Kan grisar äta kött?

De flesta vet inte så mycket om grisar. Nu när grisar tar sig in i den populära familjen av husdjur börjar fler människor undra över dem.

Kan grisar äta kött? Ja, grisar kan äta kött. Grisar är allätande djur, så de kan äta både växter och andra djur. De är inte kinkiga ätare och kommer att äta nästan allt de presenteras med.

Grisar i det vilda har observerats konsumera döda kadaver, vilket ger dem en plats i asätargruppen av djur. Detta beteende observeras inte hos tamgrisar, eftersom de ofta utfodras med rätt mat och inte är beroende av köttet från ett annat djur.

Emellertid kan tama grisar också livnära sig på fläsk om de avsiktligt utfodras av sina djurhållare. Ändå, bara för att de kan äta vad som helst betyder det inte att vi måste ge dem bokstavligen allt.

Även om grisar får äta kött finns det en begränsning på detta.

Det enklaste sättet för grisar att bli sjuka eller smittas av en sjukdom är genom att konsumera kött och eventuellt överföra sjukdomen till närliggande djur, inklusive människor.

Det är så virusutbrott av virus har hänt tidigare och varför man bör motverka och förbjuda att mata kött till grisar.

Återigen, grisar är inte kräsna ätare. Det finns en mängd olika val av vad du ska mata din gris. För din egen säkerhet och alla andras hälsa, mata inte kött till din gris.

Detta är inte begränsat till bara kött. Köttprodukter och andra produkter som har varit i kontakt med kött bör också undvikas.

Detta inkluderar också matavfall, bageriavfall, restaurangavfall och obehandlade använda matoljor och fetter.

Är det första gången du hör om risken med att mata grisar med kött? Det finns många fler överraskande saker om grisar som vi inte visste ännu och i den här artikeln får du chansen att läsa om dem.

Några grisar att mata

Precis som människor behöver grisar en balanserad och hälsosam kost för att hålla sig i form. Detta är en viktig påminnelse för djurägare eftersom FETMA blir ett av de vanligaste problemen hos husdjursgrisar.

Det bästa valet för grisfoder är riktiga grispellets som kan erhållas från fjäderfäaffärer, djuraffärer och över internet.

Fläskbitar görs vanligtvis med rätt vitaminer och näringsämnen som en genomsnittlig gris behöver. Genom att mata rätt mängd matfoder får de omedelbart den balanserade näringen de behöver!

Se även  Behöver grisar spannmål?

FAVORITMAT AV GRIS

De flesta grisar sägs älska kokt broccoli, mörkgrön sallad, rödbetor, vindruvor, apelsiner, grapefrukt, meloner, urkärnade persikor, urkärnade körsbär, urkärnade aprikoser, kokt potatis, alla squash, pumpor, jams, zucchini, grönkål, tomater, mangold, morötter, äpplen ärtor, gurka och spenat.

UNDVIK MAT FRÅN GRIS

Som husdjur kommer grisar att lära sig att vara mer bekväma med att uttrycka sin avsky för vissa produkter eller livsmedel. Här är listan över de kända ”livsmedel som avvisats” av en majoritet av grisarna.

Många grisar sägs ogilla det rå broccoli, aubergine, groddar, paprika, sparris, kronärtskockor, kål, blomkål, lök och majskolvar.

Observera att om dina grisar gillar några av dessa livsmedel, oroa dig inte. Vissa grisar kanske eller kanske inte gillar maten på den här listan, men den är fortfarande helt säker att konsumera.

KÄNDA STORA GODS

Vi vill glädja våra grisar och belöna dem med rätt godsaker, speciellt när vi tränar dem. Så vad är det för välbekanta godsaker som grisar älskar? Efter research lyckades jag komma på den här listan!

  1. PBB Cheerios
  2. Bakade ostchips
  3. Popcorn (tänk att titta på en film och dela popcorn med din kompis!)
  4. Bite storlek strimlat vete
  5. Vindruvor

Källa: https://potbelliedpigstlc.wordpress.com/2010/10/22/5-best-treats-for-pot-belly-pigs/

Du kanske kan lita på den här listan för att potträna din gris. Jag är säker på att de kommer att uppskatta åtminstone en del av det.

Mage av stål

Grisar har ett utmärkt immunförsvar och enmage av stål” som betyder de kan äta nästan vad som helst utan att bli sjuka.

Detta är vilket gör att de kan bli kräsna ätare.

Detta gör att de också kan äta matrester, matrester, bortskämd mat, sönderfallsprodukter, bortskämd mat och till och med rent skräp.

Detta kommer att ha sitt eget fördelar och nackdelar därför att äga en gris kräver att ägaren ”svinsäkersina hus för att hindra grisar från att äta det de inte borde.

Grisar är bytesdjur och utvecklade därmed en ”opportunistiskmentalitet när det gäller att ta emot mat. Så länge de tror att det är ätbart äter de det som finns framför dem.

Dra nytta — Detta kommer att hjälpa till att förhindra dem från att dö av svält, men…
Nackdel — Detta kommer också potentiellt att utsätta dem för farliga sjukdomar och kan vara mycket riskabelt.

Se även  10 sätt att hålla grisar varma på vintern

Vad du ska undvika att mata din gris (bortom kött)

UNDVIK RESTER ELLER FEL MAT

Även om grisar är kända för att vara en ”mage av stål(vilket betyder att de kan äta och få i sig nästan vad som helst utan att bli sjuka eller må illa), det är fortfarande säkrare att hålla sig till god mat.

Vi bör inte förlita oss för mycket på deras naturliga förmåga att tolerera alla typer av mat. Bara för att de KAN äta vad som helst betyder det inte att vi måste mata dem bokstavligen vad som helst.

Vad en gris äter påverkar deras tillväxt, reproduktion, hälsa, beteende och hela livslängden.

Vänligen mata inte dina grisrester eller bortskämda foder.

UNDVIK ATT MATNING GRISINGAR MED FÖRLORAD FRUKT/FODER

För vuxna eller vuxna grisar är det säkert att äta nästan vilken frukt som helst och utgör inget hot. Däremot kan unga grisar eller smågrisar vara i riskzonen om de får i sig frön.

Det kanske inte orsakar ett kritiskt tillstånd, men det är ändå bättre att vara säker än ledsen.

Ta inte för stora risker när det kommer till hälsa, för allt som kan vara farligt kan när som helst bli dödligt.

Det har förekommit incidenter med smågrisar som kvävts och några hade problem när fröet var tillräckligt stort för att störa olika kroppsfunktioner, vilket resulterade i olika problem.

UNDVIK SVAMP

De flesta grisar kommer instinktivt att veta om maten är giftig eller inte. Men det blir en annan historia när maten överlämnas till dem av deras vaktmästare eller betrodda personer.

Eftersom de är bekväma med vad deras vårdgivare eller betrodda personer kommer att ge dem, kanske de inte ens tänker två gånger på att äta maten som de har framför sig.

Om du råkar se några svampar runt omkring och bestämmer dig för att du vill ge dem till din gris som en godbit rekommenderar vi starkt att du undviker vilda svampar eftersom det finns många typer av giftiga svampar.

UNDVIK ANNAT HUSDJURSFODER

Det finns fall där grisägare matar grisar med hundmat, kattmat och annan mat som inte är lämplig för grisar.

Varje levande djur har olika kroppstyper, funktioner och behov.

Därför rekommenderas det starkt att utfodra din gris med rätt och lämpligt foder för att undvika att bli sjuk!

Se även  Växer minigrisar betar?

Grisar kommer fortfarande att äta fodret och kan överleva även om de saknar rätt näringsämnen, men det kan leda till en svagare kropp och ett mindre stabilt immunförsvar.

Grisar äter också gräs och insekter

En vanlig gris betar på gräs, gräver marken för att leta efter ätbara rötter och ”jagar” efter icke-giftiga insekter.

Grisar kommer instinktivt att veta vad som är farligt för dem att äta som giftiga svampar och kommer att besluta sig för att undvika sådana saker.

Att låta din gris äta gräs som inte har kommit i kontakt med kemikalier och leta efter mat på en fastighet med färsk, naturlig jord är helt säkert och okej.

Detta kan också hjälpa dig att spara lite och skjuta upp att köpa godsaker för dagen, så länge du låter dem beta tillräckligt länge.

Vill du ha mer information om vad du ska mata din gris? Du kan läsa vår artikel exklusivt tillägnad grismatning här.

Vattenbehov och dryckesvanor

En genomsnittlig gris dricker 5 till 10 liter vatten varje dag! Förutom att veta vad de ska mata är det också viktigt att veta hur mycket vatten de behöver.

Dräktiga grisar eller morsgrisar kan behöva dubbelt så stor mängd för att producera både tillräckligt med näringsämnen för sin kull (smågrisar) och tillräckligt med mjölk.

Grisar har svårt att hålla sig varma eller svalna på grund av deras oförmåga att svettas. De har svettkörtlar, men det är inte så funktionellt som det borde vara.

De flesta grisar har inte heller tillräckligt med hår för att hjälpa dem att anpassa sig till temperaturen!

Det är därför du ger din gris rätt mängd vatten som dina grisar behöver för att hålla dem friska.

RELATERADE FRÅGOR

  • Är det lagligt att äga och föda upp en gris?

Svaret beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en praktisk guide för att få din gris licensierad. Det kan du läsa här.