Kan hundar äta fläsk?

Kan hundar äta fläsk? Även om fläsk i allmänhet är säkert för hundar att äta, medför det vissa hälsorisker för dem, inklusive spridning av tarmparasiter och ohälsosam viktökning.

Låt oss ta en titt på fördelarna och riskerna med att mata fläsk till hundar. Detta gör att husdjursägare kan avgöra om fläsk är rätt för deras hund.

Är fläsk bra för hundar?

Fläsk är en proteinkälla som hjälper till med muskelutveckling och tillväxt hos hundar. Fläsk är en bra källa till protein och näringsämnen eftersom det innehåller vitamin B12, vitamin C, järn, niacin, fosfor, selen och zink. Så det är säkert att säga att fläsk definitivt är bra för hundar.

Ska hundar äta fläsk?

Fläsk bör endast ges till hundar ibland och bör inte läggas till deras vanliga hundmat. Rådfråga din veterinär innan du bestämmer dig för att inkludera fläsk i din hunds diet. Om veterinären godkänner, introducera fläsk till din hund genom att ge honom små mängder.

Även om fläsk innehåller mycket protein och näringsämnen, har det också en högre fetthalt än kyckling och nötkött. Om fläsk matas till din hund i stora mängder kan det leda till viktökning, fetma och magbesvär. I allvarligare fall kan för mycket fläskkonsumtion leda till pankreatit eller hjärtproblem hos hundar.

Fett, skinn och ben från fläsket bör tas bort. Dessutom bör fläsket vara genomkokt innan du matar det till din hund.

Kan hundar äta fläskben?

kan hundar äta fläsk 4Även om hundar älskar att tugga på ben, betyder det inte att alla ben är säkra för dem. Kokta ben är en kvävningsrisk och kan orsaka tarmobstruktion. De kan också skada din hunds mun, matstrupe och andra delar av hans matsmältningssystem och inre organ, eftersom de kan splittras i vassa bitar.

Se även  Kan hundar äta svamp?

Därför bör kokta ben aldrig ges till hundar. När du matar okokta ben till din hund, rekommenderas det alltid att vara övervakad i fall de går sönder i små bitar som kan orsaka kvävning.

Kan hundar äta fläskrevben?

kan hundar äta fläsk 6Hundar ska inte matas med fläsk revben på grund av risken för kvävning och blockering i din hunds mage. Fläskrevben kan också gå sönder i små vassa bitar och orsaka allvarliga inre skador.

Kokta fläskrevben, särskilt köpta i butik, kan också innehålla ingredienser som är skadliga för hundar, såsom vitlökspulver, lök och kryddor.

Kan hundar äta konserverat fläsk?

kan hundar äta fläsk 3Vissa mänskliga livsmedel är säkra för hundar, andra är det inte. Konserverat fläsk faller under kategorin ohälsosamt. Hundägare bör undvika att mata hundar med bearbetade fläskprodukter som bacon, korv och skinka. Höga nivåer av salt och fett finns vanligtvis i dessa mänskliga livsmedel.

I stora mängder kan konserverat fläsk vara giftigt för hundar och bidra till utvecklingen av andra sjukdomar. Njursten, bukspottkörtelinflammation och fetma är de vanligaste hälsoproblemen till följd av en kost med mycket salt och fett.

Dessa fläskprodukter innehåller även andra ingredienser som är farliga för hundar. Magproblem och förgiftning kan uppstå om din hund får i sig dem. Mata istället din hund med hemlagat fläsk.

Kan hundar äta rått fläsk?

kan hundar äta fläsk 5Att mata din hund med rått fläsk riskerar att drabbas av trikinos. Det är en infektion som orsakas av en parasit, Trichinella Spiralis-larver, som finns i rått eller dåligt tillagat fläsk.

Valpar och immunförsvagade hundar är mer sårbara för denna sjukdom. Människor löper också risk att drabbas av trikinos. Denna sjukdom orsakar följande symtom hos hundar:

 • Kroppssmärta
 • Stelhet i muskler
 • Muskelinflammation
 • Letargi
 • Hög feber
 • kräkas
 • Diarre
Se även  Kan hundar äta vindruvor? Hur är det med russin?

Inte alla dessa symtom kommer att vara uppenbara hos infekterade hundar, men mottagliga hundar är mer benägna att uppleva alla dessa symtom.

Det rekommenderas att du alltid fryser fläsket i tre veckor innan du matar det till din hund.

Hur matar du säkert fläsk till din hund?

kan hundar äta fläsk 2Fläsk är bra för din hund så länge den matas ibland. Men om du bestämmer dig för att mata din hund med fläsk, bör du veta hur du förbereder detta kött innan du matar det till din hund.

 • Mata inte din hund med kokta fläskben. Benen är svårsmälta för hundar och kan orsaka magblockeringar. Inre skador och kvävning kan också uppstå om fläskben intas.
 • Håll bearbetade fläskprodukter borta från din hunds skål. Satsa på kokt vanligt fläsk istället. Den ska inte innehålla andra ingredienser som olja, salt, vitlök, gräslök, lök, kryddor och örter.
 • Mata inte din hund med rått fläsk eller dåligt tillagat fläsk utan att frysa det i 3 veckor innan matning.
 • Proteinet i fläsk kan orsaka allergiska reaktioner hos hundar. Därför bör hundar med matallergier eller intoleranser mot visst kött inte utfodras med griskött.
 • När du introducerar fläsk för din hund, börja med en liten mängd och se om den visar symptom på allergier, inklusive kräkningar, diarré, nässelfeber, utslag, rinnande ögon, klåda, kliningar och tassbitning. Om din hund visar något av dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart.