Kan hundar äta brunt ris?

Brunt ris är en av de hälsosammaste rissorterna av de 4 000 rissorterna. Så, kan hundar äta brunt ris också? Absolut! Brunt ris innehåller många viktiga näringsämnen. Den är rik på antioxidanter, kolhydrater, fibrer, B-vitaminer, kalcium, fosfor och selen.

Läs vidare för att lära dig mer om hälsofördelarna med brunt ris för hundar och vad som skiljer det från vanligt vitt ris.

Varför är brunt ris bra för hundar?

kan hundar äta brunt ris 1

Brunt ris används ofta i många kommersiella hundmat. Det är en bra källa till aminosyror, kolhydrater och fibrer, som hjälper till att reglera hundars ämnesomsättning och hålla deras matsmältningssystem friskt. Dessutom hjälper brunt ris hundar att producera fastare avföring och ökar utsöndringen av fett och kolesterol.

Brunt ris är också rikt på vitaminer och mineraler. Den innehåller vitamin B6, tiamin och riboflavin. Dessa är B-komplex vitaminer som är avgörande för tillväxt, utveckling och reparation av nervceller. De underlättar också den korrekta produktionen och funktionen av vissa enzymer.

D-vitamin tillsammans med kalcium är avgörande för korrekt bentillväxt och underhåll. De behövs också för att hålla hundarnas tänder och skelettvävnad i toppskick.

Brunt ris är också en bra källa till magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium och selen. Varje mineral spelar en viktig roll för att upprätthålla hundarnas allmänna hälsa, hjälper till att öka deras energinivåer och främja ett hälsosamt hjärta.

Brunt ris innehåller mycket antioxidanter som reglerar blodsockret, vilket förhindrar en plötslig ökning av blodsockret. Eftersom det har ett lägre glykemiskt index jämfört med andra rissorter är det ett lämpligt alternativ för hundar med diabetes.

Brunt eller vitt ris för hundar – vilket är bättre?

kan hundar äta brunt ris 2

Vitt vs brunt ris – skillnader

Se även  Kan hundar äta koriander?

Brunt ris är en helt naturlig helmat. Det är ett helt riskorn. Eftersom den inte genomgår någon raffineringsprocess, innehåller den fortfarande kli, fiberhölje och groddskikt som täcker säden.

Brunt ris är oraffinerat på grund av bristen på kosmetisk förfining, vilket lämnar dess näringsvärde intakt. Det är det som gör brunt ris till en av de hälsosammaste rissorterna.

Under tiden genomgår vitt ris en grundlig raffineringsprocess som polerar det yttre skalet och tar bort det mesta av groddskiktet. Denna process tar bort de flesta fibrer och näringsämnen som finns i spannmålen.

Syntetiska vitaminer tillsätts sedan för att ersätta de förlorade vitaminerna och mineralerna. Det kompenserar dock inte för det naturliga näringsvärdet hos vitt ris som har tagits bort i processen.

Dessutom rankas vitt ris också högt på skalan för blodglykemiskt index, vilket innebär att det snabbt kan orsaka en höjning av blodsockret och bidra till utvecklingen av typ 2-diabetes.

Med tanke på alla dessa fakta är det tydligt att brunt ris är ett bättre val än vitt ris för våra hundar.

Kan hundar äta brunt ris om de har diarré?

kan hundar äta brunt ris 3

I de fall din hund har matsmältningsproblem väljer många att ge ris till sin hund som huskur. Men brunt ris är inte det bästa alternativet för denna situation. Det är rikt på fibrer som kan irritera din hunds tarmar och förvärra hans tillstånd.

Vitt ris har visat sig vara fördelaktigt för att lindra diarrésymptom. Att mata vitt ris minskar störningar i din hunds matsmältningskanal eftersom den är låg i fiber. Därför är det mycket lättare för magen att smälta jämfört med brunt ris.

Nykokt kokt vitt ris, risbollar eller risvatten är bra medel för en hund med orolig mage eller diarré. Blanda ris med magert kokt kycklingbröst eller vanlig pumpapuré. Dessa är alla lättsmälta livsmedel för din lurviga vän som hjälper till att återställa hans tarmrörelser till det normala.

Se även  Kan hundar äta Turkiet? Vilka är dietrestriktioner?

Hur mycket brunt ris kan hundar ha?

kan hundar äta brunt ris 4

Brunt ris är bra för en hund, men om det serveras i stora mängder kan det påverka hundens hälsa negativt. Det är mycket kolhydrater och att äta för mycket kan leda till viktökning och fetma.

Ge därför din hund brunt ris med måtta. Du kan dela den i små portioner för att göra den mindre tung för magen.

  • För hundar som väger mindre än 5 pund, dela 1/2 kopp kokt brunt ris mellan måltiderna på en dag.
  • För en medelstor hund som väger cirka 30-50 pund, 1,5-2 koppar kokt brun.
  • För en stor hund som väger mer än 100 pund, dela 4-5 koppar kokt ris i 2-3 måltider under dagen.

Du kan också behöva överväga din hunds energinivå. Till exempel kan en stor hund med en stillasittande livsstil kräva en mindre mängd ris. Å andra sidan kan en stor brukshund behöva mer brunt ris än en stillasittande hund av samma storlek.

Om det är första gången du använder brunt ris i din hunds diet, börja med att mata din hund med ris i små mängder. Detta ger magen tid att anpassa sig och undvika matsmältningsproblem. Du kan gradvis öka mängden efter några dagar om din hund inte visar några magproblem.

Det är också viktigt att notera att vissa hundar är allergiska mot spannmål. Om detta är fallet för din hund bör den hållas på en spannmålsfri diet.

Hur man förbereder brunt ris till din hund

kan hundar äta brunt ris 5

Att laga brunt ris till Fido är enkelt. Här är de fem enkla stegen:

  1. Köp ekologiskt brunt ris av hög kvalitet. Det är ett säkrare och hälsosammare alternativ och mindre benäget att utsättas för kemikalier.
  2. Häll fyra koppar vatten i en kastrull, ställ in spistemperaturen på hög och vänta tills vattnet kokar.
  3. Tillsätt en kopp brunt ris i grytan. Rör om för att förhindra att säden fastnar i botten av grytan.
  4. Brunt ris är känsligt för arsenikkontamination. Så koka det bruna riset i 5 minuter och häll sedan bort vattnet. Detta extra steg kommer att bidra till att avsevärt minska mängden arsenik.
  5. När vattnet kokar igen är det dags att sänka spisen och täcka pannan. Låt det sedan koka i ytterligare tjugo till trettio minuter.
  6. Häll av vattnet och låt det bruna riset svalna. Blanda sedan ner det i din hunds mat och servera.
Se även  Kan hundar äta kål? Är det bättre rått eller kokt?

Koka brunt ris utan ytterligare ingredienser som olja, kryddor och örter. Dessa ingredienser kan orsaka matsmältningsproblem och andra långvariga hälsoproblem, inklusive pankreatit och fetma. Undvik också att blanda vitlök, gräslök och lök, eftersom de är giftiga för hundar.

Är brunt ris rätt för din hund?

kan hundar äta brunt ris 6

Varje fyrbent vän har sina egna näringsbehov. Till exempel kan brunt ris vara bättre för en frisk och aktiv hund i sina bästa år än för en fet äldre hund.

Det är också en bra idé att rådfråga din veterinär innan du introducerar brunt ris till sin diet. Kom ihåg att det som fungerar för vissa hundar kanske inte fungerar för andra eftersom de har olika hälsoproblem.