Kan hundar äta körsbär?

Kan hundar äta körsbär? Är körsbär säkra för hundar? Hundar kan ha körsbär, men dessa frukter bör matas till dem med försiktighet. Olika delar av dessa frukter, inklusive kärnorna, innehåller gifter som kan göra fyrbenta vänner sjuka.

Ta reda på vilken skada som kan hända hundar om de oförsiktigt ges körsbär.

4 stora hälsorisker med körsbär för hundar

kan hundar äta körsbär 1

Varför är körsbär farliga för hundar? Körsbär kan verka som ofarliga frukter, men det finns anledningar till varför du inte bör mata din hund med dessa frukter:

1. Orsaka cyanidtoxicitet

Det största hotet är cyaniden som produceras av vissa delar av frukten, särskilt gropen, stjälken och bladen. Körsbärsträdet kan också producera detta giftiga ämne.

De röda körsbärsgroparna har cirka 3,9 milligram amygdalin för varje gram. Detta ämne omvandlas till cyanid efter matsmältning i matsmältningssystemet.

Om den tas i små mängder, kanske din hund inte upplever skadliga biverkningar. Men stora doser cyanid kan leda till förgiftning.

En hund som lider av cyanidtoxicitet kommer att ha svårt att andas, vidgade pupiller, knallrött tandkött, snabba hjärtslag, skakningar och kramper.

I svåra fall kan chock, kollaps och död inträffa. Dessa symtom kan uppträda 12-24 timmar efter intag av frukten.

Om din hund har ätit körsbär och sedan visar dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart. De kommer sannolikt att framkalla kräkningar för att bli av med toxiner.

Sedan administreras lämplig medicin som illamående för att hjälpa din hund att återhämta sig.

2. Hög sockerhalt

Vissa körsbär, som maraschinokörsbär, kan vara fröfria, men det betyder inte att din hund kan få dem utan några begränsningar. Dessa körsbär innehåller inte cyanid men innehåller stora mängder socker.

Se även  Kan hundar äta honungsmelon?

3. Risk för kvävning och tarmobstruktion

Körsbärsgropar är svåra att tugga och smälta. Så det är mycket troligt att de av misstag fastnar i en hunds hals. Små raser är mer utsatta eftersom de har mindre luftrör jämfört med stora raser.

Körsbärsgropar kan också orsaka en tarmblockering, eftersom de är svåra att passera genom matsmältningskanalen. Förstoppning, kräkningar och aptitlöshet är vanliga tecken på gastrisk obstruktion.

Djurägare bör ringa veterinären omedelbart om deras hundar börjar visa dessa symtom.

4. Kan orsaka allergier

Körsbär kan utlösa allergier hos vissa hundar. Om det är första gången ditt husdjur äter frukten, mata det i små mängder. Detta kommer att förhindra allvarliga allergiska reaktioner om han är allergisk mot körsbär.

Se sedan upp för allergiska reaktioner som inflammerad hud, klåda, nässelutslag, kräkningar och diarré. Om han visar dessa symtom, håll körsbär borta från hans diet och ta honom till veterinären direkt.

Ger Cherry hälsofördelar för hundar?

kan valpar äta körsbär

Körsbär innehåller höga koncentrationer av antioxidanter, melatonin och vitamin A och C. De har också hög vattenhalt och lågt kaloriinnehåll. Några av deras kända hälsofördelar hjälper till att kontrollera blodsockret och lindra smärta.

Men hundar metaboliserar näringsämnen i mat annorlunda än människor. De måste konsumera stora mängder körsbär innan de kan skörda fruktens hälsofördelar.

Vilka typer av körsbär är farliga för hundar?

kan hundar äta körsbär på burk

Vissa sorter av körsbär är bra att dela med hundar så länge det görs med extrem försiktighet. Andra sorter bör dock aldrig matas till dem eftersom de kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Kan hundar äta konserverade körsbär?

Nej, de är inte bra för hundar. Konserverade körsbär är laddade med socker och konserveringsmedel. Samma sak gäller för kanderade körsbär, torkade körsbär och snacks med körsbärssmak från butik. Satsa på färska och ekologiska körsbär istället.

Se även  Kan hundar dricka te?

Kan hundar äta malda körsbär?

kan hundar äta krossade körsbärNej, håll hundar borta från krossade körsbär. Eftersom de tillhör familjen nattskuggor innehåller de solanin och andra solanidinalkaloider.

Dessa är giftiga ämnen som är mycket koncentrerade i omogna malda körsbär och deras blad. Hundar, nötkreatur och människor bör inte äta denna frukt.

Kan hundar äta regnigare körsbär?

kan hundar äta regnigare körsbär

Rainier körsbär och alla typer av körsbär bör matas till hundar med försiktighet. De är potentiellt giftiga för hundar eftersom deras kärnor, stjälkar och blad innehåller amygdalin. Svarta körsbär och bingkörsbär innehåller lägre halter av amygdalin än röda körsbär.

Men om de konsumeras i stora mängder kan de producera dödliga mängder cyanid.

Kan hundar äta torkade körsbär?

Nej, det är ett ohälsosamt val av samma anledning, speciellt om din hund har diabetes. Den höga sockerhalten i denna typ av körsbär kan orsaka tandlossning.

Hur många körsbär kan en hund äta?

hur många körsbär kan en hund ätaAtt konsumera 1-2 körsbär leder sällan till allvarliga hälsoproblem. Mindre korttidseffekter som kan uppstå inkluderar magbesvär och diarré.

I värsta fall kan det orsaka magblockeringar, speciellt hos små hundar. Att riskera din hunds liv för en liten frukt är inte värt det. Så det är bäst att hålla körsbär borta från hundgodislistan permanent.

Om din hund åt en hel påse körsbär är det en annan historia. Informera veterinären om händelsen och se efter tecken på cyanidförgiftning. Om symtom visar sig är det högsta prioritet att ta din hund till veterinären för behandling.

Kan valpar äta körsbär?

kan hundar äta körsbär 2

Nej, det är inget klokt val att ge körsbär till valpar. En körsbärsgrop kan orsaka en dödlig tarmblockering.

Se även  Hampaolja för hundar: fördelar, risker och dosering

Dessutom har valpar strikta näringskrav. Att lägga till körsbär till sina måltider kan orsaka en näringsmässig obalans och resultera i dålig tillväxt och utveckling.

Vilka frukter är säkra alternativ till körsbär?

Oroa dig inte om körsbär är uteslutna från de friska hundgodisalternativen. Andra fruktval som är säkra för hundar att äta inkluderar:

Bananer

Bananer är en bra källa till kalium, som stöder njurfunktionen, och fibrer, som hjälper det att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem.

Jordgubbar

Jordgubbar ger en bra mängd näringsämnen, inklusive vitamin B1, B6, C och K, samt jod och folat.

Cantaloupes

Meloner är packade med betakaroten, tiamin, niacin, folsyra och magnesium.

Vattenmelon

Vattenmelon består till stor del av vatten och ger extra återfuktning till din hund.

Pumpa

Pumpa är mycket fiberrik och är ett bra botemedel mot matsmältningsproblem hos hundar.

Blåbär

Blåbär är fulla av antioxidanter som förhindrar utvecklingen av cancer.

Vilka frukter är skadliga för hundar?

Bortsett från körsbär, här är andra frukter du aldrig bör dela med Fido:

Avokado

Avokado innehåller persin, som är giftigt för hundar och kan leda till allvarliga matsmältningsproblem.

Vilda bär

Vissa vilda bär, som bergaska, järnek, enbär och fläder, kan orsaka förgiftning hos hundar.

Vindruvor

Druvor är extremt giftiga för hundar eftersom de kan orsaka njursvikt.

Vinbär

Vinbär är lika dödliga som vindruvor eftersom de allvarligt kan skada en hunds njure.