Kan hundar äta choklad?

Kan hundar äta choklad? Nej, choklad är farlig för hundar eftersom den innehåller två skadliga och dödliga kemikalier. Även om denna söta goding är säker för människor, kan den orsaka allvarlig chokladtoxicitet hos hundar.

Låt oss ta en närmare titt på farorna med choklad för våra hundvänner.

Varför kan inte hundar äta choklad?

Choklad är den mest populära sötsaken för människor; dock är teobromin och koffein i choklad extremt farliga för hundar.

Hundars matsmältningssystem har problem med att bryta ner teobromin och koffein. En studie visar att det tog hundar 17,5 timmar att rensa bort hälften av koncentrationerna av teobromin från deras system.

När det gäller koffein kunde hundar bli av med hälften av koffeinet som konsumerades på 4,5 timmar. Den långsamma metabolismen av dessa föreningar kan leda till en uppbyggnad av giftiga kemikalier i en hunds kropp.

Kan hundar dö av att äta choklad? Ja. Detta är en sällsynt händelse, men det händer. Utan omedelbar behandling kan chokladtoxicitet leda till organsvikt hos hundar och så småningom död.

Alla typer av choklad kan orsaka förgiftning

kan hundar äta choklad 1Varje typ av choklad innehåller teobromin, som finns i högre mängder jämfört med koffein. Men nivåerna av teobromin varierar mycket beroende på chokladtyp.

Kakaobönor är de farligaste eftersom de innehåller cirka 300-1500 milligram teobromin per uns. Detta följs av kakaopulver, som innehåller cirka 400-737 milligram teobromin per uns.

Osötad bakchoklad är mycket giftigt för hundar på. Den innehåller 390-450 milligram teobromin per uns.

Kan hundar äta mörk choklad?

Nej, mörk choklad är giftigt för hundar. Teobrominhalten ligger strax under osötad bakchoklad, vilket är cirka 135 milligram/ounce.

Se även  5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Mjölkchoklad innehåller 44-60 milligram teobromin per uns. Även om detta är betydligt lägre än andra typer av choklad, kan det fortfarande vara giftigt för hundar.

Kan hundar äta vit choklad?

Svaret är nej. Vit choklad innehåller inte stora mängder teobromin, bara cirka 0,25 milligram/uns, men den är rik på socker och fett. Det kan orsaka hälsoproblem som fetma, pankreatit och diabetes hos hundar. Det kan orsaka chokladförgiftning hos hundar om det intas i stora mängder.

Chokladgodis och desserter: Inte hundvänligt

kan hundar äta choklad 2Choklad är en viktig ingrediens i otaliga konfektyrprodukter, från kakor till kakor. Djurägare bör hålla sina valpar borta från desserter med chokladsmak för att garantera deras säkerhet.

”Kan hundar äta chokladglass?” är en populär fråga i djursamhället. Chokladglass är dåligt för hundar. Förutom att den innehåller teobromin och koffein, innehåller den även socker, tillsatser och andra ingredienser som är skadliga för hundar. Chokladglass innehåller också ofta mjölk som kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar.

Många hundägare frågar också: ”Kan hundar äta chokladkaka?” Nej, mata aldrig hundar med chokladkaka. Kakaopulver används ofta som huvudingrediens i kakor. Tänk på att kakaopulver har en av de högsta nivåerna av teobromin, vilket betyder att det har en stor chans att orsaka allvarlig chokladtoxicitet hos hundar.

Hur mycket choklad kan hundar äta?

kan hundar äta choklad 3

Kan lite choklad döda en hund? Ja, det har förekommit fall av hundar som dött efter att ha fått i sig små mängder choklad. Av denna anledning avråder vi starkt hundägare från att dela choklad med sina husdjur.

I allmänhet uppstår allvarlig chokladtoxicitet hos hundar när de har fått i sig cirka 100-150 milligram teobromin per kilogram kroppsvikt.

Se även  Kan hundar äta tonfisk? Vilka är riskerna?

Mer än 0,13 ounce per pund mörk eller halvsöt choklad kan orsaka förgiftning. Å andra sidan kan mer än 0,5 uns per kilo mjölkchoklad orsaka toxicitet.

Hundens storlek är också en annan faktor. En liten bit choklad kommer sannolikt inte att skada medelstora eller stora raser. Det räcker dock för att orsaka chokladförgiftning hos mindre hundar.

Kan en klick choklad skada en hund? Beroende på storleken på hunden och typen av choklad kan en klick choklad skada en hund. Milda symtom på toxicitet kan uppstå. Så det är bäst att hålla chokladgodis för dig själv.

Chokladförgiftning Hos Hundar Symtom

kan hundar äta choklad 4Om din hund äter choklad kan den visa kliniska tecken på toxicitet inom 6-12 timmar efter intag. Följande symtom kan vara i upp till 72 timmar:

Milda kliniska tecken på chokladförgiftning hos hundar

 • kräkas
 • Diarre
 • Flåsande
 • Ökad törst
 • Rastlöshet
 • Överdriven urinering
 • Ökad hjärtrytm

Allvarliga kliniska tecken på chokladförgiftning hos hundar

 • Att attackera
 • Muskelskakningar
 • Kollapsa
 • Hjärtsvikt
 • Död

Komplikationer kan uppstå som ett resultat av dessa kliniska tecken. Kräkningar kan till exempel leda till aspirationslunginflammation, vilket gör behandlingen svårare för drabbade hundar.

Tänk också på att äldre hundar och hundar med hjärtproblem löper stor risk för plötslig död av chokladförgiftning. Om du misstänker att din hund har ätit choklad, ring din veterinär omedelbart för råd.

Vad ska jag göra om min hund har ätit choklad?

kan hundar äta choklad 5När du har bekräftat att din hund har ätit choklad, registrera följande information:

 • Din hunds vikt
 • Typ av intagen choklad
 • Mängd choklad intagen
 • Tidpunkten då händelsen inträffade

Det är också en bra idé att ta med sig chokladförpackningen. Veterinären kommer att använda informationen för att hitta den mest lämpliga behandlingen för din hund.

Se även  Kan hundar äta sallad?

I vissa fall kan husdjursägare framkalla kräkningar hos sina hundar för att bli av med de intagna godsakerna. Men om du planerar att göra detta, kontrollera med din veterinär först för att lära dig hur den här metoden tillämpas korrekt.

Hur behandlar veterinärer hundar som lider av chokladförgiftning?

kan hundar äta choklad 6Det första steget för att behandla chokladtoxicitet hos hundar är att ta bort toxinet i matsmältningssystemet. Detta innebär att veterinären måste framkalla kräkningar hos de drabbade hundarna.

De kan också administrera aktivt kol. Denna ingrediens hjälper till att ta bort gifter från systemet och förhindrar att de absorberas i blodomloppet.

Veterinären kan också ge ytterligare behandling för att åtgärda de kliniska tecknen på chokladförgiftning. Detta inkluderar användning av IV-vätskor för att förhindra uttorkning från kräkningar och diarré.

Förskrivning av mediciner är också en vanlig del av chokladtoxicitetsbehandling. Diazepam ges vanligtvis till hundar som upplever kramper och rastlöshet. Betablockerare administreras för att sänka den snabba hjärtfrekvensen.

Hundar som upplever mild chokladförgiftning är tillbaka till det normala 1-2 dagar efter behandlingen. Däremot kan hundar med svåra symtom behöva övervakas på veterinärkliniken i flera dagar eller veckor.