Kan hundar äta havregrynsgröt? Vilka är fördelarna och riskerna?

Kan hundar äta havregrynsgröt? Ja, hundar kan äta havregryn. Havregrynsgröt är ett säkert och näringsrikt foder som du ibland kan dela med din hund. Havregryn är glutenfri och naturligt hög i lösliga fibrer, protein, antioxidanter och mineraler, inklusive tiamin, zink och selen.

Havregryn kan tillagas på flera sätt, men vissa är inte lämpliga för hundar. Ta reda på hur du säkert serverar havregryn till din hund med hjälp av den här artikeln.

Är havregryn bra för hundar?

kan hundar äta havregrynsgröt 2Havregryn är en stor källa till lösliga fibrer, vitaminer och mineraler. Den innehåller vitaminerna A, B5, B9, kalcium, koppar, järn, fosfor, magnesium och zink. Antioxidanter, linolsyra och omega-6-fettsyror finns också i havregryn.

För hundar med veteallergi är havregryn ett bättre alternativ och en bra enstaka hundgodis.

Här är flera fördelar som havregryn har att erbjuda för hundar:

 • Förbättrar hudkvaliteten och håller hundens päls frisk.
 • Reglerar tarmrörelserna och främjar god matsmältning.
 • Hjälper kroppen att bearbeta fetter.
 • Främjar viktminskning.
 • Hjälper till att upprätthålla balanserade blodsockernivåer.
 • Sänker kolesterolnivåerna.
 • Främjar produktionen av friska röda blodkroppar.
 • Förebygger diabetes och hjärtproblem.

Å andra sidan kan inte alla hundar äta havregryn. Vissa hundar är allergiska mot vissa typer av spannmål, så hundägare ger dem en spannmålsfri diet.

Vissa hundar med matsmältnings- och viktproblem kan också dra nytta av en spannmålsfri diet. Spannmålsfritt hundfoder kan innehålla baljväxter och potatis istället för spannmål.

Kan hundar äta havregryn?

kan hundar äta havregryn 5Ja, hundar kan ha havregryn, men det ska bara ges i små mängder. Det rekommenderas att du ger din hund en matsked kokt havregryn för varje 20 pund av hans vikt.

Se även  Kan hundar äta persimmons?

Hundägare bör också notera att det inte fungerar som en måltidsersättning. Så se till att du delar havregryn sparsamt med din hund.

Överdriven konsumtion av havregryn är ohälsosamt för hundar. Det innehåller mycket kalorier och kolhydrater, vilket kan leda till fetma hos hundar. Ett annat problem med att övermata hundar med havregryn är dess höga fiberinnehåll. Detta kan lätt orsaka matsmältningsproblem, inklusive orolig mage, diarré och kräkningar.

Rådfråga alltid din veterinär innan du lägger till något nytt foder till din hunds diet. När du introducerar havregryn, gör det gradvis för att undvika magproblem.

Vissa hundar tenderar att vara allergiska mot havre. Så övervaka din hund för tecken på en allergisk reaktion efter att ha ätit havregryn. Dessa är de vanligaste symptomen på allergier:

 • Diarre
 • kräkas
 • klia
 • Inflammerad hud
 • Överdriven repning

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar något av ovanstående.

Kan hundar äta havre?

kan hundar äta havregryn 5Mata aldrig din hund rå havre. Även att strö det på sin mat bör undvikas. Havre är svårsmält och kan orsaka gastrointestinala problem. Rå havre är också svår att tugga och svälja, vilket kan orsaka kvävning.

Så, kan hundar äta kokt havregryn?

Hundar kan äta kokt havregryn eftersom det är lättsmält. Var dock försiktig, eftersom inte alla kokta havregryn är näringsrika för dem. Om möjligt, välj alltid 100 % havregryn eftersom det har ett högre näringsvärde. Det går inte igenom många processer som tar bort dess näringsvärde som omedelbar havregryn.

Servera inte havregrynsgröt med din hunds smak. Den innehåller tillsatser och konserveringsmedel, som ger små eller inga hälsofördelar. Vissa använder också konstgjorda sötningsmedel som xylitol, som är mycket giftigt för hundar.

Se även  Kan hundar äta vindruvor? Hur är det med russin?

När du lagar havregryn, tillsätt inga ytterligare ingredienser. Håll borta från choklad, russin, socker och salt. Dessa kan orsaka en mängd olika hälsoproblem från förgiftning till diabetes.

Kan hundar äta havregryn med mjölk?

kan hundar äta havregryn 9Det är starkt avrådande att mata din hund havregryn med vanlig mjölk. De flesta hundar är allergiska mot mjölk och är laktosintoleranta. Dessutom kan magproblem som diarré, kräkningar, flatulens, uppblåsthet och lös avföring uppstå om han utfodras med komjölk.

Kan hundar ha havregryn med farinsocker?

Havregrynsgröt med farinsocker är inte ett bra val för en hundgodis. Socker, vare sig det är brunt eller vitt, är en stor bidragande orsak till utvecklingen av diabetes och fetma. Tandproblem som karies kan också uppstå vid sockerkonsumtion.

Kan hundar äta havregrynsgröt?

kan hundar äta havregryn 8Det bästa och enklaste sättet att mata din hund med havregryn är att servera den som en vanlig gröt. När du lagar mat, använd vatten istället för mjölk. Som nämnts tidigare, undvika onödiga ingredienser, inklusive socker, choklad, salt och russin.

Kan en hund äta havrekakor?

kan hundar äta havregryn 1Havrekakor har ofta tillsatta sockerarter och andra skadliga ingredienser som russin och konserveringsmedel, som bäst hålls borta från din pälsiga vän. Vissa havrekakor innehåller också vete, vilket kan orsaka matallergier och känslighet hos vissa hundar.

Hur man förbereder havregryn för hundar

kan hundar äta havregryn 4Förbereda havregryn till din hund: viktiga punkter att komma ihåg

 • Köp inte instant havre eftersom de har ett lågt näringsvärde. Välj havre med 100 % fullkorn. Om möjligt, välj ekologisk havregryn eftersom det har mindre kemikalieexponering.
 • Undvik smaksatt havregryn. Denna är hög i socker och konserveringsmedel och innehåller skadliga ingredienser som russin och choklad.
 • Koka havregryn med vatten, inte mjölk, eftersom det kan störa din hunds mage. Tillsätt inga andra ingredienser utan servera bara.
 • Glöm inte att låta havregrynen svalna innan du ger den till din hund för att undvika olyckor.
Se även  6 hundglassrecept du kan dela med din hund

Hemgjorda hundkex med havregryn

kan hundar äta havregryn 3Tråkar vanlig kokt havregryn din lurviga väns smaklökar? Prova att göra det här enkla och lättlagade receptet för hundkax med havregryn hemma!

hundkex receptHavregrynsgröt Banankakabollar

Ingredienser

 • 1 kopp havre
 • 1 övermogen banan
 • 1 ägg
 • 3 msk vanligt jordnötssmör

förfarandet

 1. Värm ugnen till 350 grader.
 2. Purea alla ingredienser i en medelstor skål tills de är väl blandade.
 3. Använd en rundad matsked för att ösa och överför små bollar av blandningen till bakplåten.
 4. Platta till varje boll något med en gaffel.
 5. Grädda i minst tio till tolv minuter.
 6. Låt den svalna och servera den till din hund.
 7. Förvara resterna i en lufttät behållare och ställ i frysen.