Kan hundar äta fikon?

Kan hundar äta fikon? Ja, hundar kan äta fikon. Förutom sin sirapsliknande honungssmak ger fikon också många närings- och hälsofördelar för hundar. Känd som ”gudarnas frukt”, denna söta goding är hög i fibrer, kalium och magnesium, nödvändig för att upprätthålla ett friskt hjärta, muskler och matsmältningsorgan.

Att äta fikon kan vara fördelaktigt för hundar, men de har också flera potentiella risker. Lär dig de säkraste och enklaste sätten att servera fikon till hundar medan du läser vidare.

Att välja fikon till din hund

kan hundar äta fikon 4Det är bäst att ge din hund färska och råa fikon. Överväg att välja ekologiska fikon, eftersom de är mindre utsatta för skadliga kemikalier som bekämpningsmedel.

Innan du matar din hund med fikon, tvätta dem noggrant för att ta bort smuts och kemikalierester. Skär dem i små bitar för att förhindra att din hund kvävs. Du kan blanda fikonbitar i hans hundmat eller ge honom som en godbit.

Fikon håller sig inte bra i rumstemperatur så förvara dem i kylen om du inte vill servera dem direkt.

Kan hundar äta torkade fikon eller bakade fikon förutom färska fikon? Torkade och bakade fikon är extremt höga i socker. Båda är giftfria för hundar, men de är ohälsosamma alternativ.

Hundar som konsumerar dessa i stora mängder löper risk att utveckla diabetes och fetma. Om du unnar din hund bakade eller torkade fikon, se till att servera dem i små mängder.

Hur är det med bearbetade fikonsnacks? Kan hundar äta fikonnewton? Undvik att dela mat med fikonsmak med din hund. Dessa mellanmål innehåller ofta mycket socker och konserveringsmedel, vilket kan vara livsfarligt för honom.

Se även  Kan hundar äta majs? Är sockermajs hälsosamt för hundar?

Fig Newton, till exempel, innehåller höga koncentrationer av majssirap med hög fruktos. Detta mellanmål använder också delvis hydrerad bomullsfröolja. Överdrivna mängder av denna ingrediens kan orsaka gossypolförgiftning hos hundar.

Fikon Newton innehåller också artificiella smakämnen som svaveldioxid och natriumbensoat, som är dåliga för din hunds hälsa.

Fördelar med fikon för hundar

kan hundar äta fikon 3Fikonfrukter är bra för din hund eftersom den kan få flera viktiga näringsämnen från dessa frukter. Några av dessa näringsämnen är:

Kalium

Fikon är rika på kalium. Kalium främjar korrekt blodtrycksreglering och ett hälsosamt kardiovaskulärt system hos hundar. Detta gör frukten till ett bra alternativ för hundar med högt blodtryck.

naturligt socker

kan hundar äta fikon 5Fikon är också en stor källa till naturligt socker. De är gjorda av 55% naturligt socker, vilket gör dem till den sötaste av alla frukter. Naturligt socker är känt som en stor energiförstärkare för hundar.

Observera att detta är helt annorlunda än raffinerat socker som finns i bearbetade livsmedel. Naturligt socker släpper långsamt energi över tid och ger din hund mer energi under en längre tid.

Fiber

Visste du att 3 stora fikon på cirka 2 uns innehåller 5,5 gram kostfiber? Fig erbjuder mer fiber än 1 kopp havregryn.

Matsmältningsfiber är fördelaktigt för överviktiga och feta hundar eftersom det hjälper till med viktminskning. Att lägga till fikon i din hunds kost kommer att uppmuntra honom att äta mindre men ändå känna sig mätt.

Andra näringsämnen

Kalcium, magnesium och steroler finns också i fikon. Kalcium stöder tand- och bentillväxt, muskelreparation och utveckling samt nervöverföring.

Magnesium håller din hunds muskler friska och spänstiga. Samtidigt är steroler grundläggande för att bekämpa autoimmuna sjukdomar hos hundar.

Se även  Kan hundar äta vattenmelon? Hur är det med fröna?

När är fikon dåliga för hundar?

kan hundar äta fikon 2Att ge din hund för många fikon kan leda till kräkningar, orolig mage, diarré, inflammation och andra problem i matsmältningssystemet. Dessa orsakas av det höga naturliga socker- och fiberinnehållet i frukten.

Övermatning av din hund med fikon kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt under en längre tid. Kronisk inflammation kan orsaka pankreatit, artrit och dermatit. Överdriven sockerkonsumtion sätter också din hund i riskzonen för att utveckla diabetes.

Fikon kan också utlösa allergier hos vissa hundar. Ficusin och fikain är två enzymer i frukten som kan orsaka allergiska reaktioner. Kräkningar, nysningar, hosta, pipande andning och utslag runt munnen är de främsta symptomen på fikonallergi.

Om din hund visar dessa symtom, sluta ge honom frukt och ta honom omedelbart till veterinären för läkarvård.

Hur många fikon kan hundar äta?

kan hundar äta fikon 6Se hur mycket fikon din hund äter, speciellt om den har en söt tand. Den rekommenderade portionsstorleken för medelstora till stora hundar är 2 fikon per vecka. För små raser räcker det med 1 fikon per vecka.

Var försiktig så att du inte går överbord när du matar fikon till Fido, annars kan han drabbas av flera biverkningar, inklusive flatulens, uppblåsthet och diarré. Börja introducera frukten till din hund i små mängder.

Om inga matsmältningsproblem uppstår kan du gradvis öka mängden. Överskrid dock inte den maximala rekommenderade dosen.

Innan du matar din hund med fikon, se till att du har rådfrågat veterinären. De måste se till att frukten har rätt näringsvärde som din hund behöver.

Oroa dig inte om deras beslut är att inte ge honom några fikon. Du kan arbeta med dem för att hitta andra hälsosamma frukter till din lurviga vän.

Se även  Kan hundar äta sjögräs?

Se upp för fikonträd

kan hundar äta fikon 1Fikonfrukter är säkra för hundar, men motsatsen är sant med fikonträd. Deras blad, grenar och stjälkar innehåller en saft med potenta koncentrationer av ficusin och fikain, som är giftiga för hundar.

Om du har en fikonplanta på din bakgård, se till att den är ordentligt inhägnad. Se också till att hålla ett öga på din hund när den är på bakgården för att undvika olyckor.

Här är de vanligaste tecknen på fikonförgiftning hos hundar:

  • Diarre
  • kräkas
  • dreglande
  • Hudutslag runt munnen
  • Vattniga ögon
  • Irriterad hud

Om din hund visar dessa symtom, sök omedelbart veterinär.

Under behandlingen kan veterinären få din hund att kräkas för att bli av med gifterna i kroppen. Aktivt kol administreras sedan för att förhindra att hans kropp absorberar de återstående gifterna.

Din hund kan också behöva ett bad och ögontvätt. Detta kommer att ta bort alla rester av fikonjuicen på hans mun och ögon.

Veterinären kommer sedan att applicera lokal salva för att minska irritationen på din hunds hud. De kommer också att ge honom intravenös vätska för att hålla honom hydrerad och uppmuntra urinering.