Kan hundar äta mango?

Kan hundar äta mango? Mango är bra för att bibehålla din hunds allmänna hälsa. Mango innehåller mer än 20 typer av vitaminer och mineraler, särskilt vitamin A, B6 och C, samt koppar, magnesium och kalium.

Förutom att lära sig hälsofördelarna med mango, är det ett måste för säker utfodring att känna till deras potentiella nackdelar och biverkningar för hundar. Lär känna all denna viktiga information när du läser vidare.

Mango är ett allmänt säkert mellanmål för hundar på grund av dess höga näringsvärde. Djurägare bör dock inte ge mango till hundar med matallergier.

När du först ger din hund mango, ge honom bara några små bitar för att undvika en allergisk reaktion. Håll utkik efter tecken på allergier som klåda, nässelfeber, kräkningar, diarré, frekvent repor eller inflammerad hud. Ta honom till veterinären omedelbart om han visar dessa symtom.

Mango rekommenderas inte för hundar med diabetes då den innehåller mycket socker som kan vara skadligt för deras hälsa. Om du har en hund med diabetes, kontrollera med din veterinär innan du ger din hund mango.

Är mango bra för hundar att äta?

kan hundar ha mangoMango anses vara en superfood eftersom den är fullproppad med näringsämnen. Det är en fantastisk källa till vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som främjar optimal kroppshälsa. Här är några av de hälsofördelar din hund kan få av mango.

Antioxidanter

 • Bli av med fria radikaler och skydda kroppen från sjukdomar

Hög i fiber- och vattenhalt

 • Fiber och vatten ser till att matsmältningssystemet fungerar korrekt.

Vitamin A

 • Förbättrar syn, skelett och immunförsvar

Vitamin B6

 • Främjar sund hjärnfunktion och är nödvändig för proteinsyntes och hjärthälsa

Kalium

 • Stödjer friska njurar, nerver och hjärtfunktioner

Vitamin K

 • Spelar en viktig roll vid blodpropp

C-vitamin

 • Fördelaktigt för äldre hundar eller sjuka hundar eftersom det hjälper till att minska inflammation och kognitivt åldrande
 • Lågt kolesterol, fett och natrium
 • Hjälper till med viktminskning och håller sjukdomar som fetma och pankreatit borta

Vilka är nackdelarna med att mata hundar med mango?

Är mango bra för hundar att ätaÄven om mango är fullproppad med näringsfördelar och hälsofördelar, har de vissa hälsorisker som husdjursägare inte bör förbise. Att lära sig mer om dessa risker hjälper dig att förstå hur man säkert matar mango till hundar.

 1. Mango har en hög sockerhalt.

  Även om hundar älskar mango bör de inte äta för mycket av det. En hel mango innehåller cirka 46 gram socker. Att mata din hund med mango i stora mängder kan leda till hälsoproblem, inklusive tandlossning och diabetes.

 2. För mycket fibrer från mango orsakar tarmproblem.

  Eftersom frukten också är hög i fiber, kan den också orsaka matsmältningsproblem, inklusive diarré och orolig mage. På grund av dess oönskade biverkningar bör mango endast ges som mellanmål och inte som en del av din hunds dagliga kost eller vanliga husdjursfoder.

 3. Mango kan orsaka hudallergier.

  Huden och stjälken på mango producerar kemikalien urushiol, som innehåller allergiframkallande egenskaper. Det kan orsaka hudproblem som utslag och kliande hud, särskilt hos hundar med känslig hud.

  Mangoträdets stam och grenar och skalet på den omogna frukten producerar mangifer, hartssyra, mangifersyra och resinol mangiferol. Dessa kemikalier innehåller allergiframkallande egenskaper som kan orsaka hudproblem. Hundar med hudkänslighet är särskilt utsatta för detta tillstånd.

  Undvik denna fara genom att använda en kniv för att skala skalet av mangon och sedan använda en annan kniv för att skiva köttet. Detta förhindrar urushiol från att förorena massan.

 4. Mango innehåller en betydande mängd kalorier.

  Även om mango inte innehåller kolesterol, fett och natrium, är de ganska kaloririka. En medelstor mango ger cirka 150 kalorier. Hundar som festar på denna tropiska frukt kan få dem att uppleva ohälsosam viktökning, vilket kan leda till fetma.

 5. Vissa delar av mango är potentiellt giftiga.

  Bladen på mango producerar ett giftigt ämne som kallas mangiferin. Det rapporterades att boskap och boskap förgiftades efter att ha ätit mangoblad. Med detta i åtanke, se till att du tar bort mangoblad och slänger dem ordentligt för att förhindra att din hund får sina tassar på dem.

  Om du har ett mangoträd på din bakgård, sätt ett staket runt det så att det är oåtkomligt för din hundvän. Dessutom bör brinnande mangoblad eller grenar undvikas eftersom det producerar giftiga ångor, som kan irritera ditt husdjurs ögon och andningsorgan.

Se även  Kan hundar äta kiwi? Vilka delar av kiwi är dåliga för hundar?

Hur många mango kan en hund äta?

Hur många mango kan en hund ätaOm du har en liten hund, ge honom inte mer än en kvarts kopp färsk mango en gång i veckan. Större hundar kan utfodras med samma mängd mango två gånger i veckan.

Så mycket som möjligt, övermata inte frukten till din pälsiga vän för att förhindra hälsoproblem som fetma och tandproblem från att dyka upp.

Om du fortfarande är osäker, tveka inte att rådfråga din veterinär, som kan ge dig råd om rätt mängd mango som passar din hund.

Var noga med att mata din hund med små mängder frukt, speciellt om det är första gången han äter det. Detta kommer att minska risken för att hans matsmältningssystem blir upprörd.

Kan hundar äta mangokött?

kan hundar äta mango köttMango kött eller mango kött är giftfritt för hundar, så det går bra att mata det till din hund. Men, som rekommenderats ovan, undvik övermatning. Servera mango då och då. Se också till att servera små bitar av mango istället för stora bitar för att undvika kvävning.

Kan hundar äta mangofrö?

Undvik att mata din hund med mangogropar eller frön. På grund av dess stora storlek och hårdhet är det en allvarlig kvävningsrisk. Vid intag kan mangofrö orsaka tarmobstruktion.

Mangokärnor innehåller också små mängder cyanid, en giftig kemikalie. Även om det bara finns i små spår, ta inte risken. Se alltid till att ta bort fröet och servera endast mangoköttet till din hund.

Kan hundar äta mangoskal?

Uteslut mangoskalet, det är inte säkert för din hund. Den har en förening som heter urushiol, som också kan hittas i gift ek och giftmurgröna, vilket kan orsaka utslag och klåda.

Se även  Kan hundar äta blomkål?

Mangohud består av absorberbar vegetabilisk cellulosa. Det är inte bara svårt att smälta, utan det kan också orsaka magblockeringar.

Kan hundar äta torkad mango?

kan hundar äta torkad mangoTorkad mango är ett processat livsmedel som ofta innehåller mycket socker. Den saknar också vitaminer och mineraler på grund av torkprocessen den utsätts för. Så det är bäst att erbjuda färsk och mogen mango som hundgodis.

Kan hundar äta mangoglassar?

mangoglassar för hundarMangoglassar är uppfriskande godsaker för din lurviga följeslagare, särskilt på en varm dag. Se till att servera hemgjorda och sockerfria mangoglassar. Undvik butiksköpta mangoglassar och andra artificiellt smaksatta mangoprodukter. Dessa innehåller extra socker, konstgjorda tillsatser och konserveringsmedel som kan vara skadliga för din hund.

Hur serverar man mango till hundar?

hur man serverar mango för hundar

Så här förbereder du mango ordentligt för din pälsiga vän:

 1. När du köper mango, välj ekologiska, eftersom de är mindre utsatta för skadliga kemikalier som bekämpningsmedel.
 2. Det mest exakta sättet att avgöra om en mango är mogen är att känna på frukten med fingrarna. Krama försiktigt mangon. Om det ger lite till trycket är det mogen. Å andra sidan betyder en hård konsistens att den ännu inte är mogen.
 3. Skala skinnet och ta bort gropen.
 4. Skär mangoköttet i 1-tums remsor för lättare tuggning.
 5. Servera den till din hund färsk eller fryst. Du kan också lägga den som topping på hans hundmat.

Hemlagad mango hundgodis

Det finns många läckra sätt att servera mango på, men här är 2 enkla recept som din hund säkert kommer att njuta av.

Kyckling mango kex

Ingredienser

 • 3/4 kopp fullkornsvetemjöl, plus extra för att pudra
 • 1/2 dl gammaldags havregryn
 • 1/2 tsk mald kanel
 • 1 dl hackad färsk mango
 • 1 ägg, valfritt
 • 4 uns benfritt, skinnfritt kycklingbröst, kokta och hackade
Se även  Kan hundar äta kokosnöt?

Procedur

 1. Värm ugnen till 350˚F.
 2. Blanda kyckling, kanel, mjöl, mango och havregryn i en stor skål.
 3. Om blandningen visar sig vara torr, blanda i ägget.
 4. Knåda försiktigt blandningen och forma till en boll.
 5. Kavla ut degen ¼ tum tjock på en mjölad arbetsyta.
 6. Skär degen i önskade former med hjälp av en kokkniv.
 7. Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
 8. Grädda i 10 till 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
 9. Låt den svalna och servera den till din hund. Förvara överblivna kakor i en Ziploc-påse eller lufttät behållare och kyl.

hundkex recept Mjölkaktig mangosorbet

mjölkig mangosorbet för hundarIngredienser

 • 1/2 kopp osötad mandelmjölk
 • 2 mogna mango, skalade
 • Saft av 1 apelsin
 • Saft av 1 lime

Procedur

 1. Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till puré.
 2. Häll purén i en isbitsplåt i silikon eller en ytlig bakplåt i silikon.
 3. Frys in den över natten och servera den till din hund.