Kan hundar äta aprikoser?

De flesta hundar älskar att äta söt frukt. Men alla frukter är inte bra för hundar. Vad sägs om aprikoser? Kan hundar äta aprikoser?

ja! Aprikoser är bra för en hunds ämnesomsättning, immunförsvar, hjärta och ben då de innehåller fibrer, vitamin A, betakaroten och kalium.

Men innan du delar dessa frukter med honom bör du veta hur du förbereder dem säkert. Ta reda på vilka delar av aprikoser som kan skada din hundvän och vilka aprikossorter som bör uteslutas från din hunds godislista.

Är aprikoser hälsosamma mellanmål för hundar?

kan hundar äta aprikoser 5Aprikoser är säkra och bra för hundar eftersom dessa söta godsaker är fullproppade med näringsämnen. Dessutom är huden packad med fibrer, vilket hjälper till att hålla din pälsiga väns matsmältningssystem och ämnesomsättning frisk.

Vitaminerna A, C och E, samt betakaroten, är också mycket koncentrerade i aprikoser. Alla 3 har antioxidantegenskaper som hjälper till att bekämpa olika sjukdomar och tillstånd som cancer och grå starr.

Aprikoser är rika på kalium, ett mineral som främjar en sund bentäthet och muskelutveckling. Det spelar också en viktig roll för att upprätthålla korrekt hjärt- och njurfunktion.

Kommer aprikoser att göra din hund sjuk?

kan hundar äta aprikoser 3När vi fortsätter att hitta svaret på frågan ”Kan hundar äta aprikoser?” vi måste lära oss fruktens potentiella faror. Här är de potentiella problemen du och din lurviga vän kan stöta på om du matar honom med aprikoser:

Magproblem på grund av övermatning

Kostfibrerna i aprikoser kan orsaka magbesvär för din pälsiga vän. Detta händer när du skämmer bort honom för mycket med dessa söta mellanmål.

Se även  Kan hundar äta blåbär?

Det kan göra att han får lös avföring och diarré. Han kan också uppleva kräkningar och gasbildning. Lyckligtvis är matsmältningsbesvär vanligtvis inte allvarliga och symtomen avtar inom några timmar.

Men om din hund fortsätter att kräkas och har diarré efter 24 timmar kan han riskera att drabbas av allvarlig uttorkning. Ta honom till veterinären för att stabilisera hans tillstånd.

Aprikoskärnor kan orsaka kvävning

Det hårda skalet av aprikoskärnor är en farlig kvävningsrisk, särskilt för små hundar. På grund av sin lilla luftstrupe kan de hårda stenarna lätt fastna.

Bortsett från kvävning, utgör aprikoskärnor också risk för tarmblockering. Detta är ett livshotande tillstånd som kräver snabb och ofta dyr behandling. Ta bort fröet från frukten för att skydda din hund från sådana faror.

Faran för aprikosförgiftning

Många hundägare frågar:Är aprikoser giftiga för hundar?Inte riktigt. Vissa delar av frukten innehåller spårmängder av cyanid. Dessa inkluderar frön, gropar och stjälkar. När dessa väl har tagits bort finns bara aprikosköttet kvar, vilket är säkert för din hund att äta.

Om din lurviga vän lyckas äta de giftiga delarna av frukten, riskerar han att bli cyanidförgiftad. Experter noterar att toxicitet kan sätta in snabbt, bara cirka 15-20 minuter efter intag. Symtom på cyanidförgiftning inkluderar:

 • Vidgade pupiller
 • Trötthet
 • Brist på energi
 • Svårt att röra sig
 • Andningsproblem
 • Klarröda slemhinnor och tandkött
 • Flåsande
 • Chock

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom. För att behandla aprikosförgiftning kommer motgift som amylnitrat och natrium att administreras för att vända biverkningarna.

Veterinären kommer sannolikt att behöva ge din hund IV-vätskor, eftersom de hjälper till att återställa elektrolyterna som han har förlorat genom kräkningar och diarré. Vissa hundar kräver en ventilator tills toxiner är helt spolade från deras kroppar.

Se även  Kan hundar äta tonfisk? Vilka är riskerna?

Vilka typer av aprikoser kan hundar äta säkert?

Färska aprikoser är inte den enda sorten som säljs på marknaden. Är de andra aprikossorterna och produkterna säkra för hundar att konsumera? Vi hjälper dig att ta reda på det.

Kan hundar äta torkade aprikoser?

kan hundar äta aprikoser 2Många tycker om den supersöta smaken av torkade aprikoser. Men är det säkert för hundar att äta torkade aprikoser? Ja, hundar kan äta torkade aprikoser. Dessa är säkra godsaker för hundar så länge de utfodras i små mängder.

Torkad frukt är mycket koncentrerad med socker jämfört med färsk frukt. Att äta för mycket kan leda till matsmältningsproblem, fetma och diabetes. I detta avseende är det ett klokt val att förbjuda diabetiska hundar att äta torkade aprikoser.

Kan hundar äta aprikossylt?

kan hundar äta aprikoser 6Nej. Att mata din hund med aprikossylt är inte en bra idé. Den innehåller stora mängder tillsatt socker och kan innehålla andra osäkra ingredienser för hundar.

Vissa aprikossylter, särskilt sockerfria sådana, innehåller xylitol som ett ersättningsmedel för sötningsmedel. Tyvärr är denna ingrediens mycket giftig för hundar eftersom den kan orsaka akut förgiftning.

Kan hundar äta aprikosyoghurt?

kan hundar äta aprikoser 1Ja, hundar kan äta aprikosyoghurt, men den måste vara fri från xylitol och konstgjorda smakämnen. Kontrollera alltid etiketten för att se till att du väljer en hundvänlig aprikosyoghurt till din pälsiga vän.

Hur många aprikoser ska du ge din hund?

Människoföda, inklusive frukt och grönsaker, bör ges till hundar med måtta, även om de är hälsosamma godsaker. Låt din hund äta en halv aprikos om dagen om den är en liten ras. Stora hundar kan äta upp till en hel urkärnad aprikos om dagen.

Se även  Kan hundar äta honungsmelon?

Övermata inte valpar med aprikoser eftersom detta bara kommer att medföra hälsoproblem och förnekar hälsofördelarna.

Många hundar tål inte nytt foder om det ges i stora mängder. Som ett resultat av detta får de ofta magbesvär och diarré. Ge därför din hund aprikoser i mindre mängder om det är hans första gång.

Du kan gradvis öka portionerna om han inte har några magproblem. Se till att portionen inte överstiger den rekommenderade mängden.

Recept på hemgjorda aprikoshundkex

Gör läckra hemgjorda aprikosgodis som din hund kommer att älska.

kan hundar äta aprikoser 4

hundkex receptAprikos jordnötssmör kakor

Ingredienser:

 • ½ kopp färska aprikoser
 • 1 kopp ekologisk mandelmjölk
 • 1/3 kopp havre
 • 1/2 kopp ekologiskt kokosmjöl
 • 1 ekologiskt betesägg
 • 2 msk osötat och xylitolfritt jordnötssmör
 • 1/2 tsk bakpulver

Procedur:

 1. Värm ugnen till 350°F.
 2. Klä plåtar med bakplåtspapper.
 3. Blanda alla torra ingredienser noggrant i en stor skål.
 4. Tillsätt de blöta ingredienserna en i taget i den stora skålen.
 5. Rör om blandningen tills den har en tjock och slät konsistens.
 6. Lägg degen på en lätt mjölad yta.
 7. Kavla ut degen tills den är en halv centimeter tjock.
 8. Använd önskad kakform för att skära ut former från degen.
 9. Lägg dem på bakplåtarna.
 10. Grädda i 25-30 minuter.
 11. Ta ut dem från ugnen och vänd kakorna på baksidan. Grädda i 10-12 minuter.
 12. Låt aprikosjordnötssmörkakorna svalna helt innan de serveras till din hund.