Kan hundar äta dadlar?

Kan hundar äta dadlar? Ja, hundar kan äta dadlar. Dessa tropiska frukter är kända för sin sötma och rika näringsämnen. Det finns ett stort överflöd av fibrer, vitamin A, vitamin B-komplex, kalcium, fosfor och järn i dadlar. Dessa näringsämnen spelar en avgörande roll för att hålla en hund i god form.

Låt oss ta en närmare titt på hälsofördelarna med dejter för hundar och lära oss den rätta portionsstorleken på detta människofoder för ditt husdjur.

Vad är datum?

Dadlar är frukterna av dadelpalmer. De torkas vanligtvis ut för konservering. Dessa söta godsaker är säkra för hundar att konsumera.

Dadlar är inte giftiga för hundar, till skillnad från russin som innehåller okända giftiga föreningar som kan orsaka njursvikt hos hundar.

Vilka är hälsofördelarna med dejter för hundar?

kan hundar äta dadlar 1Kan hundar ha dejter? Ja. Dadlar är en utmärkt källa till näringsämnen. Vitaminer A, B1, B2, B3, B5 och C, som kan stärka en hunds immunförsvar, finns i dessa söta frukter. Dessutom finns det gott om mineraler som kalcium, järn och magnesium i dadlar.

Dessa frukter är fördelaktiga för dem eftersom de har flera positiva effekter på deras hälsa. Dessa inkluderar:

 • Lågt kolesterol- och fettinnehåll

  Dadlar kan vara hälsosamma mellanmål för överviktiga och feta hundar. Deras låga fetthalt förhindrar viktökning. Men dadlar bör matas med måtta, eftersom de innehåller mycket socker.

  Eftersom dadlar också har en låg kolesterolhalt har de ett bra inflytande på hjärthälsa och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Kaliumhalten i dessa frukter säkerställer också en god stabilisering av blodtrycket.

 • Främja god matsmältning

  Dadlar är en bra källa till fiber och kan hjälpa till att lugna din hunds matsmältningssystem. Kostfibrer är viktiga för att bibehålla regelbunden tarmrörelse och hjälpa till att producera fast avföring.

  Detta hindrar utvecklingen av matsmältningsproblem hos hundar, såsom diarré och förstoppning. Dessutom stödjer kostfiber också ett bra upptag av näringsämnen.

 • Ge hundarna en energikick

  Dadlar innehåller mycket naturliga sockerarter, särskilt fruktos, glukos och sackaros. De utgör 60-70 % av ett enda datum och dessa naturliga sockerarter kan omvandlas till energi.

  Att mata din hund med dejter innan en ansträngande hundaktivitet kommer att förhindra att den snabbt blir utmattad.

 • Bra för hjärnan

  Enligt resultatet av en djurbaserad studie kan datum förbättra minnesfunktionen och inlärningsförmågan. Å andra sidan visade djur som inte konsumerade frukten lägre förmåga av dessa färdigheter.

 • Bra för utvecklingen av ben och tänder

  Dadlar är rika på näringsämnen som är nödvändiga för att stärka ben och tänder. Vitamin D, kalcium, magnesium, fosfor och kalium hjälper till att minimera risken att utveckla parodontit och skelettsjukdom.

Se även  6 enkla recept på hundgodis med jordnötssmör

Finns det några risker att oroa sig för när man matar hunddejter?

kan hundar äta dadlar 4Även om svaret på frågan ”Kan en hund äta dadlar?” frågan är ja, dessa frukter medför hälsorisker som hundägare bör vara medvetna om. Här är några hälsoproblem när det gäller att mata hundar:

 • Dadlar innehåller mycket socker.

  Sötandade hundar kommer att älska dadlar, eftersom dessa frukter innehåller naturliga sockerarter; dock bör överseende aldrig uppmuntras.

  Ohälsosamma biverkningar kan uppstå om dadlar konsumeras i överskott. De ökar chansen att utveckla vissa hälsoproblem, såsom höga blodsockernivåer, högt blodtryck, diabetes och fetma.

  Observera att en dadel innehåller 16 gram socker, vilket redan är avsevärt högt för hundar. Var noga med att servera dadlar till din hund i små mängder för att undvika att överbelasta hans system med socker.

 • Dadlar har ett högt fiberinnehåll.

  Liksom naturliga sockerarter kan kostfibrer bli skadliga för hundar om de konsumeras i stora mängder. Det kan orsaka diarré, orolig mage och andra gastrointestinala problem. Detta är ytterligare en anledning till att äta dadlar bör göras med måtta.

 • Dadelfrön är en kvävningsrisk.

  Vi nämnde tidigare att dadlar har stora, hårda frön i köttet. De utgör en kvävningsrisk, särskilt för små hundar, på grund av deras hårda exteriör. De kan också orsaka magobstruktion.

  För säker konsumtion bör hundägare ta bort gropen innan de erbjuder frukten till sina hundvänner. Som tur är innehåller dadelfrön inte cyanid, som finns i andra fruktfrön.

Hur många dadlar kan hundar äta?

kan hundar äta dadlar 2Det är en bra idé att endast mata hundar med dadlar en eller två gånger i veckan. Den rekommenderade portionsstorleken för hundar är cirka ½-2 dadlar.

Se även  5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Datum för hundar bör ges sparsamt, även om dessa söta frukter är hälsosamma hundgodisar. Att äta för många dadlar kan orsaka gastrointestinala problem som magbesvär, diarré och kräkningar hos hundar.

Tänk på att vissa hundar har känsligare magar än andra. De kan drabbas av matsmältningsproblem även om de bara har ätit en liten mängd av frukten.

Om din hund har problem med magen efter att ha ätit dadlar, ge honom mycket vatten. Det kan också vara nödvändigt att skära ner maten i 24 timmar för att magen ska sätta sig.

Hur kan du säkert servera dadlar till hundar?

kan hundar äta dadlar 3Gröp alla dadlar så att din hund kan äta säkert. Skär frukten på mitten och ta sedan bort kärnorna.

Hundar som äter hela dadlar utan frö kan vara en potentiellt farlig situation. Frukten är lite stor och svår att tugga. Det kan få dem att kvävas om de av misstag sväljer det utan att tugga.

Skär de urkärnade dadlarna i små lagom stora bitar för att undvika denna fara. Dessa söta frukter kan serveras till valpar som de är eller blandas i deras hundmat.

Hemgjorda hundgodis med dadlar

Här är ett sätt att förvandla dadlar till läckra godsaker för din hundvän:

hundkex receptSöta dadelkax

Ingredienser:

 • 2 teskedar bakpulver
 • 2 msk urkärnade och finhackade dadlar
 • 2 matskedar honung
 • 1/4 kopp mandelsmör
 • 1/2 kopp filtrerat vatten
 • 1/2 kopp omedelbar osötad havregryn
 • 1 kopp finhackade eller rivna råa morötter
 • 4 koppar havregryn
 • 2 mosade bananer

Vägbeskrivning:

 1. Värm ugnen till 325°F.
 2. Täck bakplåten med bakplåtspapper.
 3. Kombinera havre, rullad havre och bakpulver i en stor skål. Gör sedan en brunn i mitten.
 4. Lägg morötter, bananer och dadlar tillsammans med mandelsmör, honung och vatten i en separat skål.
 5. Överför jordnötssmörblandningen till brunnen i mjölblandningen. Rör om dem ordentligt tills de är väl införlivade.
 6. På en lätt mjölad yta, kavla ut degen till 1/4-tums tjocklek.
 7. Använd en kakformare för att skära ut valfria former från den tillplattade degen.
 8. Lägg dem på bakplåten.
 9. Grädda i 14-16 minuter.
 10. Låt hundgodisen svalna helt innan servering.
Se även  CBD för hundar: fördelar, möjliga biverkningar och dosering