Kan hundar äta gurka?

Ja, hundar kan äta gurka. Gurkor är hälsosamma, näringsrika godsaker för hundar. Återfuktande och låg i kalorier, denna krispiga grönsak ger kompletterande näring till din pälsiga följeslagare.

Läs vidare för att lära dig om hälsofördelarna och riskerna med gurkor för hundar och även det perfekta sättet att servera dem till din hund.

Hur är gurka fördelaktigt för en hunds hälsa?

kan hundar äta gurkaFärska gurkor är rika på vitaminer och mineraler som är bra för hundens hälsa, som vitamin C och K, kalium och magnesium. Följande är de många hälsofördelarna med gurkor när de läggs till din hunds diet:

 • Håller andan fräsch

  Fytonäringsämnen och fytokemikalier som finns i gurka hjälper till att eliminera luktproducerande bakterier. Det kompletterar din hunds dagliga tandborstning.

 • Återfuktar kroppen

  Gurkor är 96% vatten. Servera denna återfuktande godis till din hund en varm dag eller efter ett träningspass för att kyla ner honom.

 • Försvarar kroppen mot fria radikaler

  Gurkor är en näringsrik behandling för din hund, eftersom de innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler, inklusive C-vitamin, betakaroten och mangan. De spelar en viktig roll för att eliminera skadliga fria radikaler från kroppen och förebygga olika sjukdomar.

 • Minskar inflammation

  Fytonäringsämnena i gurka hjälper till att ta bort kroppsavfall och gifter. Frukten innehåller också ett mineral som kallas kiseldioxid, som hjälper till att minska svullnad, inflammation och smärta i lederna.

 • Stöder viktminskning

  Gurka är ett bra mellanmål med lågt kaloriinnehåll för överviktiga hundar eftersom det hjälper till med viktminskning. Frukten är packad med vatten och fibrer, vilket hjälper hundar att känna sig mätta trots att de äter mindre. Eftersom gurka är ett fettfritt foder är gurka också en bra träningsgodis för hundar.

 • Förbättrar benstyrkan

  Gurka innehåller vitamin K, som hjälper till att bygga starka ben. Det minskar också mängden stress på benen, speciellt för mycket aktiva hundar.

 • Hjälper matsmältningen

  Gurkor innehåller inte bara mycket vatten, utan även fibrer. Båda hjälper till att lindra förstoppning och andra matsmältningsproblem hos hundar.

Vilka är de viktigaste hälsoproblemen med att mata hundar med gurkor?

kan hundar äta gurka 2Är gurka säker för hundar att äta? Gurka är en säker behandling för hundar, men det finns två mindre hälsorisker förknippade med att mata din hund med den. Låt oss ta reda på vad de är och vad du kan göra för att förhindra dem.

Kvävningsrisk

Att mata din hund med stora bitar gurka är en dålig idé. Det kan leda till kvävning, eftersom stora fruktbitar kan fastna i halsen. Det rekommenderas att du skär gurkan i lagom stora bitar så att Fido kan äta detta läckra hälsosamma mellanmål utan problem.

Mag-tarmbesvär

Gör gurkor hundar blåsiga? Ja, det kan orsaka flatulens om det matas i stora mängder. Den överdrivna mängden vatten och fibrer orsakar flatulens. Men det är inte det enda problemet som kan uppstå.

Att ge din hund gurka i stora mängder kan störa matsmältningssystemet. Det kan orsaka förstoppning och diarré.

Magproblem kan också uppstå om det är första gången din hund äter gurka. Så se till att fråga veterinären om råd innan du lägger frukten till sin måltid.

Ge honom inte en liten mängd gurka förrän veterinären har bekräftat att frukten kan läggas till din hunds mat. Övervaka din hund för tecken på biverkningar som:

 • Letargi
 • kräkas
 • Diarre
 • Smärtsam buk

Om han visar dessa symtom, sluta mata gurka. En orolig mage går vanligtvis över efter 24 timmar.

Inom den perioden, fasta din hund så att magen vila och återhämta sig. Se dock till att du ger den tillräckligt med vatten för att förhindra att den torkar ut.

Mata honom intetsägande mat som vitt ris och kycklingkött efter att hans fasta är över. Om kräkningar och diarré kvarstår efter 24 timmar, ta din hund till veterinären omedelbart.

Så, kan hundar ha gurka?

kan hundar äta gurka 3Nu när vi har lärt oss fördelarna och nackdelarna med att mata hundar med gurkor, är det dags att svara på frågan ”Kan hundar äta gurka?”

Som du har sett uppväger hälsofördelarna med gurka för hundar riskerna. Därför är gurka helt säkra godsaker för din hund så länge den serveras i små mängder.

Vissa undrar: ”Kan hundar äta gurka dagligen?” Även om gurkor är säkra för hundar att äta, bör hundägare emellanåt mata dessa grönsaker till sina husdjur. Cirka 2-3 gurkskivor är den rekommenderade mängden för hundar.

Kan valpar äta gurka?

kan hundar äta gurka 4Undvik att mata gurkor till oavvanda valpar eftersom deras magar ännu inte kan smälta fast föda. Även lättsmält mat som gurka kan orsaka magbesvär om de konsumeras.

Å andra sidan kan helt avvanda valpar äta gurka. Detta beror på att de redan har gått över från att dricka mjölk till att konsumera fast föda för näring.

Men innan du ger hackade gurkor till valpar, rådfråga veterinären först. Valpar har känsligare magar än vuxna hundar eftersom deras matsmältningssystem fortfarande utvecklas.

Kan hundar äta gurkor råa?

kan hundar äta gurka 5Ja. Gurkor kan serveras råa till hundar eftersom de är fyllda med vitaminer och mineraler. Se till att skära gurkorna i små bitar innan du serverar dem till hundar.

Hur är det med kokta gurkor?

kan hundar äta gurka 7Ja, hundar kan äta kokta gurkor, men det rekommenderas inte. Det beror på att värmen redan har löst upp det mesta av näringsämnena, så dina lurviga vänner kommer inte att få mycket hälsofördelar av att äta det.

Kan hundar äta gurkskinn?

kan hundar äta gurka 6För att undvika att störa din hunds matsmältningssystem, mata den med skalade och fröade gurkor. Liksom de flesta frukter och grönsaker innehåller gurkskalet och fröna flest näringsämnen. Dessa är ganska säkra och giftfria för hundar att äta. Båda kan dock vara svårsmälta.

Gurka med skal och frön kan introduceras gradvis när han är van vid att äta frukten.

Kom ihåg att alltid tvätta frukten innan du ger den till din hund.

Kan hundar äta inlagda gurkor?

kan hundar äta gurka 7Inlagd gurka ska inte erbjudas till hundar. Det är en ohälsosam goding då den innehåller kryddor, vinäger, salt och socker som konserveringsmedel. Att mata inlagda gurkor till din hund kommer att störa magen och till och med utsätta honom för risk för njurproblem, fetma och saltförgiftning.

Rå gurka är det bättre alternativet.

Hur man säkert förbereder gurkor för din hund

Att förbereda gurkor kan verka enkelt, men det måste göras med stor försiktighet. Följande är en enkel steg-för-steg-guide som kan hjälpa dig att förbereda gurkor på rätt sätt för din hund.

Välj ekologiska gurkor, eftersom de odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel.

Tvätta frukterna noggrant för att ta bort eventuella skadliga bakterier eller kemikalierester från huden.

Skär gurkorna i små bitar för att undvika kvävning. Om det är första gången din hund äter denna frukt, överväg att ta bort skalet för att underlätta matsmältningen.

hundkex receptHemlagad gurka hundgodis

kan hundar äta gurka 9Gurka är en uppfriskande frukt, men det kan vara ett intetsägande och tråkigt mellanmål för vissa hundar. Förvandla denna enkla frukt till ett välsmakande och törstsläckande foder som din hund kommer att älska genom att följa detta recept:

Ingredienser

 • 1 färsk gurka
 • 3 koppar vattenmelon

förfaranden

 1. Skala gurkan och halvera den på längden.
 2. Ta bort fröna med en sked.
 3. Lägg gurkan i din mixer och mixa tills den är mosad.
 4. Häll gurkpurén i formarna. Se till att bara fylla ca 1/4 av formarna.
 5. Frys in den i minst 4 timmar och servera den till din hund. Lägg oätna godsaker i en återförslutningsbar påse eller lufttät behållare och förvara i kylen.

Se även  Kan hundar äta bröd? Vilka bröd är dåliga för hundar?