Kan hundar äta majs? Är sockermajs hälsosamt för hundar?

Många tror att majs bara är ett fyllningsfoder för hundar som inte erbjuder några verkliga hälsofördelar; men sanningen kan överraska dig. Så ”kan hundar äta majs?” Majs innehåller flera hälsofrämjande näringsämnen för fyrbenta vänner, som betakaroten och E-vitamin.

Det finns många typer av majs; läs om de olika typerna av majs och lär dig vilka som är säkra och hälsosamma för ditt husdjur.

Är majs bra för hundar?

kan hundar äta majs 4Det är mycket omdiskuterat att majs bara är ett fyllmedel i hundmat. Tvärtom, majs innehåller viktiga vitaminer och mineraler som protein, kolhydrater, betakaroten, lutein och andra näringsämnen som ger olika näringsfördelar till våra pälsiga kompisar, som:

 • Bra proteinkälla: Viktigt för att hålla hud, päls och hår friskt
 • Kolhydrater: öka energinivåerna
 • Linolsyra: Främjar ett hälsosamt immunförsvar, hud och päls
 • Fiber: Främjar god rörlighet och tarmhälsa
 • Betakaroten, vitamin E och lutein: stärker immunförsvaret och motverkar sjukdomar

Kan hundar ha majs?

kan hundar äta majs 5Majs är säkert för hundar att äta, men det är inte utan risker. Några hälsoproblem kan dyka upp om du matar den till din hund i överskott eller slarv, framför allt allergier och kvävning.

Matallergi

Många tror att majs kan orsaka allergier hos en mängd olika hundar. Cailin R. Heinze, VMD, DACVN, biträdande professor i nutrition vid Cummings School of Veterinary Medicine vid Tufts University, konstaterar dock att majsallergi är relativt ovanligt hos hundar.

Även om detta kan vara fallet, är det fortfarande en bra idé att vara försiktig när du lägger till majs till din hunds diet. Om det är första gången han äter en, servera honom bara i små mängder. Detta för att förhindra allvarliga allergiska reaktioner om han skulle visa sig vara allergisk mot majs.

Var sedan extra uppmärksam på eventuella förändringar i hans beteende eller tillstånd. Om han börjar visa allergisymptom, såsom frekvent repor, röd hud, nässelfeber, klåda, kräkningar och diarré, lämna majsen ur hans måltider. Ta honom sedan till veterinären för korrekt diagnos och behandling.

Se även  6 recept på friska hundkex

Kvävningsrisk

Kokta majskärnor kan vara små och relativt lätta att tugga. Det kan dock fortfarande få valpar, särskilt små hundar, att kvävas på grund av deras smala luftstrupe. Lägg också till att vissa hundar gillar att äta sin mat utan att tugga. Så övervaka din hund medan den äter majs. Om en majskärna går i fel rör kan du hjälpa din hund direkt.

Hur många liktornar kan hundar äta?

kan hundar äta majs 1

Majs bör betraktas som en enstaka hundgodis. Om du lägger till majs till din lurviga väns måltider, gå inte längre än 1-2 matskedar. Inkludera inte extra mängder majs i din hundkamrats dagliga måltider om inte veterinären rekommenderar det.

Ge heller aldrig din hund för mycket majs. Att erbjuda för mycket kan leda till magproblem och andra hälsoproblem.

När du introducerar majs till din hunds diet, kom ihåg att göra det gradvis för att undvika plötsliga förändringar i hans måltider. Övermata inte din hund eftersom det kan leda till matsmältningsproblem, förstoppning och diarré. Kort sagt, alltid mata med måtta.

Kan valpar äta majs?

Mata majs till din valp bör endast göras om veterinären tillåter det. Valparna är fortfarande i tillväxtfasen. De behöver en hälsosam och balanserad kost eftersom deras kroppar är ömtåliga och kräver mer näringsämnen än vuxna hundar.

Att lägga till onödig mat till sin kost kan påverka deras välbefinnande negativt. Valpar har också känsliga matsmältningssystem, som vanligtvis är intoleranta mot ny mat.

Om veterinären är okej med att mata din valp majs, se till att mata med måtta. Överdriven konsumtion av majs kan leda till allvarliga hälsoproblem hos valpar.

Se även  Fördelarna och försiktighetsåtgärderna med fiskolja för hundar

Kan hundar äta cornflakes?

Kryssa över cornflakes från din lista över möjliga hundgodisalternativ. Den innehåller ofta socker, salt, konstgjorda konserveringsmedel och tillsatser som inte är bra för din hunds hälsa. Vissa märken använder till och med xylitol, en sockerersättning som är extremt dödlig för hundar.

Kan hundar äta majskolvar?

Att äta majskolvar är skadligt för hundar. Medan majskärnor är säkra för dem att konsumera, är majskolven direkt farligt. Om din hund av misstag får i sig en stor del av det, kan han kvävas av det, eller ännu värre, det kan orsaka en allvarlig tarmblockering.

Letargi, kräkningar, aptitlöshet, uttorkning och diarré är de vanligaste indikatorerna på att han kan lida av gastrisk obstruktion. Om han visar dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart. Försenad medicinsk vård kan få ödesdigra konsekvenser, såsom dödsfall.

Kan hundar äta majstortillas?

kan hundar äta majs 5Undvik att mata din hund butiksköpta tortillas, eftersom de innehåller fett, salt och andra ohälsosamma ingredienser. Överväg att göra hemgjorda tortillas till honom istället.

På så sätt har du kontroll över vilka ingredienser du ska använda och hur mycket du ska lägga i. Tänk på att även om majstortillas är hälsosammare alternativ än mjöltortillas, ger de endast minimalt med näringsämnen till din hund.

Kan hundar äta konserverad majs?

kan hundar äta majs 2Konserverad majs är ett no-no eftersom det ger lite näringsvärde. Dessutom innehåller den också höga mängder natrium. Att låta din hund äta konserverad majs riskerar därför att utveckla flera hälsoproblem som saltförgiftning, pankreatit och njursjukdom.

Kan hundar äta popcorn?

kan hundar äta majs 7Popcorn är okej för hundar så länge det serveras vanligt. Det ska vara osaltat och osmört. Undvik också de med artificiella smaker, eftersom de kan orsaka hälsoproblem som karies och ohälsosam viktökning.

Se även  Kan hundar äta gurka?

Om du delar vanliga popcorn med din hund, kontrollera kärnorna först. Se till att de är spruckna annars kan de orsaka några problem.

Till exempel är opoppade granulat ganska svåra att tugga och de kan skada din hunds tänder. Dessutom kan de också potentiellt orsaka kvävning och magobstruktion hos hundar.

Det är bäst om du tar bort dessa opoppade bitar för att undvika att oavsiktligt mata din hund med dem. Slutligen, följ alltid 10%-regeln för att förhindra att han utvecklar magbesvär och andra matsmältningsproblem.

hundkex receptHemlagad majshundgodis

Här är ett välsmakande recept för majshundgodis som du kan förbereda för dina hundar och katter:

kan hundar äta majs 6

Ingredienser:

 • 2 dl fullkornsmjöl
 • ½ kopp majsmjöl
 • ½ dl nötköttsfett
 • 5 matskedar oliv- eller kokosolja
 • ¼ kopp vatten

Tillvägagångssätt:

 1. Värm ugnen till 350˚.
 2. Blanda samman fullkornsmjöl och majsmjöl i en skål. Blanda tills det är väl införlivat.
 3. Se till att ditt nötköttsfett har svalnat. Men när det har härdat, mikrovågsugn för att göra det flytande.
 4. Häll flytande nötfett i mjölblandningen och rör om tills det är väl blandat.
 5. Tillsätt olja och vatten, börja med ¼ kopp vatten. Sedan kan du lägga till ¼ kopp i taget om det behövs.
 6. Kavla ut degen på mjölat underlag.
 7. Använd en kakform för att skära ut former ur degen.
 8. Lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
 9. Grädda i 350˚ i 25 till 35 minuter tills de är krispiga och gyllenbruna.
 10. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna.
 11. Servera dem till din lurviga vän. Förvara resterna i en återförslutbar påse eller lufttät behållare och ställ i kylen.