Kan grisar äta potatis?

Det rekommenderas ofta att mata grisar med grönsaker, men det finns ofta tvivel om huruvida vissa grönsaker, som potatis, verkligen är säkra för grisar.

Kan grisar äta potatis? Grisar kan äta potatis och kan använda den som en bra energikälla. Potatis som utfodras till grisar måste dock kokas eller torkas. Annars kan det potentiellt orsaka magproblem.

Eftersom potatis har sin beskärda del av fördelarna för din gris diet, är det viktigt att ta reda på hur man maximerar dem samtidigt som riskerna minimeras.

Varför vissa människor avråder från att använda potatis som grisfoder

Varför säger vissa att potatis inte är bra för grisar?

Det är faktiskt normalt att potatis utfodras rå till boskapen. Men medan magar på nötkreatur och får lätt kan smälta potatis, har grisar det svårare.

Potatis är 70 % stärkelse, något en grismage inte kan bearbeta i stora mängder. Men när den kokas eller torkas blir potatisen mycket lättare att hantera.

Bortsett från det har potatis också ett högt vatten- och energiinnehåll, men är lågt på fibrer och protein. Den höga vattenhalten kan påverka mängden foder grisen äter. På grund av det låga fiberinnehållet kommer även lite extra grovfoder att behöva tillsättas.

Grön potatis är ännu farligare. Detta är en signal om att ett giftigt ämne som kallas solanin bildas.

Solanin finns inte bara i potatis, utan även i tomater och auberginer. Det kan också finnas i knölar, löv och vissa frukter. Ju mer potatis som utsätts för solljus, desto mer potatis producerar det.

Vad gör solanin?

Solanin kan skada cellmembranen i en gris tarmar, vilket påverkar dess förmåga att bearbeta mat på rätt sätt. Det kan också hindra produktionen av olika enzymer som grisar behöver.

Du bör också veta att solanin är rikligare i skalet på potatisen. Även om ett fåtal kanske inte skadar din gris, kommer för mycket så småningom att skada hans mage.

För att vara på den säkra sidan, kontrollera alltid potatisen för eventuell grönning. Detta är ett synligt tecken på solaninbildning. Dessa grönaktiga områden skulle vanligtvis utvecklas runt potatissporer först.

Förhindra toxinproduktion i potatis

Låt oss säga att du har ett helt lager av potatis som du planerar att mata din gris. Det är okej, så länge inga gröna fläckar har dykt upp ännu, borde det vara säkert för din gris att äta. Du kan koka eller torka dem så att din gris kan smälta dem bättre.

Se även  Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Korrekt förvaring är viktigt för resten av ditt lager av potatis.

Det finns tre saker som orsakar solaninproduktion i potatis:

  • Exponering för ljus
  • Fysisk skada
  • Höga temperaturer
  • Låga temperaturer

Förvara potatisen i en ogenomskinlig påse eller behållare för att säkerställa att den inte utsätts för för mycket solljus. Förvara dem inte heller i kylen, det är för kallt. Att lämna dem ute i köket eller skafferiet är inte heller bra, eftersom temperaturen kan bli för hög.

Hitta en sval, torr plats för att placera potatisen för att hålla deras kvalitet intakt längre. Var också försiktig med stötar, skärsår och blåmärken på huden på potatisen, eftersom detta också skulle starta produktionen av solanin.

Vad ska du mata din gris (förutom potatis)

En av de största anledningarna till att grisägare matar potatis till sina grisar är att minska kostnaderna. Men du bör också komma ihåg att enbart potatis inte kommer att ge din gris en balanserad kost.

Här är en översikt över vad du bör mata din gris, beroende på vilket stadium din gris befinner sig i.

Smågrisar är de söta bebisarna i grisvärlden, så du kan föreställa dig vilken sorts diet de ska få. Små pelleterade foder är optimala eftersom de är lätta att äta och lättsmälta.

Om din gris är på väg att avvänjas från sin modersmjölk, är det också idealiskt att du börjar introducera maten du kommer att ge den efter avvänjningen. Detta kommer att göra din smågris bekant med fodret och göra avvänjningen enklare.

Pelletsfoder är vanligtvis speciellt framtagna för behoven hos en växande gris. Det betyder att den innehåller rätt mängd kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler.

Se även  Hur kyler grisar ner sig?

Dessa är lätta att hitta i vilken foderbutik eller gårdsbutik som helst.

  • Växande grisar

Växande grisar behöver mer näringsmässigt, helt enkelt för att deras egen kropp behöver kunna stödja och främja en korrekt tillväxt. Det är därför som spannmål tillsätts till ransonen av en fläskpellet i detta skede.

När din gris blir större kan du så småningom avvänja dem från pelletsfodret och fokusera på endast spannmål. Detta kommer att räcka för näringsbehovet.

Det kan finnas fall där din veterinär tror att din gris behöver ett extra mineral eller vitamin, men det är okej. Det finns ett antal kosttillskott du kan använda för att säkerställa att dessa näringsbehov tillgodoses.

  • vuxna grisar

När grisen är mogen kan den matas med en mängd olika fullkorn, såsom korn, ris, majs och vete. Eftersom dessa är rika på kolhydrater hjälper de din gris att gå upp i vikt.

Tänk dock på att denna viktökning främst skulle orsakas av extra fett. Därför bör du förutom alla dessa kolhydrater även lägga till protein i din gris kost för att främja muskelutvecklingen.

Sojabönor och alfalfa är ett bra alternativ om du vill ha lite extra protein.

Kom ihåg att när du matar dina grisar med spannmål är det idealiska att spannmålen bearbetas först. Detta kommer att göra det lättare för din gris att smälta dem bättre.

Du kan försöka knäcka eller rulla dem. Det är också en bra idé att blötlägga dem eftersom det också kan hjälpa till att öka grisens vattenintag. Detta kan dock medföra risken för att mögel utvecklas, så se till att din gris konsumerar kornen när de är nyblötlagda. Dessutom bör blötlagda spannmål inte lagras under lång tid.

Mata andra frukter och grönsaker till din gris

Att lägga till lite frukt och grönsaker till din gris kost är en bra idé på grund av de många vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som kan bidra till din gris övergripande hälsa. Potatis kan finnas gott om i ditt område, men det finns ett antal andra val du kan lägga till.

Se även  Varför grymtar grisar?

Bladgrönsaker är lika hälsosamma för grisar som de är för människor. Du kan lägga till kål, sallad, spenat eller sötpotatisjuice till din gris diet. Frukter som bananer, äpplen, meloner och päron är också ett bra tillskott.

Se bara till att inte överdriva frukterna på grund av deras sockerinnehåll.

De säger att ju mer färg du lägger till din kost, desto hälsosammare blir den. Och det är sant! Grönsaker och frukter sätter inte bara färg på din gris kost, de tillför också många fördelar till din gris näringsbehov.

Relaterade frågor

Vilken mat bör inte matas till grisar?

Grisar bör inte utfodras med mögligt, slemmigt, bortskämt foder eftersom det kan göra magen orolig. De ska inte heller matas med kött, trots att de är allätare och kommer att äta kött om de får chansen. Kött öppnar risken för att grisen drabbas av en sjukdom. Var också försiktig med att mata dina grisrester. Även om du tar ut köttet, skulle måltiden fortfarande ha varit i kontakt med kött, vilket innebär att riskerna fortfarande finns där.

Kan grisar äta ägg?

Grisar kan äta ägg, även om att äta dem råa kan leda till en obalans i biotinabsorptionen. Detta kan leda till dermatit. Det du kan göra är att lägga till lite biotin i din gris kosttillskottslista så att ingen obalans kan uppstå när du matar din gris med ägg.

Biter grisar?

Grisar kan bita, även om detta vanligtvis är en hanteringsmekanism för trauma som har utvecklats över tiden. Till exempel kan grisar som ständigt skadas fysiskt eller känslomässigt så småningom bli aggressiva. Samma sak kan hända om grisen lämnas otränad och ovårdad. I allmänhet är dock grisar bland de snällaste djuren som finns. Så länge du tar väl hand om dem borde det inte finnas någon anledning för dem att bli aggressiva.