Kan hundar äta lax? Vilket är bättre rått eller kokt?

Kan hundar äta lax? Ja, du kan mata din hund med lax. Packad med omega-3-fettsyror hjälper laxen till att förebygga och minska kroniska inflammationer som till stor del bidrar till utvecklingen av sjukdomar hos hundar, såsom artrit.

Lax har också tillräckliga mängder protein och andra näringsämnen, inklusive magnesium och zink. Innan du lägger till lax till din hunds vanliga diet finns det några varningar att vara medveten om.

Är lax säker för hundar?

kan hundar äta lax 1I allmänhet är lax säker för hundar eftersom den inte producerar några naturliga gifter. Det betyder dock inte att du bara kan ge lax till hundar utan hänsyn.

Lax är ofta mottaglig för kemisk kontaminering. Kemiska föroreningar som polyklorerade bifenyler (PCB), dioxin och tungmetaller som kvicksilver kan förvärvas av lax genom småfisken de äter.

Laxen klassificeras efter varifrån den kommer. Så det finns två typer av lax: Atlantlax och Stillahavslax. Oavsett var vildfångad, rekommenderas att välja yngre och mindre laxar eftersom de är mindre exponerade för gifter i vattnet, vilket gör dem till ett säkrare och hälsosammare alternativ.

Om möjligt, överväg att köpa lax från Skandinavien eller Kanada. Vattnet i dessa regioner har en lägre andel föroreningar jämfört med vattnet runt om i USA. Därför är det mindre sannolikt att lax från dessa regioner är förorenad med farliga kemikalier. Köp inte odlad fisk och vild fisk från USA, eftersom de ofta är kraftigt förorenade med kemikalier.

För råmatning, frys in fisken i minst sju dagar innan du matar den till din hund. Detta hjälper i hög grad till att minska de toxiner som finns i fisken och minimerar risken för laxförgiftning.

Är lax bra för hundar?

kan hundar äta lax 2Lax är mycket populär eftersom det är en stor källa till eikosatetraensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), omega-3-fettsyror. Andra näringsfördelar för hundar inkluderar överflöd av vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, B, D, magnesium, kalium och zink.

Se även  Kan hundar äta grönkål?

Här är några av de hälsofördelar som hundar kan få av att äta lax:

  • Håller huden frisk och pälsen glänsande
  • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdom
  • Sänker högt blodtryck
  • Minskar inflammation och lindrar ledvärk
  • Hjälper till med utveckling av valpens hjärna
  • Förbättrar hjärnans funktion hos äldre hundar
  • Främjar ett hälsosamt immunförsvar
  • Förhindrar tillväxt av cancerceller
  • Hjälper till vid produktionen av kollagen

Kan hundar äta lax regelbundet?

kan hundar äta lax 3Att mata lax till din hund regelbundet är okej, men med måtta. Den höga fetthalten är fördelaktig för din hund, men i stora mängder kan det orsaka matsmältningsproblem inklusive kräkningar och diarré. Att konsumera för stora mängder kan leda till pankreatit.

Standardportionen lax för hundar är 100 gram per 10 kilo kroppsvikt hos hunden.

Hundar har känsliga matsmältningssystem, så undvik plötsliga förändringar i ditt husdjurs måltider, annars kan han få orolig mage. Börja med att introducera lax till din hund i små mängder.

Om han inte visar några matsmältningsproblem kan du gradvis öka mängden nästa gång du matar honom. Tänk på att du bör följa laxserveringsförslaget för hundar och inte överfodra.

Kan hundar äta laxskinn och är laxskinn bra för hundar?

kan hundar äta lax 4Laxskinn är bra för hundar att äta när den tillagas på rätt sätt. Använd inte ytterligare ingredienser som olja, örter och kryddor eftersom de kan orsaka magproblem som buksmärtor och diarré.

Laxskinn för hundar innehåller mycket fett, så servera det som en tillfällig behandling. Det ska inte ges till överviktiga hundar och hundar med pankreatit eftersom det kan förvärra deras tillstånd.

Är laxolja för hundar säker?

kan hundar äta lax 5Ja, laxolja är säker för hundar så länge du följer den rekommenderade dosen. Hundar som väger cirka 26 pund bör endast matas med 4 ml laxolja per dag. Hundar som väger 27-53 pund behöver bara 8 ml per dag.

Se även  Kan hundar äta morötter? Varför är kokta morötter bättre?

Å andra sidan kan hundar som väger 54-106 pund bara få 12 ml per dag. Hundar som väger mer än 107 pund bör konsumera maximalt 16 ml laxolja per dag.

Du kan blanda laxoljan med hans hundmat. Gå aldrig överbord genom att ge laxolja till din hund eftersom det kan leda till en mängd hälsoproblem. Laxolja innehåller mycket fett och för hög dos kan i hög grad bidra till magbesvär och pankreatit.

För mycket laxolja kan hindra en hunds läkningsprocess och öka risken för infektion. Det beror på att laxoljans antiinflammatoriska egenskaper stör och bromsar de vita blodkroppar som är ansvariga för blodets koagulering.

Att ge laxolja till hundar med skador och hundar som behöver opereras rekommenderas inte om det inte rekommenderas av din veterinär.

Kan hundar äta rå lax?

kan hundar äta lax 6Mata inte din hund med rå eller dåligt tillagad lax eftersom den kan innehålla spolmaskar och slingor som kan överföras till honom. Hundägare bör veta att flukes är bakterievärdar för Neorickettsia helminthoeca, som orsakar laxförgiftning hos hundar.

Det tar minst sex dagar för laxförgiftningssymtom att visa sig. De vanligaste symtomen är feber, aptitlöshet, kräkningar, blodig diarré, uttorkning, svullna lymfkörtlar och svaghet. Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom.

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom. Lämna aldrig laxförgiftning obehandlad, det kan leda till döden inom 14 dagar.

Kan hundar äta kokt lax?

kan hundar äta lax 7Kokning är det bästa sättet att förbereda lax för hundar. Matlagningsprocessen tar bort skadliga bakterier och gifter genom att utsätta dem för höga temperaturer.

Se även  Kan hundar ha pepparmynta?

Det är bäst att köpa benfria laxfiléer eftersom de innehåller lite eller inga ben. Dubbelkolla alltid laxen för små ben för att förhindra att din hund kvävs. Sedan kan du pochera, baka, grilla, steka eller ångkoka laxen till din hund.

Kokt lax är bäst att servera vanlig till din hund. Undvik olja, salt, kryddor och andra smaksättningar som chili och lök. Glöm inte att träna portionskontroll för att förhindra att han får magproblem.

Kan hundar äta rökt lax?

kan hundar äta lax 8Nej, rökt lax är ohälsosamt för hundar. Eftersom den är härdad har den en hög salthalt. Njurproblem och natriumförgiftning tillskrivs ofta konsumtion av stora mängder salt.

Även om det inte är vanligt. Det finns också en liten chans att rökt lax är förorenad med parasiter och bakterier.

Kan hundar äta konserverad lax?

kan hundar äta lax 9Konserverad lax som har lagts i vatten är bra för hundar att äta. Undvik de som innehåller saltlake eller olja, eftersom de är fulla av tillsatt salt och fett.

Det är alltid en bra idé att kolla etiketter på konserverad lax. Vissa konserverade laxar kan innehålla höga halter av natrium, även om de inte innehåller saltlake.

Konserverad lax är en bra topper på hundmat. Se till att begränsa portionsstorleken. På så sätt kan du förhindra övermatning och förhindra att din hund utvecklar matsmältningsproblem.