre gas i sina tarmar på grund av mindre gasproducerande tarmbakterier jämfört med människor. Forskare har inte dokumenterat fågelrapning, men tror att de kan. Aror kan istället lära sig att imitera människors rapande ljud.

Ratar afrikanska grå papegojor?

Afrikanska grå papegojor kan rapa, men det finns ingen anledning till det. Fåglar har mindre gas i sina tarmar på grund av mindre gasproducerande tarmbakterier jämfört med människor. Forskare har inte dokumenterat fågelrapning, men tror att de kan. De kan istället lära sig att imitera människors rapande ljud.

Se även  Varför äter fåglar stenar? (Det här svaret kommer att överraska dig!)

Fjäskar eller rapar fåglarna?

Fåglar kan rapa eller fisa, men det finns ingen anledning till det. Fåglar har en lägre ansamling av gaser i sina tarmar på grund av färre gasproducerande tarmbakterier jämfört med människor. Forskare har inga dokumenterade fåglar som släpper ut gas, men tror att de kan. Vissa talande fåglar kan dock härma ljudet av rapningar.

Här är en annan video av en fågel som imiterar pruttar:

Här är en annan video av en fågel som imiterar rapar!

Fjäskar parakiter?

Fåglar kan fisa, men det finns ingen anledning till det. Fåglar har en lägre ansamling av gaser i sina tarmar på grund av färre gasproducerande tarmbakterier jämfört med människor. Forskare har inga dokumenterade fåglar som släpper ut gas, men tror att de kan.

Fjässar fåglarna när de bajsar?

Fåglar fiser inte medan de bajsar. Fåglar har mycket mindre gasproducerande bakterier i tarmen än människor, så de behöver inte lindra gasen genom att fisa när de gör avföring. Som sådan släpper fåglar både urin och avföring på en gång utan att fisa.

Fjäskar fåglarna när de flyger?

Fåglar fiser inte när de flyger. Fåglar har mycket mindre gasproducerande bakterier i tarmen än människor, så de behöver inte lindra gasen genom att fisa. Däremot kan fåglar fälla både urin och avföring när de flyger.

Kan fåglar lukta fis?

Fåglar kan lukta pruttar, men på grund av deras dåliga luktsinne är det osannolikt att de kommer att bli alltför besvärade av det. De flesta fåglar har näsborrar som kallas näsborrar runt basen av överkäkarna på deras näbbar och luktlober som de använder för att lukta.

Kan en fis döda en fågel?

Det är inte känt att pruttar kan döda fåglar. Eftersom de flesta fåglar har dåligt luktsinne, är det osannolikt att pruttar stör dem för mycket. De flesta fåglar har näsborrar som kallas näsborrar runt basen av överkäkarna på deras näbbar och luktlober som de använder för att lukta.

Slutgiltiga tankar

Nu när du vet allt om fåglar som rapar och fiser kan du nu visa upp din nyvunna kunskap för dina vänner! Tack för att du läste och glad fågelskådning!!

Se även  How Birds Mate: Den KOMPLETTA guiden (Läs DETTA först!)

Referenser

  1. Grond, K., Sandercock, BK, Jumpponen, A. och Zeglin, LH (2018), The aviary gut microbiota: community, physiology and function in wild birds. J Avian Biol, 49: e01788. https://doi.org/10.1111/jav.01788
  2. Probert, H. och Gibson, G. (2002), Utforska de prebiotiska och gasgenererande effekterna av utvalda kolhydrater på mänsklig kolonmikroflora. Letters in Applied Microbiology, 35: 473-480.

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!