Kan hundar äta nötter? 11 mest populära nötter för hundar

Kan hundar äta nötter? Ja, många nötsorter anses vara hundvänliga godsaker när de konsumeras med måtta. Men inte alla nötter är säkra för hundar, eftersom vissa kan ha negativa effekter på hundens hälsa.

Vi har listat 11 mest populära nötter som vi människor älskar. Läs vidare för att lära dig vilka du ska undvika och vilka du ska dela med Fido.

Vilka nötter kan hundar äta?

Dessa nötsorter är säkra mellanmål att dela sparsamt och i minimala mängder med din hundkamrat:

1. Kan hundar äta cashewnötter?

kan hundar äta cashewnötter

Cashewnötter är giftfria, vilket gör dem säkra för hundar att konsumera. Att mata cashewnötter till din pälsiga vän bör dock göras med måtta.

Liksom de flesta nötter har cashewnötter en hög fetthalt och för mycket konsumtion kommer att leda till att hundar utvecklar en mängd hälsoproblem.

När du delar dessa nötter med din hund, se till att de inte blandas med andra nötter, eftersom vissa typer är giftiga för honom.

Om de innehåller smakämnen, salt och kryddor, undvik att kasta ens några bitar på honom. Dessa nötter kan potentiellt orsaka skador på hans matsmältningskanal, vilket leder till diarré, kräkningar och magsmärtor.

Natriumtoxicitet och njurproblem kan också uppstå på grund av deras höga salthalt.

2. Kan hundar äta kastanjer?

kan hundar äta tallkastanjer

Ja, kastanjer är säkra för hundar, så dela gärna några med din lurviga vän. Var dock noga med att inte förstöra den för mycket, eftersom kastanjer innehåller mycket fett. Så bjud dem då och då i små mängder.

Eftersom kastanjer kan orsaka kvävning bör du först ta bort skalen och sedan krossa nötterna i mindre bitar innan du delar dem med din hund.

3. Kan hundar äta jordnötter?

kan hundar äta pinjenötter

Det är ingen skada att dela jordnötter med hundar. Men se till att sätta gränser för hur mycket de äter.

Jordnötter ges bäst till Fido sparsamt och i små mängder eftersom de är mycket fettrika.

Se även  Kan hundar äta salami?

Var försiktig med vilken typ av jordnötter du delar med din hund. Råa eller rostade är säkra så länge de är fria från salt, smakämnen och kryddor.

Håll alltid ett öga på din hund när den äter jordnötter för att förhindra att den kvävs.

Om du funderar på att ge Fido jordnötssmör, se till att det är osötat och osaltat.

Dubbelkolla ingredienslistan för jordnötssmör. Det måste vara fritt från xylitol, en sockerersättning som är extremt giftig för hundar.

Vilka nötter är farliga för hundar?

Följande typer av nötter bör aldrig matas till din pälsiga vän eftersom de äventyrar hans hälsa:

4. Kan hundar äta mandel?

kan hundar äta tallmandel

Nej. Mandlar är inte naturligt giftiga för hundar, men de är mottagliga för mögel som Aspergillus. Denna typ av mögel innehåller aflatoxin, som är giftigt för hundar.

Mandel är hög i fett, så de är ohälsosamma för hundar. De kan orsaka magirritation och matsmältningsproblem. I svåra fall kan pankreatit uppstå, som kännetecknas av inflammation i bukspottkörteln.

Dessutom är mandlar en potentiell kvävningsrisk, särskilt för små raser. Dessa nötter är också mycket svårsmälta.

Så om din hund slukar mycket mandel, löper han stor risk att få en magblockad. Så det är bättre att hålla dessa nötter borta från Fido.

5. Kan hundar äta valnötter?

kan hundar äta valnötter

Valnötter, svarta valnötter och engelska valnötter är farliga för hundar. Valnötsträd producerar naturligt ett ämne som kallas juglone, som är mycket giftigt för hundar.

Juglone finns i bladen, stjälkarna och själva nöten. Symtom på förgiftning hos hundar som har fått i sig valnötter inkluderar kräkningar, muskelsvaghet, hög temperatur, skakningar och kramper.

Dessutom är valnötter, särskilt äldre, mottagliga för svampangrepp. De kan bära med sig skadliga aflatoxiner, som är giftiga för hundar.

6. Kan hundar äta paranötter?

kan hundar äta pinjenötter

Absolut inte. Paranötter anses vara en av de fetaste typerna av nötter.

Att låta hundar äta paranötter, även i små mängder, rekommenderas inte. Annars kan det leda till bukspottkörtelsjukdom, magproblem och fetma.

Se även  5 naturliga säkra hundben att tugga på

7. Kan hundar äta hasselnötter?

kan hundar äta tallhasselnötter

Hasselnötter är inte säkra eller hälsosamma godsaker för Fido. De kanske inte innehåller skadliga toxiner, men är kända för att orsaka kvävning, tarmobstruktion och matsmältningsbesvär hos många hundar.

Hasselnötter innehåller höga koncentrationer av fett och kalorier som kan orsaka fetma, pankreatit och hjärt-kärlsjukdomar.

8. Kan hundar äta pekannötter?

kan hundar äta tall pekannötter

Inte riktigt. Aspergillus mögel kan växa på pekannötter, därför är de inte lämpliga snacks för hundar. Pekannötter producerar också den naturliga giftjuglone. Så håll din lurviga vän borta.

Pecannötens giftiga föreningar kan orsaka anfall och irreversibel skada på din hunds neurologiska system.

Pekannötter är laddade med ohälsosamma fetter. De är också kvävningsrisker som kan orsaka matsmältningsblockering. Det är bäst att inte mata din hund med pekannötter.

9. Kan hundar äta macadamianötter?

kan hundar äta tall macadamia

Ge aldrig din hund macadamianötter. Förtäring av dessa nötter, även i små mängder, är tillräckligt för att orsaka förgiftning.

De vanligaste symtomen på macadamianötstoxicitet är kräkningar, diarré och svaghet i bakbenen.

Om din hund har hög feber, börjar skaka ofta eller har svårt att röra sig är detta allvarliga tecken på att din hund behöver omedelbar veterinärvård.

10. Kan hundar äta pinjenötter?

kan hundar äta pinjenötter

Nej, det är en dålig idé att inkludera pinjenötter i din hunds diet. Pinjenötter innehåller för mycket fett.

Dessutom, de har en hög fosforhalt, vilket potentiellt kan orsaka bildning av njursten och andra urinvägsproblem hos hundar.

11. Kan hundar äta pistagenötter?

kan hundar äta tall pistagenötter

Nej, håll pistagenötterna för dig själv. Den höga fetthalten är det minsta av dina bekymmer. Dessa nötter kan vara förorenade med svamp, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador och leverskador hos din hund.

Andra problem som pistagenötter har är risken för kvävning och magobstruktion.

Vanliga frågor om säkra och farliga nötter för hundar

är nötter hälsosamma godsaker för hundar eller inte

1. Är det säkert för hundar att äta nötter?

Nötter är säkra för hundar att äta så länge du väljer hundvänliga sorter, som cashewnötter, kastanjer och jordnötter.

Se även  Kan hundar ha pepparmynta?

Även om dessa nötter anses vara bra för din hund, bör du erbjuda dem med måtta eftersom de är fettrika livsmedel.

2. Vilka nötter är giftiga för hundar?

De typer av nötter som är giftiga för hundar är mandel, macadamianötter, pekannötter, pistagenötter och valnötter. Mata inte dem till din hund för att skydda honom från de giftiga riskerna de utgör.

3. Vad ska jag göra om min hund har ätit nötter?

Om din hund har ätit hundvänliga nötter, få inte panik. Vanligtvis händer inget katastrofalt om han inte festar på denna mänskliga mat. Se upp för magbesvär och allergiska reaktioner.

Men om nötterna din hund har fått i sig är av det giftiga slaget, övervaka honom för tecken på förgiftning. Ta honom till veterinären omedelbart så snart tecken på toxicitet börjar dyka upp.

4. Hur vet jag om min hund är allergisk mot nötter?

Du kommer att veta om din hund är allergisk mot nötter genom att ge honom en liten mängd nötter och observera honom i några timmar om den visar några allergiska reaktioner.

Hudproblem som klåda, nässelfeber och inflammerad hud är tecken på matallergi. Magsymtom som kräkningar och diarré kan också förekomma.

Återuppta

Nötter är inte de bästa godsakerna för våra lurviga följeslagare. Många nötter är säkra för människor men farliga för hundar, och de flesta innehåller mycket fett.

Många veterinärer och hundexperter varnar pawrents för att nötter bör delas med hundar med stor försiktighet, annars kan allvarliga konsekvenser bli följden.

Därför, om du inte är säker på att dela nötter med din hund, kan det vara en bättre idé att ge Fido säkrare godsaker. Kolla in vår frukt- och grönsakssektion för hälsosamma och hundvänliga alternativ.