Kan hundar äta kiwi? Vilka delar av kiwi är dåliga för hundar?

Kan hundar äta kiwi? Ja, en söt och syrlig tropisk frukt, kiwi är ett uppfriskande och hälsosamt mellanmål för hundar. Den är packad med fibrer, antioxidanter och laddad med näringsämnen, inklusive vitamin E, folat och kalium.

Kiwi är en hundvänlig frukt, så du kan dela några med din hund! Innan du gör detta finns det dock vissa delar av kiwin som är bäst att utelämna. Läs vidare för att ta reda på vad dessa är.

Är kiwi bra för hundar?

kan hundar äta kiwi 1Kiwi är inte bara en uppfriskande, smakrik frukt, utan också hälsosam. Den har ett högt innehåll av lösliga fibrer och vatten, vilket gör den till en bra träningsgodis med lågt kaloriinnehåll för hundar. Dessutom är frukten rik på vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar betakaroten, vitamin E, vitamin K, folsyra och kalium.

Dessa näringsämnen kan ge många hälsofördelar för din hund, såsom:

 • Håller hundens immunförsvar starkt
 • Ger kroppen förmågan att bekämpa cancer
 • Hjälper din hunds matsmältning och främjar en frisk mage
 • Hjälper till vid blodpropp och snabb läkning
 • Extra återfuktning för din hund
 • Minskar svullnad och irritation på grund av kiwifruktens antiinflammatoriska egenskaper

Om du letar efter en fruktgodis till din hund, lägg till kiwi på din lista. Din hund kan dra många näringsmässiga fördelar av att äta kiwi. Men innan du bestämmer dig för att inkludera kiwi i din hunds diet, rådfråga din veterinär först.

Kan hundar ha kiwi? Är kiwi säker för hundar att äta?

kan hundar äta kiwi 2Kiwi är inte giftigt för hundar jämfört med andra frukter som vindruvor. Men det finns några saker du bör veta innan du delar kiwi med din hund.

Se även  Kan hundar äta linser? 5 hälsofördelar och 4 risker

Ge aldrig din hund en hel kiwi, speciellt om det är en liten hundras. Dessa kan lätt fastna i halsen och orsaka kvävning.

Även om han lyckas svälja hela frukten, finns det fortfarande risk för magstopp. Hans mag-tarmkanal kommer att ha stora svårigheter att smälta hela kiwin.

Din hund kommer sannolikt att behöva opereras för att ta bort frukten från magen. Utan omedelbar behandling kan hans tillstånd bli dödligt. Det är därför du alltid skär kiwi i små lagom stora bitar när du förbereder den för din hund.

Frukten innehåller även naturligt socker, vilket inte är fördelaktigt för Fido. Det är mer sannolikt att ge honom parodontala problem, få honom att gå upp i vikt eller utveckla diabetes.

En annan sak att veta om kiwi är att den innehåller aktinidin, ett enzym som orsakar mun- och tungirritation.

Hur mycket kiwi kan hundar äta?

Kiwi är säkert för hundar att konsumera, men portionskontroll är ett måste. Om din hund är en liten eller medelstor ras kan den äta en skiva kiwi om dagen. Större hundar kan äta två till tre bitar kiwi varje dag.

Många hundar tål inte plötsliga kostförändringar. Börja därför alltid med att ge din hund små mängder kiwi för att förhindra matsmältningsproblem. Om han inte visar några tecken på magproblem kan du sakta öka fruktportionerna. Se bara till att inte gå utöver den rekommenderade dosen för ditt husdjur.

Kiwi är full av lösliga fibrer och matenzymer. Dessa fruktkomponenter har en laxerande effekt på hundar om det finns för mycket av dem i matsmältningssystemet. Därför, om du ger din hund för mycket kiwi, kommer den att drabbas av gaser, diarré och förstoppning.

Se även  Kan hundar äta svamp?

Kan kiwi orsaka en allergisk reaktion hos hundar?

kan hundar äta kiwi 3Kiwi är inte en av de vanligaste orsakerna till foderallergier hos hundar. Oavsett vilket är det alltid en bra idé att vara försiktig. Om det är första gången din hund äter kiwi, mata honom med frukten i små mängder.

Se sedan efter tecken på allergiska reaktioner, såsom diarré, kräkningar, klåda, inflammerad hud och orolig mage. Det kan ofta ta ungefär tjugofyra timmar innan dessa symtom uppträder.

Om din hund visar tecken på allergi, sluta servera kiwifrukt och få den omedelbart undersökt av veterinären.

Veterinären kommer att utföra flera tester på din hund för att fastställa orsaken till symtomen. Om kiwi visar sig vara roten till allt, överväg att leta efter andra alternativa godsaker för honom.

Vilka delar av kiwin är dåliga för hundar?

kan hundar äta kiwi 4Hundar kan äta de köttiga delarna av kiwin. Vissa andra delar av frukten är dock bättre utelämnade.

Kan hundar äta kiwifrön?

Nej, mata inte kiwifrön till din hund. Många tror det kiwifrön innehåller gifter som kan orsaka förgiftning hos hundar. För att hålla din hund säker, se till att ta bort fröna när du förbereder frukten.

Kan hundar äta kiwiskal?

Skalen på vissa frukter innehåller många vitaminer och mineraler, som hundar kan äta bra. Tyvärr är det inte så för Kiwis. Dess hud innehåller mycket grovfoder eller olösliga fibrer.

Att låta din hund äta kiwihud kan orsaka orolig mage eller diarré. Dessutom utgör den sega konsistensen en potentiell kvävningsrisk. Så det är bäst att ta bort huden innan du ger kiwin till din hund.

Se även  Kan hundar äta ris? Är ris hälsosamt för hundar?

Hur man förbereder kiwi på rätt sätt för hundar

kan hundar äta kiwi 5Här är några riktlinjer att komma ihåg när du förbereder kiwi för din lurviga vän:

Få råd från din veterinär först för att se till att frukten passar din hunds näringsbehov.
Köp ekologisk kiwi eftersom den är mindre utsatt för skadliga kemikalier som bekämpningsmedel.
Tvätta frukten noggrant innan du tar bort skalet och fröna.
Skär kiwin i små bitar för att förhindra att din hund kvävs på den när den äter.
Du kan mata den till din hund rå, mosad eller som topping på hundmaten.
Kom alltid ihåg att sätta gränser för hur mycket kiwi din hund får äta för att undvika magbesvär och andra hälsoproblem.

Hemgjorda kiwi hundgodis

kan hundar äta kiwi 6hundkex receptKiwi pupsicle

Ingredienser

 • 1 dl kiwi, skalet avlägsnat och hackat
 • 1 dl färska persikor, skalade och urkärnade och skurna i små bitar
 • 1 1/2 dl kokosvatten

Tillvägagångssätt:

 1. Mosa persikorna, kiwi och kokosvatten i en mixer eller matberedare tills de är slät.
 2. Häll den blandade blandningen i istärningsbrickor eller formar.
 3. Frys in godsakerna i upp till åtta timmar för att stelna helt.
 4. Kör varmt vatten runt formen för att ta bort puplarna.
  Servera den till din hund.