Kan hundar äta jordnötter? Hur är det med jordnötssmör?

Jordnötter är i allmänhet säkra för hundar att äta. De är fullproppade med vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin E, biotin, folsyra, niacin, tiamin och fosfor. Var dock försiktig när du erbjuder jordnötter till din hund eftersom slarvigt gör det kan vara skadligt för hans hälsa.

Lär dig om riskerna med att äta jordnötter och vad du kan göra för att skydda din hund från dem.

Kan hundar ha jordnötter?

kan hundar äta jordnötter 2Att mata din hund med jordnötter tillför mer viktiga näringsämnen till hans kropp. Vitamin B3, vitamin E, protein, niacin, magnesium, fosfor och hälsosamma fetter finns vanligtvis i jordnötter.

Dessa vitaminer och mineraler hjälper till att förbättra din pälsiga väns hälsa och hålla honom i toppform.

Är jordnötter dåliga för hundar?

Jordnötter är säkra för hundar eftersom de inte innehåller några gifter. Även om detta kan vara fallet, kan ge din hund jordnötter orsaka hälsoproblem om de matas i stora mängder eller om de bereds slarvigt.

Här är några hälsoproblem orsakade av jordnötter hos hundar:

Kvävningsrisk

Jordnötter är små i storleken och svåra att tugga. Om du låter din hund sluka jordnötter riskerar den att kvävas. Istället bör du mala jordnötter innan servering för att göra dem lättare för din hund att tugga.

Allergisk reaktion

Jordnötter orsakar allergiska reaktioner hos vissa hundar. Milda symtom på kroniska allergier inkluderar återkommande öroninfektioner, ständiga repor och förtunning av pälsen.

Samtidigt inkluderar allvarliga allergiska reaktioner hos hundar diarré, nässelfeber, frekvent klåda, andningssvårigheter och kräkningar.

Om det är första gången din hund äter jordnötter, introducera dem till maten gradvis. Som en försiktighetsåtgärd, servera den inte i stora mängder om det visar sig att han är allergisk mot jordnötter.

Se även  Kan hundar äta okra?

Detta för att förhindra allvarliga allergiska reaktioner. Om din hund börjar visa allergisymptom, sluta mata honom med jordnötter och ta honom till veterinären.

Matsmältningsproblem

Jordnötter är höga i hälsosamma fetter. Även om det är fördelaktigt för en hunds hälsa, kan för mycket leda till magproblem som diarré, orolig mage och kräkningar. I vissa fall kan det till och med leda till inflammation i bukspottkörteln, känd som pankreatit.

Hur många jordnötter kan hundar ha?

kan hundar äta jordnötter 3Begränsa din hunds konsumtion till några vanliga osaltade jordnötter. Små hundar bör endast matas med cirka ½ matsked jordnötter. Stora hundar bör inte ges mer än 1 matsked jordnötter per dag.

Jordnötter innehåller höga koncentrationer av fett. Om hundar äter dem i stora mängder kan magproblem uppstå, allt från lätt magbesvär till akut pankreatit. Mata jordnötter till hundar med måtta för att undvika negativa effekter.

Kan hundar äta kokta jordnötter?

kan hundar äta jordnötter 4Kokta jordnötter är bra för hundar att äta. Råa och torrrostade jordnötter är också bra, så länge de serveras vanliga. Tillsätt inte kryddor, salt eller andra smakämnen, eftersom de kan irritera din pälsiga väns mage.

Undvik saltade jordnötter eftersom de innehåller för mycket natrium, vilket kan orsaka toxicitet och njurproblem.

Kan hundar äta jordnötsskal?

kan hundar äta jordnötter 4.1Nej, jordnötsskal är farligt för hundar. De har en hård textur och är fibrösa, vilket gör dem till en potentiell kvävningsrisk, särskilt för små hundar. Dessutom är jordnötsskal svårsmälta och kan orsaka allvarliga tarmblockeringar.

Kan hundar äta jordnötssmör?

kan hundar äta jordnötter 5Otaliga hundar älskar smaken av jordnötssmör. Det är en utmärkt behandling för din lurviga följeslagare, speciellt under träning. Se upp, dock eftersom vissa märken av jordnötssmör är dödliga för hundar. Det beror på att de innehåller ett konstgjort sötningsmedel som heter xylitol, som är extremt giftigt för hundar.

Se även  Kan hundar äta paprika?

Små mängder sockerersättning kan till och med orsaka hypoglykemi eller lågt blodsocker. Andra farliga biverkningar av xylitol inkluderar anfall och kollaps. Om möjligt, gör ett hemgjort jordnötssmör till din hund. Detta kan göras genom att mala jordnötter i en matberedare eller mixer.

Kan hundar äta jordnötssmörskakor?

kan hundar äta jordnötter 6Det är bäst att inte mata din hund i butik med jordnötssmak, till exempel jordnötssmörkakor. De har ofta ett högt innehåll av socker, salt, konstgjorda konserveringsmedel och tillsatser. Dessutom kan dessa snacks innehålla xylitol.

Om du planerar att mata din hund med godsaker med jordnötssmak, är det bäst om de är hemgjorda.

Kan hundar äta honungsrostade jordnötter?

Honungsrostade jordnötter är inte det bästa mellanmålsalternativet för hundar. De innehåller ofta en hög socker- och salthalt, vilket är ohälsosamt för hundar, särskilt de med diabetes. Andra smaksatta jordnötter bör också hållas borta från din pälsiga vän.

Hur du säkert serverar jordnötter till din hund

kan hundar äta jordnötter 8Det första steget skulle vara att konsultera veterinären. Du bör kontrollera att tillsats av jordnötter till din hunds diet inte äventyrar hans hälsa. Veterinären kommer att förse dig med framträdande information såsom rätt portionsstorlek för din hund och hur du förbereder den korrekt.

Om veterinären säger att det är okej, tänk på att undvika smaksatta jordnötter. Servera bara jordnötter. Var noga med att ta bort skålen innan du ibland ger den till din hund.

Om du väljer att köpa jordnötssmör, välj en som är låg i konserveringsmedel och tillsatser och fri från xylitol. Om du planerar att göra hemlagat jordnötssmör, se till att du köper det från välrenommerade säljare. Detta för att undvika att få jordnötter som innehåller mögel, vilket kan vara giftigt för din hund.

Se även  Kan hundar äta majs? Är sockermajs hälsosamt för hundar?

Hemlagad jordnötshundgodis

kan hundar äta jordnötter 9Här är ett recept på jordnötssmörgodis som du kan göra till din lurviga vän:

hundkex receptJordnötsbanankakor

Ingredienser

 • 1 1/2 dl glutenfri, gammaldags havregryn
 • 1/2 kopp naturligt jordnötssmör
 • 1 stor mogen banan, mosad

förfaranden

 1. Värm ugnen till 350°F.
 2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
 3. Använd en mixer för att puréa gammaldags havregryn i en mixer. Lägg åtsidan.
 4. Mosa jordnötssmöret och den mogen banan i en stor skål.
 5. Tillsätt havregrynen och blanda ingredienserna tills det bildar en fast, klibbig, smidig deg. Du kan lägga till två till fyra matskedar jordnötssmör om det är smuligt.
 6. Kavla ut degen tills den är ca 1/4 tum tjock.
 7. Skär degen i form med en kakform. Eller så rullar du den till små bollar med handen.
 8. Grädda i 15 minuter tills botten är lätt brynt.
 9. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.
 10. Servera den till din hund. Förvara överblivna kakor i en Ziploc-påse eller lufttät behållare och ställ i kylen.