Kan grisar springa fort?

Grisar har ett dåligt rykte, men bakom det är de faktiskt ganska fantastiska. De kan verka ”feta” för våra ögon och vi undrar om det finns saker de kan göra, som att springa fort trots hur deras kroppar är uppbyggda.

Så, kan grisar springa fort? Tamgrisar kan springa i 17 km/h, medan vildsvin kan springa i 30 km/h! De är förvånansvärt bra maratonpartners och kan springa en mil på 7 minuter utan problem.

Detta bevisar att trots en gris stora utseende och tunga vikt, kan de fortfarande vara tillräckligt flexibla för att springa fort oavsett var du placerar dem.

Flyg är faktiskt en av grisens viktigaste färdigheter, särskilt i det vilda. De kan springa tillräckligt snabbt för att förlora rovdjur för att rädda sig själva.

De kan vara långsammare för vissa raser, men allt beror på deras kroppsbyggnad och hur mycket de är vana vid att träna som att springa.

I allmänhet är grisar tillräckligt snabba för att springa undan vissa människor.

Men trots sin höga hastighet kan de tröttna väldigt snabbt, varför de bara kan hålla toppfarten över korta sträckor.

En gris hastighet gav till och med upphov till en fras som sa ”snyggare än en smord gris”. Detta är relaterat till ett kulturevenemang som kallas ”Greasy Pig Contest” där grisar smörjs in överallt för att göra det svårare för tävlande att fånga dem.

Lyckligtvis, efter flera framställningar från djurrättsaktivister, ställdes evenemanget in eftersom vi verkligen inte borde använda en gris hastighet bara för att leka med den. Det verkar verkligen onödigt.

För djurägare kan du ibland fånga din gris som susar runt i huset. Du kan se att de är ganska snabba och de surrar av glädje, hype eller spänning!

Förutom hastigheten hos en gris finns det många andra saker som grisar är bra för. De är förvånansvärt fantastiska djur och kan vara ett av de största husdjuren du någonsin kan hålla. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Varför grisar behöver sin fart

Vad är den huvudsakliga användningen av hastighet för grisar? Grisar är bytesdjur och jagar inte som rovdjur. Rovdjur litar på sin hastighet för att jaga byten som grisar, vilket är anledningen till att bytesdjur använder hastighet för att motverka dem.

Trots att de är bra sprinters kan grisar inte bara fortsätta springa. De måste kunna hitta en plats att gömma sig eftersom de inte orkar hålla dem igång i högt tempo.

Se även  Hur kyler grisar ner sig?

De flesta rovdjur kommer ihåg lukter och så förutom att springa iväg i panik bör grisar fortfarande kunna hitta en säker plats att gömma sig på.

Vilka djur kan grisar undvika?

Tamgrisar kan bara springa undan ett fåtal vissa djur utöver vad som kommer att diskuteras längre fram nedan. De kan vara snabbare än höns och andra långsamma djur.

Men för vildsvin kan de vara snabbare än elefanter, grizzlybjörnar, svarta mamba-ormar, rasödlor, vilda kalkoner och ekorrar.

Det borde finnas mer på listan, men det här kan ge dig tillräckligt med uppfattning.

Hur man fångar en snabb gris

Tycker din husdjursgris om att fly sin fålla eller bryta sig igenom staket för att springa till friheten? Tja, grisar är nyfikna djur av naturen, så de tenderar att utforska nya saker och platser.

I händelse av att din gris går lös kan det vara svårt för dig att fånga dem, särskilt i början, men det är också viktigt att du inte tappar dem ur sikte, så fortsätt att följa dem.

Det bästa du kan göra är att följa dem i din egen normala takt tills grisen tröttnar på det.

Grisar springer ofta i sicksack och kan nå sin toppfart från start, så att fånga en gris kan vara en riktig utmaning för vem som helst. Eftersom grisar kan tröttna snabbt är det bästa alternativet att låta dem använda sin energi.

Är grisar snabbare än katter?

Grisar är snabba, men katter kan nå en hastighet på 48 km/h. Katter springer ofta snabbare än hundar, så de kan lätt undvika huskatter.

Vildsvin som vårtsvin har dock nästan samma hastighet som en huskatt, men det är ett helt annat scenario.

Katter och grisar kommer ofta mycket bättre överens än hundar, eftersom katter tål grisar bättre än hundar. Grisar är tystare än hundar, så de är mindre benägna att irritera katter.

Även om en katt blir irriterad på en gris, är det enda sättet att skada en gris genom deras klor. Den kan fortfarande döda, men åtminstone en katt kan inte riva upp en försvarslös gris som hundar kan.

Vi förstår att hundar inte är våldsamma djur, men när de är arga kan de döda grisar. Därför ger vi bara en varning innan vi sätter ihop två djur.

Se även  Gillar grisar regn?

För att ta reda på mer om grisar som kommer överens med katter och hundar, läs våra artiklar om dem här. ”Kommer grisar överens med katter?” och ”Kan grisar komma överens med hundar?”

Är grisar snabbare än hundar?

Ja, grisar kan springa undan hundar. Hundar kan dock vara ännu snabbare än katter och det finns specifika raser som vinthunden som kan vara dubbelt så snabba som de vanliga raserna!

Hundar och grisar går faktiskt inte lika bra överens som katter och därför kan det vara riskabelt för grisar att hundar så småningom kan fånga en gris efter en lång jakt.

Oavsett hur skonsam, kan hundar fortfarande tappa tålamodet med grisar och plötsligt bli aggressiva eller våldsamma. För alla som ägde mer än två hundar skulle de veta hur lekstrider lätt förvandlas till riktiga bettslagsmål.

Grisar kommer inte att kunna försvara sig mot hundar om de hamnar i hörn, men om de gör det kommer det att vara deras betar och det kan skada hundar allvarligt!

Detta är anledningen till att kombinationen av grisar och hundar inte är ett rekommenderat par, eftersom grisar lätt kan trötta ut en hunds tålamod.

Relaterade frågor

  • Vilken är den snabbast växande grisen i världen?

Berkshire-grisar är en av de snabbast växande grisraserna i världen. De är kända för sin effektiva tillväxt och prisas särskilt för det.

Berkshire-grisar är också en av de största tamgrisraserna i världen. De har ett distinkt färgmönster som låter alla veta att det är en Berkshire-gris.

Dessa grisar är kända som ”Kurobuta”i Japan-”Kuro”menande”Svart”och”Buta”menande”Gris”.

En genomsnittlig fullvuxen Berkshire hangris kan väga 270 kg eller mer. Medan en Berkshirehongris kan väga cirka 179 kg men ändå växa sig större.

För sin längd kan en genomsnittlig vuxen Berkshire (oavsett kön) nå en höjd av cirka 70 cm till 75 cm (27 till 29 tum)

Berkshire-grisar anses vara en sällsynt grisras som har sitt ursprung i det engelska grevskapet Berkshire, som nu är känt som Oxfordshire. De är uppfödda och uppvuxna i olika delar av världen.

De har en naturlig nyfiken personlighet och är också vänliga mot människor. De kan också ibland njuta av fysisk interaktion. Trots sin stora storlek är de fogliga varelser som kan njuta av enstaka skoj.

Se även  Hur du återfuktar din gris

För mer information om Berkshire-grisar, läs vår artikel om ämnet här.

  • Vad gör en gris unik?

Grisar är de fjärde mest intelligenta djuren i världen. De föds med dålig syn men kompenseras med känslig hörsel och ett utmärkt luktsinne.

Tvärtemot vad många tror att grisar är dåliga, smutsiga, onda och liknande, är de faktiskt ett av de mest fantastiska djur du kan stöta på.

De har fantastiska minnen som gör att de kan komma ihåg ägare även efter år av separation, komma ihåg upp till 30+ följeslagare och hysa agg och tacksamhet.

Deras intelligens tillåter dem att vara känslomässiga, uttrycksfulla och opportunistiska. Det är också möjligt att en gris är ett av få djur med självkännedom, men detta är fortfarande under utredning.

De är också kända som snabblärare och lär sig ännu snabbare än hundar. Grisar kan överlista schimpanser och få högre intelligens än hundar.

Grisar kan också vara söta och veta hur man tröstar människor! De känner vår sorg som de också kan känna sorg. Grisar sörjer och gråter riktiga tårar när de är ledsna eller deprimerade eller när de förlorar en älskad kamrat.

Grisar är unika genom att de är så missförstådda och många människor har blivit riktigt felinformerade om dem att de blir riktigt intressanta när människor börjar lära sig sanningen bakom deras stigma.

  • Är vildsvin farliga?

Enligt studier hävdar flera jägare att vildsvin kan visa sig vara farligare än björnar på grund av sina knivskarpa betar och intellektuella tankeförmåga.

Vildsvin är snabbare än björnar och kan orsaka allvarliga skador på dödliga sår som verkligen kan vara livshotande.

Men trots sitt skrämmande utseende föredrar vildsvin vanligtvis att hålla sig borta från problem så mycket som möjligt.

De är bytesdjur och föredrar att fly snarare än att slåss mot sina fiender, men om de hamnar i ett hörn kan de attackera sin angripare som en sista utväg.

Sällan kan vildsvin uppvisa oförutsägbart beteende eftersom vissa till och med kan utveckla territoriella personligheter som kan få dem att bli aggressiva och börja slåss först istället för att vänta på att bli attackerade.

På ett sätt är de farliga om de provoceras, så det är bättre att undvika varandra för att undvika onödiga skador på båda sidor.