Kan hundar äta groblad?

Kan hundar äta groblad? Ja, hundar kan äta groblad! Kokbananer är fiberrika bananlook-alikes som stödjer hälsosam matsmältning hos hundar. Dessutom innehåller dessa frukter en hälsosam dos av näringsämnen som vitamin A, kalium och järn.

Även om kobananer har närings- och hälsofördelar för hundar, har de också några nackdelar. Lär dig hur du undviker dessa risker medan du fortsätter läsa.

Är groblad giftiga för hundar?

kan hundar äta mjölbananer 1Blanda inte ihop namnet groblad med en växt som kallas groblad. Den förra är en näringsrik frukt, medan den senare är giftig för hundar. Tyvärr är inte katter och hästar immuna mot grobladsliljans toxicitet heller.

Vilka fördelar kan hundar få av att äta groblad?

Kokbananer består huvudsakligen av kolhydrater och kostfiber. Denna frukt innehåller också många vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin A, vitamin C, vitamin B6, magnesium, kalium och järn.

Groblad ger hundar enorma fördelar, inklusive:

 • Hjälp till att kontrollera vikten

  Kokbananernas kostfiber kan hjälpa överviktiga och feta hundar att återgå till sin normala vikt. Det gör att de känner sig mättare längre och minskar mängden mat de konsumerar.

 • Främja bättre matsmältning

  Hundars matsmältningssystem kommer att fungera bättre med hjälp av kostfiber, och de kan få nog av det från groblad. Det hjälper till att reglera tarmrörelser och lugnar matsmältningsproblem som förstoppning och diarré.

 • Skydda hjärtat

  Den höga kaliumhalten i kobananer är bra för din hunds kardiovaskulära hälsa. Detta mineral är viktigt för att reglera cell- och kroppsvätskor som är ansvariga för att reglera blodtryck och hjärtfrekvens.

  Kostfibrerna och de antiinflammatoriska egenskaperna i kobananer förbättrar också hjärtfunktionen. De hjälper till att upprätthålla normala kolesterolnivåer och minskar risken för hjärtsjukdomar.

 • Öka motståndskraften mot sjukdomar

  Groblad innehåller bioaktiva föreningar, som ger frukten antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Dessa ger extra skydd till din hund mot många smittsamma och infektionssjukdomar och hjälper till att stärka deras immunförsvar.

Se även  Kan hundar dricka te?

Finns det några faror om hundar får groblad?

Groblad är i allmänhet säkra för hundar att äta på. De har dock några mindre nackdelar.

 • Kan din hunds blodsockernivåer skjuta i höjden

  Det glykemiska indexet för råa groblad är cirka 40. Att laga dem sänker deras glykemiska index med 2 gånger. På grund av detta faller groblad under kategorin lågt GI.

  Därför påverkar deras glykemiska index inte blodsockernivåerna hos friska hundar. Tyvärr kan detsamma inte sägas om fyrbenta vänner med diabetes. Att mata dem med groblad kan höja deras blodsockernivåer.

  Så om du har en diabetiker hund, rådfråga veterinären innan du ger honom groblad. Det är alltid bättre att vara försiktig än att ta onödiga risker.

 • Kan orsaka magproblem

  Vi har lyft fram de underverk som kostfiber i kobananer för hundar kan göra. Det kan gynna deras hälsa, men kostfiber kan också orsaka problem om de konsumeras i stora mängder.

  Hundar kan utveckla diarré och andra matsmältningsproblem när detta händer. Genom att mata din hund med groblad med måtta sparar du besväret med att städa upp efter illaluktande pottolyckor.

Vilka typer av groblad kan hundar äta?

Det finns många varianter av groblad som säljs på marknaden. Innan du delar dem med ditt husdjur, se till att de är säkra för honom att äta.

F: Kan hundar äta råa plantains?

Nej, groblad bör inte ätas råa av hundar. De kallas inte att koka bananer för ingenting. Deras sega konsistens kan bara mjukas upp genom tillagning.

Om en hund äter råa, mogna groblad, kommer hans mage att kämpa för att smälta dem. Han riskerar också att kvävas eftersom en seg bit groblad kan fastna i halsen.

Se även  Kan hundar äta blomkål?

F: Kan hundar äta stekt plantains?

kan hundar äta mjölbananer 3Nej, det är en dålig idé att mata stekt plantains till hundar. Även om vi har sagt att kokta mjölbananer är bättre alternativ än råa, är den stekta varianten inte det bästa alternativet. Den har en hög fetthalt som kan orsaka magbesvär eller, ännu värre, pankreatit.

Kokta eller ångade plantains är hälsosammare snacks för din lurviga vän.

F: Kan hundar äta söta mjölbananer?

kan hundar äta mjölbananer 6Nej, det rekommenderas inte att låta hundar äta söta groblad. Även känd som maduros, söta plantains steks i olja och toppas med karamelliserat farinsocker.

Dessa är inte hälsosamma mellanmål för din hund och kan till och med leda till hälsoproblem som diabetes, hjärtproblem och fetma.

F: Kan hundar äta grobladchips?

kan hundar äta mjölbananer 2Nej, grobladschips rekommenderas inte för hundar. Att göra dessa snacks innebär vanligtvis att man steker dem i olja. De innehåller alltså mycket fett, precis som stekt plantains.

F: Kan hundar äta gröna plantains?

kan hundar äta mjölbananer 5Ja, omogna eller gröna plantains är säkra för hundar att äta. Du kan koka eller ånga dem, vilket gör dem lätta för din hund att frossa i. Kom ihåg att mata kokta gröna groblad till din hund med måtta.

F: Kan hundar äta gula plantains?

kan hundar äta mjölbananer 4Ja, det går bra för hundar att äta gula groblad. Den gula färgen på frukten indikerar att den är mogen. Gula mjölbananer har generellt en hög sockerhalt jämfört med gröna mjölbananer. Så servera dem i små mängder.

Förbered gula groblad för hundar på samma sätt som du förbereder gröna groblad.

Hur mycket groblad bör din hund äta?

Låt oss nu gå tillbaka till den allra första frågan: ”Kan hundar äta mjölbananer?” Svaret är ett rungande ja. I allmänhet kan små hundar äta ¼ skiva kokta mjölbananer. För större hundar kan de ha en halv skiva kokta mjölbananer.

Se även  Kan hundar äta bröd? Vilka bröd är dåliga för hundar?

Dessa frukter är avsedda som godsaker och bör endast matas till honom då och då. Veterinärråd rekommenderar ofta att frukt och grönsaker endast ska utgöra 10 % av din hunds kost, eftersom han får det mesta av sin näring från sin hundmat.

Att äta för mycket groblad kan allvarligt påverka din hunds matsmältningssystem.

Vissa hundar har känsligare magar än andra. Deras magar kan reagera negativt efter att ha ätit mjölbananer.

Se till att hålla ett öga på din hund när den har ätit klart. Om han har diarré, förstoppning, orolig mage eller flatulens efter det, minska nästa gång mängden groblad du ger honom.