Kan hundar äta mandel? Är mandel giftig för hundar?

Hundar kan äta mandel, men de är inte det bästa valet för hundgodis. Mandel innehåller mycket fett, salt och oxalat. Att äta för mycket mandel kan försvaga en hunds hjärta och njurar.

Av denna anledning bör mandel matas till hundar i begränsade mängder. Läs vidare för att ta reda på varför mandel inte är ett bra mellanmål för din hund.

Kan hundar ha tonsiller?

Ja, hundar kan ha mandel och få näringsmässiga fördelar av denna ”supernöt”. De innehåller vitaminer och mineraler som är bra för hundar. Här är några av de näringsämnen som finns i mandel.

Vitamin B2

 • Hjälper till att förebygga grå starr
 • Främjar sund och stark bentillväxt
 • Viktigt för att bibehålla frisk hud, naglar och päls
 • Nödvändigt i produktionen av blodkroppar

Vitamin E

 • Sänker blodtrycket
 • Främjar hälsosam hjärtfunktion
 • Förhindra cellskador och stärka immunförsvaret.
 • Bekämpar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

Antioxidanter

 • Sakta ner åldringsprocessen
 • Förhindra oxidativ stress som orsakar cellskador
 • Bekämpa sjukdomar som cancer

Magnesium

 • Hjälper till med proteinproduktion
 • Hjälper till med snabb absorption av vitaminer och mineraler
 • Stimulerar bentillväxt

Kalium

 • Förbättrar muskelstyrkan och främjar muskelutveckling
 • Fyller på förlorade elektrolyter
 • Hjälper till att upprätthålla sunda blodkärlsfunktioner

Vilka typer av mandlar är säkra för hundar?

Är tonsiller OK för hundarMan bör vara försiktig med vilken typ av mandel du matar din hund.

Medan de flesta mandlar är säkra för hundar att konsumera, är vissa andra farliga för deras hälsa. Läs vidare för att ta reda på vilka mandelsorter som är hundvänliga snacks.

Kan hundar äta sötmandel?

Ja, det går bra att mata din hund med söta mandlar.

Se även  Kan hundar äta kiwi? Vilka delar av kiwi är dåliga för hundar?

Om du planerar att dela sötmandel med din hund, kom ihåg att servera dem med måtta.

Kan hundar äta bitter mandel?

Nej, mata aldrig bittermandel till hundar. De är nära släkt med sötmandel men är extremt farliga även för människor att de är förbjudna i vissa länder.

Bittermandel innehåller blåsyra eller blåsyra, vilket gör dem mycket giftiga.

Kan hundar äta kinesisk mandel?

Nej, kinesiska mandlar ska inte matas till hundar. De är inte mandel eller nötter, utan varianter av aprikoskärnor.

Dessutom kan spår av cyanid finnas i kinesiska mandlar, som potentiellt kan förgifta hundar.

Är mandel okej för hundar?

Mandlar är inte lika skadliga för hundar som vissa nötter som macadamianötter. Men de utgör vissa hälsorisker för dina lurviga vänner. Här är några faror du bör vara medveten om:

Hög fetthalt

Mandel är hög i fett, vilket kan orsaka en mängd olika matsmältningsproblem, från mild magbesvär till ett allvarligt fall av pankreatit eller gastroenterit.

Om din hund upplever aptitlöshet, brist på energi, kräkningar, diarré och aptitlöshet efter att ha ätit mandel, ska han omedelbart kontrolleras av veterinären.

Giftiga svampar

De flesta mandlar är giftfria för hundar; men i vissa fall växer en viss svamp som kallas Aspergillus på den. Den innehåller aflatoxin, ett ämne som orsakar förgiftning hos hundar.

Om din hund har ätit mögliga tonsiller och visar symtom på sjukdom, kontakta giftkontroll och din veterinär omedelbart.

För mycket salt

Packad mandel är ofta starkt kryddad och saltad. Om du låter din hund frossa i dessa mellanmål riskerar den att få vätskeretention eller vätskeretention.

Detta tillstånd är farligt, särskilt för hundar med hjärtsjukdomar. För mycket salt kan också orsaka natriumförgiftning hos hundar. Kryddor och kryddor kan orsaka matsmältningsproblem.

Rik på oxalat

Oxalat är en organisk förening som finns i många växter och nötter, inklusive mandel. Stora mängder oxalat kan leda till bildning av njursten. Så mandel är inte det bästa mellanmålet för hundar med njurproblem.

Risk för hinder och kvävning

Mandlar är svåra att tugga och din hund kan svälja dem hela. Om det tas i stora mängder kommer hans tarmar inte att kunna smälta dem ordentligt. Detta kan leda till allvarliga magblockeringar.

Se även  7 hälsosamma hemlagade hundkexrecept

Tonsiller kan också orsaka kvävning, särskilt hos små hundraser, eftersom deras luftstrupe är mindre än hos stora hundar. Små hundar och valpar kanske inte kan tugga sin mat så bra, så det är bättre att inte ge dem hela mandlar.

Mandelallergier

Vissa hundar har allergiska reaktioner mot mandel. Om din hund visar tecken på en allergisk reaktion, såsom andningssvårigheter, hosta, nysningar, nässelfeber och svullnad efter att ha ätit mandel, ring din veterinär omedelbart.

Hur många mandlar kan en hund äta?

hur många mandlar kan en hund ätaMandel kan vara potentiellt livshotande för hundar om de äts i stora mängder, så mata mandel med måtta. Begränsa portionen till 1-2 mandelnötter.

Vissa hundar kanske gillar smaken av mandel och kommer tillbaka för mer, men ge dem inte mer än vad som är tillåtet för att undvika eventuella kort- eller långvariga oönskade biverkningar.

Tänk på att hundar har känsliga matsmältningssystem. Så om det är första gången din hund äter mandel, mata den i små mängder.

Kan hundar äta råa mandlar?

Rå mandelRå mandlar är säkra för hundar, liksom rostade mandlar. Vanligt och osaltat är det bästa sättet att servera mandel till din pälsiga vän.

Du måste ta bort skalen innan du erbjuder dem till honom. Övervaka din hund för att se till att den inte kvävs medan du njuter av detta goda mellanmål.

Kan hundar äta mandelyoghurt?

kan hundar äta mandelyoghurtGe din hund endast mandelyoghurt om den är låg i socker, tillsatser och förtjockningsmedel.

Kontrollera alltid att ingredienserna innehåller sötningsmedlet xylitol, en sockerersättning som är extremt giftig för hundar. Detta sötningsmedel finns sällan i mejeriprodukter, men gör det till en vana att läsa etiketten.

Kan hundar äta mandelsmör?

kan hundar äta mandelsmörJa, hundar kan äta mandelsmör, förutsatt att det är enkelt och naturligt. Den ska inte innehålla salt eller andra smakämnen. Om mandelsmör kombineras med människofoder, håll det borta från din hund. Det kan innehålla andra ingredienser, såsom vitlök eller lök, som kan orsaka hundförgiftning.

Se även  Använder aktivt kol för hundar

Liksom mandelnötter har mandelsmör också en hög fetthalt. Nötsmör som cashewsmör och mandelsmör bör endast ges sparsamt till hundar.

Kan hundar äta mandelmjöl?

kan hundar äta mandelmjölFå inte panik om din hund av misstag får tassarna på mandelmjöl. Det är giftfritt för hundar. Mandelmjöl är ett bra alternativ till vetemjöl om din hund har veteallergi eller glutenkänslighet.

Men att äta för mycket kan orsaka magproblem eller diarré. Om din hund börjar få dessa problem, ta honom till veterinären omedelbart.

Kan hundar äta mandelmjölk?

kan hundar ha mandelmjölkOsötad mandelmjölk är säkert för din hund.

Välj mandelmjölk som är fri från skadliga konserveringsmedel, förtjockningsmedel och smakämnen. Kontrollera ingredienserna och se till att det inte innehåller xylitol, eftersom vissa märken använder det som sötningsmedel.

Kan hundar äta mandelextrakt?

Nej, mandelextrakt är inte säkert för hundar.

De ingredienser som oftast används för att göra det är vatten, alkohol (vanligtvis etylalkohol) och bittermandelolja, varav två är extremt farliga för hundar.

Hemgjorda mandelkex för hundar

hemgjorda mandelhundkexDu kan vara kreativ med mandlar och förvandla dem till läckra hundgodis som är hälsosamma och säkra att äta. Här är ett gott recept som du kan göra hemma:

hundkex receptMandelbjörnbärskex

Ingredienser

 • ½ kopp björnbär
 • 1 ägg
 • 2 ½ koppar mandelmjöl
 • 2/3 dl glutenfri snabbhavre
 • 3 matskedar vatten

Procedur

 1. Värm ugnen till 350°F.
 2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
 3. Blanda alla ingredienser i en skål tills de är väl integrerade. Du vet att den är klar när degen får en livlig lila färg.
 4. På en mjölad yta, kavla ut degen till 1/4-tums tjocklek.
 5. Skär ut former från degen med en kakform.
 6. Kavla ut den återstående degen igen och skär ut fler godsaker. Upprepa tills all deg är slut.
 7. Lägg godsakerna på plåten och grädda i 20-25 minuter.
 8. Ta ut godsakerna från ugnen och låt dem svalna.
 9. Servera godsakerna till din lurviga vän. Lägg resterna i en återförslutbar påse eller lufttät behållare och förvara i kylen.