Kan fåglar simma? (Och 3 OVERRASKANDE sätt de gör!)

Du kanske har hört talas om fåglar som lever i akvatiska livsmiljöer, men du kanske börjar bli nyfiken på detta: Kan fåglar simma? Med tanke på att de har fjädrar, kan de verkligen göra det?

Jag tog mig tid att göra lite djupgående forskning om detta ämne och fick ett definitivt svar. Det här är vad jag hittade:

De flesta fåglar kan inte simma. De flesta fåglar som lever på land kan inte simma och kan lätt drunkna i vatten. Det finns dock vattenfåglar som kan simma eftersom de har anpassat sig för att utveckla olika simtekniker som vingframdrivning, fotframdrivning och dykning.

Fåglar är verkligen coola djur som kan simma, speciellt sjöfåglar! I den här artikeln kommer jag att berätta mer om det. (Jag ska visa dig några coola videos!) Läs vidare för att ta reda på mer!

Kan fåglar simma? (Fortsättning fullständigt svar)

Vi vet alla att fåglar kan flyga, men hur är det med simning? Om detta mindre kända ämne, låt oss utforska mer om de mekanismer som fåglar simmar med. Specifika vattenfåglar kan simma på tre sätt:

1. Vingdrivning

Den första typen av simmetod är känd som vingdrivande simning. Exempel på fåglar som gör detta är pingviner och alkor. I denna metod använder fåglarna sina armar/vingar för att driva sig genom vattnet.

Fåglar som simmar med framdrivning av vingarna tenderar att ha kortare armar jämfört med andra fåglar eftersom deras vingar har tillbringat större delen av sitt liv med att anpassa sig till att simma i vatten!

Även om de flesta fåglar inte simmar med denna metod, är det faktiskt den snabbaste metoden en fågel kan driva sig själv genom vattnet. Det är därför du ser pingviner glida så smidigt genom vattnet!

Även om fåglar använder sina vingar för att driva sig själva för att simma snabbt i vattnet, är de ofta klumpiga eller till och med oförmögna att röra sig ordentligt på andra medier som på land och i luften.

Till exempel offrar alkor sin förmåga att flyga bra, och pingviner kan inte ens flyga med sina korta vingar!

Visste du också att pingviner kan simma så snabbt att de kan kasta sig upp ur vattnet? Tror du inte på mig? Se den här fascinerande videon av forskare som dokumenterar denna process:

2. Fotdrift

Den andra typen av simmetod som används av fåglar är fotframdrivning. Fåglar som lommar och doppingar använder sina simhudsfötter för att driva sig genom vattnet.

Se även  Justera dioptrin på din kikare: 7 snabba steg

Eftersom deras vingar fortfarande är starka och tillräckligt stora för att flyga, litar de inte på sina vingar för framdrivning som pingviner.

Istället håller de sina vingar nära kroppen och sparkar strömlinjeformat med sina simhudsfötter bakom sig. Detta kommer att hjälpa dem att glida en bra bit under vattnet!

Vissa fåglar, som stormfåglar, kan dock använda en kombination av att både flaxa med vingarna och sparka med fötterna för att ”flyga” genom vattnet. Här är ett videoexempel på hur det går till:

Åh, och det är så en skarv gör det!

Här är ett coolt faktum! Fiskare från Kina har tränat och arbetat med skarvar för att fånga fisk! Det gör de genom att binda ett rep till fågeln och låta den jaga fisk under vattnet. Det upplevde jag själv när jag åkte på en resa till Kina förr i tiden. Här är en video som förklarar allt!

3. Dykning

Fåglar kan också utföra ett höghastighetsdyk som kallas svepande dyk. Fåglar av denna typ når vanligtvis en ganska höjd över vattenytan innan de tar ett snabbt dyk genom luften och ner i vattnet för att fånga sitt byte, vanligtvis fiskar i havet.

Exempel på fåglar som kan dyka är sulor och sulor.

Dessa fåglar dyker bara för att fånga sitt intet ont anande byte i vattnet och simmar vanligtvis runt i vattnet efter dyket. Vanligtvis använder de sina simfötter för att driva sig upp till ytan för ett nytt dyk!

Låter bra? Här är en video om sula-dykning med lite förklaring:

Kan alla fåglar simma?

Nu vet vi alla att vissa fåglar kan simma MEN kan alla fåglar simma? Här är det definitiva svaret:

Alla fåglar kan inte simma. Fåglar som kan simma har vanligtvis antingen speciellt anpassade korta vingar eller simhudsfötter som hjälper dem att driva sig själva genom vattnet genom att simma med vingdrivning respektive fotdrivning. Fåglar som inte har dessa akvatiska anpassningar kan inte simma i vatten.

Vad är fåglar som kan simma?

Här är en lista över fåglar som kan simma:

Du kommer att upptäcka att alla dessa fåglar är vattenfåglar som har anpassat sig till att leva i en vattenmiljö, vilket gör att de kan simma!

Se även  Vilken tid vaknar fåglarna? (En biolog förklarar det i sin helhet!)

Jag har lagt upp länkar för varje fågel, så klicka på dessa länkar för att läsa deras Wikipedia-sida med mer information om dem!

Vilken fågel kan simma bra?

Fåglar som kan simma bra är vattenfåglar. Exempel på vattenfåglar som kan simma bra är pingviner, lunnefåglar, doppingar, dykare, havsulor, havfåglar, ankor och skarvar. Vissa landfåglar, som kungsfiskare, är dock bra simmare när de dyker för att fånga fisk.

Kan fåglar simma under vattnet?

Fåglar kan simma under vattnet. Fåglar som kan simma under vattnet inkluderar vattenfåglar som ankor, skarvar, doppingar, lommar, pelikaner, lunnefåglar, pingviner, havssulor och stormsvalor. Dessa sjöfåglar simmar under vattnet på tre sätt: vingdrivning, fotdrift och dykning.

Vilka fåglar kan inte simma?

Fåglar som inte kan simma är landlevande fåglar som inte har specifika akvatiska anpassningar som vattenfåglar. Landfåglar har inte anpassade vingar för framdrivning genom vatten, simfötter som gör att de kan simma genom vatten, och de har mindre vattentäta fjädrar än vattenfåglar.

Kan alla fåglar flyta?

Alla fåglar kan inte flyta. Flytande fåglar inkluderar ankor, doppingar och dykare med hullingförsedda fjädrar inneslutna i ett helt system, fångar luft och ger flytkraft för flytkraft. Fåglar har också flytande inre luftsäckar som gör att de kan flyta. Icke-vattenlevande fåglar har inte dessa egenskaper och kan inte flyta.

Här är en video som förklarar hur ankor håller sig flytande och vattentäta:

Hur flyter fåglar på vattnet?

Fåglar som kan flyta på vatten har hullingförsedda fjädrar som är inneslutna i ett helt system, fångar luft och ger flytkraft att flyta. Dessa fåglar har också flytande inre luftsäckar som låter dem flyta. Exempel på fåglar som kan flyta är ankor, doppingar och lommar.

Fåglar som kan simma och flyga under vattnet

Här är en lista över fåglar som både kan simma och flyga under vattnet:

 • Jan van Genten
 • Bröst
 • tärnor
 • Ankor
 • Pelikaner
 • petreller
 • Cykling
 • dykare
 • Skarvar

Kan örnar dyka under vattnet?

Örnar dyker inte under vattnet, utan fångar vanligtvis sitt byte nära vattenytan. Örnar har inte de akvatiska anpassningarna att simma i vatten som sjöfåglar och kan därför inte dyka.

Kan alla fåglar landa på vattnet?

Alla fåglar kan inte landa på vattnet. Endast fåglar som kan flyta på vattnet kan landa på vattnet. Vattenfåglar som kan flyta har hullingförsedda fjädrar i en nätstruktur som fångar in luft och inre luftsäckar som gör att de kan flyta lätt. Icke-vattenlevande fåglar kan inte landa på vatten eftersom de kommer att drunkna.

Se även  Varför går fåglar när de kan flyga? [ANSWERED! + FAQs]

Slutgiltiga tankar

Nu har du lärt dig mycket om fåglar som simmar och hur fåglar rör sig och överlever på och runt vattnet!

Sammanfattningsvis kan fåglarna simma i vattnet på tre sätt: (1) Vingdrivning, (2) Foot drive och (3) Dykdyk.

Jag hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå mer om fåglar och deras simförmåga. Skål och tack för att du läser. Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!