Kan hundar äta grönkål?

Kan hundar äta grönkål? Ja och nej. Grönkål är ett kraftpaket för superfood och näringsämnen som främjar optimalt välbefinnande hos hundar genom att bekämpa hundsjukdomar som nedsatt syn, fetma och cancer.

Även om denna gröna bladgrönsak ger många näringsämnen för den allmänna hälsan, har den också sina nackdelar. Så låt oss väga dess för- och nackdelar och se om grönkål är säkert för hundar.

Hur är grönkål fördelaktigt för hundens hälsa?

kan hundar äta grönkål - 2Grönkål är en bra källa till antioxidanter, som skyddar celler från skadliga miljöpatogener och kemikalier. Det håller effektivt många hundsjukdomar i schack, inklusive artrit, diabetes och cancer.

Antioxidanter har också en avgiftande effekt på deras kropp. Dessa ämnen filtrerar blodomloppet för eventuella skadliga gifter och spola ut dem. Grönkål är också rik på indol-3-karbinol, som har cancerbekämpande egenskaper.

Grönkål är också hög i betakaroten och lutein. Båda är viktiga för att upprätthålla utmärkt ögonhälsa. De skyddar din hunds näthinna från oxidativ skada och förhindrar synförsämring, särskilt hos äldre hundar.

Grönkål är packad med matsmältningsfibrer, som stöder en hälsosam ämnesomsättning och förbättrar matsmältningen. Det främjar också viktminskning hos överviktiga och feta hundar. Fibrer har en positiv inverkan på upprätthållandet av ett välfungerande kardiovaskulärt system.

Grönkål innehåller också en mängd olika vitaminer och mineraler. Den innehåller vitaminerna A, C, K, kalcium, koppar, järn, magnesium och kalium. Dessa näringsämnen ger många hälsofördelar för våra pälsiga vänner, inklusive ben- och muskeltillväxt och -utveckling och korrekt blodpropp.

Riskerna med att mata grönkål till hundar

kan hundar äta grönkål - 8Nu när vi känner till de otroliga hälsofördelarna med grönkål för hundar, är det dags att ge sig ut på dess mindre beundransvärda egenskaper. Grönkål kan vara skadligt för deras hälsa om husdjursägare går överbord genom att mata det till sina hundar.

Se även  6 hemgjorda frysta hundgodis för att hålla Fido sval

Att låta sina fyrbenta vänner konsumera stora mängder grönkål kan leda till oönskade biverkningar, såsom:

Ansamling av kalciumoxalat

Grönkål innehåller mycket kalciumoxalat, en biomineral som är känd för att påskynda bildningen av njur- och blåssten. Det finns också i andra livsmedel, inklusive mangold, grönkål, persilja, purjolök, quinoa, spenat, rödbetor, grönbetor och okra.

Hundar som är utsatta för njurproblem mår bättre utan dessa grönsaker i kosten. Det är absolut nödvändigt att konsultera veterinären innan du lägger till grönkål till din hunds diet, särskilt om den har njur- eller blåssten.

Konsumtion av för stora mängder isotiocyanat

kan hundar äta grönkål - 4Studier visar att isotiocyanater kan minska risken för cancer hos människor. Men tyvärr har det en dålig bieffekt på våra lurviga följeslagare då det kan orsaka magirritation som diarré, gasbildning och orolig mage.

Svårighetsgraden av tillståndet kan variera från mild till akut. Detta händer vanligtvis när grönkål plötsligt ingår i kosten eller serveras i stora mängder. Av denna anledning bör grönkål tillsättas till din hunds måltid gradvis i små mängder.

Förtäring av tallium

kan hundar äta grönkål - 7Tallium är en tungmetall och en miljöförorening som kan vara giftig för hundar vid intag i stora mängder. Det är en biprodukt av kolsmältning och förbränning och finns vanligtvis i marken. Korsblommiga grönsaker, inklusive grönkål, är benägna att absorbera höga nivåer av tallium.

Att välja ekologisk grönkål hjälper till att undvika detta problem. Jordarna på ekologiska gårdar är i allmänhet rika på kolbaserade ämnen. Denna förening spelar en viktig roll för att hämma eller stoppa talliumkontamination i växter. Icke-organisk grönkål odlas ofta i jordar som har avkolats; så de innehåller mer tallium.

Störar korrekt sköldkörtelfunktion

kan hundar äta grönkål - 9Att mata grönkål regelbundet kan störa sköldkörtelfunktionen. Dessutom kan hundar med hypotyreos uppleva biverkningar av mediciner om de äter stora mängder grönkål varje dag.

Se även  Kan hundar äta persimmons?

Dessa hälsoproblem orsakas av vissa föreningar i grönkål som isolerar jod från kroppen. Övervakning och inställning av gränser för din hunds grönkålskonsumtion bör göras noggrant, särskilt om han tar sköldkörtelmedicin.

Så, är grönkål bra eller dåligt för hundar?

kan hundar äta grönkål - 3Grönkål kan vara ett användbart tillskott till våra hundars diet när den serveras med måtta. Men å andra sidan leder övermatning till skadliga hälsoeffekter.

Därför bör grönkål inte överstiga 10 % av sitt dagliga intag. Det kan få allvarliga konsekvenser om det överstiger 25 % av deras totala födointag.

Du bör inte ge din hund mer än några grönkålsblad en gång i veckan. Som sagt, om din lurviga vän har ett underliggande medicinskt tillstånd, inkludera inte grönkål i hans kost om du inte har fått veterinärens godkännande.

Tänk på att våra lurviga vänner har känsliga matsmältningssystem. Som ett resultat kan de inte reagera bra på plötsliga kostförändringar och nya livsmedel. Så om din hund äter grönkål för första gången, se till att servera den i mindre mängder.

Om han visar tecken på orolig mage efter att ha ätit grönsaken, håll den borta från sin kost. Om han inte visar magbesvär och andra matsmältningsproblem, öka portionen något efter några dagar. Överskrid dock inte den föreslagna serveringsgränsen för att undvika lös avföring och diarré.

Kan hundar äta rå grönkål? Är kokt grönkål bättre?

kan hundar äta grönkål - 6Djurägare avråds starkt från att mata rå grönkål till hundar. Grönsaken i sin råa form innehåller potentiellt skadliga naturliga föreningar, inklusive kalciumoxalat och isotiocyanater. Att äta rå grönkål gör att din hund löper en högre risk för njur- och blåssten.

Se även  Kan hundar äta papaya?

Det kan också orsaka mild till svår magirritation. En allvarligare bieffekt av rå grönkål på hundar är dess förmåga att störa sköldkörtelsystemet, vilket påverkar hundar med hypotyreos.

Det bästa och säkraste sättet att servera grönkål till hundar är att ånga den lätt. Att göra det minskar avsevärt goitrogener och kalciumoxalater. Koka inte grönsaken, eftersom denna metod kommer att sönderdela de lagrade näringsämnena.

För att förhindra matsmältningsproblem från att krypa upp, servera den ångade grönkålen utan olja, örter eller kryddor.

Du kan också puréa den med en mixer och blanda den i din hunds mat. Detta gör den ångade grönsaken lättare att konsumera och godare för honom.

Innan du tillagar grönkålen, tvätta den noggrant för att ta bort eventuella rester av bekämpningsmedel.