Kan hundar äta ärtor?

Kan hundar äta ärtor? Ärtor är en bra källa till antioxidanter, fibrer, protein, vitaminer och mineraler; de ger många hälsofördelar för hundar. Bra matsmältning och stark motståndskraft mot sjukdomar är några av dem.

Det är dock också viktigt att känna till de potentiella hälsoriskerna med att mata ärter till hundar innan du lägger till dem i din hunds diet.

Är ärtor bra för hundar?

kan hundar äta ärtor 1Ärter är näringsrika baljväxter som är säkra för hundar att äta. De innehåller inga gifter, till skillnad från vissa frukter och grönsaker. Ärtor är en bra källa till fiber, protein, vitaminer och mineraler.

Denna grönsak är en bra källa till vitaminerna A, B, C och K. Den är också full av järn, magnesium, kalium och zink. Antioxidanter, inklusive flavonoider, lutein och alfa- och betakaroten, finns också i ärter.

Genom att mata din hund med ärter kan han njuta av följande hälsofördelar:

 • Frisk hud och päls
 • Stärkt immunförsvar
 • Starkare och fastare ben
 • Lägre sårbarhet för att utveckla cancer
 • Förbättrad matsmältning
 • Mindre risk för förstoppning
 • Minskad inflammation i kroppen
 • Underlätta viktminskning

Kan hundar ha ärtor? Finns det några risker?

kan hundar äta ärtor 2Nu när du vet den goda sidan av ärter är det dags att lära känna nackdelarna med denna baljväxt.

Några vanliga problem som ärtor kan orsaka hundar om de matas slarvigt och konsumeras i överskott inkluderar möjlig utveckling av njurproblem, hjärtsjukdomar och sköldkörtelproblem.

Låt oss ta en närmare titt på hur dessa hälsorisker löper.

Ärter innehåller puriner.

Hundar med njurproblem mår bättre utan ärter i kosten. En kemikalie som kallas purin, som förekommer naturligt i mat och dryck, produceras också i ärter.

Det som gör det farligt för hundar är att purin kan orsaka urinsyraproduktion och njurstensbildning i höga mängder.

Det är bäst att konsultera veterinären för att hitta en alternativ hälsosam behandling för din hund om den har njurproblem.

Se även  Kan hundar äta melon?

Om din lurviga kamrat är fri från njurproblem är det OK att mata honom med ärter. Det är dock avgörande att sätta gränser annars riskerar han att utveckla njurproblem.

Ärter är kopplade till dilaterad kardiomyopati hos hundar (DCM)

kan hundar äta ärtor 9Du kanske har hört nyheterna om hur spannmålsfritt kommersiellt hundfoder, som innehåller mycket ärter, linser och andra baljväxter, är kopplat till dilaterad kardiomyopati hos hundar (DCM).

DCM är en hjärt-kärlsjukdom som minskar hjärtats förmåga att pumpa blod.

Denna sjukdom är ett allvarligt och ofta dödligt tillstånd eftersom det kan orsaka hjärtsvikt (CHF) i svåra fall. Forskning har visat att en spannmålsfri diet ansågs minska taurinnivåerna, vilket orsakar utvecklingen av DCM.

Vissa experter noterade dock att tillståndet även förekommer hos hundar som inte är på en spannmålsfri diet. Flera hundar med DCM visade ingen taurinbrist.

Det behöver inte sägas att mer forskning måste göras för att få ett definitivt svar. För att vara på den säkra sidan är det bäst att mata din hund med ärter med måtta.

Ärter producerar lektiner.

Ärter tillhör baljväxtfamiljen, som innehåller ett ämne som kallas lektin. Stora mängder lektiner är farliga för hundar. Det kan orsaka läckande tarm, vilket kan vara destruktivt för din hunds matsmältningssystem.

Detta kan få kroppens immunsystem att attackera sig själv och göra honom mycket mottaglig för autoimmuna sjukdomar. Lektiner orsakar också en överproduktion av sköldkörtelhormoner. Detta gör den olämplig för hundar med sköldkörtelproblem.

För att förbereda ärter på ett säkert sätt för din hund måste de tillagas. Tillagningsprocessen kan avsevärt minska lektinhalten i baljväxter. Blötläggning och sköljning av dem i vatten minskar också förekomsten av lektin.

Hur många ärter ska hundar äta?

Ärter bör utfodras ibland som en hundgodis och bör inte utgöra huvuddelen av din hunds måltider. Små raser kan som mest utelämna en tesked ärter. En matsked är maxmängden för större raser.

Se även  Kan hundar äta granatäpple?

Eftersom grönsaken är fiberrik kommer du att få problem om du matar din hund för mycket ärter.

Att äta för mycket av denna grönsak kan leda till problem med matsmältningssystemet. Dessa inkluderar förstoppning, flatulens, orolig mage, kräkningar och diarré.

Kan hundar ha ärtskidor?

kan hundar äta ärtor 4Lämna ärtskidor när du serverar ärter till din hund. Podden har en tuff exteriör, vilket gör den till en kvävningsrisk. Vid intag kan det orsaka magbesvär och i svåra fall tarmblockeringar.

Kan hundar äta råa ärtor?

kan hundar äta ärtor 5Rå ärtor kan användas som hundgodis. Färska, frysta och tinade ärtor är också bra för dem. Se till att tvätta dem noggrant innan du ger dem till din hund. Detta tar bort bakterier, smuts, lektiner och andra skadliga ämnen.

Det är bäst att mosa eller mosa råa ärtor så att de är lättsmälta för din hund. Råärtor är också svåra att tugga och kan av misstag fastna i luftstrupen.

Att bryta de råa ärterna i mindre bitar kommer att förhindra att han av misstag kvävs på dem.

Kan hundar äta konserverade ärter?

kan hundar äta ärtor 6Nej, ärter på burk är ohälsosamt för hundar. Dessa innehåller vanligtvis tillsatt natrium och konserveringsmedel, vilket gör dem skadliga för hundar.

Vanliga kokta ärtor är ett hälsosammare alternativ för din lurviga vän. Undvik bara att tillsätta andra ingredienser som olja, smör, örter och kryddor. Vitlök, gräslök och lök måste uteslutas eftersom de är giftiga för hundar.

Kan hundar äta ärtor?

kan hundar äta ärtor 3Ärtor eller sockerärter är bra för hundar att äta. Dessa gröna bönor är fulla av viktiga näringsämnen som är bra för dem. Detsamma gäller snöärter och engelska ärter.

Tänk på att dessa endast ska serveras som enstaka godsaker. Övermata inte dessa till din hund för att undvika matsmältningsproblem.

Kan hundar äta svartögda ärtor?

kan hundar äta ärtor 8Ja, svartögda ärtor är välsmakande godsaker för hundar. De är höga i kolhydrater, protein och fibrer.

Se även  Kan hundar äta smör? Hur mycket är för mycket?

Som med de flesta baljväxter hjälper svartögda ärtor överviktiga hundar att tappa de extra kilona. Men om en hund äter för mycket ärtor kan det få allvarliga konsekvenser, så begränsa alltid din hunds konsumtion.

Kan hundar äta gröna ärtor?

kan hundar äta ärtor 7Gröna ärtor är också hälsosamma grönsaker för din hund. Gröna ärtor erbjuder liknande hälsofördelar och samma hälsorisker som andra ärtor. Som alltid, se till att servera gröna ärtor i små mängder.

Kan hundar äta ärtor och majs?

kan hundar äta ärtor 3Om du fick ärtorna och majsen från en restaurang, dela dem inte med ditt husdjur. Butiksköpt mänsklig mat innehåller ofta farliga ingredienser för hundar, såsom:

 • Russin
 • Vitlök
 • Choklad
 • Lök
 • valnötter

Därför bör du motstå frestelsen att mata en av dem till honom. Hemlagade måltider gjorda speciellt för din hund är bättre alternativ eftersom du kan välja ingredienser och veta vad som tillsätts i maten.

Kan hundar äta söta ärtor?

Sötärtor är blommande växter, men deras frön är mycket lika de från gröna ärtor. Se upp för dem eftersom de är extremt farliga för hundar.

Sötärtor kan orsaka förgiftning hos husdjur. Deras gifter kan skada din hunds hjärna och muskuloskeletala system.

Om du har denna blommande växt i din trädgård, se till att du har ett bra staket. Letargi, trötthet, frossa och kramper är de vanligaste tecknen på sötärtsförgiftning. Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom.

Vilka är de bästa grönsakerna för hundar?

kan hundar äta ärtor 10Var och en av våra lurviga vänner har olika näringsbehov. Därför varierar de bästa grönsakerna för hundar från hund till hund. Med veterinären kan du välja de bästa grönsakerna som kommer att gynna din hund.

Här är en lista över vanliga grönsaker för hundar:

 • Sötpotatis
 • Grönkål
 • Broccoli
 • brysselkål
 • Pumpa
 • Rötter
 • Zucchini
 • sparris