Kan hundar äta basilika?

Basilika har en söt och aromatisk smak som hundar kan tycka är lockande. Men kan hundar äta basilika? Det enkla svaret är ja. Örten tros hålla tillbaka utvecklingen av åldrande och kognitiv nedgång. Basilika innehåller också antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att avvärja andra hundsjukdomar som cancer.

Läs vidare för att lära dig vilka typer av basilika som är säkra för hundar och vilka förebyggande åtgärder du bör vidta för att förhindra att potentiella biverkningar av örten påverkar din hund.

Vad kan hundar vinna på att äta basilika?

kan hundar äta basilika

Basilika är en enkel men kraftfull ört med kraftfulla hälsofördelar för fyrbenta vänner. Nedan är de främsta anledningarna till varför du bör överväga att lägga till basilika till din hunds diet:

 • Förhindrar cellskador

En av hälsofördelarna med basilika är att den innehåller höga halter av antioxidanter som hjälper till att förstöra fria radikaler. Att minimera deras antal förhindrar cellskador och främjar bättre immunförsvarsfunktion.

 • Bra för att förebygga cancer

Basilikas antioxidanter förbättrar din hunds kropps motståndskraft mot sjukdomar. De är kraftfulla nog att hämma utvecklingen av vissa typer av cancer.

Antioxidanter bekämpar även hälsoproblem orsakade av åldrande, såsom hjärtproblem och senilitet.

 • Har antiinflammatoriska egenskaper

Är basilika bra för hundar med artrit? Ja, basilika är bra för artritiska hundar. Örten har antiinflammatoriska egenskaper, vilket minimerar ledsvullnad.

Till exempel binder de höga nivåerna av beta-karyofyllen som finns i basilika till kroppens inflammationsregulatorer, CB2-receptorerna. Därigenom minskas värk och smärta orsakad av artrit.

 • Reglerar humöret

En annan bra anledning till varför basilika är bra för din hunds hälsa är dess lugnande effekter. Örten är ett naturligt botemedel mot ångest och nervositet hos fyrbenta vänner.

Se även  Kan hundar äta skinka? Är det en bra proteinkälla?

Det sparar dig också pengar, eftersom basilika är betydligt billigare än veterinärförskrivna läkemedel.

Är basilika skadligt för hundar på något sätt?

kan hundar äta basilika 1

Basilika är bra för hundar, men det bör ges med måtta, som all mänsklig mat. Att slarvigt ge din hund för mycket av örten kan orsaka obehagliga biverkningar. Här är några av biverkningarna av basilika på hundar:

Gastrointestinala problem

Överdrivet intag av basilika kan orsaka magbesvär hos hundar eftersom den är mycket fibrös. Kräkningar och diarré kan också förekomma. Att ge din hund denna ört i små mängder kommer att hålla hans matsmältningssystem ostört.

Basilika allergi

Att äta basilika kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa hundar. De kan uppleva svullnad, nässelfeber, klåda och diarré.

När du matar din hund med basilika för första gången, servera den i små mängder. Se honom noga efter tecken på en allergisk reaktion.

Om din hund är allergisk mot basilika, håll den borta från sina måltider. Ge honom också ordentlig veterinärbehandling, eftersom allergier kan leda till allvarliga andningssvårigheter.

Är basilika säkert för hundar även om det kan orsaka dessa biverkningar? Ja, basilika är säkert för hundar trots sina få nackdelar. Dessa mindre problem kan undvikas helt enkelt genom att begränsa mängden basilika.

Vilka typer av basilika är säkra för hundar att äta?

Olika typer av basilika säljs på marknaden. De kan också tillagas och tillagas på många sätt. Vilka av dessa är hälsosamma och säkra för din lurviga följeslagare? Läs vidare för att ta reda på det.

Kan hundar äta basilikablad?

basilikabladJa, hundar kan äta basilikablad eftersom det anses vara giftfritt för dem. Välj ekologiskt odlade färska basilikablad, eftersom de är mindre utsatta för bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Se även  Kan hundar äta lök? Vad är löktoxicitet?

Skölj basilikabladen med vatten innan servering till din hund för att ta bort smuts och kemikalierester

Kan hundar äta torkad basilika?

torkad basilikaJa, torkad basilika är också säker för hundar. Det är inte stor skillnad mellan hälsofördelarna med torkad och färsk basilika.

Deras smak skiljer sig dock lite från varandra. Torkad basilika tenderar att ha en starkare smak jämfört med färsk basilika.

Kan hundar äta thailändsk basilika?

Thai basilikaJa, hundar kan äta thailändsk basilika i små mängder. Den här typen av basilika är sötare i smaken än vanlig basilika som har en pepprig smak.

Kan hundar äta söt basilika?

söt basilikaJa, söt basilika är säker för din hund att äta. Den har också en sötare smak än den vanliga sorten. Tänk alltid på att inte vara för generös när du matar söt basilika till din hund.

Alla typer av basilika är säkra för din hund, inklusive de vanligaste typerna som:

 • Genovesisk basilika
 • Lila basilika
 • helig basilika
 • Salladsbasilika
 • Grön volang basilika
 • Kardinal basilika
 • Blå basilika
 • grekisk basilika

Kan hundar ha basilikapesto?

Nej, det är en dålig idé att mata hundar med basilikapesto. Att göra denna mat innebär att man kombinerar olika ingredienser som olivolja, parmesanost och salt, tillsammans med olika örter och kryddor. Dessa är för mycket för en hunds mage att hantera.

Butiksköpt basilikapesto är särskilt farligt. Den innehåller ofta vitlök, som är mycket giftig för hundar.

Hur mycket basilika kan jag ge min hund?

Hundar behöver bara en liten mängd basilika för att dra nytta av hälsofördelarna. För små raser är det mer än tillräckligt att använda en nypa av örten.

Se även  Krillolja för hundar

Medelstora hundar bör inte ha mer än en halv tesked basilika. Större hundar tål däremot lite mer. En tesked räcker.

Frekvensen av att erbjuda basilika till din hund spelar också roll. Att ge det till honom regelbundet kan öka risken för biverkningar. Därför bör det bara ges sparsamt. Strö färsk eller torkad basilika över din hunds mat en gång i veckan.

Hemlagad basilika hundgodis

hemgjorda hundgodis med basilikaÖverraska ditt husdjur med en läcker hemlagad hundgodis med basilika genom att följa detta recept:

hundkex receptBasilika sötpotatisbiskvier

Ingredienser

 • 1 kopp bovetemjöl
 • 3/4 kopp vetemjöl
 • 1/3 kopp ekologisk kokosolja
 • 1 matsked mald basilika
 • 1 matsked lokal honung
 • 1 finhackad sötpotatis
 • 1 uppvispat ägg

Procedur:

 1. Värm ugnen till 350 grader.
 2. Smörj bakplåtarna med kokosolja.
 3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
 4. Rör om tills du har en fast deg.
 5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta. Den ska vara cirka 1/2 tum tjock.
 6. Skär ut former från degen med en kakform.
 7. Lägg dem på de smorda bakplåtarna.
 8. Grädda i 30-35 minuter tills de är gyllenbruna.
 9. Låt basilika-sötpotatiskakorna svalna helt innan de serveras till din hund.