Kan hundar äta linser? 5 hälsofördelar och 4 risker

Ja, hundar kan äta linser. Linser är en prisvärd källa till värdefulla näringsämnen. Dessa baljväxter är låga i kalorier men rika på kostfiber, protein, järn, fosfor och andra vitaminer och mineraler som är viktiga för hundar.

Att mata linser till hundar har dock sina för- och nackdelar. Låt oss se om din hund kommer att ha nytta av linser i sin diet.

De 5 hälsofördelarna med linser för hundar

kan hundar äta linser 5Är linser bra för hundar?

Ja, linser är bra för hundar eftersom de har låga kalorier och högt näringsvärde. När linser ingår korrekt i en hunds diet ger linser följande hälsofördelar:

1. Linser är en stor källa till vitaminer och mineraler

Linser är rika på viktiga näringsämnen. De innehåller höga halter av:

  • Vitamin B6
  • folsyra
  • Järn
  • Fosfor
  • Kalium
  • Tiamin

Hundar kan också få i sig betydande mängder kostfiber, protein och kolhydrater från linser.

Många hundägare frågar: ”Är linser bättre än ris för hundar?” Ja, linser är bättre än ris för hundar. När man jämför deras näringsinnehåll innehåller linser mer kostfiber, protein, järn och kalium än brunt och vitt ris.

2. Linser hjälper hundar som lider av diabetes

Linser ingår ofta i kosten för personer med diabetes eftersom de är låga i socker men högt i näringsvärde.

Dessa hälsofördelar är också användbara för hundar med diabetes. Att äta linser ger diabetiska hundar de näringsämnen de behöver utan att höja deras blodsockernivåer.

Hundägare som vill inkludera linser i sitt husdjurs vanliga kost bör rådfråga sin veterinär först. De kommer att bestämma mängden linser som säkert kan läggas till en diabetikerhunds mat.

3. Linser främjar ett hälsosamt matsmältningssystem och vikt

Linser innehåller mycket fibrer, vilket hjälper till att reglera tarmrörelser hos hundar. Detta stöder smidig matsmältning och förhindrar förstoppning och andra magproblem.

Se även  Hampaolja för hundar: fördelar, risker och dosering

Kostfibrer hjälper också hundar att känna sig mättare samtidigt som de äter mindre. Att lägga till linser till måltider för överviktiga hundar kan hjälpa till att förbättra deras viktminskningsresa.

Kostfiber fungerar också hand i hand med protein för att spola ut kroppsgifter. Som ett resultat trivs bra tarmbakterier i matsmältningskanalen, vilket förbättrar näringsämnesmetabolismen.

4. Linser ökar energin för hundar

Linser i djurfoder ses ofta som tomma fyllmedel. Detta är dock en missuppfattning eftersom dessa baljväxter är vegetabiliska proteiner med komplexa kolhydrater.

Båda näringsämnena ger hundar tillräckligt med energi för att hålla sig aktiva hela dagen. Protein är också viktigt för muskelutveckling och muskelåterhämtning hos hundar.

5. Linser stödjer god blodcirkulation

Linser är en stor källa till järn, ett viktigt mineral som används för att göra röda blodkroppar. Den upprätthåller en bra hemoglobinnivå, nödvändig för adekvat syretransport från lungorna till de minsta cellerna.

Detta förbättrar hundarnas ämnesomsättning och ökar deras energi. Ett hälsosamt blodflöde minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

De fyra hälsoriskerna med att mata linser till hundar

kan hundar äta linser 1När du tar reda på svaret på frågan ”Kan hundar äta linser?” nackdelarna med dessa baljväxter bör inte ignoreras. Att känna till nackdelarna kommer att hjälpa hundägare att lära sig att på ett säkert sätt förbereda och servera linser till sina husdjur.

1. Linser är svårsmälta för hundar

Forskning har gjorts på olika stärkelsekällor, inklusive linser. Resultaten visar att linser, tillsammans med ärter, har den lägsta smältbarheten hos hundar.

Ölris och kassava visade sig vara det mest lättsmälta. Sedan kom majs och sorghum.

Tänk på detta och mata endast din hund minimala mängder linser. Överdrivna portioner kan leda till orolig mage, förstoppning och andra matsmältningsproblem.

Se även  Kan hundar äta fläsk?

2. Okokta linser innehåller gifter

Alla råa baljväxter, inklusive linser, producerar naturligt höga nivåer av lektiner. Dessa är toxiner som fungerar som en försvarsmekanism i baljväxter. Vid intag orsakar de förgiftning på grund av bakterietillväxt i matsmältningssystemet.

Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att bli av med lektiner, och det är genom att laga mat. Processen minskar dessa toxiner i linser med 200 gånger.

Hur lagar man linser till hundar? Att koka eller ånga är det bästa sättet att tillaga linser. Dessa metoder har visat sig ta bort det mesta av lektinerna i dessa baljväxter. Undvik långsam tillagning eftersom det inte är effektivt för att bli av med dessa gifter.

3. Linser kan orsaka mineralbrist hos hundar

Linser innehåller ett ämne som kallas fytater. De binder med mineraler som kalcium, zink och järn. Detta förhindrar absorptionen av dessa mineraler i kroppen, vilket orsakar mineralbrist.

Blötläggning av linser över natten kommer att minska fytaterna i linser avsevärt. Eftersom dessa föreningar inte är helt borttagna, tillsätt inte för många av dessa baljväxter till din hunds mat.

4. Linser är kopplade till dilaterad kardiomyopati hos hundar (DCM)

Orsakar linser hjärtsjukdomar hos hundar? Linser har kopplats till utvecklingen av DCM hos hundar. DCM kännetecknas av förstoring av hjärtat, vilket kan leda till plötslig hjärtsvikt.

Vissa ingredienser i spannmålsfritt hundfoder, såsom bönor, kikärter och potatis, tros bidra till sjukdomen. Men på grund av motstridiga uppgifter kan man inte med säkerhet säga att linser kan orsaka DCM hos hundar.

Hundägare bör vidta extra försiktighetsåtgärder. Hundraser som löper hög risk att utveckla DCM bör inte utfodras med linser som en del av sin vanliga kost. När det gäller hundar som inte är predisponerade för denna sjukdom bör endast små mängder av baljväxterna utfodras.

Se även  Kan hundar äta Turkiet? Vilka är dietrestriktioner?

Vilka linser är bra för hundar?

kan hundar äta linser 1När de tillagas på rätt sätt och serveras i rätt mängd är alla typer av linser bra för hundar, inklusive svarta, bruna, gröna, gula och röda linser. Välj alltid ekologiska linser eftersom de är mindre utsatta för bekämpningsmedel.

Hur är det med linssoppa? Kan hundar äta linssoppa? Nej, detta människofoder är inte säkert för hundar. Ingredienserna inkluderar vanligtvis vitlök och lök, som är giftiga för hundar.

Linssoppa kan också orsaka orolig mage, eftersom den innehåller natrium, kryddor och kryddor. Dessa ingredienser är ofta hårda på en hunds mage. Av samma skäl bör du undvika att dela andra linsrätter som du har köpt i butik med din hund.

Hur många linser ska du mata en hund?

kan hundar äta linser 2En matsked kokta linser 1-2 gånger i veckan räcker för att ge hundar massor av näringsämnen utan att orsaka några negativa effekter.

Som med alla nya livsmedel, mata din hund med små mängder linser i början för att undvika att störa mag-tarmkanalen. Lägg till fler linser till nästa portion om han inte har några problem. Gå dock inte utöver den föreslagna portionsstorleken.