Kan hundar äta hummer?

Ja, hundar kan äta hummer. Hummer är berikad med vitaminer och mineraler som främjar ett hälsosamt hjärta, hjärna och ett starkt immunförsvar hos hundar.

Husdjursföräldrar kanske vill skämma bort sina hundar med denna dyra skaldjur. Så här är de viktiga sakerna att tänka på när du matar hummer till din lurviga vän:

Vilka är hälsofördelarna med hummer för hundar?

Hummer är rik på omega-3-fettsyror, liksom de flesta skaldjur. Omega-3-fettsyror, som kan härledas från fisk för att göra fiskolja, bidrar i hög grad till att förbättra hundens allmänna hälsa.

De sägs stödja njure, hjärna och hjärtfunktioner. Omega-3-fettsyror är dock mest kända för att förebygga inflammation, som orsakar hälsoproblem som artrit.

Höga nivåer av vitamin E och vitamin B12 finns i hummer. Var och en av dem hjälper olika organ i kroppen. Vitamin E främjar starka muskler, ett friskt hjärta och ett motståndskraftigt immunförsvar.

Vitamin B12, å andra sidan, hjälper till att upprätthålla normala kognitiva och neurologiska funktioner. Det är också ett avgörande näringsämne för tillväxt och bildning av blodkroppar. Hummer är en bra proteinkälla, som hundar främst behöver för energi.

Skaldjuren är packad med mineraler, inklusive koppar, fosfor, selen och zink. De arbetar tillsammans för att stärka skelett, hjälpa muskelutveckling, stabilisera sköldkörtelhormoner och stärka immunförsvaret.

Vilka är riskerna med att mata hummer till hundar?

kan hundar äta hummer 3Hummer är en hälsosam behandling för hundar eftersom den innehåller många vitaminer och mineraler som ger många hälsofördelar för hundar. Men det har också många negativa aspekter.

Det är viktigt att undersöka dem för att hitta ett vettigt svar på frågan ”Kan hundar äta hummer?”

 • Hummer är rik på fett

  Många skaldjur, inklusive hummer, är koncentrerade i fett. Detta är särskilt skadligt för hundars kardiovaskulära hälsa, eftersom fetter kan täppa till deras artärer. Det kan utlösa utvecklingen av försvagande hjärtsjukdomar.

  För mycket kolesterol är också dåligt för hundars matsmältningssystem. Det kan allvarligt inflammera bukspottkörteln och orsaka akut pankreatit. Fetma är ett annat hälsoproblem som kan utvecklas om valpar konsumerar för stora mängder fett.

 • Hummerskal är en kvävningsrisk

  Kan hundar äta hummerskal? Nej, hummerskal är mycket farliga för hundar. Om det sväljs kommer det hårda höljet sannolikt att fastna i halsen och orsaka kvävning, särskilt hos små hundar.

  Detta är inte den enda olyckan som kan hända när hundar får i sig hummerskal. Det finns också risk för skärsår i mun och mage, eftersom de kan gå sönder i små spetsiga bitar.

 • Hummer kan orsaka matallergier

  Kan hundar vara allergiska mot hummer? Ja, det finns alltid möjligheten att vissa hundar kan uppleva allergiska reaktioner efter att ha ätit hummer. Symtom som nässelutslag, ihållande klåda, svullnad i ansiktet, hudinfektioner och inflammation kan förekomma.

  Om det är första gången din hund äter hummer, mata honom bara med små portioner av skaldjuren. Nästa gång, ge honom det inte om han visar tecken på en allergisk reaktion.

 • Hummer innehåller för mycket natrium

  Natrium är inte bara dåligt för hundar. Det spelar en stor roll för att överföra nervimpulser och hydrering i kroppen.

  Däremot kan problem uppstå om natrium går över genomsnittliga nivåer. Det visar sig i allvarliga hälsoproblem som bildning av njursten, hjärtproblem och högt blodtryck.

  Den dödliga dosen salt hos hundar är 4 gram per kilogram. Eftersom 5% av hummer är rent natrium, bör den aldrig matas till hundar i stora mängder. Annars kan vitala organ i kroppen gradvis försämras.

Se även  Kan hundar äta zucchini?

Vissa typer av hummer innehåller mycket kvicksilver

kan hundar äta hummer 4

De flesta skaldjur, som hummer, samlar inte stora mängder kvicksilver i kroppen. Men en art av hummer är ett undantag, den nordamerikanska hummern.

Det är en av de tio bästa skaldjuren med hög kvicksilver. Mata därför aldrig din hund med nordamerikansk hummer.

Gör bedömningen

Hummer har många hälsofördelar, men har samtidigt flera nackdelar för hundar. Vilket leder oss till frågan ”Är hummer dåligt för hundar?”

Det korta svaret är nej. Hummer är inte bara dåligt för hundar. Djurägare bör dock vara mycket försiktiga om de bestämmer sig för att mata denna skaldjur till sina hundkamrater.

Se alltid till att ta bort alla hummerskal helt innan du delar köttet med din hund. Viktigast av allt är att hummer bara är avsedd att vara en enstaka godbit, serverad i små mängder, snarare än en vanlig del av din hunds diet.

Så bara mata honom några gånger i veckan. Servera den i små portioner eller blanda den i hans hundmat. Gå aldrig överbord eftersom det bara kommer att skada din hunds hälsa. Tänk på att du inte behöver ge honom det permanent om några allergisymtom utvecklas.

Vilka typer av hummer är säkra för hundar att äta?

 • Kan hundar äta hummerrom?

  Ja, hundar kan äta hummerrom, men det rekommenderas inte. Hummerrom innehåller vanligtvis ohälsosamma mängder salt, vilket är dåligt för hundar.

  Om du vill att din hund ska smaka, låt den äta en liten skopa hummerrom och inget mer.

 • Kan hundar äta hummertarm?

  Nej, mata inte din hund med hummer eller tomalley-inälvor. Detta organ är benäget att bygga upp gifter under röda tidvatten, vilket kan orsaka paralytisk skaldjursförgiftning (PSP).

 • Kan hundar äta hummerhjärnor?

  Hummer har ingen hjärna, men de har en grupp nervceller under tomalleyen. Mata dem inte till hundar, eftersom de är benägna att smittas med toxiner.

 • Kan hundar äta hummerfötter?

  Hundar kan äta köttet i hummerbenen. Men om vi pratar om själva hummerbenen så är svaret nej. Det är osäkert för hundar eftersom det hårda skalet är en kvävningsrisk.

 • Kan hundar äta hummerimitation?

  Nej, hummerimitation är inte säkert för hundar. Ingredienserna består oftast av fisk, salt, socker, stärkelse, konstgjorda smakämnen och färgämnen. Dessa kombinationer kan störa din hunds mage och tarmkanal och orsaka andra obehagliga biverkningar.

 • Kan hundar äta rå hummer?

  kan hundar äta hummer 2Nej, att mata din hund med rå hummer är en dålig idé eftersom den innehåller parasiter. Om du låter din hund äta det kan han bli mycket sjuk.

  Så det säkraste alternativet är att mata honom med kokt hummer. Undvik att tillsätta kryddor, örter och andra ingredienser eftersom de kan orsaka matsmältningsproblem.

Se även  Kan hundar äta granatäpple?