Kan hundar äta lök? Vad är löktoxicitet?

Kan hundar äta lök? Nej. Lök är en viktig ingrediens i olika kök runt om i världen. Det tillför smak och arom till en rad mänskliga livsmedel. Tyvärr är denna grönsak mycket giftig för hundar och kan hamna i en livshotande situation.

Ta reda på de farliga biverkningarna av lök på hundar och vet vad du ska göra om din hund åt dem.

Kan hundar äta lök?

kan hundar äta lök 5Lök är inte heller lämplig för hundar de kan orsaka Heinz kroppsanemi eller hemolytisk anemi. Det är ett tillstånd där en hunds röda blodkroppar (RBC) utrotas och avlägsnas från blodomloppet innan deras vanliga livslängd är slut.

Naturligtvis producerar benmärgen fler blodkroppar för att ersätta de döda cellerna. Men vid hemolytisk anemi minskar benmärgens förmåga att producera tillräckligt med RBC för kroppen avsevärt.

Varför kan inte hundar äta lök?

En toxinförening som kallas N-propyldisulfid finns i lök, vilket gör den giftig för hundar. N-propyldisulfid skadar RBC eftersom det fäster vid syremolekylerna i blodkropparna.

Detta gör det svårt för röda blodkroppar att transportera syre. Dessutom gör det att kroppen ser RBC som främmande föremål. Som ett resultat uppstår hemolys, en process genom vilken RBCs utplånas. Om detta tillstånd förbises kan det utvecklas till hemolytisk anemi.

Varje del av lökväxten är giftig för våra hundar, så se till att hålla köttet, löv, juice och skinn borta från din hund. Om du misstänker att din hund har fått i sig lök, se upp för tecken på hemolytisk anemi, såsom:

  • Letargi
  • Svaghet
  • Minskad aptit
  • Bleka tandköttet
  • Andas snabbt
  • Gulsot
  • Brun urin
  • Förstorade lymfkörtlar
Se även  Kan hundar dricka te?

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom. Korrekt veterinärvård är avgörande för att säkerställa att han återhämtar sig från detta tillstånd.

Försenad medicinsk behandling kan få dödliga konsekvenser, inklusive hjärtförstoring och eventuell hjärtsvikt.

Hur mycket lök kan en hund äta?

kan hundar äta lök 1

Även en liten mängd lök kan vara giftigt för en hund.

I allmänhet kan det hända när en hund äter mer än 0,5 % av sin kroppsvikt. Till exempel tar det ¼ kopp lök för att göra en hund på 20 pund sjuk.

Andra faktorer kan påverka hur mycket lök kan orsaka toxicitet. Detta inkluderar rasen och storleken på din hund.

Japanska hundraser som t.ex Shiba Inu och Akita upplevs vara mer sårbara jämfört med andra raser. Små hundraser och leksakshundraser är också mer utsatta för lökförgiftning.

Vad ska man göra med löktoxicitet?

Om din hund har ätit lök är det bäst att få honom undersökt av veterinären så snart som möjligt. Symtom på lökförgiftning kan ta dagar innan de dyker upp. I vissa fall kan det vara för sent för behandling.

kan hundar äta lök 4

Symtom på lökförgiftning

Kräkningar, bristande koordination, svaghet, diarré, ökad hjärtfrekvens, hypersalivation och aptitlöshet är vanliga tecken på löktoxicitet.

Om din hund visar dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart för diagnos och behandling.

Diagnostisera lökförgiftning

Ditt husdjur bör veterinärtestas för att avgöra vilken behandling som är rätt för dem. Han kan behöva genomgå ett mikroskopiskt test för att upptäcka hemolytisk anemi genom att hitta Heinz-kroppar på ett blodutstryk.

Behandling för lökförgiftning

Om löken tas inom 30 minuter till ungefär en timme, utförs framkallade kräkningar för att avlägsna toxiner. Men om det har gått mer än en timme kommer veterinären att använda aktivt kol för att minska absorptionen av toxiner i matsmältningskanalen.

Se även  6 hundglassrecept du kan dela med din hund

Magsköljning eller magsköljning är också ett annat alternativ. Sedan kommer din hund att få IV-vätskor för att hålla honom hydrerad.

I vissa fall kan hundar som ätit stora mängder lök behöva en blodtransfusion. Dessutom kommer hundar med leverskador från förgiftningen sannolikt att behöva terapi.

När behandlingen väl har administrerats är allt du behöver göra att övervaka din hunds tillstånd. Lyckligtvis kan hundar med milda fall av lökförgiftning återhämta sig snabbt.

Kan hundar äta kokt lök?

Kokt lök är dåligt för hundar eftersom de fortfarande kan orsaka förgiftning. Att laga en lök kommer inte att göra något åt ​​toxinnivån.

Kan hundar äta lökringar?

kan hundar äta lök 2Lökringar är ett gott mellanmål för människor men inte lämpligt för hundar. Bortsett från toxicos kan denna mänskliga mat också orsaka pankreatit hos hund. Det beror på att den är stekt i olja och därför innehåller en hög fetthalt.

Kan hundar äta grön lök?

kan hundar äta lök 6Gröna lökar eller salladslök tillhör familjen allium, tillsammans med gräslök, purjolök, vitlök och schalottenlök. Dessa är alla potentiellt giftiga livsmedel för din hund.

Överbliven människomat, särskilt mat som innehåller dessa ingredienser, bör kasseras på rätt sätt.

Kan hundar äta lökpulver?

kan hundar äta lök 3Att mata lök och vitlökspulver till din hund är extremt skadligt och livshotande. Faktum är att den pulveriserade formen är mer potent än färsk lök. Observera att de ofta används i en mängd olika livsmedel, inklusive barnmat och soppor.

Andra former av lök, som torkad, stekt och pressad lök, kan också utsätta din hunds liv i fara. Ge honom inte mat för att förhindra att din hund råkar få i sig lök.

Se även  Kan hundar äta rosmarin?

Se till att lära barn att inte dela sina mellanmål med hundar. Att placera dina örter i ordentligt märkta behållare och förvara dem där din hund inte kan nå dem är en annan bra förebyggande åtgärd.