Kan hundar äta kikärter kokta, konserverade eller torkade?

Kan hundar äta kikärter? Kikärter eller kikärter är hälsosamt för hundar. Dessa baljväxter innehåller fibrer, folsyra, järn, protein och andra näringsämnen. De är en av de vanligaste ingredienserna i naturligt hundfoder, och vissa hundägare inkluderar kikärter i sina hemlagade recept för husdjursfoder.

Låt oss ta en titt på fördelarna med varje form av kikärtsprodukter och det bästa sättet att servera denna populära baljväxt till våra hundar.

Det perfekta sättet att servera kikärter till hundar

kan hundar äta kikärter 4Kokta, vanliga kikärter är det säkraste och hälsosammaste för hundar. De kan serveras hela, mosade eller blandade med animaliska proteiner och grönsaker.

Undvik att tillsätta ingredienser som olja, salt, kryddor, vitlök och lök, vilket kan leda till matsmältningsproblem och andra hälsoproblem som fetma och pankreatit.

Ett annat sätt att mata din hund med kikärter är att använda kikärtsmjöl. Det är säkert för hundar och kan användas som ersättning för vanligt mjöl när man gör hundgodis.

Hundar med spannmåls- och glutenallergi kan ha stor nytta av kikärtsmjöl eftersom de är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner.

Kan hundar ha konserverade kikärter? Är de bra för hundar?

Även om de är billiga och enkla måltider för oss är det bäst att inte ge din hund konserverade kikärter. De innehåller en hög natriumhalt och höga konserveringsmedel som kan orsaka matsmältningsproblem.

I vissa fall kan konserveringsmedlen orsaka natriumtoxicitet om de konsumeras i stora mängder. Dessutom, eftersom konserverade kikärter är processade livsmedel, har de ett lägre näringsvärde jämfört med nykokta kikärter.

Om du vill ge din hund konserverade kikärter, skölj dem väl först för att ta bort natrium och andra konserveringsmedel.

Se även  Kan hundar äta råa ägg?

Kan hundar äta torkade kikärter?

kan hundar äta kikärter 8Torkade kikärter är skadliga för hundar eftersom de är en potentiell kvävningsrisk. De är svåra att tugga och kan lätt fastna i din hunds hals, speciellt hos små hundar.

Att äta stora mängder torkade kikärter kan också orsaka magblockeringar. Det är bättre att blötlägga torkade kikärter över natten. Koka dem sedan så att de blir mjuka och mer lättsmälta för din valp.

Kan hundar äta hummus?

Att dela traditionell hummus med hundar är en dålig idé. Den innehåller farliga ingredienser för hundar, inklusive vitlök och citron.

Om du låter din hund konsumera dessa mänskliga livsmedel ökar risken för magproblem och förgiftning. Överväg att göra hemmagjord hundvänlig hummus till din hund istället.

Otroliga hälsofördelar med kikärter för hundar

kan hundar äta kikärter 2Kikärter är fullproppade med vitaminer och mineraler. De är packade med vitaminerna A, C, B6 och K, tillsammans med koppar, järn, folat, selen, kolin, kalium, mangan och magnesium.

Det finns också höga mängder protein och fibrer i kikärter. Nedan är hälsofördelarna din hund kan få av dessa näringsämnen:

Kikärter ökar hans energi för att hålla honom frisk och aktiv.

Kikärter är en bra proteinkälla. En kopp av denna baljväxt motsvarar 15 gram protein. Protein spelar en avgörande roll för tillväxt och underhåll av muskler och celler.

Kikärter främjar också frisk hud och en glänsande päls. Med det sagt, kombinera kikärter med animaliska proteiner för att bibehålla en bra balans av aminosyror, som är avgörande för din hunds hälsa.

Kikärter reglerar blodsockernivån och minskar risken för diabetes.

Kikärter är sammansatta av komplexa kolhydrater. Dessa bromsar energifrisättningen och förhindrar plötsliga toppar i blodsockret.

Se även  Kan hundar äta tofu?

Bortsett från friska valpar, kan diabeteshundar ha stor nytta av att ha kikärter i kosten av samma anledning.

Kikärter lindrar inflammation orsakad av skador och kroniska sjukdomar.

Kikärter är bra för hundar som plågas av artrit och artros. Baljväxten innehåller kolin, vilket minskar kroniska inflammationer och effektivt lindrar artritiska smärtor och muskelsmärtor.

Kikärter sänker blodtrycket och förbättrar hjärthälsa.

Fibrerna i kikärter hjälper till att reglera kolesterolnivåerna i blodet. Kikärter är också höga i kalium och låga i natrium, vilket vidgar blodkärlen. Kikärter förhindrar i sin tur uppkomsten av högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

Kikärter hjälper till att förebygga cancer och hämma skador på fria radikaler.

Kikärter har en kombination av näringsämnen som bekämpar cancer. Den innehåller folsyra och saponiner som bekämpar cancerbildning.

Selen hjälper till att ta bort cancerframkallande ämnen i levern genom avgiftning, vilket förhindrar tumörtillväxt hos hundar. Kikärter är också rika på vitamin C, vilket förhindrar oxidativ skada i celler.

Kikärter stödjer en sund matsmältning och främjar viktminskning.

Kikärter har ett högt fiberinnehåll som hjälper till att upprätthålla en jämn ämnesomsättning. De förhindrar också utvecklingen av milda till svåra matsmältningsproblem, från diarré och förstoppning till tjocktarmscancer.

Kikärter är mycket fördelaktiga för överviktiga och feta hundar eftersom de är höga i fiber och låga i kalorier. Dessa gör att din hund känner sig mätt snabbare.

Hur många kikärter kan din hund äta?

kan hundar äta kikärter 1Kikärter är säkra för din hund att äta, men med måtta. En matsked kikärter räcker för små hundraser, medan 2 matskedar räcker för medelstora och stora hundraser.

Dessutom bör kikärter endast serveras ibland; en gång i veckan rekommenderas.

Om du ger honom för mycket av denna baljväxt kan du sluta med en blåsig valp. Överdriven konsumtion av kikärter kan också få honom att uppleva uppblåsthet och buksmärtor. Det utsätter honom också för risk att utveckla dilaterad kardiomyopati.

Se även  Kan hundar äta selleri?

Få alltid veterinärens åsikt innan du introducerar kikärter eller något nytt foder i din hunds diet. Det är ett sätt att se till att dessa livsmedel är lämpliga för hans kostbehov.

När du har fått veterinärens godkännande, börja introducera kikärter till din hund i små mängder för att förhindra matsmältningsproblem. Om han inte visar några tecken på magproblem kan du gradvis öka mängden baljväxter.

Hemlagad kikärtshundgodis

kan hundar äta kikärter 3Det här är ett recept på en hundgodis som din hund kommer att älska. Varsågod och piska upp den i ditt kök.

hundkex receptKornfria banankikärtskakor

Ingredienser:

 • 1 medelstor banan, mosad
 • 1 ¾ kopp garbanzo bönmjöl
 • 1 stort ägg
 • 3 matskedar krämigt, naturligt jordnötssmör
 • 1/4 kopp havregryn, valfritt

Tillvägagångssätt:

 1. Värm ugnen till 300 grader F.
 2. Blanda banan, jordnötssmör och ägg i en liten skål. Rör om tills det är väl blandat.
 3. I en medelstor skål, kombinera mjöl och havre.
 4. Häll de blöta ingredienserna i de torra ingredienserna. Blanda dem båda noggrant tills de bildar en deg.
 5. Lägg degen på en bit tjockt mjölat vaxpapper.
 6. Använd en valfri kakform, kavla degen till 1/4-tums tjocklek och skär ut kakor.
 7. Kavla ut resterna igen och skär ut fler kakor.
 8. Lägg kakorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan ösa upp teskedar deg på ett bakplåtspapper och platta ut kakorna med handflatan.
 9. Grädda kakorna i trettio till fyrtio minuter eller tills de är gyllenbruna.
 10. Låt kakorna svalna och servera dem till din pälsiga vän.