Kan hundar äta bär?

Många frukter och grönsaker är näringsrika godsaker för hundar. Men kan hundar äta bär? Ja, det finns många hundvänliga bär berikade med antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Men alla bär är inte likadana; vissa bär är giftiga för hundar.

Läs vidare för att se vilka bär som är säkra för din hund och vilka som bör undvikas.

Vilka är hälsofördelarna med bär för hundar?

kan hundar äta bär 1 Är bär bra för hundar? De flesta bär är bra för hundar; i allmänhet är de en bra källa till antioxidanter och skyddar kroppen mot fria radikaler.

Dessa förhindrar att immunförsvaret försvagas och håller hundarna väl skyddade mot sjukdomar, inklusive hjärtproblem och cancer.

Eftersom bär mestadels är vatten, ger de extra återfuktning, särskilt uppfriskande på en varm dag. Bär är låga i kalorier och socker men höga i fiber; de är därför ett hälsosamt alternativ till kommersiella hundgodis.

Hundar som har svårt att gå ner i vikt kan dra nytta av att byta till dessa naturligt söta godsaker. Fiber håller matsmältningen och ämnesomsättningen igång smidigt. Det hjälper dem också att känna sig mätta snabbt samtidigt som de minskar matkonsumtionen.

Dessa saftiga och syrliga frukter innehåller också olika typer av näringsämnen. De flesta är packade med C-vitamin, som fungerar som en antioxidant som dämpar inflammation och främjar en sund kognitiv funktion.

Bär är en utmärkt källa till betakaroten, som stärker hundarnas immunitet mot ett brett spektrum av sjukdomar.

Akta dig för farliga bär för hundar

Var försiktig med vilken sorts bär du ger till din lurviga följeslagare. Vissa är inte säkra för hundar eftersom de innehåller gifter som kan orsaka förgiftning, precis som vindruvor och russin.

Vilka bär är giftiga för hundar? Servicebär är särskilt skadliga för hundar eftersom de innehåller cyanogena glykosider. Dessa föreningar kan orsaka diarré och kräkningar. I svåra fall kan kramper och syrebrist i blodet uppstå.

14 skadliga bär för att undvika att mata din hund

kan hundar äta bär 2 Förutom servicebär kan många bär äventyra hundar, och vi har listat några av dem nedan:

 1. Kan hundar äta amerikanska bittersöta bär?

  Nej. Amerikanska bittersöta bär är inte säkra för hundar eftersom de innehåller giftiga kemikalier.

 2. Kan hundar äta banebär?

  Nej. Hundar bör inte äta banebär eftersom de kan orsaka toxiska effekter, inklusive allvarliga hjärtproblem.

 3. Kan hundar äta berberis?

  Nej. Att mata hundar med berberisbär, inklusive torkade, kan leda till förgiftning.

 4. Kan hundar äta slaktkvastbär?

  Nej. Att ge hundar slaktbär är dåligt eftersom att konsumera det kan skada deras röda blodkroppar.

 5. Kan hundar äta Cape Krusbär?

  Nej. Både omogna och råa krusbär utsätter hundar för risk för toxicitet. Andra delar, som löv och blommor, utgör också samma hot.

 6. Kan hundar äta konkerbär?

  Nej. Konkerbär innehåller aesculin, vilket kan orsaka förgiftning hos hundar.

 7. Kan hundar äta doftande sumakbär?

  Nej. Saften av doftande sumakbär tros orsaka utslag. Detta är inte väldokumenterat, men det är bäst att hålla din hund borta från doftande sumakbär.

 8. Kan hundar äta krusbär?

  Nej. Omogna krusbär, liksom krusbärsbuskar, innehåller mycket vätecyanid.

 9. Kan hundar äta gyllene bär?

  Nej. Hundar bör inte äta gyllene bär, eftersom de flesta delar innehåller cyanid, vilket kan orsaka toxicitet.

 10. Kan hundar äta gelderländska rosenbär?

  Nej. Guldrosa bär kan vara rika på vitaminer och mineraler, men de kan orsaka mild toxicitet hos hundar, vilket kan orsaka matsmältningsproblem.

 11. Kan hundar äta Holly Berries?

  Nej. Kemikalien i järnekbär, känd som ilicin, är milt giftig för hundar och kan orsaka kräkningar, diarré och uttorkning.

 12. Kan hundar äta enbär?

  Nej. Enbär är förbjudet för hundar eftersom de har giftiga effekter som liknar järnek.

 13. Kan hundar äta mistelbär?

  Nej. Mistelbär är inte säkra för hundar. De producerar en cocktail av gifter som kan orsaka magproblem. Deras buske innehåller också dessa skadliga ämnen.

 14. Kan hundar äta rönnbär?

  Nej. Rönnbär, tillsammans med deras frön, innehåller flera gifter som kan vara dödliga för hundar om de intas.

Se även  Kan hundar få kanel?

Vilka bär är säkra för hundar?

Efter att ha granskat den långa listan över farliga bär för hundar, kanske du undrar ”Vilka bär kan hundar äta?” Många populära bär som vi vet är säkra för valpar.

Hundar kan till exempel äta jordgubbar eftersom de inte innehåller några gifter. Dessutom är jordgubbar rika på fibrer och antioxidanter, som håller kroppen frisk och stark.

Hundar kan äta blåbär, som också är toxinfria, och de kan få i sig mycket fibrer och C-vitamin från dessa läckra godsaker. Studier visar också att blåbär kan förebygga och bekämpa cancer.

26 ätbara bär för hundar

kan hundar äta bär 3 För att svara på frågan ”Vilka bär kan hundar äta?” här är en lista över andra hundsäkra bär:

 1. Kan hundar äta acaibär?

  Ja, hundar kan äta acaibär, men med måtta. Även om dessa är packade med antioxidanter och vitaminer, innehåller de också små mängder gifter som kan orsaka förgiftning eller hudutslag.

 2. Kan hundar äta skönhetsbär?

  Ja. Skönhetsbär är en hälsosam behandling för hundar eftersom de är rika på benstärkande näringsämnen: fosfor och kalcium.

 3. Kan hundar äta blåbär?

  Ja, hundar kan njuta av blåbär, men i små mängder. Dessa frukter kan vara laddade med antioxidanter, men de kan orsaka lågt blodsocker om de konsumeras i överskott.

 4. Kan hundar ha björnbär?

  Ja, hundar kan äta björnbär med måtta. Men övermata dem aldrig eftersom dessa frukter innehåller små mängder xylitol, som är mycket giftigt för hundar.

 5. Kan hundar äta pojkbär?

  Ja, pojkbär är säkra för hundar att äta. Eftersom dessa är packade med kraftfulla antioxidanter och olika näringsämnen, hjälper de till att stärka hundarnas immunförsvar.

 6. Kan hundar äta hjortron?

  Ja. Hjortron används i en del hundfoder då de är berikade med flera B-vitaminer, järn och vitamin C. Det behövs dock ytterligare forskning om hjortronens positiva effekter på hundar.

 7. Kan hundar äta tranbär?

  Ja. Hundar kan säkert konsumera tranbär och få bra mängder fibrer, kalium och antioxidanter i processen.

 8. Kan hundar äta daggbär?

  Ja, näringsrika daggbär är bra för hundar. Var dock försiktig om din hund gillar att föda, eftersom dessa bär ofta växer tillsammans med giftmurgröna.

 9. Kan hundar äta gojibär?

  Ja. Hundar kan äta gojibär eftersom de är fria från gifter och packade med fibrer och mineraler, inklusive koppar, järn och zink.

 10. Kan hundar äta hackbär?

  Ja. Hackbär är säkra för hundar att äta så länge deras stora gropar tas bort först.

 11. Kan hundar äta honungsbär?

  Ja. Honungsbär innehåller mycket näringsämnen och antioxidanter, vilket stärker hundarnas immunförsvar. De kan avvärja många infektioner och sjukdomar som cancer.

 12. Kan hundar äta Kousa kornelbär?

  Ja. Att äta kousa-kornellbär är fördelaktigt för en hunds lever, ben, tänder och immunförsvar.

 13. Kan hundar äta blåbär?

  Ja. Hundar kan äta blåbär, men de kan smaka föga tilltalande eftersom de är ganska sura. Å andra sidan bör blåbärste eller juice hållas borta från din hund eftersom det innehåller ett gift som kallas arbutin.

 14. Kan hundar äta loganbär?

  Ja. Loganbär är bra för hundens benhälsa eftersom de är rika på vitamin K och mangan.

 15. Kan hundar äta slaskbär?

  Ja. Svarttornsbär är hälsosamma mellanmål för fyrbenta vänner eftersom de innehåller höga koncentrationer av C-vitamin.

 16. Kan hundar äta Spikenard-bär?

  Ja, hundar kan äta spikenardbär. Dessa har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att hämma bildandet av olika sjukdomar.

 17. Kan hundar äta tvättbär?

  Ja. Vaxbär kan skydda hundar från olika sjukdomar då de innehåller höga mängder antioxidanter. Se alltid till att ta bort deras frön innan du ger dem till din hund för att undvika kvävningsolyckor.

 18. Kan hundar äta blåbär?

  Ja. Att mata marionbär till hundar är okej så länge det görs med måtta. Dessa bär har mer socker än andra. Att låta din hund äta för mycket kan öka risken för fetma, diabetes och hjärtproblem.

 19. Kan hundar äta falska jordgubbar?

  Ja. Det är säkert för hundar att konsumera mockberries eftersom de är toxinfria och innehåller vitaminer och mineraler. Var medveten om att vissa valpar kan uppleva allergiska reaktioner efter att ha ätit dessa bär.

 20. Kan hundar äta mullbär?

  Ja. Se dock till att endast mata hundar med fullt mogna mullbär. Annars kan gastrointestinala problem uppstå.

 21. Kan hundar äta barnskötare?

  Ja. Nannyberries har många hälsofördelar för hundar, inklusive att hålla sina njurar friska och förhindra matsmältningsbesvär. Innan du matar dessa bär till din hund, ta bort fröna eftersom de utgör en kvävningsrisk.

 22. Kan hundar äta ananasbär?

  Ja. De flesta hundar kan äta tallbär utan oro. Dessa kan dock orsaka allergier hos vissa hundar eftersom de innehåller ett protein som heter Fragaria Allergen 1.

 23. Kan hundar äta hallon?

  Ja. Laddade med antioxidanter, vitaminer och mineraler, hallon är hälsosamma snacks för hundar. Men mata dessa frukter till din hund i små mängder. Hallon innehåller naturligt xylitol, som är giftigt för hundar.

  Dessutom är hallon förbjudna för hundar med njurproblem på grund av deras höga oxalathalt.

 24. Kan hundar äta Salalbär?

  Ja. Salalbär är säkra för hundar att konsumera och är utmärkta källor till C-vitamin och antioxidanter.

 25. Kan hundar äta tayberries?

  Ja. Att äta tayberries är inte skadligt för hundar eftersom de är fria från gifter. Dessutom är de höga i vitamin C, fibrer och bioflavonoider som hjälper till att förbättra din hunds hälsa.

 26. Kan hundar äta gula hallon?

  Ja, gula hallon är bra godsaker för hundar. Den innehåller rika koncentrationer av folsyra, ellaginsyra och koppar. Servera dock dessa bär sparsamt till din hund. Deras höga kostfiberinnehåll kan orsaka magbesvär om de tas i stora mängder.

Se även  Kan hundar äta bröd? Vilka bröd är dåliga för hundar?

11 Bär som ska matas försiktigt till hundar

kan hundar äta bär 4Inte mycket är känt om de möjliga effekterna av dessa bär på hundar. Därför bör husdjursägare vara försiktiga när de matar någon av dessa till sina hundkamrater.

 1. Kan hundar äta buffelbär?

  Ja. Buffelbär är bra för hundar eftersom de har en hög lykopenhalt, vilket hjälper till att förebygga cancer. Undvik dock övermatning. Dessa bär innehåller saponiner, som kan orsaka toxicitet om de konsumeras i överskott.

 2. Kan hundar äta fläder?

  Ja. Med måtta kan fläder säkert ätas av hundar. Dessa har immunförstärkande näringsämnen, såsom vitamin C och bioflavonoider, som håller sjukdomar i schack.

  Tänk dock på att alla delar av fläderplantan och de omogna fläderbären innehåller cyanid som är farligt för hundar.

 3. Kan hundar äta mousserande bär?

  Ja. Hundar kan matas med gnistrande bär i små mängder eftersom de innehåller mycket antioxidanter.

  Observera att deras skarpa och bittra smak inte tilltalar många fyrbenta vänner.

 4. Kan hundar äta guavabär?

  Ja. Guavabär har en god effekt på levern och hjärt-kärlsystemet hos hundar. På grund av sin höga sockerhalt är guavabär inte lämpliga för hundar med diabetes.

 5. Kan hundar äta goumibär?

  Ja. Att mata valpar med goumibär är bra, men var försiktig, de är ganska sura. Dessa frukter främjar god hjärthälsa och avvärjer sjukdomar som cancer.

 6. Kan hundar äta blåbär?

  Ja. Hundar kan dra nytta av att äta blåbär eftersom det är en booster för immunförsvaret.

  Se till att ta bort fröna för att förhindra att ditt husdjur kvävs. Observera att blåbär liknar många skadliga bär för hundar.

 7. Kan hundar äta jostabär?

  Ja. Jostabär är bra för hundar eftersom de har svampdödande och antibakteriella egenskaper.

  Eftersom jostabär är laddade med socker, mata dem till din lurviga vän i små mängder.

 8. Kan hundar äta rapphönsbär?

  Ja. Det är säkert för hundar att äta rapphönsbär, förutsatt att alla frön har tagits bort.

  Rika på kalcium, magnesium och kalium, rapphönsbär är bra för din hunds ben och muskler.

 9. Kan hundar äta laxbär?

  Ja. Laxbär innehåller en bra mängd näringsämnen, inklusive vitamin A och K, kalcium och järn, som är avgörande för din hunds hälsa. Dessa bär rekommenderas dock inte för dräktiga hundar.

 10. Kan hundar äta Saskatoon-bär?

  Ja. Saskatoon bär är säkra för din hund så länge du tar bort deras frön, som är en kvävningsrisk som innehåller gifter. Eftersom dessa bär är fulla av järn och koppar kan de förbättra din hunds blodcirkulation och immunförsvar.

 11. Kan hundar äta Schisandrabär?

  Ja. Schisandrabär är bra för levern och skyddar organet från toxinskador. De ger också antiinflammatoriska egenskaper. Schisandrabär används som ett komplement till äldre hundar, men det behövs mer forskning för att veta hur de påverkar deras hälsa.

Se även  Kan hundar äta sparris?

Övervaka noga för din hunds säkerhet

Håll alltid ett öga på din lurviga vän på promenader eller vandringar. Han kan stöta på olika vilda bär ute och äta dem av nyfikenhet. Denna incident bör till varje pris undvikas för att undvika risken för förgiftning.

Om din hund fått i sig en okänd typ av bär, ta prover på vad han åt. Lägg till stjälk, blad och blommor, om några. Dessa är oerhört hjälpsamma för att identifiera vilken typ av bär han konsumerade.

Se till att kontakta veterinären direkt efteråt. Informera dem om vad som hände så att de kan ge dig råd om nästa steg att ta.

När blir hundsäkra bär farliga för en hund?

Även om ätbara bär för hundar är låga i socker, kan de orsaka problem om de konsumeras i överskott. De vanligaste milda biverkningarna är magbesvär, diarré och kräkningar.

Långvariga hälsoproblem kan också dyka upp, som diabetes, fetma och karies. Det är därför bär bara bör vara en mycket liten del av din hunds diet. Ge honom endast små mängder hundsäkra bär som godis eller hundmat.

Här är andra viktiga tips att tänka på när du lägger till bär till din lurviga kamrats måltider:

 • Innan du matar din hund, se till att du tvättar bären noggrant. Ta sedan bort alla frön eller gropar eftersom de utgör en potentiell kvävningsrisk.
 • Vissa hundar kan vara allergiska mot vissa bär, så introducera frukten till din hund i små mängder. Om han sedan visar symptom på allergier, inklusive klåda, nässelfeber och kräkningar, sluta mata honom med bär och ta honom till veterinären.
 • Alla konserverade bär är förbjudna för hundar, särskilt överviktiga och diabetiker. Den har en hög sockerhalt, vilket kommer att förvärra deras tillstånd. Konserverade bär kan också innehålla xylitol som sockerersättning.
 • Chokladdoppade bär är inte säkra för hundar att äta. Choklad innehåller teobromin och koffein, vilket kan orsaka allvarlig förgiftning hos hundar.
 • Ge aldrig din hund människofoder med bär, till exempel jordgubbsmilkshakes. Dessa innehåller ingredienser, som mjölk och socker, som kan störa din hunds mage.