Kan hundar äta nektariner?

Kan hundar äta nektariner? Nektariner är näringsrika frukter som du kan dela med din hund då och då. De är rika på kostfibrer och antioxidanter som vitamin A och C, som stödjer tarm- och immunsystemets funktion.

Se dock upp för de biverkningar som nektariner kan orsaka om de matas till din hund på måfå.

Läs vidare för att lära dig om fördelarna och skadorna av nektariner för din hunds hälsa. Vi kommer också att diskutera hur man säkert matar dessa frukter till honom.

Hälsofördelar med nektariner för hundar

kan hundar ha nektarinerÄr nektariner bra för hundar? Ja, nektariner är bra för din hund eftersom de innehåller många hälsofrämjande vitaminer och mineraler. Att konsumera dessa frukter kan hjälpa till att förbättra deras olika kroppsfunktioner, inklusive:

Ben- och muskelutveckling

Nektarin för hundar är en bra källa till magnesium. Det främjar bättre absorption av andra benstärkande mineraler som kalcium, kalium och zink.

Magnesium spelar också en viktig roll för korrekt muskelfunktion, inklusive vävnaderna i det kardiovaskulära systemet.

Ett annat mineral som nektariner berikas med är kalium. Det stöder god benhälsa genom att förbättra bentätheten och säkerställa korrekt bentillväxt.

Snabb muskelutveckling är en annan hälsofördel som våra fyrbenta vänner kan få av kalium.

immunförsvar

Nektariner är packade med vitamin A och C, som hjälper till att stärka hundarnas immunitet mot olika sjukdomar. Båda näringsämnena fungerar som antioxidanter och utrotar fria radikaler som kan orsaka allvarliga skador på celler.

Vitamin A och C hjälper till att bekämpa en mängd olika hundsjukdomar, från hudallergier och ögonproblem till kognitiv försämring och cancer.

Matsmältningssystemet

Att äta nektariner ger en proppfull kostfiber, vilket är bra för att bibehålla god matsmältning. Det hindrar spridningen av dåliga tarmbakterier i matsmältningskanalen och förhindrar magproblem som förstoppning och diarré.

Se även  Kan hundar äta blåbär?

Kostfibrer är också avgörande för att reglera hundars tarmrörelser och hjälpa till att stärka avföringen.

Nackdelar med nektariner för hundarkan hundar använda nektariner 3

Hundnektariner är bra för hundarnas hälsa, men att mata din hund med dem slarvigt utsätter honom för vissa faror, som:

Cyanid förgiftning

Kan hundar äta nektarinfrön? Nej, nektaringropar är giftiga för hundar eftersom de innehåller spårmängder av cyanid. Att ta det i stora mängder kan leda till förgiftning.

Men för små hundar krävs det bara några få nektarinbrunnar för att utlösa tillståndet.

De vanligaste symtomen på cyanidförgiftning hos hundar är:

 • överdrivet dreglande
 • Vidgade pupiller
 • ansträngd andning
 • Kräkas
 • Diarre

I svåra fall kan toxiciteten orsaka skakningar och kramper. Tidiga kliniska tecken på cyanidförgiftning uppträder vanligtvis inom 10-20 minuter efter att ha konsumerat nektarinkärnan.

Om din hund visar ovanstående symtom, ta den till veterinären så snart som möjligt.

Kvävning och tarmblockering

Förgiftning är inte den enda faran som nektaringropar utgör för hundar. Deras seghet gör dem svåra att tugga, vilket kan leda till att din hund av misstag sväljer dem och kvävs. Groparna kan också potentiellt orsaka skador på matstrupen på grund av deras grova kanter.

Bortsett från en kvävningsrisk kan de hindra din hunds matsmältningssystem vid intag. Magblockering är en mycket livshotande nödsituation som kräver omedelbar veterinärvård.

Magbesvär

Fibrerna i nektariner är fördelaktiga för din hunds hälsa när de konsumeras med måtta. Däremot kan magproblem uppstå om det finns för mycket fibrer i hans system. Det leder ofta till kräkningar och diarré.

Dessa biverkningar är ofta övergående och försvinner vanligtvis inom några timmar eller dagar.

Om din hund har kräkningar och diarré i mer än 2 dagar kan den bli extremt uttorkad. Skicka honom till veterinären omedelbart för snabb behandling.

Se även  Kan hundar dricka te?

Fetma och diabetes

Nektariner för hundar har en hög sockerhalt som kan spela en roll för uppkomsten av fetma hos hundar. Överdriven sockerkonsumtion ökar också risken för diabetes hos hundar.

Kan hundar äta vita nektariner om de har diabetes? Med tanke på omständigheterna är det inte en bra idé att dela denna frukt med diabetiker.

Sockerarter kan påverka blodsockerstabiliteten. För mycket av det kan leda till farliga blodsockerhöjningar.

Vilka typer och delar av nektariner är säkra för hundar?

kan hundar göra nektariner 9

Kan hundar äta nektariner med hud?

Ja, nektarinhud är säkert för hundar att äta. Se dock till att skölja den väl innan servering. Fruktens yta samlar ofta damm och smuts, vilket kan vara skadligt för din hunds hälsa.

Kan hundar äta nektarinkött?

Ja, nektarinkött är bra för din hund att äta. Eftersom det innehåller mycket kostfiber bör du bara ge det till honom i minimala mängder. Skär alltid nektarinkött i små bitar för att göra det lättare för din hund att konsumera och för att undvika risken för kvävning.

Kan hundar ha nektarin eller persika?

Nektariner och persikor kan delas med hundar, men med måtta. Båda innehåller tjocka, giftiga frön, som bör tas bort när du förbereder dessa frukter för din hund.

Kan hundar äta vita nektariner?

Ja, vita nektariner är rika på vitamin C och ger även vitamin K, folsyra och kalcium till hundar.

Vita nektariner har en sötare smak än den gula sorten, vilket innebär en högre sockerhalt. Så bara mata den till din hund i små portioner.

Kan hundar äta gula nektariner?

Ja, gula nektariner kan ges till hundar. Var noga med att inte bjuda på stora portioner, eftersom denna frukt har en högre syra. Att äta för mycket gula nektariner kan göra att din lurviga vän får orolig mage.

Se även  Använder aktivt kol för hundar

Kan hundar äta konserverade nektariner?

Undvik konserverade nektariner om du letar efter människofoder att dela med din hund. De innehåller alldeles för mycket socker och innehåller ofta mycket konserveringsmedel, som är ohälsosamt för honom.

Rekommenderad nektarindosering till hundar

kan hundar använda nektariner 8Hur mycket nektarin kan en hund ha? Låt din hund bara äta en liten mängd nektarin för att undvika magbesvär och andra oönskade biverkningar.

En bra tumregel är att små sorter inte bör ha mer än 1-2 skivor nektarin. Större hundar kan äta upp till 4-5 fruktbitar.

recept för hundgodis Recept för frysta nektarinhundpinnar

kan hundar nektariner 7Förvandla vanliga nektariner till söta frysta hundgodis med detta recept.

Vad du behöver:

 • 2 koppar urkärnade, skivade färska nektariner
 • 2 dl gammaldags havre
 • 1/8 kopp tapiokamjöl
 • 1 dl vanlig grekisk yoghurt
 • 1 1/2 dl kallt vatten
 • 2 matskedar honung

Procedur:

 1. Fyll en kastrull till hälften med vatten och tillsätt de skivade nektarinerna och den grekiska yoghurten. Koka upp under omrörning och sänk sedan värmen.
 2. Sjud i 30 minuter eller tills nektarinerna fått en mjuk konsistens.
 3. Överför blandningen till mixern och mixa tills den är slät. Återgå till låg värme.
 4. Häll tapiokamjöl i en medelstor skål och tillsätt gradvis 1/4 kallt vatten under omrörning. Du kan fortsätta att tillsätta mer vatten om blandningen är för torr.
 5. Tillsätt tapiokablandningen i pannan och blanda noggrant tills en tjock konsistens bildas.
 6. Tillsätt honung och havre i blandningen och rör om väl.
 7. Ta bort nektarinblandningen från värmen och ställ i kylen i 1-2 timmar.
 8. Ta ut den kalla nektarinblandningen och rulla den till tjocka fruktstavar.
 9. Belägg nektarinhundspinnarna med havre och frys in dem för att stelna.