Kan hundar äta kattmynta? Vilka är effekterna av kattmynta på hundar?

Catnip är en hundvänlig ört rik på mineraler som magnesium, vitamin C och E, tanniner och flavonoider. Även om kattmynta är populärt känt som ett stimulerande medel för katter, har det motsatt effekt på fyrbenta vänner och gör dem lugna och avslappnade.

Ta reda på hur kattmynta påverkar hundar och om det säkert kan användas för att behandla vissa hälso- och beteendeproblem hos hundar.

Vad är kattmynta?

kan hundar ha kattmyntaVetenskapligt känd som Nepeta cataria, kattmynta är en medlem av mintfamiljen. Bladen, frökapslarna och stjälkarna är belagda med en stimulerande kemikalie som kallas nepetalakton.

Katter älskar kattmynta. Nepetalakton i kattmynta, som tros efterlikna kattferomoner, har en psykedelisk effekt på kattdjur, vilket gör att de känns ”höga”. Om du ger katter kattmynta kan de bli hyperaktiva och deras trippy beteende kan vara upp till 10 minuter.

Cirka 50 % av kattdjuren drabbas av kattmynta. Överraskande nog är även de stora katterna i naturen, inklusive pumor, tigrar och lejon, mottagliga för örtens effekter.

Fungerar kattmynta på hundar?

Nej, kattmynta påverkar inte hundar på samma sätt som katter. Vad händer om du ger en hund kattmynta? Nepetalaktonen orsakar inte en trippy effekt på hundar; så förvänta dig inte att din hund ska surra när den sniffar på örten.

Vad gör kattmynta med hundar?

Vissa noterade att effekterna av kattmynta på kattdjur är motsatta effekterna på hundar. Denna ört är ett milt lugnande medel för hundar och har en lugnande effekt på dem. När de nosas kommer de att känna sig avslappnade och sömniga.

Kan hundar ha kattmynta även om det inte fungerar för dem?

kan hundar ha kattmynta 1Ja, hundar kan ha kattmynta eftersom det är en säker ört för dem. Örten kommer inte att få dem att känna sig euforiska och ilska, och den erbjuder många hälsofördelar. Här är några fördelar med kattmynta för hundar:

  • Förbättrar sömnen
Se även  Kan hundar äta honungsmelon?

Catnips lugnande effekter på hundar kan hjälpa till att reglera deras sömnmönster. Det är bra för valpar som tenderar att vara uppe på natten och störa deras sovande tassar.

  • Dämpar ångest

Som tidigare nämnt fungerar kattmynta som lugnande medel för hundar. När din hund blir nervös eller stressad, ge honom lite kattmynta. Om du läser vidare kommer du att veta hur du gör detta.

Men tänk på att kattmyntans lugnande effekt på hundar kan variera. Vissa kanske inte svarar, medan andra kan lugna ner sig.

  • Bra för att läka sår

Kattmynta för hundar är ett naturligt antiseptiskt medel eftersom det innehåller tymol, som har antimikrobiella egenskaper. Örten kan användas för att behandla yttre sår. Du kan applicera färska kattmyntablad eller kattmyntaolja på din hunds mindre skärsår eller skrapsår.

  • Lindrar magproblem

Varför kan hundar äta kattmynta? Det håller hundarnas matsmältningssystem friskt. När den används på hundar har kattmynta en fantastisk förmåga att lindra olika matsmältningsproblem. Det kan hjälpa till att lindra matsmältningsbesvär, illamående och åksjuka hos hundar.

  • Utmärkt för att förebygga loppor

Nepetalaktonen i kattmynta är ett effektivt loppmedel för hundar och katter. Forskning visar också att örten kan stöta bort myggor.

Hundägare kan placera kattmynta växter runt sitt hem för att förhindra loppor och myggangrepp. Strö kattmynta på din hunds säng och hans favoritplatser runt huset hjälper också till att avskräcka loppor.

  • Fungerar som ett diuretikum

Kattmynteolja främjar hälsosam urinering hos din hund. Det gör underverk att hålla sina urinvägar och njurar i god form. Bortsett från det hjälper kattmynteolja också att spola ut extra vatten, gifter och bakterier.

Se även  Kan hundar äta persikor?

Tänk på att kattmynteolja bör användas sparsamt på hundar. För mycket kan få hundar att kissa för mycket, vilket leder till uttorkning.

Kan gravida hundar få kattmynta?

Nej, undvik att ge kattmynta till dräktiga hundar. Örten fungerar som ett livmoderstimulerande medel, vilket gör att gravida mödrar löper hög risk för förlossningskomplikationer och för tidig födsel.

Kan hundar ha kattmynta godsaker?

Ja, hundar kan få kattmynta godsaker. Se till att dessa är gjorda speciellt för både hundar och katter. Detta garanterar att kattmyntan ger bra näring till din hund.

De flesta kattgodis är säkra för hundar, men uppfyller inte deras näringsbehov. Kattgodis innehåller vanligtvis mycket kalorier; sålunda är de gödande för hundar.

Kan hundar ha kattmynta leksaker?

kan hundar ha kattmynta 2Nej, ge inte kattmynta leksaker till hundar, de är farliga för dem. De flesta kattmynteleksaker är för katter; därför är de små för de flesta hundar förutom leksaksraser. Hundar kan av misstag svälja kattleksaken och kvävas av den.

Det andra problemet med att ge hundar kattmynta leksaker är att de vanligtvis innehåller bubblor och stoppning. Om en hund sliter ur dem och sväljer dem kan de drabbas av magblockeringar. Borttagningskirurgi kan vara nödvändig för att rädda deras liv.

Hur kan jag säkert ge kattmynta till min hund?

Nu när vi vet svaret på frågan ”Kan hundar ha kattmynta?” det är dags att veta vilken dosering som är säker för hundar. För oroliga och nervösa hundar rekommenderas det att strö upp till ½ tesked torkad kattmynta på maten.

Hundar med magproblem kan ha nytta av att dricka vatten med färska kattmyntablad. Att brygga kattmynta te och hälla det i maten eller vattnet fungerar också.

Se även  Kan hundar äta smör? Hur mycket är för mycket?

Finns det kattmynta för hundar?

Ja det finns – det är anis. Det är en krydda som används i olika kök från Mexiko till Italien. Observera att anis inte ska förväxlas med stjärnanis.

Lakritssmaken av anis är superfrestande för fyrbenta vänner. Många videor på internet visar hur hundar blir hyperaktiva när de får anisgodis.

Visste du att anisolja används på beten för vinthundsracing? Detta uppmuntrar dem att jaga draget runt banan. Anis används också för att skapa ett spår som Foxhounds kan följa när de ”jager”.

Hur mycket anis kan du ge till din hund?

Anis är en säker behandling för hundar, men bör erbjudas med måtta. Tumregeln är att lägga till cirka 3-5 torra anisfrön till ett halvt kilo hundmat.

Mal fröna till ett pulver och strö små mängder över godsakerna. Intag av stora mängder av örten bör undvikas eftersom det kan orsaka matsmältningsproblem och depression i nervsystemet hos hundar.

Lägg inte anis på hundleksaker. Din hund kan slita sönder leksaken och svälja det oätliga materialet inuti.

När det kommer till eterisk anisolja pågår det en debatt om huruvida den är säker att använda på hundar eller inte. Se upp, många eteriska oljor är mycket potenta för hundar. För din hunds säkerhet är det bäst att undvika att använda eterisk anisolja.