Kan hundar äta gräs och är det skadligt för dem?

Många hundägare har fångat sina husdjur när de tuggar gräs, men kan hundar äta gräs? Tekniskt sett kan hundar äta gräs; det är dock inget att uppmuntra. Medan gräs erbjuder vissa hälsofördelar, som att fräscha upp hundarnas andedräkt, medför det också flera hälsorisker, som att vara ett gömställe för parasiter som orsakar sjukdomar.

Men varför äter hundar gräs och ska du stoppa din valp från att äta gräs?

Är gräs bra för hundar?

kan hundar äta gräs 3Gräs är inte lika näringsrikt som frukt och grönsaker, men det ger bra mängder fibrer. Det hjälper till att rengöra matsmältningssystemet hos hundar.

Klorofyllet i gräset, som ger växten dess gröna färg, är fördelaktigt för deras tänder. Klorofyll håller fyrbenta vänners andedräkt fräsch eftersom det tar bort bakterier från munnen och neutraliserar dålig lukt.

Kan hundar smälta gräs?

kan hundar äta gräs 1Hundar är allätande djur; sålunda kan de äta och smälta både kött och växter. Gräs är en konstig växt som din hund kan snacka på, och hans mage kommer vanligtvis att behöva bryta ner dem.

Men att äta stora mängder gräs kan vara för mycket för hans matsmältningssystem, och han kan ha en matsmältningsstörning.

5 möjliga anledningar till varför hundar äter gräs

kan hundar äta gräs 4Experter och husdjursägare har länge undrat, ”Varför äter hundar gräs?” För närvarande finns det inget definitivt svar på denna fråga. Men några teorier och spekulationer gjordes för att förstå det.

1. En instinkt som gått i arv från deras förfäder

Vilda hundar som vargar och vilda hundar är kända för att äta gräs. Det visade sig att 74 % av vargavföringsproverna innehöll växtmaterial. Kanske fördes deras förkärlek för gräs gradvis vidare till tamhundar.

En annan likhet mellan dem är att vilda hundar och hundar kräks efter att ha ätit gräs. I de flesta fall är detta ofarligt, men ibland kan det också tyda på ett hälsoproblem. Vi kommer att prata mer om detta i nästa teori.

Se även  6 enkla recept på hundkakor

2. Ett sätt att hjälpa till att lugna magen

En hund som äter gräs och sedan kräks är ganska vanligt. Många hundägare tror att deras lurviga vänner äter gräs för att framkalla kräkningar.

Det verkar hjälpa till att lindra deras magbesvär orsakade av GI-problem som inflammatorisk tarmsjukdom, gastrit och enterit.

Vissa veterinärer motbevisar dock denna teori. Enligt dem visar de flesta hundar inga tecken på matsmältningsproblem innan de äter gräs.

Därför tror de att den främsta boven till magbesvär hos hundar är gräset. Men det finns inga avgörande vetenskapliga bevis för att stödja denna teori.

3. Orsakas av tristess eller ångest

Man tror att bristen på fysisk och mental aktivitet är anledningen till att vissa hundar äter gräs. De kan känna sig uttråkade och rastlösa på grund av sin uppdämda energi.

Att tugga gräs är deras sätt att fördriva tiden medan deras mänskliga följeslagare är upptagna med något annat. Det tyder också på att de inte är nöjda med bristen på uppmärksamhet.

Relaterat till denna idé tror vissa veterinärer att hundar äter gräs för att få sina ägare att fokusera på dem. När de uppmanas att sluta, fortsätter de flesta fyrbenta vänner ändå för att de vill ha uppmärksamheten, även om det är en bieffekt.

Det har observerats att hundar äter mindre gräs när deras ägare tillbringar tid hemifrån med dem.

4. Hundar älskar helt enkelt gräs

En annan populär teori är att hundar kan ha tyckt smaken och konsistensen av gräs mer intressant än deras vanliga hundmat. Det är därför de älskar att smaka.

Vissa husdjursägare märkte att deras hundar tenderar att äta gräs vid vissa tider på året eller på vissa platser. Denna karaktäristiska preferens för sina husdjur förstärker deras spekulationer om att hundar helt enkelt gillar att äta gräs.

Se även  Kan hundar äta citroner?

5. Näringsbrister

Hundar behöver fibrer i kosten för att hålla matsmältningssystemet friskt. Vissa hundar får dock inte nog av detta genom sina måltider. Därför tillgriper de att äta gräs som är en bra fiberkälla.

Veterinärer tror att gräs hjälper till att jämna ut hundars kroppsfunktioner. Vissa experter föreslår också att vissa hundar kan äta gräs eftersom de har brist på näringsämnen.

Om du tror att din hunds kost har något att göra med att han ofta äter gräs, kontakta din veterinär. De skulle veta om du behöver göra vissa kostförändringar.

Finns det några faror när hundar äter gräs?

kan hundar äta gräs 5Svaret på frågan ”Kan hundar äta gräs?” är ja. Men det betyder inte att bara för att de kan så borde de göra det. Flera allvarliga problem kan uppstå på grund av vad din hund äter på gräset:

 • Kemisk förgiftning

  Du kanske undrar, ”Är det dåligt för hundar att äta gräs?” Nej, gräset i sig är inte dåligt för hundar. Var dock medveten om att gräs ofta behandlas med bekämpningsmedel, herbicider och andra giftiga kemikalier.

  Dessa innehåller farliga föreningar som potentiellt kan förgifta din hund om de förtäras.

 • Plockar upp parasiter och farliga sjukdomar

  Gräs är en grogrund för olika sjukdomsframkallande insekter som fästingar, som kan orsaka borrelia, och myggor, som överför hjärtmaskar.

  Tarmparasiter som hakmask och spolmask kan av misstag få i sig av hundar när de äter gräs med djuravföring. Sniglar och sniglar, värdar av lungmaskar, tenderar också att leva i gräset.

 • Potentiell kvävningsrisk

  Vissa gräs kan få valpar att kvävas om de förtärs. I vissa fall kan de till och med orsaka munskador.

  En relevant fråga för denna diskussion är ”Kan hundar äta gräsfrö?” Nej, gräsfrön har spetsiga ändar som kan tränga igenom hundars tandkött och halsar.

  Om din lurviga vän åt gräsfrö kommer han att ha mycket ont och kan till och med behöva veterinärbehandling.

Se även  Kan hundar äta äpplen?

Hur man stoppar hundar från att äta gräs

kan hundar äta gräs 2Nu när du känner till farorna med att låta din hund äta gräs, kanske du undrar, ”Hur håller jag min hund från att tugga gräs?” Här är några lösningar du kan prova:

 • Se till att din hund får tillräckligt med motion och uppmärksamhet. Att hålla sitt sinne och kropp sysselsatta med roliga och energigivande aktiviteter kommer att minska hans gräsätande hundbeteende.
 • Överväg att ändra din hunds diet. Hans nuvarande hundmat kanske inte ger honom alla de näringsämnen han behöver, vilket leder till att han äter gräs. Arbeta med din veterinär för att bestämma den mest lämpliga balanserade hundmaten för din hund.
 • Håll din hund borta från gräs under utomhusutflykter. Dra försiktigt den i motsatt riktning när den börjar röra sig mot en gräsyta. Du kan också använda värdefulla godsaker för att vägleda honom bort från gräset. Säg åt honom att ”sitta” eller ”släppa” och belöna honom med en godbit när han gör ditt kommando.
 • Plantera ett hundsäkert gräs i en kruka till din hund. Ett av de vanligaste valen för djurägare är Agropyron återhämtar sig, även känd som kvacksalvare. Detta ätbara gräs finns i djuraffärer.

När ska du ta din hund till veterinären?

kan hundar äta gräs 2Hundar som äter gräs och spyr ibland är normalt. Men om detta är vanligt förekommande hos din hund är det bäst att få det undersökt av veterinären.

Observera att sjuka hundar kommer att visa tecken på sjukdom som blodig avföring, aptitlöshet, viktminskning och slöhet.