Kan hundar äta drakfrukt?

Kan hundar äta drakfrukt? Det korta svaret är ja. Hundar kan skörda en handfull hälsofördelar från drakfrukt, som ett hälsosamt och välfungerande hjärta och matsmältningssystem.

Men drakfrukt kan också ha en negativ effekt på din hunds hälsa om du matar den utan försiktighet. Läs vidare för att ta reda på hur du säkert matar din hund med drakfrukt.

Vad är Dragon Fruit?

kan hundar äta drakfrukt 5Drakfrukt är en exotisk och tropisk frukt även känd som pitaya eller pitahaya. Det catchy namnet inspirerades av de spetsiga fjällen runt kroppen, som påminner om en drake.

Drakfrukt kommer från olika kaktusar som kommer från Mexiko och Centralamerika. Det har dock blivit populärt i andra delar av världen.

Idag odlas denna exotiska frukt i Australien, Karibien, Florida och Sydostasien. Drakfrukt odlas också i många tropiska och subtropiska regioner.

Är drakfrukt hälsosamt för hundar?

Drakfrukt är ett hälsosamt mellanmål för fyrbenta vänner. Fullpackad med antioxidanter, fibrer och många viktiga näringsämnen som selen, kalcium, kalium och magnesium, ger den följande stora hälsofördelar för din hund:

1. Låg i kalorier

3,5 uns drakfrukt innehåller endast 60 kalorier. Det är en hälsosam alternativ hundgodis för fyrbenta vänner som behöver gå ner i vikt.

2. Hög i fiber

Denna exotiska frukt ger din hund en bra mängd fibrer. 1,8 gram fibrer finns i 3,5 gram drakfrukt.

En hunds matsmältningssystem kan dra nytta av detta, eftersom fibrer förbättrar dess funktion. Det minskar också risken för magproblem, såsom förstoppning, och hjälper till med viktkontroll.

Den fiberrika drakfrukten hjälper också till att reglera blodsockret hos hundar och sänka kolesterolet. Detta minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Vitamin C

Drakfrukt är rik på vitamin C, som spelar en stor roll för att stärka hundarnas immunförsvar. Vitamin C är också känt för att förbättra hjärnans funktion och lindra inflammation i kroppen.

Se även  Kan hundar äta spenat? Finns det några hälsorisker?

Överdriven konsumtion av C-vitamin bör dock undvikas. För mycket av det kan orsaka njurproblem och andra hälsoproblem.

4. Packad med antioxidanter

En annan anledning till att drakfrukt är bra för din hund är dess förmåga att stärka sitt immunförsvar. Den tropiska frukten innehåller en hög halt av antioxidanter som främst är specialiserade på att bekämpa fria radikaler.

Detta förhindrar att allvarliga hälsoproblem hos hundar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och artrit dyker upp. Drakfruktens antioxidanter skyddar även celler från åldrande.

5. Packad med hälsosamma fettsyror

Drakfrukt är en bra källa till omega-3 och omega-6 fettsyror. Dessa är viktiga näringsämnen som hundar behöver, men som inte kan producera på egen hand.

Omega-3 och 6 fettsyror främjar frisk hud och päls, vilket gör dem glänsande och friska. Båda är också populära för sin förmåga att minska inflammation orsakad av artrit och allergier.

Omega-3 och 6 fettsyror är också viktiga för hundens kognitiva funktion. De hjälper till att stimulera valphjärnans utveckling och förhindra kognitiv degeneration hos geriatriska hundar.

6. Kalcium och järn

Kalcium och järn är avgörande för bentillväxt och utveckling hos människor och hundar. Båda mineralerna finns i drakfrukt.

Kalcium behövs också för att hålla hundarnas kardiovaskulära system friska. Bortsett från det, stöder det korrekta nervfunktioner och hjälper till att koagulera blod.

Drakfrukt är ett lämpligt mellanmål för hundar med anemi. Det ger dem den järnboost som deras kroppar behöver för att hantera järnbrist.

Finns det några risker med att mata hundar med drakfrukt?

kan hundar äta drakfrukt 1Många frukter producerar naturliga gifter. Lyckligtvis är drakfrukt inte en av dem, så det är inte giftigt för hundar.

Den stora nackdelen med att mata denna exotiska frukt till hundar är dess höga sockerinnehåll. Att sluka stora mängder drakfrukt kan leda till flera hälsoproblem, såsom:

Se även  Kan hundar äta apelsiner?

1. Magproblem

För mycket socker i din hunds matsmältningssystem kan leda till buksmärtor, lös avföring och diarré. Överdrivet sockerintag kommer också att eliminera de goda tarmbakterierna som växer i magen.

2. Viktökning

Vi sa att drakfrukt är ett mellanmål med lågt kaloriinnehåll som hjälper hundar att tappa kilon.

Även om detta är sant, kommer konsumtion av den exotiska frukten i stora mängder att vända dess effekt. Det kan orsaka fetma på grund av drakfruktens höga sockerkoncentration.

3. Dålig päls och hudkvalitet

Hög sockerhalt kan störa hundars endokrina system. Detta hindrar korrekt produktion av hormoner som är avgörande för att hålla hundarnas hud och päls frisk. Det kan leda till håravfall senare.

4. Karies

Socker är en av de vanligaste orsakerna till karies. Ge därför sällan drakfrukt till din hund och se till att ge den till honom i små mängder.

Hur mycket drakfrukt ska du mata din hund?

kan hundar äta drakfrukt 2Hundar behöver inte äta stora mängder drakfrukt för att skörda hälsofördelarna. I allmänhet innehåller 2-3 skopor drakfrukt för hundar så mycket näring.

Se till att skära den vita fruktköttet i små bitar för att förhindra att din hund kvävs på den. För att göra det till ett mer intressant mellanmål för din hund, servera det fryst eller blanda det med hans hundmat.

Vilka typer och delar av drakfrukten är säkra för hundar?

kan hundar äta drakfrukt 1Drakfrukt består av flera delar och finns i många varianter. Läs vidare för att ta reda på vilka delar och typer av denna tropiska frukt som är säkra att dela med din hundvän.

Kan hundar ha drakfruktskinn?

Nej, mata inte din hund med drakfruktskinn. Han kommer att ha problem med att tugga och smälta den taggiga och läderartade huden. Var noga med att ta bort den innan du ger honom den vita massan.

Se även  Kan hundar äta okra?

Kan hundar äta drakfruktfrön?

Ja, hundar kan äta drakfruktfrön. Dessa är små och mjuka, så de kommer inte att orsaka blockering i din lurviga väns mage. Så det finns ingen anledning att ta bort de svarta fröna när du ger honom drakfrukt.

Kan hundar äta röd drakfrukt?

Ja, din hund kan äta röd drakfrukt med måtta. Andra vanliga frukter, som de ljust rosa, lila och gula drakfrukterna, är också säkra för din hund att äta.

Vilka exotiska frukter kan hundar äta?

kan hundar äta drakfrukt 4Drakfrukt är bara en av många exotiska frukter som valpar kan äta. Här är en lista över andra exotiska frukter som du kan ge din hund som godsaker:

1. Boysenberry

Boysenberry är en korsning mellan Stillahavsbjörnbär och hallon. Det har sitt ursprung i Anaheim, Kalifornien. Denna exotiska frukt är bra för hundar eftersom den innehåller många näringsämnen, inklusive vitamin K, järn och kalium.

2. Kumquats

Kumquats är miniatyrcitrusfrukter som liknar apelsiner. De föddes först upp i Kina. Kumquats är rika på vitamin A och C, samt kalcium och magnesium.

3. Blod apelsin

Blodapelsin är en naturlig mutation av apelsinen. Denna exotiska frukt kommer från södra Medelhavsområdet. Det är en bra källa till vitamin C, tiamin och folsyra.

Som med all frukt, mata alltid din hund med måtta. De är höga i naturliga sockerarter, vilket kan orsaka hälsoproblem om de konsumeras regelbundet eller i stora mängder.

Observera också att skal och skal av kumquats och blodapelsiner är skadliga för hundar. Se till att ta bort dem innan du ger dessa exotiska frukter till dina lurviga vänner.