Kan hundar äta aubergine?

Kan hundar äta aubergine? Ja. I allmänhet är aubergine säkert för hundar att konsumera. Dessutom skyddar dess näringsvärde deras hjärta och immunsystem från försvagande sjukdomar. Men å andra sidan kan utfodring av aubergine till hundar också orsaka vissa hälsoproblem som njurproblem.

Men håll inte denna frukt från din hunds diet ännu. Lyckligtvis kan några av hälsoriskerna lätt undvikas genom att vidta några försiktighetsåtgärder, som vi kommer att diskutera när du fortsätter att läsa.

Vilka är hälsofördelarna med aubergine för hundar?

kan hundar äta aubergine 1Aubergine, även känd som aubergine, har bra näringsvärde, vilket är fördelaktigt för hundars allmänna hälsa. Frukten är packad med vitaminer och mineraler som vitamin A, B6 och K, kalcium, koppar, fosfor, kalium och zink.

Här är de möjliga hälsofördelarna som valpar kan få av denna frukt:

 • Lågt kaloriinnehåll

  Aubergine är ett lämpligt mellanmål för hundar som har svårt att gå ner i vikt. En kopp rå aubergine innehåller 20 kalorier; sålunda får frukten dem inte att packa på extra pund.

  Aubergine innehåller också höga mängder kostfiber som hjälper till att gå ner i vikt. Att lägga till detta till din hunds diet kommer att hjälpa honom att äta mindre men känna sig mätt.

 • Minskar risken för hjärtsjukdomar

  Aubergine spelar en viktig roll för att bekämpa hjärtsjukdomar hos hundar eftersom den innehåller kostfiber, kalium, fytonäringsämnen, vitamin B6 och vitamin C. Frukten innehåller även antocyaniner som hjälper till att sänka blodtrycket hos hundar.

 • Skyddar olika hälsoproblem

  Aubergine har höga mängder klorogensyra och antocyanin fytonäringsämnen som kallas nasunin. Båda hjälper hundens immunsystem att hålla sjukdomar borta, inklusive cancer och virusinfektioner.

 • Kan förbättra kognitiva förmåga

  Det finns många anekdotiska påståenden om att nasunin i aubergine kan förbättra hjärnans funktion hos hundar. Det behövs dock mer forskning för att bevisa dessa påståenden.

Se även  Kan hundar ha kycklingbuljong? Fördelar och säker förberedelse

Vilka är de potentiella farorna med att mata hundar med aubergine?

kan hundar äta aubergine 2När man funderar på frågan ”Kan hundar äta aubergine?” det är naturligt att tänka på de möjliga biverkningar frukten kan ha på din lurviga vän.

Här är de viktigaste hälsoproblemen som hundägare bör känna till om att mata hundar med aubergine:

 • Innehåller solanin

  Aubergine är en del av nattskuggfamiljen, som naturligt producerar en alkaloid som kallas solanin. Det är giftigt för hundar om det konsumeras i stora mängder.

  Höga koncentrationer av solanin finns på auberginens blad, stjälkar, blommor och vinrankor. Å andra sidan har frukten en betydligt lägre solaninhalt.

  Om du odlar denna frukt i din trädgård, se till att den är ordentligt inhägnad för att förhindra att din hund tuggar på plantan.

 • Kan orsaka njurproblem

  Många frukter och grönsaker, inklusive aubergine, innehåller oxalater. Denna förening hindrar absorptionen av kalcium och binder det i blodomloppet.

  Överkonsumtion av oxalater kan leda till stenar i njurarna och urinblåsan. Detta kan leda till smärtsamma urineringsproblem och blockering av urinledaren, så aubergine bör hållas borta från kosten för hundar med njurproblem.

 • Kan orsaka inflammation

  Kolinesteraset som finns i aubergine har antiinflammatoriska blockerande egenskaper. Till exempel kan hundar som äter aubergine förvärra inflammation. Frukten är inte det bästa mellanmålet för hundar som lider av artrit.

 • Eventuell allergisk reaktion

  Vissa hundar är allergiska mot aubergine. Det kan orsaka obekväma symtom hos drabbade hundar, såsom kräkningar, diarré, klåda, utslag och nässelfeber.

  Hundar som visar dessa symtom efter att ha ätit en aubergine bör tas till veterinären för en kontroll.

Är aubergine bra för hundar i allmänhet?

kan hundar äta aubergine 5På grund av dessa hälsoproblem är aubergine inte det bästa mellanmålsvalet för hundar. Det kan dock fortfarande vara fördelaktigt och säkert för hundar att konsumera så länge det ges i små mängder.

Se även  Kan hundar äta äpplen?

Hur mycket aubergine är säkert för hundar att konsumera?

Det finns ingen enda regel om den maximala mängden aubergine du kan mata din hund. Men det rekommenderas att leksaker och små hundraser endast konsumerar en liten skiva aubergine.

Medelstora hundraser kan ha 3 skivor aubergine. Däremot får stora hundraser ha max 6 skivor frukt.

Om det är första gången din hund äter aubergine, servera den i små mängder först för att undvika orolig mage. Se upp för möjliga tecken på en allergisk reaktion efter att ditt husdjur äter aubergine. Om tecknen visar sig, ge honom inte mer aubergine.

Vilka typer av auberginer är säkra för hundar?

kan hundar äta aubergine 7Olika typer av aubergine kan tillagas på många sätt och vissa delar av auberginen bör inte ges till en hund.

Kan hundar äta auberginehud?

Ja, hundar kan äta aubergineskinn, men det rekommenderas inte. Det är högt i fiber och kan orsaka matsmältningsproblem när det konsumeras. Så skala skalet först innan du serverar auberginen till din pälsiga vän.

Kan hundar ha auberginefrön?

Nej, att mata auberginefrön till hundar är ingen bra idé. Även om dessa är små och mjuka, kan de täppa till din hunds mage om de intas i stora mängder. Så om du matar aubergine till din hund, ta bort fröna i förväg.

Kan hundar äta aubergineblad?

Nej, aubergineblad är giftiga för hundar eftersom de innehåller högre koncentrationer av gifter. Förtäring kan orsaka allvarliga biverkningar som diarré, kräkningar, kramper och andningssvårigheter.

Kan hundar äta lila aubergine?

kan hundar äta aubergine 6Ja. Förmodligen en av de mest populära typerna av aubergine, den lila varianten är bra för hundar att konsumera. Som rekommenderat bör det matas till hundar med måtta.

Se även  Kan hundar äta ost?

Kan hundar äta grön aubergine?

kan hundar äta aubergine 3Ja, grön aubergine är säker för hundar att äta. Observera att den har en bitter smak, så det kanske inte är ett lockande mellanmål för dem.

Kan hundar äta röd aubergine?

Ja, hundar kan äta röd aubergine. Liksom sin gröna motsvarighet har den också en bitter smak, och din lurviga vän kanske inte är förtjust i den.

Kan hundar äta gul aubergine?

Ja, gul aubergine är säker för hundar. Eftersom den har en mycket mer bitter smak än de andra auberginevarianterna, är det kanske inte det bästa mellanmålet för din hund.

Kan hundar äta kokt aubergine?

kan hundar äta aubergine 9Ja, hundar kan äta kokt aubergine. Det är att föredra att mata dem rå eftersom det gör det svårt för deras magar att smälta.

Du kan koka och ånga aubergine. Dock bör stekning undvikas. Stekprocessen kan eliminera saponinerna, men oljan kan orsaka magbesvär hos din hund.

Koka bara och servera auberginen till din pälsiga vän. Lägg inte till andra ingredienser, de kan vara dåliga för hans hälsa.

Glöm inte att konsultera veterinären

Inte alla hundsäkra grönsaker eller frukter är lämpliga för alla fyrbenta vänner. Aubergine kan vara för tät eller sakna näringsämnen för vissa hundar. Det är alltid en bra idé att prata med din veterinär först när du lägger till nya frukter eller grönsaker till din hunds diet, särskilt om din hund har vissa hälsotillstånd.