Kan hundar äta apelsiner?

Kan hundar äta apelsiner? Apelsiner är en av de citrusfrukter som har de högsta mängderna av vitamin C. De är bra mellanmål för hundar, särskilt de som har brist på askorbinsyra.

Som sagt, på grund av C-vitaminhalten i apelsiner är de mycket sura för hundar, vilket kan orsaka hälsoproblem.

Kan hundar ha apelsiner?

kan hundar ha apelsinerVissa citrusfrukter är farliga för hundar eftersom de innehåller vissa ämnen som kan orsaka förgiftning. Apelsiner är dock fria från skadliga gifter och är fullproppade med vitaminer och mineraler. Denna citrusfrukt är därför säker för hundar att äta.

Stärker din hunds immunförsvar

Apelsiner är rika på C-vitamin, stärker hundens immunförsvar och bekämpar olika sjukdomar.

Under tider av extrem ansträngning eller stress kommer deras lever att kämpa för att producera tillräckligt med vitamin C. Att lägga till apelsiner i kosten hjälper dem att få tillräckligt med detta vitamin.

Sänker högt kolesterol

Apelsiner är låga i fett och packade med lösliga fibrer som kan hjälpa till att sänka högt kolesterol. Det är en bra behandling för hundar med högt kolesterol som kräver en diet med låg fetthalt och hög fiber.

Främjar ett friskt hjärta

Apelsiner innehåller kalium, ett mineral som har visat sig hjälpa hjärtat att fungera korrekt.

Hundar som lider av hjärtsjukdomar som arytmi, ett tillstånd som kännetecknas av onormala hjärtslagsrytmer, kan ges apelsiner som en extra godbit.

Hur mycket apelsin kan en hund äta?

Mängden apelsin du ger din hund beror på hans storlek. Större raser kan äta en hel apelsin utan att uppleva magbesvär. Mindre sorter tål däremot två eller tre apelsinskivor.

Tänk på 10%-regeln när du matar hundar med extra godsaker utöver deras vanliga diet. Veterinärer rekommenderar att hundgodis som frukt endast utgör 10 % av en hunds dagliga kalorier. Att erbjuda stora mängder apelsin till din hund kan orsaka biverkningar.

Finns det några hälsorisker med att mata hundar med apelsiner?

är apelsiner säkra för hundar att äta utan hälsoriskerÄven om apelsiner i allmänhet är säkra för hundar att äta. De kan orsaka olika hälsoproblem om de äts i överskott. Här är de vanligaste hälsoproblemen som din hund kan möta:

Se även  Kan hundar äta svarta bönor?

Orsakar karies

Apelsiner innehåller citronsyra och socker. Höga doser av dessa två kan påskynda karies, så ge din hund apelsiner med måtta.

Utför alltid en vanlig tandrengöringsrutin för din hund. Att borsta tänderna är det mest effektiva sättet att förhindra hål i tänderna och karies.

Ökar risken för stigande sockernivåer

Liksom de flesta frukter har apelsiner ett naturligt sockerinnehåll. Mellanstora apelsiner innehåller minst 9 gram socker. Även om detta är lägre än mango och bananer, är det fortfarande tillräckligt för att påverka din hunds kropp negativt. Detta kan orsaka olika hälsoproblem som diabetes och fetma.

Om din hund har något av dessa tillstånd, tänk två gånger på att ge honom en skiva apelsin. Det är alltid bra att konsultera veterinären först för att undvika risken att hans tillstånd förvärras.

Resulterar i orolig mage

OrangeAtt äta för mycket apelsiner kan leda till magproblem som förstoppning och diarré. Detta beror på de höga mängderna matsmältningsfibrer i din hunds mag-tarmkanal.

Dessutom har hundar känsliga magar. Förändringar i deras kost, som att äta ett nytt livsmedel, kan leda till matsmältningsproblem.

Det bästa sättet att undvika detta är att fråga din veterinär om råd. Om apelsin är tillåtet i din hunds diet, ge det i små mängder. Detta steg är mycket viktigt, särskilt om det är första gången han äter sådana frukter. Se efter tecken på magproblem, inklusive:

 • Diarre
 • Aptitlöshet
 • Letargi
 • kräkas
 • Uppsvälld mage

Sluta mata din valp med orange om han visar något av dessa symtom. Ändå finns det ingen anledning till panik. I de flesta fall försvinner dessa symtom av sig själva.

Se bara till att han får mycket vätsketillförsel. Övervaka hans tillstånd och om det blir värre, ring veterinären direkt.

Orsakar en allergisk reaktion

Vissa hundar lider av matallergier. Hundar med detta tillstånd visar ofta dessa tecken:

 • Nässelfeber
 • klia
 • kräkas
 • Diarre
 • Brist på energi
 • Rödaktig och inflammerad hud
Se även  Kan hundar äta syrsor?

Se upp för dessa symtom inom 24 timmar. Om de dyker upp, sluta mata din hund med apelsiner och kontakta din veterinär för medicinsk rådgivning.

Kan valpar äta apelsiner?

Kan valpar äta apelsiner?Valpar kan äta apelsiner, men du bör introducera frukten långsamt eftersom de har ett känsligare matsmältningssystem.

Mata valparna måttligt med apelsiner. Den rekommenderade portionsstorleken för valpar är en apelsinskiva varje dag. Se till att ta bort skalet och fröna från frukten innan servering, eftersom det kan orsaka matsmältningsbesvär.

Kan hundar äta apelsinskal?

kan hundar äta apelsinskalApelsinskal, även känd som apelsinskal, rekommenderas inte för hundar. Dessa är giftfria, men de är ganska svårsmälta.

Förtäring av apelsinskal kan leda till buksmärtor, orolig mage eller, ännu värre, tarmobstruktion. Dessutom är dessa också potentiella kvävningsrisker. Lämna därför alltid dessa när du ger din hund apelsin som godis.

Kan hundar äta apelsinfrön?

Kan hundar äta apelsinfrönApelsinfrön är en potentiell kvävningsrisk för hundar. De innehåller också cyanid, precis som äppelfrön, men i lägre koncentrationer. Hur som helst är det fortfarande riskabelt att mata en hund med apelsinfrön.

Att konsumera små mängder apelsinfrön orsakar sällan toxicitet, men vid långvarig användning kommer cyanid långsamt att byggas upp i din hunds kropp och orsaka apelsinförgiftning. De vanligaste symtomen att se upp för är:

 • Skakningar
 • Svaghet
 • Letargi
 • dreglande
 • kräkas
 • Diarre
 • Känslighet för ljus

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar något av dessa symtom. Han kommer att behöva genomgå några diagnostiska tester som EKG (elektrokardiogram), CBC, blodsocker och serumbiokemiprofil.

När det har bekräftats att hans tillstånd beror på apelsinförgiftning kommer han att få lämplig behandling. Detta inkluderar ofta att ta bort gifter från sin kropp genom framkallade kräkningar och aktivt kol.

Efteråt kommer veterinären att utföra en magsköljning och ge din hund intravenösa (IV) vätskor för att detoxa. Nödvändig medicin ges sedan ifall han fortfarande lider av efterverkningarna av förgiftningen.

Se även  Kan hundar äta choklad?

Kan hundar äta mandarin apelsiner?

hur mycket apelsin kan en hund ätaTangeriner är säkra för hundar att äta. Detsamma gäller klementiner och mandariner. Eftersom mandariner innehåller mycket socker bör de endast ges till din hund i små mängder och ibland som en godis.

Kan hundar få apelsinjuice?

får hundar ha apelsinjuiceFärskpressad apelsinjuice är okej för hundar så länge det inte erbjuds i stora mängder.

Ge inte din hund köpt apelsinjuice eller kommersiellt producerade drycker med apelsinsmak. De är ofta höga i socker och konstgjorda smakämnen och konserveringsmedel som kan vara skadliga för din hunds hälsa.

Hur förbereder man apelsiner säkert för hundar?

Noggranna men okomplicerade förberedelser krävs när man gör apelsingodis. Här är några steg du kan följa för att säkert servera apelsiner till din hund.

 1. Välj apelsiner som odlats ekologiskt eftersom de har låg kemisk exponering.
 2. Ta bort eventuella blad eller stjälkar.
 3. Skala apelsinskalet.
 4. Skär i tunna skivor.
 5. Ta bort fröna.
 6. Servera den till din lurviga följeslagare med måtta.

hundkex receptHemlagad hundgodis med kryddig apelsin

hemgjorda hundgodis med kryddig apelsinGillar hundar apelsiner? Många av dem älskar apelsiner, så om du vill göra ett apelsinmellanmål till din hund, här är ett smakfullt apelsinrecept som får din valp att dregla över:

Ingredienser:

 • 1/2 kopp johannesbrödchips
 • 1/8 linfrömjöl
 • 1 matsked olivolja
 • 1 ägg
 • 2 1/2 dl mjöl
 • 4 klementiner

Vägbeskrivning:

 1. Värm ugnen till 350°F.
 2. Klä plåtar med bakplåtspapper.
 3. Skala och dela clementinerna.
 4. Lägg clementinerna i mixern och mixa tills de är mosade. Lägg åtsidan.
 5. Blanda johannesbrödchips, ägg, mjöl, linfrömjöl och olivolja i en stor skål. Blanda tills det är väl införlivat.
 6. Tillsätt clementinpuré i blandningen och rör om väl.
 7. Knåda degen till en boll. Rulla på en mjölad yta 1/4 tum tjock.
 8. Använd en kakform för att skära ut former i degen. Lägg dem på bakplåtar.
 9. Grädda i 20-25 minuter.
 10. Ta ut den från ugnen och låt den svalna över natten för att stelna.
 11. Servera den till din lurviga vän. Lägg eventuella rester i en Ziploc-påse eller lufttät behållare och förvara i kylen.