Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Kan hundar äta fisk? Ja, fisk är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror för hundar som gynnar en hunds hälsa på många sätt, som att minska inflammation och lindra smärta.

Näringsinnehållet varierar beroende på vilken typ av fisk och vilket vattenområde den kommer ifrån. Tyvärr, eftersom farliga tungmetaller, särskilt kvicksilver, och bly fortsätter att förorena många delar av havet, ackumulerar många fiskarter höga halter av dessa skadliga föroreningar.

För att hjälpa dig bestämma vilka fiskar som är säkrare alternativ för din hund, har vi sammanställt en lista över de 10 bästa fiskarna som är säkra och näringsrika för hundar.

1. Ansjovis för hundar

kan hundar äta ansjovisAnsjovis är en kortlivad fiskart; sålunda är det mindre förorenat med skadliga kemikalier. Det är också en av de högsta källorna till EPA och DHA omega-3 fettsyror. Dessa är kända för att minska inflammation, stödja ett hälsosamt immunförsvar och hålla din hunds hud och päls frisk och glänsande.

Denna fisk är rik på protein, vitamin B12 och vitamin D. Det är också ett lågkalorimellanmål som kan hjälpa din hund att gå ner i vikt.

När du väljer ansjovis, välj färska som inte är förpackade i salt eller olja. Konserverad ansjovis är bra om den är packad i vatten. Undvik produkter som innehåller salt, olja och kryddor eftersom de kan orsaka magproblem och till och med allvarliga hälsoproblem som natriumförgiftning, hjärtsjukdomar och pankreatit.

Även om ansjovis är små, är det bäst att skära dem i mindre bitar innan servering, speciellt om din hund gillar att sluka upp sin mat. Detta för att undvika kvävningsrisk, särskilt hos små hundraser.

2. Havskatt för hundar

kan hundar äta havskattHavskatt är kända för att ha betydligt låga kvicksilverhalter, vilket gör den till en av de säkraste typerna av fiskar för hundar. Den är rik på omega-3-fettsyror, vitamin A, vitamin B12, vitamin C, kalcium och järn.

Liksom ansjovis är havskatt ett lågkalorimellanmål för hundar. När du förbereder dig för Fido, se till att ta bort alla fiskben för att skydda honom från potentiella olyckor och en dyr resa till veterinären.

3. Torsk för hundar

kan hundar äta torskTorsk är en bra källa till protein och omega-3-fettsyror. Den innehåller också många viktiga vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin B12, kolin, jod, niacin, selen och fosfor.

Se även  Kan hundar äta gräs och är det skadligt för dem?

Eftersom torsk är väldigt låg i kvicksilver kan du lägga till det i din hunds mat. Men innan du matar din hund med torsk, urbena den för att undvika olyckor som kvävning.

4. Ben för hundar

kan hundar äta benBen har lågt innehåll av mättade eller ohälsosamma fetter och högt innehåll av omega-3-fettsyror. Det är också lågt i kalorier, vilket gör det till ett bra mellanmål för hundar, särskilt de som behöver gå ner några kilo.

Ben innehåller också mycket vitamin B, magnesium och fosfor. Se till att ta bort alla fiskben innan du serverar ben till din hund.

5. Kolja för hundar

kan hundar äta koljaHundar kan äta kolja eftersom den är låg i kvicksilver, hög i protein och låg i kalorier. Denna fisk är fullproppad med vitamin A, vitamin B6 och B12, magnesium, niacin och riboflavin.

Några av hälsofördelarna med dessa näringsämnen inkluderar att förbättra din hunds kognitiva funktion och lindra matsmältningsproblem som diarré och förstoppning. Som med andra typer av fisk, kom ihåg att ta bort alla ben innan servering till din hund.

6. Makrill för hundar

kan hundar äta makrillEn annan fisk som är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror och protein är makrill. Den är fullproppad med näringsämnen, inklusive vitamin B12, K och selen. Coenzym Q10, en kraftfull antioxidant, finns också i makrill. Det ger hundar en stor energikick och förbättrar deras tandhälsa.

Köp inte spansk makrill och kungsmakrill då det är stora fiskar. Stora fiskar har i allmänhet höga halter av kvicksilver i kroppen. Välj istället för deras mindre motsvarigheter, som den atlantiska makrillen. På grund av sin storlek är denna typ mindre känslig för miljöföroreningar.

7. Pollack för hundar

kan hundar äta sejPollock ger mycket näring till hundar utan att fylla dem med kalorier, ohälsosamma fetter och kolhydrater.

Den är rik på omega-3-fettsyror. Den innehåller också många vitaminer och mineraler, såsom vitamin B6, vitamin B12, niacin, riboflavin, selen, magnesium, järn, zink och koppar. Pollock innehåller färre kemiska föroreningar, vilket gör det till ett bra viskös val för hundar.

8. Lax för hundar

kan hundar äta laxLax är en av de bästa källorna till EPA och DHA omega-3 fettsyror. Det är allmänt känt för sina gynnsamma effekter på hundar, som att förebygga hjärtsjukdomar, hjälpa till med viktminskning, lindra ledproblem och förbättra deras hud och päls. Lax är packad med näringsämnen eftersom den är fullproppad med vitamin A, D och B, samt magnesium, kalium och zink.

Se även  Kan hundar dricka öl?

Vanligtvis innehåller lax som fiskas från USA:s vatten höga halter av skadliga kemikalier. Välj de som kommer från Kanada eller Skandinavien, eftersom vattnet i dessa regioner är mindre förorenat.

Många veterinärer rekommenderar inte att servera rå lax, eftersom den kan innehålla Neorickettsia helminthhoeca-parasiter som orsakar laxförgiftning. Detta alarmerande tillstånd kommer att få dem att uppleva feber, diarré, uttorkning och kräkningar. Servera därför endast kokt lax till din valp.

9. Sardiner för hundar

kan hundar äta sardinerEftersom sardiner är små innehåller de mindre kvicksilver jämfört med större fisksorter. Sardiner är inte bara fyllda med omega-3-fettsyror, utan de är också packade med koenzym Q10.

Sardiner som innehåller såser och höga mängder natrium är ett stort nej-nej för hundar. Välj alltid sardiner som är förpackade i vatten och fria från andra tillsatta ingredienser. Oljor och salter har bara negativa effekter på Fidos hälsa, såsom magproblem, plötslig viktökning och njursjukdom.

10. Öring för hundar

kan hundar äta öringÖring har magert kött som är lågt i kalorier och högt i protein. Hundar kan också få massor av hjärthälsosamma omega-3-fettsyror från denna fisk. Det är också en utmärkt källa till vitaminer och mineraler. Öring innehåller vitamin B6, vitamin B12, niacin, tiamin och riboflavin.

Dessutom har den låga nivåer av kvicksilver, så det är en säker behandling för din lurviga följeslagare.

Vilket är bättre: vild eller odlad fisk?

Vild fisk är ett bättre val än odlad fisk. Deras naturliga kost gör dem till ett hälsosammare alternativ. Det är dock viktigt att köpa vild fisk som kommer från länder med strikta hälso- och kvalitetsbestämmelser för att undvika höga nivåer av kemisk förorening.

Odlad fisk utfodras ofta bearbetad, fettrik och proteinrik mat. Och många fiskodlingar använder kemikalier och antibiotika för att dämpa sjukdomar. Dessa vissa kemikalier är skadliga för hundar eftersom de kan orsaka cancer.

Hur du på ett säkert sätt förbereder fisk för din hund

är fisk bra för hundar?Nedan finns några användbara riktlinjer som du kan följa för att säkerställa att du på ett säkert sätt förbereder fisk för din valp:

  • Välj vild, färsk fisk från länder med strikta och goda hälso- och kvalitetsprotokoll.
  • Köp inte hajkött, kakelfisk, svärdfisk, kungsmakrill eller konserverad albacore tonfisk. Dessa typer av fiskar är ofta otroligt höga i kvicksilver, vilket gör dem skadliga för hundar att äta.
  • Välj om möjligt urbenad fisk. Men kontrollera alltid att det inte finns fler lösa ben.
  • Det går bra att lämna fiskskinnet på sig eftersom det är säkert och näringsrikt för hundar att äta. Den innehåller protein, essentiella fettsyror och vitamin E, som är bra för din hunds hälsa.
Se även  Kan hundar äta kål? Är det bättre rått eller kokt?

Se bara till att ta bort fjällen eftersom detta är en potentiell kvävningsrisk, särskilt för små hundar.

  • Om du väljer att mata rå fisk till din hund som en del av hans rådiet, följ lämpliga sanitära försiktighetsåtgärder. Dessa inkluderar rengöring och desinficering av redskap, ytor och föremål som har kommit i kontakt med den råa fisken och att tvätta händerna noggrant direkt efter beredningen.
  • Tillagad fisk ska vara fri från ytterligare ingredienser som olja, salt och kryddor. Servera det enkelt för att undvika matsmältningsproblem och andra hälsoproblem.
  • Vissa hundar har födoämnesallergier, så var försiktig när du först matar din valpfisk. Erbjud det i små mängder och se upp för tecken på en allergisk reaktion.

Han kan uppleva diarré, klåda, inflammerad hud och kräkningar efter att ha ätit fisk. Om han visar dessa symtom, sluta mata fisk och få honom undersökt av veterinären.

  • När du matar fisk till din hund, begränsa alltid portionerna. Undvik övermatning för att förhindra negativa effekter som matsmältningsproblem och överdriven viktökning.

Är fisk i allmänhet bra för hundar?

Det finns en mängd olika fiskar som är säkra för hundar att äta, men det betyder inte att de kan tillgodose hundarnas näringsbehov eftersom alla hundars hälsotillstånd är olika.

För att se till att fisk är ett lämpligt tillskott till din hunds diet är det alltid en bra idé att rådfråga din veterinär.