Kan hundar äta morötter? Varför är kokta morötter bättre?

Morötter är hälsosamma grönsaker för hundar. De är en utmärkt källa till kostfiber, vitamin C, vitamin K, kalcium, kalium och järn. Morötter ger många näringsmässiga fördelar och stärker hundens immunförsvar.

Om du planerar att inkludera morötter i din hunds diet, här är några saker att veta i förväg:

Är morötter bra för hundar?

Är morötter bra för hundarJa, morötter är inte bara en av de bästa människofödan, utan de är också krispiga och näringsrika godsaker för hundar. För att inte tala om, de flesta hundar älskar morötter.

Här är några hälsofördelar med morötter för Fido:

Låg i kalorier

En medelstor morot innehåller endast cirka 25 kalorier, medan en babymorot endast innehåller 4 kalorier. Morot är ett mellanmål med låg fetthalt och lågt kaloriinnehåll som passar för överviktiga hundar.

Rik på fiber

Morötter är packade med lösliga fibrer. Hundar med lös avföring kan ha nytta av denna grönsak. Att ge din hund en morot kommer att ge bulk till hans avföring, vilket gör den fastare.

Främjar tandhälsa

Morötter hjälper till att ta bort tandsten och förhindrar plack på en hunds tänder. Att tugga morötter skrapar bort matpartiklar som fastnat på hundens tänder.

Dessa morötter är också billiga tuggleksaker för hundar, särskilt valpar. Veterinärer rekommenderar också att mata valpar med frysta morötter.

Om du låter din valp tugga på den minskar den pågående tandsmärtan. Att tugga morötter bör dock bara vara en extra tandrutin och bör inte ersätta daglig tandrengöring.

Förbättrar synen

Höga nivåer av betakaroten finns i morötter. Det hjälper till att förebygga ögonsjukdomar som makuladegeneration. Eftersom äldre hundar är benägna att drabbas av synnedsättning kan morötter ges som hundgodis.

Se även  Kan hundar äta koriander?

Kan hundar ha morötter?

Kan hundar ha morötterVissa frukter och grönsaker är giftiga för hundar, som vindruvor, vitlök och lök. Lyckligtvis är morötter giftfria och säkra för hundar att äta. Vissa hundar lider dock av matallergier av att äta morötter.

Om du inte är säker på om din hund är allergisk mot morötter, inkludera endast små mängder av denna grönsak i sin måltid. Se sedan efter tecken på en allergisk reaktion, inklusive nässelfeber, klåda, kräkningar och diarré. Om dessa symtom uppträder, ta din hund till veterinären omedelbart.

Kan hundar äta råa morötter?

Kan hundar äta råa morötter?Du kan mata din hund med råa morötter, men tänk på att hårda råa morötter är en potentiell kvävningsrisk, särskilt för små hundar. Att hacka morötter i små bitar kommer att förhindra att de av misstag fastnar i din hunds hals.

Glöm inte att tvätta morötterna innan. Detta kommer att ta bort alla skadliga kemikalier som bekämpningsmedel.

Kan hundar äta kokta morötter?

Kan hundar äta kokta morötter?Ja, kokta morötter är bra för hundar. Deras konsistens är ganska mjukare än råa morötter, vilket gör dem lättare att tugga och mindre benägna att orsaka kvävning. Kokta morötter erbjuder också många näringsmässiga fördelar. Matlagning bryter ner cellväggarna i grönsaken. Detta möjliggör bättre absorption av näringsämnen i en hunds kropp.

När du lagar morötter, undvik att tillsätta smör, salt och kryddor. Även om dessa ger smak, kan för mycket salt och fett orsaka utveckling av sjukdomar, inklusive fetma och pankreatit.

Kan hundar äta konserverade morötter?

Nej, mata inte konserverade morötter till din hund. Konserverad mat innehåller ofta höga mängder natrium, vilket kan orsaka högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Se även  5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Artificiellt smaksatta morotsmat och drycker bör också hållas borta från din hund. Dessa är höga i socker och fulla av konserveringsmedel och tillsatser som kan skada din hunds hälsa.

Hur många morötter kan en hund äta?

Hur många morötter kan en hund ätaMorötter är säkra och hälsosamma för hundar, men de bör alltid serveras med måtta. En hund på 10 pund bör ha upp till 1 matsked morötter. För en hund på 30 pund, servera honom upp till ¼ kopp. En hund på 70 pund kan ha upp till 1/2 kopp morötter.

Låt inte din lurviga vän ägna sig åt morötter. Dessa grönsaker innehåller lite socker. En kopp hackade färska morötter innehåller cirka 6 gram socker. Att ge din hund för mycket av denna grönsak kan leda till viktökning.

Morötter är också packade med matsmältningsfibrer, som kan orsaka problem med matsmältningssystemet om de intas i stora mängder.

Om du låter din hund äta för många morötter riskerar han dessutom att få vitamin A-toxicitet. Detta är ett resultat av att han har orimliga mängder av nämnda vitamin i kroppen.

Förbereda morötter för hundar

Förbereda morötter för hundarLåt oss ta en snabb titt på vad du behöver göra när du förbereder en morot till din lurviga vän.

 1. Välj ekologiskt odlade morötter. Dessa är mindre utsatta för skadliga kemikalier som bekämpningsmedel, vilket gör dem hälsosammare och säkrare alternativ.
 2. Morotsskal behöver inte tas bort. Se till att du tvättar dem väl för att ta bort kemikalier och bakterier.
 3. Skär morötterna i små bitar och servera dem till din hund.
 4. Om du väljer kokta morötter är det bäst att ånga dem istället för att koka dem. Om du gör det tar du bort näringsämnena från grönsaken.
 5. Börja med att koka upp 2-3 cm vatten i en kastrull.
 6. Lägg de skivade morötterna i ångkorgen över kokande vatten och täck pannan.
 7. Ångkoka morötterna lätt i ca 8-10 minuter. Använd ett durkslag för att rinna av morötterna och servera dem till din hund. Du kan också blanda dem med hundmat.
Se även  Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Recept på morotshundgodis

Recept på morotshundgodisPiffa upp nyskurna morötter genom att förvandla dem till läckra morotshundgodis som din hund säkert kommer att njuta av.

hundkex receptMorot havrekakor

Ingredienser

 • 1/2 kopp morötter, skalade
 • 1/2 kopp havre
 • 1/3 kopp vegetabilisk olja
 • 1 äpple, urkärnat
 • 1 ägg, uppvispat
 • 1 msk farinsocker (valfritt)
 • 1/4–1/2 kopp vatten
 • 2 1/2 dl fullkornsmjöl

Procedur

 1. Värm ugnen till 350 grader.
 2. Smörj en bakplåt.
 3. Riv äpplen och morötter med en matberedare.
 4. Blanda mjöl, havre och farinsocker i en skål.
 5. Vispa ägget i en annan skål. Tillsätt sedan rivna äpplen och morötter, olja och vatten.
 6. Häll våta ingredienser i torringrediensskålen. Blanda med en spatel tills det är väl integrerat.
 7. Kavla ut degen på mjölat underlag. Använd en kakform för att skära ut former ur degen.
 8. Grädda i minst 40-45 minuter.
 9. Ta ut kakorna från ugnen och låt dem svalna.
 10. Servera dem till din lurviga vän. Förvara eventuella rester i en Ziploc-påse eller lufttät behållare och kyl.