Kan grisar titta upp?

Grisar är fantastiska djur och på grund av hur deras kroppar är uppbyggda finns det saker vi naturligtvis undrar över!

Kan grisar verkligen titta upp? Nej, grisar kan inte lyfta blicken eftersom grisar inte kan höja huvudet mer än 15 grader, visar forskning. Deras kroppar har utvecklats för att prioritera födosök efter mat som mestadels finns på marken och inte ovanför dem.

Detta betyder dock inte att grisar inte kan titta ”uppåt” alls. Från en viss vinkel kan de titta upp eller själva himlen. De kan helt enkelt inte använda huvudet direkt eller böja nacken för att titta upp.

Grisar kan ibland ses ”stå upp” med frambenen, vilket gör att de kan se högre och de kan se himlen genom att ligga i sidled eller när man lyfter dem på ett sätt så att deras ögon ser rakt mot himlen.

Bara för att en gris inte kan se upp betyder det inte att den inte kan alls.

Tekniskt sett kan grisar fortfarande höja huvudet och titta upp LITE, men inte tillräckligt för att titta hela vägen upp.

Faktum är att grisar ser ut som att de inte har en hals alls eftersom deras art utvecklades på det sättet eftersom flygbilden knappast är till någon nytta för grisar.

Även om grisar har ett fåtal luftrovdjur som örnar och ugglor, attackeras de sällan på grund av sina stora och tunga kroppar.

Ett annat sätt att visa den verkliga himlen för din gris är att låta dem titta på reflektionen genom vatten eller spegel, även om de kanske inte uppskattar det lika mycket som vissa djur.

Våra kroppar utvecklas naturligt på ett sätt som är bekvämt för oss. Det är en del av världens natur och grisar har sina egna prioriteringar precis som vi.

Vad en gris tycker är viktigare än att titta upp

I allmänhet prioriterar grisar att söka föda, hitta sätt att justera sin kroppstemperatur eftersom de har svårt att svettas, hitta skydd att vila på och skydda dem från rovdjur.

Tamgrisar som lever i fångenskap behöver ofta inte oroa sig för dessa prioriteringar eftersom allt förbereds och lämnas till dem i det ögonblick de föds.

Det betyder att grisar har andra behov och bekymmer än att beundra landskap som vi gör. De flesta djur fungerar på samma sätt och har inte tid att se sig omkring.

Se även  Hur man blir av med svinhosta

Det är därför en gris kropp har utvecklats på ett sätt som gynnar det de ofta är bäst på: rota.

Att rota kan innebära att man trycker på föremål eller lyfter saker med sin nos och kan så småningom gå vidare till att gräva.

Grisar tenderar att gräva marken efter ätbara rötter och äta vissa insekter.

De har alltid huvudet på marken och deras kroppar, inklusive vikten, kan inte riktigt få upp dem tillräckligt högt för att känna behovet av att lyfta blicken!


Hur en gris dåliga syn kan påverka hur de ser sig omkring

Grisar föds naturligt med dålig syn, men deras goda hörsel och luktsinne kompenserar för det.

Enligt studier har grisar dikromatisk syn, vilket betyder att de bara har två pigmentkoner som skapar färger.

När ett djur har dikromatisk syn är sättet de ser världen på mindre levande eller färgstarkt jämfört med andra djur.

Tester påbörjades och de flesta grisar kunde känna igen färger som svart, blått, rött, grått, vitt och brunt. De verkar inte svara eller känna igen andra ljusa färger som gult och grönt.

Det betyder att grisar kanske inte uppskattar utsikten över himlen.


Kan grisar se tillbaka?

Precis som att titta upp kan grisar också ha svårt att se tillbaka. De kanske måste vända sig om för det mesta för att se vad som finns bakom dem.

Trots detta behöver grisar vanligtvis inte oroa sig för ryggen eftersom de har känslig hörsel och ett gott luktsinne.

Så länge de är i ett område de är bekanta med, kommer grisar inte att vara försiktiga och brukar inte bry sig om att vända sig om de redan vet vad som händer bakom dem.

Hur intelligens kompenserar för deras oförmåga att lyfta blicken

Även om grisar inte riktigt kan se upp är det okej eftersom de fortfarande är intelligenta djur som kan göra mycket annat.

Grisar är de femte mest intelligenta djuren i världen, de överlistar hundar och schimpanser och sägs ha samma nivå av intelligens som ett tvåårigt barn.

På grund av sin intelligens har de en högre överlevnadsgrad i livet.

De kanske inte kan se överheadattacker från hoppande rovdjur eller flygande rovfåglar, men en gris stora tankeförmåga kan lätt rädda dem från faras klor.

Grisar känner doften av sina fiender och förlitar sig mycket på deras hörsel för att upptäcka närvaron av potentiella angripare. De kan också springa fort!

Se även  Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Dessa typer av djur förlitar sig mest på sina sinnen om inte sin syn.

Det ska inte vara nödvändigt att tycka synd om en gris bara för att den inte kan se upp! Grisar kan vara inspirerande på grund av hur de kan vara nöjda och glada även med de små sakerna de kan ha och de är inte kräsna.

Vad finns det för andra saker som grisar kan njuta av om de inte kan se upp?

Vissa människor mår dåligt av att grisar inte kan se himlen som de vill eller uppskatta dess skönhet och i gengäld vill hitta sätt att tillfredsställa sina grisar.

Här är några saker som dina grisar kan tycka om att göra.

  • Grisar gillar att simma
  • Grisar gillar att gå
  • Grisar älskar att leka
  • Grisar kan lära sig att apportera
  • Grisar kan lära sig enkla spel
  • Grisar kan njuta av att umgås
  • Grisar älskar att utforska

S. Grisar älskar att simma — grisar har alltid svårt att svalka sig under den varma årstiden, varför inte ta dem på simtur? De kanske inte uppskattar himlen, men de kan uppskatta vattenmassor!

Grisar kan lära sig simma.

B. Grisar älskar att gå – grisar skulle alltid uppskatta att vara utomhus. Ta dem på en promenad och det är träning för dem också!

C. Grisar älskar att leka – att vara lekfull och ganska busig är en del av de flesta grisars natur. Särskilt smågrisar har mer energi över att leka. De kan njuta av att jaga och till och med leka kurragömma.

D. Grisar kan lära sig att apportera – eftersom de är smarta djur kan grisar lära sig att apportera och göra andra saker som liknar vad hundar kan göra!

E. Grisar kan lära sig enkla spel — i forskningssyfte försökte forskare få grisar att spela vissa spel och tävla med en schimpans, ett annat intelligent djur.

Resultaten fascinerade forskarna eftersom grisar lyckades få högre poäng eftersom de kan koncentrera sig bättre! Du kan tänka dig ett antal spel för din gris att njuta av.

F. Grisar tycker om att umgås – de är vanliga sociala djur, särskilt de domesticerade. Faktum är att en gris med en följeslagare tenderar att bli mentalt stimulerad jämfört med de som inte har sällskap.

Se även  Fläsk skål idéer

G. Grisar älskar att utforska – alla grisar är nyfikna djur av naturen och skulle alltid älska att ströva omkring och undersöka sin omgivning. Att ge dem frihet skulle vara bra för dem.

Relaterade frågor

  • Lyser grisögon i mörkret?

Enligt studier glöder inte ett grisöga på grund av avsaknaden av ett lager tapetum lucidum i ögonen. Deras ögon reflekterar inte färg på natten.

Du kan rikta ljus mot deras ögon och de verkar glöda, men det beror på reflektionen av ljuset som kommer från dina enheter eller verktyg.

Det finns djur med ögon som naturligt lyser i mörkret. Det är därför man i vissa filmer kan se ”röda ögon” i mörkret, som kommer från djur.

Grisar är dagaktiva djur, och djur som är aktiva under dagen har vanligtvis inte ”ögonglans” eftersom de vanligtvis inte behöver fungera i mörker.

Daglig är motsatsen till nattlig, det vill säga de som är mer aktiva på dagen och bara sover på natten.

  • Gillar grisar att bli burna?

Vanligtvis gillar grisar inte att plockas upp, bäras eller hållas för länge.

Grisar är bytesdjur och kan lätt bli oroliga om de tappar kontrollen över sina kroppar.

Grisar som inte gillar att bäras kan slå tillbaka eller kämpa så hårt de kan för att komma ifrån dig.

Detta kan leda till att grisar tror att de inte kan lita på dig och blir avlägsna mot dig.

Det är viktigt att INTE tvinga grisar eftersom de kan hämnas ännu mer.

Det finns grisar som naturligt gillar att bli plockade upp, burna och hållna och somliga tar tid att vänja sig vid.

Varje gris har olika personligheter, oavsett rasens temperament. Det är upp till ägaren att avgöra hur han behandlar sin gris.

  • Har grisar ett agg?

Ja, grisar kan hysa agg. De har ett utmärkt minne och kan komma ihåg de små sakerna. De kan komma ihåg sina ägare även efter år av separation.

Även lätt smisk och andra små negativa gester, som att höja rösten eller trycka, kommer ihåg.

Även om grisar sällan är våldsamma kan de fortfarande bli aggressiva om de behandlas illa, misshandlas eller traumatiseras.

Däremot kan grisar bli tacksamma för vänlighet som de visat och kan bli beskyddande mot människor som har förtjänat deras tacksamhet.